7 beneficii surprinzătoare ale vinetelor pentru sănătate

Deși sunt adesea considerate o legumă, vinetele sunt din punct de vedere tehnic un fruct, deoarece cresc dintr-o plantă cu flori și conțin semințe. Pe lângă faptul că aduc o textură unică și o aromă subtilă rețetelor, vinetele au o serie de beneficii potențiale pentru sănătate.

Hai să vedem împreună care sunt cele șapte principale calități ale vinetelor!

1. Bogate în nutrienți

Vinetele sunt un aliment bogat în nutrienți, conținând o cantitate însemnată de vitamine, minerale și fibre. Totodată, sunt sărace în calorii, fiind potrivite pentru cei care țin diete.

O porție (82 de grame) de vinete crude conține următorii nutrienți:
Calorii: 20
Carbohidrați: 5 grame
Fibre: 3 grame
Proteine: 1 gram
Mangan: 10% din DZR
Folat: 5% din DZR
Potasiu: 5% din DZR
Vitamina K: 4% din DZR
Vitamina C: 3% din DZR
Vinetele conțin, de asemenea, cantități mici de alți nutrienți, inclusiv niacină, magneziu și cupru.

2. Conțin antioxidanți

Pe lângă faptul că au o varietate de vitamine și minerale, vinetele vin la pachet și cu o cantitate mare de antioxidanți.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Antioxidanții sunt substanțe care ajută la protejarea organismului de daunele cauzate de radicalii liberi. Studiile au arătat că antioxidanții ar putea ajuta la prevenirea multor tipuri de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. 

Vinetele sunt deosebit de bogate în antociani, un tip de pigment cu proprietăți antioxidante, responsabil pentru culoarea lor intensă. O antocianină din vinete numită nasunină este deosebit de benefică.

3. Reduc riscul de boli de inimă

Datorită conținutului lor de antioxidanți, unele studii sugerează că vinetele pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă. 

Într-un studiu, iepurilor cu colesterol ridicat li s-au administrat 10 ml de suc de vinete pe zi, timp de două săptămâni. La sfârșitul studiului, aceștia aveau niveluri mai scăzute atât de colesterol LDL, cât și de trigliceride, doi markeri de sânge care pot crește riscul de boli de inimă atunci când au niveluri ridicate.

Alte studii au demonstrat că vinetele pot avea un efect protector asupra inimii.

Într-un alt studiu, animalele au fost hrănite cu vinete crude sau la grătar timp de 30 de zile. Ambele variante au îmbunătățit funcția cardiacă și au redus incidența unui atac de cord.

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, este important de reținut că cercetările actuale se limitează la studiile pe animale și de laborator. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua modul în care vinetele pot influența sănătatea inimii la om.

4. Controlează nivelul zahărului din sânge

Adăugarea de vinete în dieta ta te poate ajuta să ții sub control nivelul zahărului din sânge. Acest lucru se datorează în principal faptului că vinetele au un conținut ridicat de fibre, care trec intacte prin sistemul digestiv.

Fibrele pot scădea zahărul din sânge prin încetinirea ratei digestiei și absorbției  zahărului. Absorbția mai lentă menține nivelul de zahăr din sânge constant și previne fluctuațiile.

Alte cercetări sugerează că polifenolii (compușii naturali din plante) găsiți în alimente precum vinetele pot reduce absorbția zahărului și pot crește secreția de insulină, ambele putând ajuta la scăderea glicemiei.

O cercetare de laborator a analizat extractele de vinete îmbogățite cu polifenoli. Studiul a arătat că acestea ar putea reduce nivelurile de enzime specifice care influențează absorbția zahărului, ajutând la reducerea glicemiei.

Vinetele sunt incluse în recomandările medicilor pentru controlul diabetului, printre care o dietă bogată în fibre, cereale integrale și legume.

5. Sunt potrivite pentru diete de slăbit

Vinetele sunt bogate în fibre și sărace în calorii, aceste lucruri făcându-le o variantă excelentă pentru orice regim de slăbire. Fibrele trec lent prin tractul digestiv și asigură sațietatea, chiar dacă nu sunt bogate în calorii. 

În plus, vinetele sunt adesea folosite ca înlocuitor bogat în fibre și cu conținut scăzut de calorii pentru ingredientele mai calorice din rețete (de exemplu, le poți folosi în loc de foi de lasagna, pentru ca preparatul final să nu te îngrașe). 

6. Poate avea beneficii de combatere a cancerului

Vinetele conțin mai multe substanțe care au un potențial efect în combaterea celulelor canceroase.

Unele studii pe animale au arătat că un compus din vinete (prezent și în alte fructe și legume de culoare închisă) ar putea provoca moartea celulelor canceroase și, de asemenea, poate ajuta la reducerea recidivei anumitor tipuri de cancer. 

Mai mult, și alte cercetări au descoperit că consumul mai multor fructe și legume, printre care și vinetele, poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer.

O analiză care însumează aproximativ 200 de studii a constatat că consumul de fructe și legume a fost asociat cu protecția împotriva cancerului pancreatic, stomacal, colorectal, canerului vezicii urinare, cancerul de col uterin și de sân. 

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina modul în care compușii găsiți în vinete pot avea efect asupra cancerului la om.

7. Sunt foarte ușor de integrat în dieta ta

Vinetele sunt incredibil de versatile și pot fi ușor integrate în dieta ta.

Pot fi coapte, prăjite, puse pe grătar sau sotate și savurate cu un strop de ulei de măsline și câteva condimente.

Cum le prepari ?

Înainte de a găti vinetele, spală-le bine și taie ambele capete. Le poți lăsa și coaja, nu are un gust neplăcut, dar poți să le și decojești, dacă nu îți place textura ei.

Vinetele sunt în mod normal puțin amare. Dă-le cu sare și lasă-le să stea 30 de minute într-un castron. Sarea va elimina o parte din gustul amar. De asemenea, procedeul va preveni ca vinetele să absoarbă prea mult ulei și să devină grase în timpul gătitului, chiar dacă le prăjești. Clătește-le bine de sare înainte de a le prepara termic.

Poți adăuga vinetele în rețetele tale preferate sau le poți consuma simplu, sub formă de salată de vinete sau preparate pe grătar, ca garnitură. Tăiate mărunt, aduc un plus de savoare pentru curry și supe. O rețetă preferată de mulți este melanzane alla parmigiana, dar reține că trecerea vinetelor prin pesmet și prăjirea în ulei le va adăuga calorii și grăsimi. Pentru o variantă mai light, coace vinetele în loc să le prăjești. 

Reține!

•    Vinetele sunt un aliment bogat în fibre, cu conținut scăzut în calorii, bogat în substanțe nutritive și care oferă multe beneficii potențiale pentru sănătate.
•    De la reducerea riscului de boli de inimă până la a ajuta la controlul glicemiei și la scăderea în greutate, vinetele sunt un aliment simplu și delicios, potrivit pentru orice dietă sănătoasă.
•    Sunt un ingredient versatil, care poate fi preparat și savurat într-o varietate de moduri. 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0