Proteinele HER2: ce sunt si cum influenteaza diagnosticul in cancerul mamar

Poate ai intalnit vreodata sintagma "cancer mamar HER2-pozitiv" si nu ai stiut exact ce inseamna acest lucru. Astazi iti explicam ce reprezinta proteina HER2 si cum influenteaza aceasta diagnosticul de cancer la san.

Potrivit expertilor, in aproximativ 20% din cazurile de cancer mamar, celulele produc o cantitate prea mare dintr-o proteina cunoscuta sub numele de HER2. Aceste cancere mamare tind sa fie agresive si sa se dezvolte rapid.

In cazul femeilor cu cancere mamare HER2-pozitive, medicamentul trastuzumab s-a dovedit ca reduce dramatic riscul de recurenta (reaparitie) a cancerului. Este tratamentul standard sa se administreze acest medicament, impreuna cu chimioterapia, dupa interventia chirurgicala persoanelor cu cancer mamar care s-a extins si catre alte zone din corp.

Newsletter DOC dedicat

Desigur, exista si alte tipuri de medicamente folosite in tratamentul cancerelor mamare HER2-pozitive: lapatinibul este adesea administrat daca trastuzumabul nu ajuta pacienta; pertuzumab poate fi folosit in combinatie cu trastuzumab si alte medicamente din cadrul chimioterapiei, pentru a trata cancerul mamar avansat.

Unele forme de cancer de san sunt mai agresive

Cancerul mamar nu este o singura boala, ci el este mai degraba o paleta variata de boli, fiecare avand propriile caracteristici genomice. Fiecare subtip molecular este tratat in mod diferit in comparatie cu alte tipuri de cancer si are prognostic diferit. Unele cancere de san pot fi mai agresive si mai imprevizibile, pe cand altele sunt mai putin agresive din punct de vedere biologic.

Medicii, de regula, impart cancerele mamare in cel putin patru subtipuri majore, iar unul dintre acestea este cancerul mamar HER2-pozitiv (HER2 vine de la human epidermal growth factor receptor 2). Aproximativ 1 din 5 cancere mamare este HER2-pozitiv.

Ce este HER2?

HER2 este o gena care se gaseste in celulele sanatoase, dar cand aceasta sufera mutatii, corpul uman produce prea multe proteine HER2, ceea ce poate duce la cancer de san. Faptul ca pot intelege "profilul" chimic si genetic al cancerului unei paciente (inclusiv daca acesta este sau nu HER2-pozitiv) ii ajuta pe medici sa recomande un tratament specific si sa prezica modul in care va raspunde, cel mai probabil, tumora la acel tratament.

Cancerele mamare invazive sunt, de regula, testate pentru a se depista nivelul proteinelor HER2 in laborator, la spital, folosindu-se o mostra de tesut de la pacienta cu cancer de san, obtinuta in urma biopsiei sau interventiei chirurgicale.

Importanta testarii

HER2 este o proteina care incurajeaza cresterea/dezvoltarea, din exteriorul tuturor celulelor din tesutul sanilor. Celulele din cancerul mamar cu niveluri mai mari decat cele normale ale proteinei HER2 sunt numite cancere HER2-pozitive. Aceste cancere tind sa creasca si sa se raspandeasca mai repede decat alte cancere mamare. De aceea, femeile proaspat diagnosticate cu un cancer mamar invaziv ar trebui sa fie testate, pentru a se afla care este nivelul proteinelor HER2.

Ca pacienta, este important sa cunosti statusul proteinei HER2 in cazul tau, deoarece cancerele mamare HER2-pozitive au o probabilitate mai mare sa raspunda la tratamentul cu medicamente care tintesc proteina HER2. Intreaba-ti, asadar, medicul despre statusul proteinei HER2 si despre ce inseamna pentru tine prezenta acestei proteine.

Cum sunt testate tumorile pentru a se depista proteina HER2?

O mostra de tesut (obtinuta de pe urma biopsiei sau a interventiei chirurgicale) este, de regula, testata fie cu ajutorul metodei IHC (testul de imunohistochimie), fie cu ajutorul FISH (hibridizare fluorescenta in situ).

Important: in cazul in care cancerul tau mamar este HER2-pozitiv, el este mai agresiv decat alte tipuri de tumori la san, insa tratamentele pot ajuta, pentru ca tintesc aceasta proteina.

Simptome in cancerul mamar HER2-pozitiv

Cel mai frecvent semnal de alarma al oricarui tip de cancer mamar este un nodul in unul dintre sani, care se simte diferit la atingere, in comparatie cu zona din preajma lui. Acest lucru este valabil si in cazul cancerului mamar HER2-pozitiv. Alte simptome pot fi: umflarea sanului; o modificare in forma sanului; iritatia pielii sau aspectul de incretitura (ca o "coaja de portocala"), durere in zona sanului sau mamelonului, roseata sau ingrosarea mamelonului sau a pielii sanului; scurgeri din mamelon (nu vorbim de lapte matern).

Supraexprimarea proteinei HER2 (receptorului 2 al factorului de crestere epidermal uman) este prezenta in aproximativ 20-30% dintre tumorile din cancerul mamar. Aceasta supraexprimare este asociata cu o boala mult mai agresiva, cu o rata de recurenta mai mare si cu o supravietuire mai scurta.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • WebMD - https://www.webmd.com/breast-cancer/guide/breast-cancer-types-er-positive-her2-positive#1-3
  • Studiul "The HER2 Receptor in Breast Cancer: Pathophysiology, Clinical Use, and New Advances in Therapy", publicat in 2012 in Chemotherapy research and practice, autori Zahi Mitri, Tina Constantine, Ruth O'Regan.
  • American Cancer Society - https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/understanding-a-breast-cancer-diagnosis/breast-cancer-her2-status.html
  • Breastcancer.org (organizatie nonprofit) - https://www.breastcancer.org/symptoms/diagnosis/her2

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0