Ce trebuie sa stii despre lumpectomie si de ce nu ai nevoie de reconstructie mamara dupa

Lumpectomia (numita uneori si mastectomie partiala) reprezinta indepartarea chirurgicala a unei tumori mici, care poate fi benigna (necanceroasa) sau maligna (canceroasa). In folosirea curenta a termenului, lumpectomia se refera in special la extirparea unui nodul mamar din interiorul sanului unei paciente.

Lumpectomia, de multe ori impreuna cu chimioterapia sau radioterapia, poate fi o alternativa la mastectomie in cazurile pacientelor cu cancer mamar nemetastatic.

Scopul procedurii: de ce este efectuata operatia de extirpare a unui nodul mamar

Lumpectomia (sau excizia nodului de la san) este efectuata pentru a impiedica tumora canceroasa sa se extinda si la alte parti ale corpului. Daca medicul poate sau nu sa efectueze o lumpectomie depinde de dimensiunea si de stadiul tumorii si de anumite caracteristici ale pacientei, cum ar fi marimea sanului afectat.

Multi medici prefera aceasta metoda in defavoarea unei mastectomii. O lumpectomie este mai putin invaziva decat indepartarea in intregime a sanului pacientei.

Newsletter DOC dedicat

In cadrul lumpectomiei, medicul extirpa/scoate o parte din san, iar procedura lasa intacte o mare parte din aspectul si senzatiile resimtite de san. Acest lucru permite o mai buna simetrie a sanilor, insa pacienta poate avea nevoie de radioterapie sau de chimioterapie ca urmare a unei proceduri chirurgicale de acest tip, pentru ca medicii sa se asigure ca toate celulele canceroase au fost distruse.

Riscurile lumpectomiei

Toate interventiile chirurgicale prezinta riscuri, cum ar fi cel de reactie alergica, de hemoragie si de infectie. Dupa operatia de lumpectomie, pacienta isi poate simti sanul amortit daca nervii din aceasta zona au fost afectati. De asemenea, forma sanului femeii se poate modifica. Si tot dupa operatie, pacienta s-ar putea sa observe o sensibilitate si un edem temporar (sanul este umflat).

Daca alegi sa faci o lumpectomie si nu optezi pentru mastectomie, s-ar putea sa ai nevoie de radioterapie de 5 ori pe saptamana, vreme de 5-7 saptamani dupa interventia chirurgicala sau in functie de recomandarea medicului oncolog.

O biopsie (trimiterea unei mostre de tesut la un laborator de specialitate) poate arata daca nodulul de la san este sau nu canceros. Obiectivul lumpectomiei este de a extirpa (scoate) nodulul si o parte din tesutul sanatos din preajma tumorii. Cand medicul indeparteaza o mica parte de tesut sanatos impreuna cu nodulul, procedura aceasta il va ajuta sa se asigure ca toate celulele canceroase au fost indepartate.

Cum te pregatesti inainte de procedura

Cu cateva zile inainte de operatie, ii vei spune medicului chirurg in cadrul unei intalniri despre alergiile pe care le ai (daca e cazul) si despre medicamentele pe care le iei (inclusiv suplimente), daca esti insarcinata sau s-ar putea sa fii insarcinata.

Medicul tau te va sfatui sa opresti tratamentul cu orice medicament anticoagulant (pentru subtierea sangelui) cu aproape o saptamana inainte de operatie, pentru a reduce riscul de hemoragie. Va trebui sa nu mananci si sa nu bei lichide cu pana la 8-12 ore inainte de operatie.

Cum este efectuata lumpectomia

Inainte de operatie, ti se va face anestezia. Daca e cazul, ti se poate administra si un sedativ, in functie de tipul de anestezie.

Medicul chirurg va incepe apoi sa localizeze tumora. Medicul va indeparta tumora si o parte din celulele sanatoase din apropierea ei, ca sa incerce sa se asigure ca intregul nodul a fost extirpat. Apoi nodulul este trimis la laborator pentru testare.

In timpul operatiei, medicul poate sa extirpe si ganglionii limfatici de la axila de pe partea sanului afectat.  Si acestia vor fi apoi testati, pentru a se vedea daca celulele canceroase s-au raspandit.

Dupa indepartarea cu succes a tumorii si a ganglionilor limfatici, incizia va fi inchisa, iar pacienta va fi bandajata.

In saptamanile de dupa operatie pacienta va trebui sa restrictioneze activitatile, pentru ca zona operata are nevoie de timp sa se vindece. Este important ca pacienta sa urmeze recomandarile medicului pentru a-si ingriji zona dupa aceasta operatie.

Avantajele lumpectomiei

In cazuri rare, in functie de dimensiunile nodulului care a fost extirpat, pacienta poate opta pentru o operatie de reconstructie mamara. Aceasta interventie este facuta dupa ce sedintele de radioterapie s-au incheiat. Cu toate acestea, cele mai multe femei nu necesita reconstructie mamara dupa acest tip de operatie (lumpectomie), spre deosebire de mastectomie. Acesta este unul dintre marile avantaje ale lumpectomiei.

 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0