Tot ce trebuie să știi despre alăptare

Presiunea creată de alte mămici, întrebările fără răspuns și furtuna de emoții resimțită în primele zile de viață ale bebelușului pot transforma alăptarea într-o adevărată provocare pentru proaspăta mămică. Metoda de hrănire a copilului trebuie să fie aleasă de mamă, în funcție de ceea ce simte aceasta că este potrivit pentru ea și pentru cel mic. Pentru a ușura, însă, situația, îți oferim răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe care le-ai putea avea despre alăptare.

În timpul sarcinii, glandele responsabile de producerea laptelui matern  încep să crească și să se dezvolte. Iar în pregătirea acestor grande se află trei hormoni: estrogenul, progesteronul și prolactina.
În timpul sarcinii, vei observa că sânii se modifică în dimensiune, dar apar schimbări și la nivelul areolei, acele zone circulare care înconjoară mamelonul. În sarcină areola se va închide la culoare în cele mai multe dintre cazuri. Toate acestea anunță că organismul tău se pregătește să producă lapte matern pentru copilul tău, așa cum arată un studiu recent1.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Creierul, corpul și sistemul imunitar al bebelușului se dezvoltă foarte mult în primele sale 1.000 de zile, începând din momentul în care este conceput. De aceea, alimentația bebelușului în această perioadă poate avea un impact major pe tot parcursul vieții sale. 

Mai mult decât atât, alăptarea are și beneficii pentru proaspăta mamă. Ajută la diminuarea kilogramelor luate în timpul sarcinii, dar scade și riscul de cancer de sân, cancer ovarian, diabet și depresie postpartum.

Ce este colostrul?

Adesea denumit „aurul lichid”, colostrul este laptele de culoare gălbuie, pe care mamele îl au în primele zile după naștere. Acesta este sărac în grăsimi și bogat în carbohidrați, proteine și anticorpi importanți pentru sănătatea copilului. Colostrul este eliberat în cantități mici, dar este suficient pentru a satisface nevoile bebelușului. Colostrul ajută copilul să își regleze tranzitul intestinal, previne icterul și fortifică sistemul imunitar, printre altele. 

Când se declanșează lactația?

De obicei, lactația se declanșează la două-trei zile după naștere, indiferent că naști natural sau prin cezariană. Cea mai eficientă metodă de stimulare a lactației constă în alăptarea bebelușului cât mai des. Așa vei produce mai mult lapte.   

Dacă în primele zile de alăptare, apare colostrul, între zilele 5 - 14 de la naștere, lactația începe să se instaleze și apare laptele de tranziție (o încrucișare între colostru și laptele matur). După două săptămâni de la naștere, vei vedea cum sânii vor produce un lapte cu o consistență mai subțire la începutul hrănirii bebelușului, dar mai gros și mai bogat în nutrienți la finalul sesiunii de supt.  De aceea se mai spune și că laptele acesta subțire ține de sete bebelușului. 

Ce este „furia laptelui” (angorjarea sânilor)?

În primele 3-5 zile după naștere, sânii se pot mări, pot deveni fermi, calzi la atingere și să producă disconfort. Aceasta se numește „furia laptelui” sau angorjarea sânilor. Hrănirea frecventă a bebelușului ar trebui să ajute la prevenirea și ameliorarea disconfortului. Ca să diminuezi disconfortul, este important să-l pui la sân pe bebeluș cât mai des, să aplici comprese calde pe sâni, să masezi ușor sânul și, dacă medicul îți recomandă, să iei analgezice. 

De ce devin sfârcurile dureroase?

În primele 20-30 de secunde de alăptare poate apărea o durere sau un disconfort pregnant, din cauza faptului că sfârcurile sunt încă în perioada de adaptare. Pe măsură ce vei continua cu alăptarea copilului, vei observa că această durere se ameliorează, și, o dată cu trecerea timpului, va dispărea complet.

Dacă continui să te confrunți cu acest disconfort, este posibil ca bebelușul să nu se atașeze corect la sân și astfel să fie nevoie să schimbi poziția de alăptare. De ce este important ca bebelușul să fie atașat corect la sân? O corectă poziție de alăptare îl va ajuta pe bebeluș să se hrănească eficient.  

Dacă nu ești sigură că bebelușul s-a atașat corect la sân, cere sfatul unui consilier în alăptare. O atașare corectă la sân presupune ca bebelușul să prindă întregul mamelon, precum și o parte din areolă în timpul suptului. 

Alteori, durerea de sfârcuri poate să survină și din cauza unui canal care este înfundat cu lapte, o infecție a sânilor (mastită) sau alte probleme. Dacă ai dureri în timpul alăptării, în special febră, ia legătura de urgență cu medicul. 

Cât ar trebui să dureze o sesiune de alăptat?

Nu există un timp limită pentru alăptat.  

De câte ori ar trebui să-l pun pe bebeluș la sân?

În funcție de cererea bebelușului, îl poți pune la sân de 8 până la 12 ori pe zi. Este foarte important să-i oferi sânul bebelușului atunci când dă semne că îi este foame. Ca să-ți dai seama când se întâmplă asta, fii atentă la următoarele semnale: bebelușul deschide gura și întoarce capul dintr-o parte în alta, își scoate și își bagă limba în gură, îți suge degetele sau pumnul sau plânge foarte tare. 
Ar trebui să-i dai bebelușului apă în timpul alăptării exclusive?

Laptele matern are suficientă apă pentru a satisface aportul de lichide al bebelușului. De altfel, dacă-i oferi bebelușului apă înainte să împlinească șase luni, îl poate determina să bea mai puțin lapte matern, iar astfel să crească riscul să nu-și primească necesarul de vitamine și de minerale și să se dezvolte sănătos.

Cum știi că bebelușul primește suficient lapte matern?

Este cât se poate de firesc să existe printre proaspetele mămici îngrijorări cu privire la faptul dacă bebelușul se hrănește eficient cu lapte matern. Ca să te asiguri de asta, ține cont de următoarele recomandări:

  • Bebelușul ia în greutate constant;
  • Bebelușul udă între 6 până la 8 scutece zilnic;
  • Bebelușul are scaun foarte des. 

Totuși, dacă ai îndoieli că bebelușul se hrănește suficient, discută cu medicul pediatru. 

Ce alimente ar trebui să evit dacă alăptez?

Se recomandă evitarea alimentelor picante, care îi pot provoca gaze celui mic, dar și a peștelui bogat în mercur, precum bibanul de mare, peștele spadă, rechinul și tonul. De asemenea, este indicat să consumi cafea, ciocolată neagră și citrice cu moderație.

Cafeaua și ciocolata neagră conțin cantități însemnate de cofeină, care îi pot induce o stare de irascibilitate celui mic, tradusă prin plânset agresiv și lipsa somnului. Aciditatea crescută a citricelor poate irita tractul intestinal al bebelușului, prin urmare este recomandat să le consumi ocazional. 

Este recomandat ca, pe durata întregii perioade de alăptare, să menții un regim alimentar variat, bogat în toți macronutrienții și micronutrienții esențiali, pentru a-i oferi celui mic întreaga paletă de vitamine și minerale necesare unei dezvoltări armonioase. 

Cât ar trebui să mănânc câtă vreme alăptez?

Este important ca în această perioadă să consumi în plus aproximativ 500 de calorii pe zi. În funcție de preferințele tale alimentare, poți mânca orice aliment preparat în casă, bogat în proteine. Poți să consumi ouă, lactate, fasole, nuci și semințe. Include în meniul zilnic legume și fructe de sezon și cereale precum grâul, porumbul și ovăzul și nu uita să bei cât mai multă apă (cel puțin 2 litri de apă ar trebui să consumi zilnic).

Pot alăpta dacă am consumat un pahar de vin?

Consumul moderat de alcool de către o mamă care alăptează (până la 1 băutură standard pe zi) nu este cunoscut a fi dăunător pentru sugar, mai ales dacă mama așteaptă cel puțin 2 ore înainte de alăptare, susțin specialiștii de la Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

Consumul excesiv de alcool poate interfera cu reflexul de ejectare a laptelui (scădere), iar, în timp, ar putea duce la scurtarea duratei de alăptare din cauza scăderii producției de lapte. Consumul excesiv de alcool în timpul alăptării ar putea afecta, de asemenea, modelele de somn ale sugarului și dezvoltarea sa timpurie.

Ce este mastita?

Mastita este o afecțiune caracterizată prin inflamația țesuturilor sânilor și poate fi un indicator de infecție în corp. Simptomele acesteia includ: dureri severe la nivelul sânilor, umflarea sânilor și febră. Dacă ai mastită, medicul îți va prescrie calmante, uneori și antibiotice, dacă este cazul, dar te va sfătui și să consumi foarte multe lichide și să te odihnesti. Pentru a menține lactația, trebuie să alăptezi în continuare. Dușurile calde și masarea sânilor pot accelera vindecarea mastitei.

Cât timp ar trebui să alăptez?

Perioada alăptării este aleasă de mamă. Alăptatul exclusiv în primele 6 luni de viață este important pentru sănătatea copilului, iar medicii recomandă ca aceasta perioadă să fie prelungită până la doi ani, ceea ce va întări sistemul imunitar al celui mic pe termen lung.

Cum opresc alăptarea?

Se recomandă oprirea treptată a alăptării, astfel încât, atât organismul celui mic, cât și cel al mamei, să se obișnuiască. Specialiștii recomandă ca, la fiecare 3-7 zile, să se elimine o sesiune de alăptat, atunci când mama decide că e momentul să oprească alăptarea. Astfel, lactația va fi încetinită treptat, iar disconfortul va fi mai mic.

Sânii vor reveni la forma și dimensiunile de dinainte de alăptare?

Sânii se vor micșora după ce lactația se va opri, însă unele femei observă că dimensiunile și forma acestora sunt modificate după sarcină și alăptare, fără a reveni la forma inițială.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „„Anatomy and physiology of the breast during pregnancy and lactation. In: Alipour S, Omranipour R, eds. Diseases of the Breast during Pregnancy and Lactation”. Vol 1252. Springer International Publishing; 2020, Alex A, Bhandary E, McGuire KP.
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-41596-9_1
Centers for Disease Control and Prevention - Alcohol
https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/vaccinations-medications-drugs/alcohol.html
World Health Organization - Breastfeeding
https://www.who.int/health-topics/breastfeeding#tab=tab_1


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0