Petele pigmentare legată de sarcina - cum le elimini

In timpul sarcinii, pielea trece printr-o serie de schimbari cauzate de dereglarile hormonale specifice perioadei. De multe ori insa, petele ce apar pe piele denumite melasma sau cloasma gravidei-  raman si dupa nastere. Fie ca apar pe corp, fie ca apar la nivelul fetei, petele pigmentare sunt inestetice, asa ca trebuie sa scapi de ele.

pete pigmentare sarcina

Elimina petele pigmentare cauzate de sarcina folosind metode naturiste si la indemana. Fie ca sunt pe fata sau pe corp, aceste pete sunt inestetice si mai mult ca sigur iti cauzeaza complexe de care poti scapa foarte usor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista o serie de metode eficiente, dar totodata naturale, care te pot ajuta sa elimini petele ramase pe corpul si pe chipul tau din timpul celor 9 luni de sarcina:

Zeama de lamaie si turmeric – aceasta metoda este extrem de eficienta datorita aciditatii sucului de lamaie, dar si a puternicului efect antioxiant si cicatrizant al turmericului.

Prepara o pasta dintr-o lingura de zeama de lamaie si turmeric. Aplic-o pe zonele afectate ale pielii si las-o sa actioneze in jur de 15 minute. Indeparteaza pasta de turmeric de pe fata clatind-o cu apa rece.

 

Rosie si ovaz – rosia are capacitatea de a decolora pielea, in timp ce ovazul este un agent exfoliant eficient. Prepara un amestec dintr-o jumatate de lingura de suc de rosii si doua linguri de tarate de ovaz, apoi adauga si putin iaurt, astfel incat sa obtii o pasta. Aplica masca pe zonele pigmentate ale pielii si las-o sa se usuce, apoi indeparteaz-o cu apa. Repeta operatiunea de 2-3 ori pe saptamana, iar petele pigmentare vor disparea.

Cartof – cataplasmele cu cartof stimuleaza decolorarea pielii pigmentate in timpul sarcinii. Taie felii de cartof si aplica-le direct pe zonele patate. Lasa pielea sa absoarba zeama de cartof. Repeta operatiunea zilnic, pana cand petele dispar.

 

 

Ceapa rosie – o alta leguma eficienta in tratarea petelor din timpul sarcinii este ceapa. Taie felii de ceapa si aplica-le pe zonele cu probleme, mascand cu miscari circulare, astfel incat pielea sa fie hranita cu zeama de ceapa rosie. Repeta operatiunea zilnic. Daca ai pielea foarte sensibila si uscata, aceasta metoda de indepartare a petelor de la nivelul pielii nu este recomandata, pentru ca poate fi prea agresiva cu pielea ta.

Albusul de la ou – bate un albus de ou si aplica-l pe fata, insistand pe zonele patate, apoi lasa-l sa se usuce. Pentru potentarea efectului acestuia, poti adauga in albus si ½ lingura de castravete facut pasta in blender. Dupa ce masca se usuca pe fata, indeparteaz-o cu apa calduta din belsug.

Pasta de frunze de menta – foloseste blenderul pentru a transforma frunzele de menta intr-o pasta. Poti adauga, daca e necesar, si putina apa. Aplica apoi pasta de menta pe zonele patate ale pielii si las-o sa actioneze cel putin 15 minute. Spala apoi pielea cu apa rece pana cand pasta este complet indepartata. Pentru eliminarea petelor cauzate de sarcina, repeta aceasta operatiune de 2-3 ori pe saptamana.

Pasta de avocado – data viitoare cand prepari guacamole, foloseste putina pasta de avocado si pe fata, pentru a-ti acoperi petele pigmentare. Lasa pasta de avocado sa se usuce, apoi indeparteaz-o cu apa calduta. Pielea nu numai ca se va decolora treptat, insa va fi si mai hidratata ca niciodata.

Un alt aspect important atunci cand vine vorba despre petele pigmentare consta in limitarea expunerii la radiatiile UV, care poate accentua petele cauzate de sarcina, precum si folosirea unei lotiuni cu factor de protectie solara.

La ce modificari ale pielii sa te astepti in sarcina?

Expertii spun ca sarcina poate cauza numeroase modificari ale pielii, din cauza dereglarilor hormonale si din cauza schimbarilor aparute in circulatia sanguina. Pe langa acnee, varice, vergeturi, retine ca pot aparea semne de tipul petelor pigmentare, iar pielea din anumite zone se hiperpigmenteaza. Zona din jurul mameloanelor si pielea de pe coapse, zona genitala si de pe gat pot sa devina mai inchise la culoare, cel mai posibil din cauza schimbarilor hormonale.

Este posibil sa observi, tot in sarcina, ca se formeaza pete pigmentare (unde pielea este mai inchisa la culoare) pe fata - lucru numit melasma. Evita, asadar, expunerea la soare prelungita, pentru ca razele soarelui pot agrava melasma.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 

Petele hiperpigmentare dupa nastere

Dupa nastere, pielea de regula revine la pigmentul ei normal dupa o perioada de cateva luni. Chiar si asa, este bine sa retii ca unele pete pigmentare datorate melasmei s-ar putea sa nu dispara niciodata, asa ca daca vrei sa scapi de aceste semne inestetice, mergi la cabinetul medicului dermatolog.

Petele care raman de regula dupa sarcina sunt cel mai adesea cele de pe față, dar pot apărea sau reaparea și pe alte părți ale corpului expuse la soare.

Există câteva metode naturiste și produse disponibile la farmacie care pot ajuta la reducerea aspectului petelor pigmentare dupa sarcina:

  • Suc de lămâie: Aplicați sucul de lămâie proaspăt pe petele pigmentare cu o dischetă de bumbac timp de 10-15 minute în fiecare zi. Lămâia conține acid citric care poate ajuta la exfolierea pielii și la reducerea petelor.
  • Aloe vera. Poti taia ți o frunză de aloe vera și aplica gelul direct pe petele pigmentare. Aloe vera conține enzime și substanțe nutritive care pot ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea aspectului pielii.
  • Ulei de cocos aplicat pe petele pigmentare și masat ușor timp de câteva minute, lasat să se usuce și  apoi spălat cu apă caldă. Uleiul de cocos conține acid lauric care poate ajuta la reducerea aspectului petelor.
  • Cremă de protecție solară neparat - intrucat petele pigmentare pot fi amplificate de expunerea la soare. Utilizeazao cremă de protecție solară cu SPF ridicat (de exemplu SPF 30 sau mai mare) în fiecare zi pentru a-ti proteja pielea împotriva razelor UV și pentru a ajuta la reducerea petelor pigmentare.
  • Produse de farmacie: Există produse de farmacie care conțin ingrediente active precum acidul kojic, hidrochinona sau acidul azelaic, care pot ajuta la reducerea aspectului petelor pigmentare. Este important să consulți un medic sau un farmacist înainte de a utiliza astfel de produse mai ales daca inca alaptezi.

Este important să reții că eliminarea petelor pigmentare poate dura timp și nu există o soluție garantată pentru a le elimina complet. În plus, este important să discuți cu un medic dacă petele pigmentare se schimbă în dimensiune, culoare sau formă, deoarece acestea ar putea fi semne ale altor probleme de sănătate.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/skin-changes-during-pregnancy/faq-20416440

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0