

Ce trebuie sa stii despre lumpectomie si de ce nu ai nevoie de reconstructie mamara dupa
Ce trebuie sa stii despre lumpectomie si de ce nu ai nevoie de reconstructie mamara dupa
Ce trebuie sa stii despre lumpectomie si de ce nu ai nevoie de reconstructie mamara dupa
Lumpectomia (numită uneori și mastectomie parțială) reprezintă îndepărtarea chirurgicală a unei tumori mici, care poate fi benignă (necanceroasă) sau malignă (canceroasă). În folosirea curentă a termenului, lumpectomia se referă în special la extirparea unui nodul mamar din interiorul sânului unei paciente.
Lumpectomia, de multe ori împreună cu chimioterapia sau radioterapia, poate fi o alternativă la mastectomie în cazurile pacientelor cu cancer mamar nemetastatic, susțin oamenii de știință.
Scopul procedurii: de ce este efectuată operația de extirpare a unui nodul mamar
Lumpectomia (sau excizia nodulului de la sân) este efectuată pentru a împiedica tumora canceroasă să se extindă și în alte zone ale corpului. Dacă medicul poate sau nu să efectueze o lumpectomie depinde de dimensiunea și de stadiul tumorii și de anumite caracteristici ale pacientei, cum ar fi mărimea sânului afectat.
Mulți medici preferă această metodă în defavoarea unei mastectomii. O lumpectomie este mai puțin invazivă decât îndepărtarea în întregime a sânului pacientei.
În cadrul lumpectomiei, medicul extirpă/scoate o parte din sân, iar procedura lasă intacte o mare parte din aspectul și senzațiile resimțite de sân. Acest lucru permite o mai bună simetrie a sânilor, însă pacienta poate să aibă nevoie de radioterapie sau de chimioterapie ca urmare a unei proceduri chirurgicale de acest tip, pentru ca medicii să se asigure că toate celulele canceroase au fost distruse.
Riscurile lumpectomiei - ce trebuie să știi
Toate intervențiile chirurgicale prezintă riscuri, cum ar fi cel de reacție alergică, de hemoragie și de infecție. După operația de lumpectomie, pacienta își poate simți sânul amorțit dacă nervii din această zonă au fost afectați. De asemenea, forma sânului femeii se poate modifica. Și tot după operație, pacienta s-ar putea să observe o sensibilitate și un edem temporar (sânul este umflat).
Dacă alegi să faci o lumpectomie și nu optezi pentru mastectomie, s-ar putea să ai nevoie de radioterapie de 5 ori pe săptămână, vreme de 5-7 săptămâni după intervenția chirurgicală sau în funcție de recomandarea medicului oncolog.
O biopsie (trimiterea unei mostre de țesut la un laborator de specialitate) poate arăta dacă nodulul de la sân este sau nu canceros. Obiectivul lumpectomiei este de a extirpa (scoate) nodulul și o parte din țesutul sănătos din preajma tumorii. Când medicul îndepărtează o mică parte de țesut sănătos împreună cu nodulul, procedura aceasta îl va ajuta să se asigure că toate celulele canceroase au fost îndepărtate.
Cum te pregătești înainte de procedură
Cu câteva zile înainte de operație, îi vei spune medicului chirurg în cadrul unei întâlniri despre alergiile pe care le ai (dacă e cazul) și despre medicamentele pe care le iei (inclusiv suplimente), dacă ești însărcinată sau s-ar putea să fii însărcinată.
Medicul tău te va sfătui să oprești tratamentul cu orice medicament anticoagulant (pentru subțierea sângelui) cu aproape o săptămână înainte de operație, pentru a reduce riscul de hemoragie. Va trebui să nu mănânci și să nu bei lichide cu până la 8-12 ore înainte de operație.
Cum este efectuată lumpectomia
Dacă cancerul este de dimensiuni foarte mici pentru a fi simțit prin piele, este posibil să ai nevoie de o procedură folosind tehnici de localizare cu câteva zile înainte de lumpectomie. Va trebui să nu mai consumi nimic cu aproximativ 8 până la 12 ore înainte de operație dacă ți se va face anestezie generală, care este de obicei utilizată pentru operația de lumpectomie.
Înainte de intervenția chirurgicală de lumpectomie, tehnicile de localizare sunt adesea folosite pentru a ajuta la ghidarea precisă a chirurgului către poziția exactă a nodului în interiorul sânului.
Înainte de operație, ți se va face anestezia. Dacă e cazul, ți se poate administra și un sedativ, în funcție de tipul de anestezie recomandat de către medic.
Medicul chirurg va începe apoi să localizeze tumora, după care va îndepărta tumora și o parte din celulele sănătoase din apropierea ei, ca să încerce să se asigure că întregul nodul a fost extirpat. Apoi nodulul este trimis la laborator pentru testare.
În timpul operației, medicul poate să înlăture chirurgical și ganglionii limfatici de la axila de pe partea sânului afectat. Și aceștia vor fi apoi testați, pentru a se vedea dacă celulele canceroase s-au răspândit sau nu către această zonă a corpului.
După îndepărtarea cu succes a tumorii și a ganglionilor limfatici, incizia va fi închisă, iar pacienta va fi bandajată. În săptămânile de după operație pacienta va trebui să facă activități care nu impun efort intens, pentru că zona operată are nevoie de timp să se vindece. Este important că pacienta să urmeze recomandările medicului pentru a-și îngriji zona care a fost operată.
Radioterapia după o lumpectomie
Radioterapia este de obicei administrată după o lumpectomie pentru a ucide orice celule canceroase care ar putea rămâne în sân. Aceste celule sunt prea mici pentru a fi văzute pe mamografii sau alte teste imagistice sau pentru a fi măsurate cu teste de laborator.
Radioterapia poate reduce riscul ca maladia să reapară și diminuează și posibilitatea ca pacienta să decedeze din cauza acestei afecțiuni. După o lumpectomie, se pot administra chimioterapia, terapia hormonală, terapie țintită HER2 și/sau alte terapii medicamentoase.
Cui i se recomandă lumpectomia?
O lumpectomie este o opțiune pentru majoritatea persoanelor care au cancer de sân precoce sau carcinom ductal in situ (un cancer de sân neinvaziv). O lumpectomie poate fi, de asemenea, o opțiune pentru unele persoane cu cancer de sân local avansat după tratamentul cu terapie neoadjuvantă (terapie medicamentoasă administrată înainte de intervenția chirurgicală). Terapia neoadjuvantă se mai numește și terapie preoperatorie.
În unele cazuri, terapia neoadjuvantă poate micșora o tumoare suficient de mult și astfel lumpectomia să devină o opțiune în loc de o mastectomie.
Pe scurt, această intervenție chirurgicală plus radioterapia sunt recomandate în caz că:
- Tumora măsoară 5 centimetri sau mai puțin.
- Dacă se administrează mai întâi chimioterapia sau terapia hormonală, un cancer mai mare poate fi capabil să se micșoreze la o dimensiune care să facă un pacient eligibil pentru tumorectomie.
- Sânul este suficient de mare în comparație cu dimensiunea tumorii;
- Mai multe zone cu cancer sunt localizate în aceeași secțiune a sânului (boală multifocală).
Cui nu-i este recomandată radioterapia?
Radioterapia nu este recomandată tuturor pacienților. De exemplu, aceasta este de evitat dacă pacienta este însărcinată, are anumite afecțiuni de sănătate sau dacă a moștenit anumite mutații genetice.
- Sarcină. Radiațiile pot dăuna fătului. În funcție de momentul sarcinii și de diagnosticul de cancer de sân, este posibil ca pacientei să i se recomande o lumpectomie și să apeleze la radioterapie după nașterea bebelușului.
- Sclerodermie. Radioterapia poate afecta țesutul normal în timpul și după tratamentul cancerului de sân la persoanele care suferă de sclerodermie. În cazul pacientelor cu risc mai mare de recidivă a cancerului de sân, radioterapia poate fi utilizată în continuare.
- Unele mutații genetice moștenite. Radioterapia poate provoca daune țesutului sănătos în timpul și după tratament la persoanele care au anumite mutații genetice rare, moștenite.
Este important de menționat că la unele femei cu anumite mutații genetice este un risc destul de mare ca de apariție a unui nou cancer de sân în viitor. Uneori, aceste paciente aleg să facă o mastectomie pentru a evita radioterapia și pentru a reduce acest risc.
Avantajele lumpectomiei
În cazuri rare, în funcție de dimensiunile nodulului care a fost extirpat, pacienta poate opta pentru o operație de reconstrucție mamară. Această intervenție este făcută după ce ședințele de radioterapie s-au încheiat. Cu toate acestea, cele mai multe femei nu necesită reconstrucție mamară după acest tip de operație (lumpectomie), spre deosebire de mastectomie. Acesta este unul dintre marile avantaje ale lumpectomiei.
Atunci când este asociată cu supravegherea corectă după tratament, o tumorectomie poate fi, de asemenea, o opțiune pentru pacienții cu cancer de sân care poartă mutații genetice precum BRCA1 și BRCA2, care le expun un risc mai mare de cancer.
Cum este recuperarea după lumpectomie?
La scurt timp după efectuarea lumpectomiei, pacienta va putea să fie externată. Este posibil ca aceasta să nu aibă nevoie de medicamente pentru durere. Recuperarea poate fi mai lungă dacă o pacientă are reconstrucție a sânilor în momentul lumpectomiei.
Operația de lumpectomie poate lăsa o cicatrice, o adâncitură sau o întărire în sân. În cazul în care te preocupă cum va arăta sânul după o intervenție chirurgicală de lumpectomie, discută cu specialistul despre lumpectomia oncoplastică, care utilizează tehnici de chirurgie plastică în timpul lumpectomiei pentru a reduce cicatricile.
Aceste tehnici pot fi, de asemenea, efectuate și după lumpectomie pentru a face corecții.
Pacientele vor avea nevoie de o a doua intervenție chirurgicală după o lumpectomie?
După lumpectomie, țesutul îndepărtat este studiat de un patolog. Dacă se găsesc celule canceroase în țesutul normal din jurul tumorii, medicii pot recomanda o a doua intervenție chirurgicală.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Breast Cancer - Breast Reconstruction After Lumpectomy
https://www.breastcancer.org/treatment/surgery/breast-reconstruction/types/reconstruction-after-lumpectomy
American Cancer Society - Should I Get Breast Reconstruction Surgery?
https://www.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/reconstruction-surgery/should-i-get-breast-reconstruction-surgery.html
Te-ar mai putea interesa și...