11 factori care te predispun la anumite tipuri de cancer

Desi in zilele noastre inovatiile si optiunile disponibile ne ajuta sa privim cancerul cu alti ochi, aceasta afectiune ramane in continuare o provocare atat pentru medici, cat si pentru pacienti.

Un astfel de diagnostic nu poate fi prevenit in totalitate, in ciuda oricaror eforturi pe care le facem pentru a ne imbunatati stilul de viata. Dincolo de alimentatie, sport, renuntarea la vicii si reducerea stresului, exista factorul genetic ereditar, acel aspect pe care nu il putem influenta. Avem insa la indemana testari genetice care ne pot indica daca genele noastre ne trag un semnal de alarma in privinta unei predispozitii, pentru unul sau mai multe tipuri de cancer.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista 11 factori care iti pot indica necesitatea de a face un astfel de test genetic. Rezultatul iti poate confirma sau infirma predispozitia pentru unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer caracterizate de o componenta genetica ereditara puternica, precum cel de san, ovarian, colorectal, uterin, gastric, pancreatic, de prostata, melanom malign.

Factori legati de istoricul medical personal

Diagnostic de cancer de san

Specialistii au determinat, de-a lungul timpului, o serie de gene care sunt implicate in declansarea mai multor tipuri de cancer ereditar, prin mecanisme similare. De aceea, gradul de risc este indicat si de un diagnostic existent sau trecut. Un astfel de exemplu este cancerul de san. BRCA1 si BRCA2 sunt doua gene implicate atat in diagnosticul cancerului ereditar de san, dar si al celui ovarian.

Daca ai suferit de cancer mamar, indiferent de tipul acestuia si de varsta la care ai fost diagnosticata, trebuie sa ai in vedere un risc suplimentar de a suferi de cancer ovarian, uterin, pancreatic sau alte tipuri de cancer ereditar. Discuta cu medicul tau despre aceste posibilitati si despre solutiile oferite de testele genetice.

Diagnostic de cancer ovarian

Similar cu cancerul de san, cancerul ovarian poate prezenta mutatii ale unor gene regasite si la pacienti cu alte localizari. De exemplu, genele TP53 si STK11 sunt comune pentru pacienti cu cancer ereditar mamar, ovarian, uterin, gastric sau colorectal.

Cancer metastatic de prostata

BRCA1, BRCA2, MLH1, MSH2, MSH6, PMS2, EPCAM sunt cateva gene ale caror mutatii sunt asociate de catre specialisti cu cancerul de prostata, insa in acelasi timp pot sa apara la pacienti cu cancer gastric, colorectal, melanom malign, ovarian si mamar.

Diagnostic de cancer pancreatic

Cancerul pancreatic are o importanta componenta genetica si este una dintre cele mai grave forme ale acestei afectiuni. Impreuna cu medicul oncolog, discuta despre riscurile pe care le ai de a fi diagnosticat/a cu cancer si in alta zona a corpului, in functie de mutatiile genetice prezente.

Cancer colorectal sau uterin diagnosticat la varste sub 65 de ani

Nu in ultimul rand, cand vine vorba despre istoricul medical personal, cancerul colorectal sau cervical / uterin sunt privite de catre medici ca diagnostice care pot sa revina, in corpul pacientului, cu alte localizari. Importanta in acest caz este varsta: persoanele diagnosticate la varste sub 65 de ani reprezinta o categorie aparte de risc.

Factori legati de cazurile de cancer din familie

Cancer mamar diagnosticat la varste sub 50 de ani

Cancerul mamar este diagnosticat cu precadere la femei peste 50 de ani, de aceea un diagnostic inainte de aceasta varsta ar trebui sa ridice suspiciuni ale unei componente genetice ereditare, mai ales daca persoana care a suferit de aceasta afectiune este o ruda de gradul 1: parinti, frati sau surori.

Este o situatie frecvent intalnita, in zilele noastre, ca o femeie ce a avut rude cu cancer mamar, mai ales mama, sa recurga la mastectomie cand inca este sanatoasa, fiindca testele le indica prezenta acelorasi anomalii genetice, prin urmare un risc crescut de a primi acelasi diagnostic.

Doua diagnostice de cancer mamar la acelasi membru al familiei

Nu doar cazurile de cancer mamar sunt importante, ci si daca acestea au recidivat. Daca in familia ta au existat persoane care au suferit de cancer de san de cel putin doua ori, de-a lungul vietii, exista un risc suplimentar in ceea ce te priveste.

Trei sau mai multe cazuri de cancer de san la membri din aceeasi ramura a familiei

Un alt semnal de alarma poate fi tras de un istoric familial care arata mai multe cazuri de cancer mamar in aceeasi ramura a unei familii. De exemplu, daca bunica, matusa sau o varisoara a ta din partea tatalui sau a mamei au primit acest diagnostic.

Cancer colorectal sau uterin sub 50 de ani

Daca cineva din familia ta, mai tanar/a de 50 de ani, a fost diagnosticat/a cu cancer colorectal, sau in cazul femeilor cu cancer uterin, ar trebui sa ai in vedere teste genetice si investigatii de rutina care sa depisteze timpuriu orice modificare ce poate insemna un posibil diagnostic de cancer si in cazul tau.

De asemenea, tine minte ca multe tipuri de cancer nu se manifesta prin simptome, asa ca trebuie sa iei masuri din timp si sa te concentrezi in primul rand pe preventie.

Cancer ovarian, metastatic de prostata, pancreatic sau cancer de san la un barbat

Este important sa cunosti istoricul medical al familiei tale, fiindca exista tipuri de afectiuni pe care poate ca in mod normal nu le-ai lua in calcul. Un exemplu este cancerul mamar diagnosticat la un barbat, un caz destul de rar, insa nu imposibil. La fel, conteaza daca un anumit tip de cancer a metastazat sau nu, cum este cel de prostata.

Se adauga pe lista cancerul ovarian, indiferent de varsta la care a fost diagnosticat, si cancerul pancreatic.

O mutatie genetica

Un aspect urmarit de medici, si usor de identificat doar cu ajutorul testelor genetice de ultima generatie, este prezenta unei anomalii genetice ereditare, in special pe una dintre acele gene mai frecvent implicate in diagnosticele de cancer cu componenta ereditara importanta.

Daca o astfel de mutatie genetica ereditara exista, toate rudele de sange din respectiva familie, in special rudele de gradul 1 ale acelei persoane, trebuie sa aiba in vedere controale regulate si alte masuri de preventie.

Ce test genetic ma ajuta sa imi cunosc riscurile

este un test special creat pentru aceste nevoi, fiind un real ajutor pentru medici in stabilirea riscului de cancer ereditar. Analiza este facuta pe un panel de 35 de gene implicate in cele mai frecvente 8 tipuri de cancer ereditar: mamar, ovarian, colorectal, uterin, melanom malign, gastric, pancreatic si de prostata.

Cu o simpla proba de saliva, Myriad myRisk® Hereditary Cancer Test combina informatiile genetice cu istoricul personal sau familial de cancer, rezultand un raport care furnizeaza atat pacientului, cat si medicului informatii importante ce stau la baza intocmirii unui plan personalizat de preventie a cancerului, de identificare a cancerului intr-un stadiu precoce, mai usor de tratat sau de a preveni aparitia unui al doilea cancer.

Practic, raportul emis in urma testarii contine:

  1. myRisk Hereditary Cancer Panel: sectiune in care este confirmata sau infirmata prezenta in proba testate a uneia dintre cele 35 gene ce alcatuiesc panelul myRisk;
  2. riskScore® Breast Cancer Prediction Tool: sectiune care prezinta rezultatele unui algoritm validat clinic de predictie pentru femei a riscului de a dezvlota cancer mamar in urmatorii 5 ani sau pe tot restul vietii, pe baza markerilor genetici si factorilor clinici de risc;
  3. myRisk Management Tool: o sumarizare a informatiilor furnizate de ghidurile aplicabile dezvoltate de Societatile Medicale pentru management medical, pe baza rezultatelor individuale ale pacientului/tei. Interventiile propuse sunt dovedite ca avand impact asupra riscului viitor de cancer.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0