Cancerul mamar: ce reprezinta ER pozitiv sau ER negativ

Există mai multe tipuri de cancer mamar, spun experții, în funcție de anumiți factori. Pe lângă cancerul mamar HER2 pozitiv și cancerul mamar triplu negativ, mai există anumite cancere de sân care au anumiți receptori pentru hormonul estrogen. 

Aceste forme se numesc cancere cu receptori de estrogen pozitivi (ER pozitiv). Aproximativ 80% dintre toate cancerele mamare sunt "ER pozitive". Asta înseamnă că anumite celule canceroase se înmulțesc ca răspuns la hormonul estrogen din organismul femeilor. 

O mare parte dintre cancerele mamare sunt, de asemenea "PR pozitive". Ele se înmulțesc drept răspuns la un alt hormon, progesteronul. În cazul în care cancerul mamar are un număr semnificativ de receptori pentru oricare dintre cei doi hormoni, fie pentru estrogen, fie pentru progesteron, boala este considerată pozitivă la receptorii hormonilor respectivi.

Ce fac receptorii hormonali

Receptorii hormonali, ca și alți receptori celulari, sunt proteine speciale care se găsesc în și pe suprafața anumitor celule din organism, inclusiv celulele mamare. Aceste proteine receptoare sunt ca ochii și urechile celulelor, primesc mesaje de la hormoni și alte substanțe din fluxul sangvin și apoi spun celulelor ce să facă. 

Newsletter DOC dedicat

Receptorii acționează ca un comutator pornit-oprit pentru o activitate în celulă. Dacă apare substanța potrivită care se potrivește în receptor - ca o cheie care se potrivește într-o broască - comutatorul este pornit și începe acea activitate specială în celulă.

Astfel, un cancer este numit cancer mamar ER pozitiv (ER+) dacă are receptori de estrogen. Acest lucru sugerează că acele celule canceroase, la fel ca și celulele normale din sân, pot primi semnalele de la hormonul estrogen, care le-ar putea încuraja înmulțirea.

Câte cazuri de cancer sunt ER pozitive și câte PR pozitive?

Estrogenul și progesteronul sunt cei doi hormoni asociați cu cancerul de sân. Dacă maladia are unul sau ambii receptori, este cunoscut și ca cancer la sân hormon-pozitiv sau HR-pozitiv. Cancerele de sân care testează negativ pentru ambii receptori hormonali sunt HR negative.

În cancerul mamar, celulele canceroase pot avea un receptor, ambii receptori sau niciunul dintre acești receptori.

  • Ce înseamnă ER pozitiv: Cancerele mamare care au receptorii estrogenici sunt numite cancere ER pozitive (ER+).
  • Ce înseamnă ER negativ: Cancerele mamare care NU au receptorii estrogenici sunt numite cancere ER negative (ER-).
  • Ce înseamnă PR pozitiv: Cancerele mamare cu receptori progesteronici sunt numite cancere PR pozitive (PR+).
  • Ce înseamnă PR negativ: Cancerele mamare care NU au receptori progesteronici sunt numite cancere PR negative (PR-).

Majoritatea cancerelor de sân au receptori hormonali pozitivi:

  • aproximativ 80% dintre cancerele de sân sunt pozitive pentru receptorul de estrogen (ER+)
  • aproximativ 65% dintre cancerele de sân au atât receptori de estrogen de sân pozitiv, cât și receptori de progesteron pozitivi, prescurtat ca ER+/PR+
  • aproximativ 2% dintre cancerele de sân au receptori de estrogeni negativi și receptori de progesteron pozitivi, prescurtat ca ER-/PR+
  • aproximativ 25% dintre cancerele de sân nu au receptori hormonali, numiți receptori hormonali negativi, prescurtat ca HR-

Cancerul mamar este, de asemenea, verificat pentru o proteină numită receptorul 2 al factorului de creștere epidermic uman sau HER2. Aportul prea mult din această proteină poate ajuta cancerul să se dezvolte și să se răspândească. Aceste tipuri de cancer sunt numite HER2-pozitive sau HER2-negative. Cancerul de sân poate fi, de asemenea, triplu pozitiv sau triplu negativ.

Statusul receptorilor hormonali este important în alegerea tratamentului

Cunoașterea statusului receptorilor hormonali îi ajută pe medici să decidă cum să trateze acest tip de cancer. În cazul în care maladia are unul sau ambii receptori hormonali, medicamentele de terapie hormonală pot fi utilizate fie pentru a scădea nivelul de estrogen, fie pentru a opri estrogenul să acționeze asupra celulelor canceroase de sân. Acest tip de tratament este util pentru cancerele de sân cu receptori hormonali pozitivi, dar nu funcționează asupra tumorilor cu receptori hormonali negativi (atât ER, cât și PR negativi).

Toate cancerele de sân invazive ar trebui testate pentru ambii receptori hormonali, fie pe proba de biopsie, fie atunci când tumora este îndepărtată prin intervenție chirurgicală. Aproximativ 3 din 4 cancere la sân au cel puțin unul dintre acești receptori. Acest procent este mai mare la femeile în vârstă decât la femeile mai tinere.  

Celulele din cancerul la sân obținute în timpul unei biopsii mamare sau în timpul intervenției chirurgicale vor fi apoi testate pentru ca medicul să vadă dacă acestea au anumite proteine care sunt receptori fie ai estrogenului, fie ai progesteronului. Când cei doi hormoni (estrogenul și progesteronul) se atașează de acești receptori, ei alimentează dezvoltarea cancerului.

Pacientei i se va face un test (imunohistochimie) în privința receptorilor hormonali, iar în urma acestui test va afla dacă acele celule canceroase de la sân au sau nu receptorii estrogenici și receptorii progesteronici.

Cancerele sunt numite ER pozitive sau ER negative dacă au sau nu acești receptori ai hormonului estrogen. Identificarea statusului acesta al receptorilor hormonilor estrogen și progesteron este importantă în deciderea opțiunilor de tratament.

Testarea pentru aflarea receptorilor hormonali este importantă, deoarece rezultatele acesteia ajută pacienta și medicul ei să decidă dacă boala are șanse mari să răspundă la terapiile hormonale sau la alte tipuri de tratamente.

Terapia hormonală include medicamente care:

  • fie reduc cantitatea de estrogen din corpul pacientei
  • fie blochează estrogenul și îl împiedică să încurajeze înmulțirea și funcționarea celulelor mamare.

În cazul în care testul arată că acele celule canceroase din sân au receptori hormonali, atunci aceste medicamente ar putea să ajute la încetinirea sau chiar la stoparea înmulțirii lor.

Ce înseamnă rezultatele testului pentru receptorii hormonali?

Rezultatele testelor vor oferi statutul receptorului hormonal. Se va spune că o tumoare este pozitivă la receptorul hormonal dacă cel puțin 1% dintre celulele testate au receptori de estrogen și/sau progesteron. În caz contrar, testul va spune că tumora este negativă la receptorul hormonal.
 
Celulele canceroase de sân pozitive pentru receptori hormonali (sau pozitive pentru hormoni) au receptori fie de estrogen (ER), fie de progesteron (PR), sau au ambii hormoni. Aceste cancere de sân pot fi tratate cu medicamente de terapie hormonală care scad nivelul de estrogen sau blochează receptorii de estrogen. Cancerele cu receptori hormonali pozitivi tind să crească mai lent decât cele cu receptori hormonali negativi. Femeile cu cancere pozitive la receptorii hormonali tind să aibă o perspectivă mai bună pe termen scurt, dar aceste tipuri de cancer pot reveni uneori la mulți ani după tratament.
 
Cancerele la sân cu receptori hormonali negativi (sau hormoni negativi) nu au receptori de estrogen sau progesteron. Terapia hormonală nu este de ajutor pentru aceste tipuri de cancer. Aceste tipuri de cancer tind să crească mai repede decât cancerele cu receptori hormonali pozitivi. Dacă revin după tratament, de regulă se întâmplă la câțiva ani după diagnosticarea bolii. Cancerele cu receptori hormonali negativi sunt mai frecvente la femeile care nu au ajuns încă la menopauză.
 
Celulele canceroase de sân triple negative nu au receptori de estrogen sau progesteron și, de asemenea, nu produc nicio cantitate din proteina numită HER2. Aceste tipuri de cancer tind să fie mai frecvente la femeile cu vârsta sub 40 de ani, care sunt de culoare sau care au o mutație a genei BRCA1
 
Cancerele de sân triple negative cresc și se răspândesc mai repede decât majoritatea celorlalte tipuri de cancer de sân. Deoarece celulele canceroase nu au receptori hormonali, terapia hormonală nu este de ajutor în tratarea acestor tipuri de cancer. Și pentru că nu au prea mult HER2, nici medicamentele care vizează HER2 nu sunt de ajutor. Chimioterapia poate fi însă utilă în cazul acestui tip de cancer.
 
Reține: dacă se dovedește că acel cancer este negativ în ceea ce privește prezența receptorilor hormonali (nu sunt prezenți niciun fel de receptori), atunci terapia hormonală are slabe șanse să funcționeze. În concluzie, pacienta și medicul ei oncolog vor decide apoi în privința altor tipuri de tratament.
 
Pacienta poate să efectueze terapia hormonală după ce a făcut intervenția chirurgicală și după ce a terminat chimioterapia și radioterapia. Aceste tratamente pot ajuta la prevenirea recurenței (revenirii) bolii, blocând efectele estrogenului.
 

Care este speranța de viață pentru fiecare stadiu de cancer?

 
Perspectiva depinde de stadiul cancerului când este descoperit. Cancerul este clasificat după număr, începând cu 0 și ajungând până la 4. Stadiul 0 este chiar cancerul diagnosticat în stadiu incipient și stadiul 4 este ultimul stadiu, numit și stadiul metastatic, deoarece este etapa în care cancerul s-a răspândit în alte zone ale corpului.
 
Fiecare număr reflectă diferite caracteristici ale cancerului la sân. Aceste caracteristici includ dimensiunea tumorii și dacă boala s-a extins la ganglionii limfatici sau în organe îndepărtate, cum ar fi plămânii, oasele sau creierul.
 
Statisticile de supraviețuire ale femeilor cu subtipurile majore de cancer de sân - cum ar fi ER-pozitiv, HER2-pozitiv și triplu negativ - sunt grupate împreună. Cu tratament, majoritatea femeilor cu cancer de sân în stadiu incipient de orice subtip se pot aștepta la o durată de viață normală.
 
Ratele de supraviețuire se bazează pe câți oameni sunt încă în viață la ani după ce au fost diagnosticați pentru prima dată. Supraviețuirea la cinci ani și la 10 ani sunt raportate frecvent.
 
Potrivit specialiștilor, ratele relative de supraviețuire pe 5 ani pentru toate tipurile de cancer de sân în funcție de stadiu sunt:
  • localizat (nu s-a răspândit în afara sânului) - 99 %
  • regionale (cancerul s-a răspândit la țesutul din apropiere sau la ganglionii limfatici) - 86 % 
  • îndepărtat (s-a răspândit la organe îndepărtate) 28 % 
  • toate etapele combinate - 90% 
Un lucru de remarcat este că aceste statistici au inclus femei cu cancere HER2-pozitive și triple negative mai agresive. Specialiștii atrag atenția că în cazul cancerului de sân HR pozitiv există o șansă mai mare de supraviețuire. Și este nevoie de 5 ani pentru a ajunge la o rată de supraviețuire statistică de 5 ani, așa că terapiile mai noi nu sunt incluse în aceste cifre. Este probabil ca o persoană diagnosticată astăzi cu cancer de sân ER pozitiv să aibă șanse mai mari de supraviețuire.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - Breast Cancer Hormone Receptor Status
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/understanding-a-breast-cancer-diagnosis/breast-cancer-hormone-receptor-status.html
Breast Cancer - Hormone Receptor Status
https://www.breastcancer.org/pathology-report/hormone-receptor-status
American Rates for Breast Cancer - Survival Rates for Breast Cancer
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/understanding-a-breast-cancer-diagnosis/breast-cancer-survival-rates.html
 

 

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0