Cum verifici care este riscul tau de cancer mamar

Termenul de "risc" este folosit pentru ca medicii si specialistii sa se poata referi la un numar sau la un procent care descrie care este probabilitatea ca un anumit eveniment sa aiba loc.

Cand vine vorba despre factorii care pot creste sau pot sa scada riscul de a dezvolta cancer mamar, medicii se refera adeseori la doua tipuri de risc: cel absolut si cel relativ.

Riscul absolut este folosit pentru a descrie probabilitatea ca o persoana sa dezvolte cancer de san. El este bazat pe numarul de persoane care vor dezvolta cancer mamar intr-o anumita perioada de timp. Riscul absolut poate fi exprimat in procente.

Pe masura ce creste varsta, si riscul absolut de a dezvolta cancer mamar creste. Procentele sunt, de fapt, niste medii raportate la populatia generala.

Newsletter DOC dedicat

Riscul relativ este un numar sau un procent care compara riscului unui grup de persoane de a dezvolta cancer mamar cu riscul altui grup de oameni. Acesta este tipul de risc care este raportat frecvent in studii si in cercetari, care compara de multe ori grupuri de femei cu caracteristici diferite sau cu comportamente diferite, pentru a determina ce grup are un risc mai mare sau mai mic de cancer la san.

Riscul individual de cancer de san

Expertii spun ca riscul individual de cancer mamar poate fi mai mare sau mai mic, in functie de un numar mare de factori, cum ar fi antecedentele familiale, istoricul medical al sistemului reproducator (daca femeia are copii, antecedentele legate de menstruatie), rasa/etnica si alti factori.

Un bun exemplu pe care il poti avea in vedere este istoricul medical al familiei tale. Riscul absolut de cancer la san este mult mai mare in cazul femeilor care au mostenit mutatii in genele BRCA1 si BRCA2. Potrivit expertilor americani, riscul ca femeile cu o mutatie a genei BRCA1 sa dezvolte cancer mamar pana la varsta de 80 de ani este de 72%.

Cum poti afla care este riscul tau de a dezvolta cancer la san?

Alegerea investigatiilor pe care le faci pentru screeningul cancerului mamar si momentul in care vrei sa faci aceste investigatii depind mult de riscul tau individual. O evaluare a riscului de cancer mamar te poate ajuta, spun specialistii, sa determini care este riscul tau si care va fi planul tau in ceea ce priveste screeningul bolii.

Ce medic ar trebui sa iti faca evaluarea riscului de cancer mamar?

Medicul tau primar poate sa efectueze o evaluare in ceea ce priveste riscul de cancer mamar, in timpul examinarii fizice. In functie de antecedentele tale medicale si in functie de istoricul familial, medicul primar ori alt specialist iti poate recomanda sa mergi la un medic specializat pe afectiunile sanului. Acesta poate pune la cale un plan de screening, care sa fie cea mai buna optiune pentru a satisface nevoile tale in aceasta privinta.

Ce inseamna evaluarea riscului de cancer de san?

O astfel de evaluare poate determina riscul tau individual de a dezvolta cancer mamar si te ajuta sa identifici cand, cum si cat de des ar trebui sa faci investigatiile medicale necesare pentru a depista din timp o astfel de boala. Evaluarea riscului de cancer la san tine cont de multi factori, inclusiv de antecedentele medicale ale familiei tale si de factorii de risc personali. Cateva exemple: varsta ta, rasa, starea de sanatate si unele informatii din istoricul medical pot influenta riscul tau de a dezvolta cancer mamar, intr-un anumit moment din viata.

Cand se face evaluarea riscului?

In general, ar trebui sa iti faci o evaluare a riscului de cancer mamar la 39 sau la 40 de ani. Daca ai cazuri de cancer mamar in familie, mai ales daca membrii familiei tale au fost diagnosticati la o varsta frageda sau daca ai multe rude cu cancer de san, ar trebui ca medicul sa iti faca o astfel de evaluare cat mai curand posibil, pentru ca tu esti deja constienta de antecedentele medicale din familie.

Ce presupune o evaluare a riscului de cancer mamar?

Evaluarea aceasta va tine cont de foarte multe informatii in privinta istoricului tau medical, cat si in privinta istoricului familial. Cazurile de cancer din familie - nu doar cele de cancer mamar, ci toate formele de cancer - sunt importante si este bine sa ii prezinti medicului aceste informatii pretioase. Pentru a fi pregatita pentru aceasta evaluare, afla ce tipuri de cancer au existat in familie, precum si varsta la care rudele tale au fost diagnosticate.

Ar trebui sa fii pregatita sa ii oferi medicului informatii si despre starea ta de sanatate. Tine cont ca factorii care pot influenta riscul de cancer mamar sunt: varsta la care ai avut prima menstruatie, folosirea terapiei de substitutie hormonala, radioterapia, o biopsie anormala a sanului. Medicii specialisti folosesc apoi aceste informatii pentru a-ti calcula riscul de cancer mamar.

De asemenea, tot pe baza acestor date, medicul iti va face o serie de recomandari, pentru ca tu sa stii care sunt urmatorii pasi pe care trebuie sa ii respecti. Recomandarile de la medic pot include cand si cat de des ar trebui sa iti faci o mamografie de screening si daca este cazul sau nu sa faci teste suplimentare.

De ce este importanta (si) testarea genetica?

Printr-o evaluare a riscului de cancer mamar, se pot identifica si femeile care ar trebui sa fie testate pentru depistarea mutatiilor genetice care le cresc riscul de a dezvolta aceasta boala, cat si riscul de a dezvolta alte forme de cancer.

Statisticile arata ca un numar foarte mic de femei au un risc extrem de mare de a face cancer mamar in timpul vietii, din cauza unei mutatii genetice pe care o mostenesc de la unul dintre parintii. Acestea sunt genele BRCA, de care cu siguranta ai auzit. Femeile cu rude cu cancer mamar sau cancer ovarian, de pe ramura materna sau de pe ramura paterna a familiei pot sa aiba in bagajul genetic una dintre aceste mutatii genetice.

Aici vin in ajutor consilierea genetica si testarea genetica, doua unelte care sunt folositoare in cazul in care este suspectata o mutatie la una dintre gene, la o pacienta.

Cu ajutorul testelor genetice de ultima generatie, femeile interesate pot afla daca au anumite mutatii genetice care le-ar putea creste riscul de a dezvolta cancer de san. Si in tara noastra exista pe piata anumite teste genetice pentru evaluarea riscului de cancer mamar ereditar. Aceste analize genetice combina atat statutul unui test genetic, cat si istoricul de cazuri de cancer din familia ta.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • The Society of Breast Imaging - https://www.sbi-online.org/endtheconfusion/Blog/TabId/546/ArtMID/1586/ArticleID/438/Knowing-Your-Breast-Cancer-Risk.aspx
  • Breastcancer.org, organizatie nonprofit - https://www.breastcancer.org/symptoms/understand_bc/risk/understanding

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0