Mastectomia: recuperare, efecte secundare si informatii utile

O mastectomie reprezinta indepartarea chirurgicala a sanului afectat de cancer, adica extirparea glandei mamare.

Mastectomia este recomandata atunci cand carcinomul ductal in situ a fost descoperit in interiorul sanului. Din fericire, operatia de reconstructie a sanului poate incepe chiar in timpul mastectomiei sau la o data ulterioara, dupa ce tratamentul pentru cancer s-a incheiat, in functie de fiecare pacienta in parte.

 

Cat de lunga e perioada de recuperare?

Procesul de recuperare de pe urma operatiei de mastectomie este diferit pentru fiecare pacienta in parte. Un motiv pentru care perioada de recuperare variaza atat de mult este faptul ca nu toate mastectomiile sunt la fel.

Tipuri de mastectomie

Dubla mastectomie este atunci cand ambii sani (ambele glande mamare) sunt indepartate pe cale chirurgicala, insa trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de interventie chirurgicala de acest gen:

  • Exista, printre altele, proceduri de mastectomie in care medicul incearca sa salveze o parte din pielea sanului, areola si/sau mamelon. Tesutul sanului este extirpat, dar pielea si, uneori, mamelonul si areola sunt pastrate intacte.
  • Mastectomie simpla (totala): sanul afectat de cancer, areola, mamelonul si pielea care se afla deasupra glandei mamare sunt indepartate chirurgical. Totodata, pot fi extirpati si ganglionii-santinela limfatici.
  • Mastectomie radicala modificata: sanul, areola, mamelonul si pielea care se suprapune glandei mamare sunt indepartate. La fel este excizata si "captuseala" care se afla peste muschii pectorali si, uneori, chiar o parte a muschiului pectoral. Ganglionii limfatici axilari (cei de la subrat) sunt, totodata, indepartati.
  • Mastectomie radicala: inseamna eliminarea intregului san, sunt indepartate chirurgical areola, mamelonul, pielea, muschii pectorali (din zona pieptului) si ganglionii limfatici axilari. Potrivit healthline.com, medicii rareori efectueaza acest tip de mastectomie in ziua de azi.

Interventia chirurgicala, de regula, implica sederea peste noapte in spital si un control de urmarire a evolutiei pacientei (follow-up) intr-o saptamana sau doua dupa operatie. Totodata, pacienta poate opta pentru operatia imediata de reconstructie a sanului sau sanilor, poate alege pentru o operatie de reconstructie ulterioara (stabilita mai tarziu) sau poate sa nu opteze deloc pentru reconstructia sanilor.

Cum sa faci fata emotiilor dupa procedura de mastectomie

Cu sau fara reconstructie mamara, faptul ca ai avut o mastectomie (dubla sau la un singur san) poate fi o experienta care te epuizeaza emotional. Accepta din timp ca orice fel de sentimente ori emotii vei avea referitoare la aceasta procedura sunt valide. Ai voie sa ai sentimente pozitive si negative si orice fel de emotii ori senzatii intre cei doi "poli". Nu te invinovati pentru niciunul dintre sentimentele pe care le simti in aceste momente delicate. Este normal sa te simti asa. Lucrurile nu se vor schimba peste noapte, asa ca acorda-ti timp pentru a-ti da seama cum vor decurge lucrurile de acum inainte.

Posibile efecte secundare de natura fizica

Dupa mastectomie, unele dintre efectele adverse pe care le poti avea sunt:

  • Oboseala: te vei simti obosita pret de cateva zile si s-ar putea sa iti fie greu sa te simti confortabil in pat. Incearca sa iti aranjezi pernele in jurul trunchiului sau sa dormi intr-un fotoliu care se inclina atunci cand lasi spatarul jos si care are partea din fata care se ridica (fotoliu cu sistem recliner). Odihneste-te si in timpul zilei.
  • Durere, chiar daca sanul nu mai exista. Durerea de san de acest gen nu este neobisnuita. Ai putea sa te confrunti cu senzatii in zona pieptului si la subrat, cum ar fi mancarimi, amorteli sau presiune. Pieptul tau poate fi amortit sau foarte sensibil la atingere. Acest lucru nu este anormal.
  • Probleme la nivelul bratelor: mastectomia si extirparea ganglionilor limfatici afecteaza functionarea bratelor si umerilor. Exercitiile de stretching si timpul acordat recuperarii ar trebui sa rezolve durerea si rigiditatea (redoarea) bratelor si umerilor.
  • Limfedemul (umflarea anormala a tesuturilor membrelor): extirparea ganglionilor limfatici creste riscul de umflare a bratului sau de infectie. Incearca sa eviti traumatismele sau loviturile la brate. Suna-ti medicul imediat daca bratele tale se umfla.
 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0