Cancerul mamar și vitamina D: cum sunt corelate?

Pacientele cu cancer mamar care au niveluri adecvate de vitamina D la momentul diagnosticului au un prognostic mai bun pe termen lung, potrivit unui studiu american.

Tratamentul pentru cancerul mamar se bazează pe tipul de cancer, stadiul acestuia și orice situații speciale. Planul de tratament depinde și de alți factori, inclusiv de starea generală de sănătate a pacientei și preferințele personale. Tratamentele pot fi locale (intervenție chirugicală, radioterapie) sau sistemice (chimioterapie, terapie medicamentoasă, imunoterapie etc.).

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Se pare că și vitamina D contează atunci când vine vorba de cancerul mamar. Combinate cu rezultatele altor cercetări anterioare, noi cercetări¹ sugerează un beneficiu continuu pentru pacientele cu cancer mamar care mențin niveluri suficiente de vitamina D, pe lângă respectarea tratamentului indicat pentru boala de care suferă, spun oamenii de știință.

De asemenea, studiul a constatat că femeile de culoare au cele mai scăzute niveluri de vitamina D, ceea ce ar putea ajuta la explicarea rezultatelor lor în general mai slabe după un diagnostic de cancer mamar. Constatarile au fost prezentate la recenta reuniune anuală virtuală din 2021 a Societății Americane de Oncologie Clinică.

Vitamina D scade riscul de deces pentru femeile cu cancer mamar

Descoperirile ar putea oferi femeilor o modalitate simplă de a lupta împotriva cancerului de sân. Vitamina D se produce atunci când lumina soarelui atinge pielea, dar poate fi găsită și în unele alimente: ulei de ficat de cod, păstrăv, somon, ciuperci, lapte vegetal îmbogățit cu această vitamină etc. Dacă este nevoie, medicul poate recomanda și un supliment alimentar care să conțină vitamina D.

Studiul a implicat aproape 4.000 de paciente cărora li s-a verificat nivelul de vitamina D și au fost urmărite pe o medie de aproape 10 ani. Pacientele au fost împărțite în trei niveluri: deficit de vitamina D (mai puțin de 20 nanograme pe mililitru la testele de sânge); vitamina D insuficientă (20-29 ng / ml); vitamina D suficientă (30 sau mai mult ng / ml).

Studiul nu a fost conceput pentru a dovedi cauza și efectul. Cu toate acestea, a constatat că - în comparație cu femeile care aveau lipsă de vitamina D - cele cu niveluri suficiente aveau un risc cu 27% mai mic de a muri din orice cauză în timpul celor 10 ani de urmărire și cu 22% șanse mai mici de deces din cauza cancerului de sân specific.

Echipa de cercetare a constatat, de asemenea, că asocierea dintre nivelurile de vitamina D și perspectivele cancerului de sân a fost similară, indiferent de starea receptorilor de estrogen ai tumorii. Asocierea a apărut oarecum mai puternică în rândul pacientelor cu greutate mai mică și a celor diagnosticate cu cancer mamar mai avansat.

Potrivit cercetătorilor, descoperirile din această cohortă observațională mare de supraviețuitoare ale cancerului de sân cu urmărire îndelungată oferă cele mai puternice dovezi de până în prezent pentru menținerea nivelurilor suficiente de vitamina D la pacientele cu cancer de sân, în special în rândul femeilor de culoare și al celor cu boală în stadiu mai avansat.

Diferența de rezultate ale cancerului mamar între pacientele albe și cele de culoare s-a redus în cazurile în care existau niveluri mai ridicate de vitamina D în momentul diagnosticului, mai spun cercetătorii, considerând că acesta ar putea fi un pas important în prevenția și terapia acestei boli.

Ce modificări în stilul de viață sunt recomandate în caz de cancer mamar?

Deși majoritatea pacientelor cu cancer mamar se află într-un stadiu incipient al bolii în momentul diagnosticului, aproximativ 25% vor deceda în cele din urmă din cauza metastazelor. Pentru a reduce riscul de deces al acestor paciente, anumite modificări ale stilului de viață pot fi recomandate ca adjuvant la tratamentele standard pentru cancerul de sân.

Pierderea în greutate

O meta-analiză a 79 de studii a constatat că, în comparație cu femeile cu o greutate normală, cele obeze (IMC> 30) sau supraponderale (IMC 25-30) la momentul diagnosticului au avut o mortalitate semnificativ mai mare prin cancer mamar.

De asemenea, mai multe studii observaționale au arătat că creșterea în greutate în timpul sau după tratamentul cancerului de sân crește riscul de recurență și reduce supraviețuirea, indiferent de IMC. Într-o meta-analiză a 12 studii privind îngrășarea după diagnostic, creșterea moderată în greutate (5% -10% din greutatea inițială) nu a fost asociată cu mortalitate crescută, dar o creștere în greutate mai mare de 10%, da. Astfel, există ipoteza că pacientele supraponderale sau obeze care pierd în greutate după un diagnostic de cancer mamar ar avea perspective mai bune. 

Efectuarea exercițiilor fizice regulate

Exercițiile fizice sunt recomandate și pentru oamenii sănătoși, și pentru cei cu diverse afecțiuni, inclusiv femeile cu cancer de sân. O evaluare a factorilor de stil de viață asupra mortalității prin cancer mamar a concluzionat că activitatea fizică are cel mai robust rol asupra reducerii recurenței cancerului de sân. Nivelurile reduse de hormoni endogeni, reducerea inflamației și inversarea rezistenței la insulină ar putea fi efecte ale exercițiilor fizice.

Aportul mai mic de lactate grase

Mai multe studii observaționale au sugerat că aportul mare de grăsimi saturate și produse lactate https://doc.ro/dieta-si-sport/mit-sau-adevar-consumul-de-lactate-creste-riscul-de-cancer bogate în grăsimi poate fi asociat cu un risc crescut de mortalitate prin cancer de sân. Un studiu care a implicat 1893 de femei a arătat că un consum mare de produse lactate bogate în grăsimi (mai mult de o porție pe zi) a fost semnificativ mai dăunător decât consumul a mai puțin de o jumătate de porție pe zi. Produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi nu au fost asociate cu un risc crescut de deces legat de cancerul mamar.

Consumul de produse din soia

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Soia ar putea fi benefică pentru pacientele cu cancer mamar. O meta-analiză a cinci studii prospective de cohortă din SUA și China a constatat că un consum ridicat de proteine din soia sau izoflavone din soia după diagnosticul de cancer mamar a fost asociat cu o scădere cu 26% a recurenței bolii și o reducere cu 16% a mortalității prin cancer de sân, comparativ cu consumul scăzut sau cu lipsa acestui aliment din dieta obișnuită.

Renunțarea la fumat

Într-un studiu observațional prospectiv care a implicat 20 691 de femei cu cancer de sân, cele care au continuat să fumeze după diagnostic (10% din populația studiată) au fost mai predispuse să moară din cauza bolii decât cele care nu au fumat niciodată.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Journal of Clinical Oncology - Clinically sufficient vitamin D levels at breast cancer diagnosis and survival outcomes in a prospective cohort of 3,995 patients after a median follow-up of 10 years
https://ascopubs.org/doi/abs/10.1200/JCO.2021.39.15_suppl.10510
1. Studiul „Clinically sufficient vitamin D levels at breast cancer diagnosis and survival outcomes in a prospective cohort of 3,995 patients after a median follow-up of 10 years”, apărut în Journal of Clinical Oncology, 2021, DOI: 10.1200/JCO.2021.39.15_suppl.10510, autori: Song Yao et al.
NCBI - Lifestyle modifications for patients with breast cancer to improve prognosis and optimize overall health
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5318212/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0