Cum ajuta tratamentul cu hormoni (hormonoterapia) in cancerul mamar

Hormonoterapia pentru cancerul de san este un tratament folosit pentru cancerele mamare care sunt sensibile la anumiti hormoni.

Cele mai frecvente forme de tratamente hormonale pentru cancerul mamar functioneaza prin impiedicarea hormonilor sa se "lipeasca" sau sa se lege de celulele canceroase sau prin scaderea productiei de hormoni din organism.

De ce sunt importanti receptorii

Unele tipuri de cancer mamar sunt afectate de hormonii din sangele pacientei. Celulele canceroase din cancerul mamar ER pozitiv si PR pozitiv au receptori (adica niste proteine) care se alipesc sau se ataseaza de estrogen, care le ajuta sa se dezvolte. Din fericire, exista mai multe modalitati diferite prin care estrogenul poate fi impiedicat sa se alipeasca de acesti receptori.

Ce inseamna hormonoterapie?

Tratamentul cu hormoni sau hormonoterapia este o forma de terapie sistemica, ceea ce inseamna ca tratamentul ajunge la celulele canceroase de aproape oriunde din corp, nu doar la cele din san.

Cui se adreseaza?

Terapia hormonala este recomandata in cazul femeilor cu cancere mamare care, in urma testelor, au fost clasificate ca fiind ER pozitive si/sau PR pozitive (adica au receptori care se alipesc de anumiti hormoni). Totodata, tratamentul cu hormoni nu le ajuta pe femeile ale caror tumori au rezultate negative in privinta receptorilor hormonali (cancere care sunt atat ER negative, cat si PR negative).

Cand este folosita hormonoterapia?

Tratamentul cu hormoni este adeseori folosit dupa interventia chirurgicala (ca terapie adjuvanta) pentru a ajuta la reducerea riscului de reaparitie a cancerului. Uneori, hormonoterapia este inceputa si inainte de interventia chirurgicala (ca terapie neoadjuvanta). De regula, tratamentul cu hormoni este luat pe o perioada de cel putin 5 ani.

Newsletter DOC dedicat

In plus, hormonoterapia poate fi folosita si pentru a trata cancerul care a revenit dupa tratamentul initial sau pentru a trata cancerul care s-a extins la alte parti ale corpului.

Cum functioneaza, de fapt, tratamentul cu hormoni

Aproape 2 din 3 cancere mamare sunt pozitive pentru receptorii hormonali. Celulele acestor boli au receptori (proteine) care se ataseaza de hormonii estrogen (cancere mamare ER pozitive) si/sau de progesteron (cancere mamare PR pozitive). In cazul acestor cancere, nivelurile foarte mari ale estrogenului pot contribui la cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase. Exista mai multe tipuri de hormonoterapie, care folosesc metode diferite prin care impiedica estrogenul sa ajute la dezvoltarea cancerului.

Ce medicamente pot bloca receptorii estrogenului

O abordare a hormonoterapiei este de a impiedica hormonii sa se alipeasca de celulele canceroase. Cand hormonii nu pot accesa celulele canceroase, dezvoltarea tumorii este incetinita si celulele pot sa moara. Medicamentele care au aceasta actiune:

Tamoxifenul - este de regula luat zilnic, sub forma de tableta. Este folosit pentru a reduce riscul de recurenta al cancerului, la femeile care au fost tratate pentru un cancer in stadiu incipient. Medicamentul poate fi folosit si pentru a trata boala la femeile cu un cancer avansat.

Toremifenul - este luat zilnic, sub forma de tableta. Este folosit pentru a trata cancerul mamar care s-a extins catre alte zone ale corpului.

Fulvestrantul - este administrat injectabil, in fiecare luna, dupa ce initial s-a facut o doza la fiecare doua saptamani in prima luna de tratament. Este folosit la femeile in postmenopauza, pentru a trata cancerul mamar avansat.

Medicamente care stopeaza productia de estrogen dupa menopauza

Inhibitorii de aromataza sunt o clasa de medicamente care reduc cantitatea de estrogen din organismul pacientei, iar celulele canceroase nu mai sunt "alimentate" cu hormonii de care au nevoie pentru a se dezvolta. Aceste medicamente sunt folosite doar la femeile care au intrat la menopauza.

Inhibitori de aromataza folositi pentru a trata cancerul de san:

Anastrozolul - este folosit pentru a reduce riscul de recurenta a cancerului la femeile care au fost tratate pentru un cancer mamar in stadiu incipient. Este folosit si pentru a trata cancer mamar in stadiu avansat si in stadii incipiente.

Exemestanul - este folosit pentru a reduce riscul de recurenta a cancerului la femeile care au fost tratate pentru cancerul mamar descoperit in stadiu incipient. Uneori e folosit dupa ce pacienta a luat timp de 2 sau 3 ani tamoxifen.

Letrozolul - este si el folosit pentru a reduce riscul de recurenta a cancerului la pacientele care au fost tratate pentru cancerul descoperit in stadiu incipient. Medicamentul poate fi folosit si singur, cat si dupa terminarea tratamentului cu tamoxifen.

Efecte adverse ale tratamentului hormonal

Efectele secundare ale hormonoterapiei vor depinde de tipul de terapie prescris de medic, de doza unui medicament sau de combinatia de medicamente, cat si de starea generala de sanatate a pacientei. Unele dintre cele mai frecvente efecte adverse ale hormonoterapiei sunt: bufeurile, transpiratiile si alte simptome ale menopauzei induse de tratament, probleme de natura sexuala, constipatie, oboseala, probleme la nivelul fertilitatii, crestere in greutate, greata, diaree, subtierea parului, osteoporoza, colesterol marit, secretii vaginale anormale.

Discuta cu medicul tau daca ai aceste efecte adverse sau altele care ar putea sa apara din cauza tratamentului hormonal.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/hormone-therapy-for-breast-cancer/about/pac-20384943
  • The Canadian Cancer Society - http://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/breast/treatment/hormonal-therapy/?region=on
  • American Cancer Society - https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/treatment/hormone-therapy-for-breast-cancer.html

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0