5 tratamente pentru cancerul mamar, care nu sunt ședințe de chimioterapie

Atunci când o pacientă este diagnosticată cu cancer mamar, de cazul ei se va ocupa o echipă multidisciplinară, din care fac parte diferiți medici specialiști, care colaborează pentru a oferi cele mai bune tratamente și cele mai bune îngrijiri.

Pe măsură ce oamenii de știință află mai multe despre subtipurile de cancer mamar și comportamentul acestora, se pot folosi aceste informații pentru a ghida deciziile de tratament. Savanții caută modalități de abordare a cancerului de sân care să fie cât mai eficiente. Unele cercetări sunt de bază, explorând întrebări la fel de diverse precum fundamentele biologice ale cancerului și factorii sociali care influențează riscul de cancer; alte cercetări sunt mai medicale, căutând să traducă aceste informații de bază în îmbunătățirea rezultatelor pacienților.

Pentru cancerul mamar, există mai multe tipuri de tratamente, pe lângă chimioterapie: intervenția chirurgicală, radioterapia, hormonoterapia, terapia biologică (sau terapia țintită). Uneori, chimioterapia este folosită împreună cu alte tratamente. 

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Există și situații în care femeile cu cancer mamar nu trebuie să facă deloc ședințe de chimioterapie, așa că este important că aceste paciente să știe ce alte opțiuni de tratament există:

Intervenția chirurgicală

Este principalul aliat în tratamentul cancerului la sân, iar de-a lungul anilor, s-a modificat și tipul de intervenție chirurgicală. Multe femei au, în prezent, o operație care le ajută să își păstreze mare parte din țesutul mamar, numită lumpectomie. Medicul chirurg îndepărtează tumora și o parte din țesutul din jurul ei, reușind să păstreze intact cât mai mult țesut mamar cu putință.

Mastectomia sau extirparea întregului sân este mai puțin frecventă și există chiar variațiuni ale acestei intervenții, cum ar fi mastectomia parțială (extirparea unui segment mai mare din sân, mai mare decât în cazul lumpectomiei). Când ambii sâni sunt extirpați, vorbim despre o dublă mastectomie.

Radioterapia

Această metodă utilizează doze controlate de radiații, pentru a distruge celulele canceroase. De regulă, radioterapia se administrează după intervenția chirurgicală și după chimioterapie, pentru a se distruge celulele canceroase rămase în urma acestor proceduri.

Dacă o pacientă are nevoie de ședințe de radioterapie, tratamentul ei va începe la aproximativ o lună după intervenția chirurgicală la sân sau după terminarea ședințelor de chimioterapie, pentru ca organismul să aibă timp să se recupereze.

Există mai multe tipuri de radioterapie, iar tipul pe care medicul îl va recomanda va depinde de forma de cancer a pacientei și de tipul operației pe care a avut-o aceasta. Radioterapia se poate aplica la țesutul mamar rămas în urma operației, la peretele toracic (după o mastectomie), la ganglionii limfatici (radioterapia este îndreptată către zona axilei).

Tratamentul hormonal

Potrivit Asociației Americane a Cancerului, aproape 2 din 3 cancere mamare sunt forme pozitive la receptorii hormonali. Acest lucru înseamnă că celulele au receptori (proteine) care se lipesc de hormonii estrogen și/sau progesteron. Pacientelor cu aceste tipuri de tumori hormonosensibile li se administrează medicamente (terapie hormonală), pentru a încetini sau pentru a stopa dezvoltarea tumorii.

Așadar, tumorile hormonosensibile au receptori care se prind fie de estrogen, fie de progesteron, fie de ambii hormoni. Pentru a stabili dacă un cancer este ER pozitiv (are receptorii de estrogen) și/sau PR pozitiv (are receptorii de progesteron), se va lua o mostră de țesut de la pacientă, iar apoi aceasta va fi testată.

Terapia țintită (numită și target sau terapie biologică)

Unele cancere mamare sunt stimulate să se dezvolte de o proteină numită HER2 (receptorul pentru factorul de creștere epidermal uman 2). Aceste cancere sunt numite HER2 pozitive. Terapia biologică funcționează astfel: prin stoparea efectelor proteinei HER2 și prin faptul că ajută sistemul imunitar să lupte contra celulelor canceroase.

Newsletter DOC dedicat

Dacă o pacientă are niveluri mari ale proteinei HER2, i se poate administra o terapie biologică. Medicamentele din această categorie includ substanțele care țintesc trăsături specifice celulelor canceroase. Pe lângă proteina HER2 care se găsește la suprafața celulelor din cancerul mamar, oamenii de știință au descoperit și alte proteine care permit celulelor canceroase să se dividă și să se multiplice: proteinele CDK4, proteinele CDK6, o enzimă numită PARP.

Imunoterapia

Ideea care stă la baza imunoterapiei (și ea cunoscută sub numele de terapie biologică) este că există un mod prin care sistemul imunitar al pacientei poate fi convins să lanseze un atac împotriva celulelor canceroase din corp. În prezent, nu există o imunoterapie aprobată de autoritățile americane (FDA) pentru tratamentul cancerului mamar, însă există anumite rezultate, observate în diferite studii clinice în care au fost folosite aceste tratamente.

Cum poți ști dacă vei avea nevoie sau nu de chimioterapie

La ora actuală, există unele teste genetice care pot fi folosite în cazul femeilor cu diagnostic de cancer mamar. Aceste teste pot să scoată la iveală un scor de risc, iar în funcție de acesta, pacienta va ști dacă nu va avea nevoie de chimioterapie pentru a ține boala sub control.

Testele se efectuează pe o mostră de țesut obținută din tumoră, în timpul biopsiei sau al intervenției chirurgicale și analizează anumite trăsături ale genelor care au legătură cu receptorii hormonali din celulele canceroase. Astfel, în funcție de scor și de interpretarea testului, se poate decide ne-administrarea chimioterapiei la unele paciente cu cancer mamar.

Importanța screening-ului în detectarea cancerului la sân

Cancerul de sân este unul dintre puținele tipuri de cancer pentru care este disponibil un  test de screening eficient, și anume mamografia. RMN-ul (imagistica prin rezonanță magnetică ), ecografia și examenele clinice de sân sunt, de asemenea, utilizate pentru a detecta cancerul de sân, dar nu ca instrumente de screening de rutină.

Studiile aflate în desfășurare în prezent caută modalități de a îmbunătăți opțiunile actuale de screening pentru cancerul de sân. Progresele tehnologice în imagistică creează noi oportunități pentru îmbunătățiri, atât în ​​screening, cât și în detectarea precoce.

O nouă tehnologie este mamografia 3-D, numită și tomosinteză mamară. Această procedură captează imagini din unghiuri diferite în jurul sânului și le construiește într-o imagine asemănătoare 3-D. Deși această tehnologie este din ce în ce mai disponibilă în clinici, nu se știe dacă este mai bună decât mamografia standard 2-D pentru detectarea cancerului într-un stadiu mai puțin avansat.

Citește și:


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
The National Health Service (NHS) - Breast cancer in women
https://www.nhs.uk/conditions/breast-cancer/treatment/

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0