Ce sa mananci in sarcina si ce alimente sunt interzise?

Atunci când rămâi însărcinată, te gândești mai ales cum să faci să te menții cât mai sănătoasă pentru tine și pentru cel mic. Se recomandă mișcare suficientă, dar și odihnă pe măsură, un program bine stabilit și gestionarea stresului. Mare grijă, însă, și când alegi ce să mănânci în sarcină, pentru că alimentația este un factor important pentru sănătatea viitorului copil.

O alimentație corectă și echilibrată în timpul sarcinii implică mai multe aspecte pentru a avea un corp sănătos și puternic, care să reprezinte un mediu potrivit de dezvoltare pentru cel mic. Iată ce ar trebui să incluzi în dietă sau, dimpotrivă, să excluzi!

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Alimente interzise în sarcină

Se recomandă ca anumite alimente să fie evitate sau consumate cu precauție în timpul sarcinii din motive legate de siguranța și sănătatea atât a mamei, cât și a fătului. Aceste restricții alimentare au ca scop reducerea riscului de infecții, intoxicații alimentare, expunerea la substanțe nocive și potențiale complicații în timpul sarcinii. 

Alimente de tip fast-food

În mod cert, ca alimente contraindicate în general pentru un consum regulat, cu atât mai mult în timpul sarcinii, sunt produsele fast-food. Produsele fast-food sunt bogate în calorii, grăsimi saturate, zahăr și sare, dar au un conținut scăzut de nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele, mineralele și fibrele alimentare. În timpul sarcinii, este important să ai o alimentație echilibrată și sănătoasă pentru a furniza nutrienții necesari pentru sănătatea ta și dezvoltarea adecvată a fătului. 

Consumul frecvent de produse fast-food, poate duce la creșterea în greutate excesivă în timpul sarcinii. Creșterea în greutate excesivă poate crește riscul de complicații în timpul sarcinii, precum diabetul gestațional, tensiunea arterială crescută și dificultăți în timpul nașterii. 

Multe produse fast-food conțin aditivi alimentari, conservanți și arome artificiale care pot fi nesigure pentru consumul în timpul sarcinii. Dacă poftești la astfel de mâncăruri, fă-ți acest capriciu, însă nu mai des de o dată la două săptămâni, și mai bine alege mâncare chinezească sau alimente cât mai puțin procesate. 

Brânza și laptele nepasteurizate

Pe lista de alimente interzise în sarcină intră și lactatele nepasteurizate. Dacă ești amatoare de lapte și brânzeturi de felul tău, în timpul sarcinii e necesar să citești etichetele acestor produse și să le eviți pe cele nepasteurizate. Lactatele nepasteurizate pot conține bacterii patogene, cum ar fi Salmonella, E. coli, Listeria și Campylobacter, care pot cauza infecții alimentare grave. În timpul sarcinii, sistemul imunitar al femeii poate fi suprimat, iar infecțiile alimentare pot avea consecințe mai severe atât pentru mamă, cât și pentru făt. De exemplu, infecția cu Listeria poate duce la avort spontan, naștere prematură sau alte complicații grave pentru făt.

Lactatele nepasteurizate pot fi o sursă de infecție cu Toxoplasma gondii, un parazit care poate provoca toxoplasmoză. Toxoplasmoza poate fi asociată cu complicații severe în timpul sarcinii, inclusiv afectarea sistemului nervos al fătului, probleme de creștere și dezvoltare sau avort spontan. 

Carne crudă și conserve

Dacă ești fan carpaccio sau tartar, ar fi bine să renunți la astfel de feluri de mâncare în această perioadă. Carnea crudă poate fi contaminată cu bacterii patogene, cum ar fi Salmonella, E. coli și Listeria, care pot cauza infecții alimentare grave. De asemenea, se recomandă să eviți produsele din carne nepreparate termic, cum ar fi salamurile, mezelurile și pateurile. 

Cofeină

Nu există o cantitate sigură de cafea pe care o poți bea în timpul sarcinii, așa că, dacă erai obișnuită să bei cafea, rezumă-te la o cană pe zi cât timp ești gravidă. În timpul sarcinii, metabolismul se modifică, iar organismul poate procesa cofeina mai lent decât în mod normal. Acest lucru poate duce la o acumulare mai mare de cofeină în corp și la un timp mai îndelungat de eliminare a acesteia. Excesul de cofeină poate afecta și sistemul nervos al fătului, care nu poate procesa cofeina la fel de eficient ca un adult.

Cofeina poate inhiba absorbția de fier în organism. Deficiența de fier poate fi frecventă în timpul sarcinii și poate contribui la anemie. În plus, unele studii au sugerat o asociere între consumul excesiv de cofeină și un risc crescut de avort spontan și naștere prematură. 

Fructe și legume nespălate

Spală bine toate fructele și legumele înainte de a le consuma. După ce le-ai spălat, poți chiar să le descojești pentru a te asigura că ai îndepărtat complet orice substanțe nocive.

Ce să mănânci în sarcină? Alimente recomandate

În timpul lunilor de sarcină e indicat să ai o alimentație cât mai echilibrată și mai diversificată. Menținerea unei diete sănătoase în timpul sarcinii este foarte importantă, mai ales că, în această perioadă, corpul tău are nevoie de nutrienți în plus, de vitamine și minerale suplimentare. Pe lângă substanțe hrănitoare, ai nevoie și de 350-500 de calorii în plus, în fiecare zi, în cel de-al doilea și al treilea trimestru. Dacă te întrebai ce să mănânci în sarcină, iată răspunsurile:

Fructe și legume

Legumele și fructele sunt cele mai recomandate în sarcină la mesele principale și ca gustări sănătoase. Mănâncă cel puțin cinci bucăți de fructe și legume pe zi (o porție înseamnă cam 80 g). Legumele pot fi consumate atât crude cât și fierte sau la cuptor. Încearcă să nu le repeți, ci să ai o dietă cât mai diversificată. Fructele pot fi proaspete ori decongelate și preparate, dar poți mânca și cantități mici de fructe uscate sau transformate în sucuri. Ai grijă să speli bine legumele și fructele proaspete înainte de consum, cu apă și bicarbonat.

Alimente bogate în proteine

Proteinele sunt vitale în timpul sarcinii, pentru că ajută la stimularea producției celulare și ajută în procesul de vindecare. Le găsești în principal în carne și pește (somon, macrou, sardine), dar surse bune de proteine sunt și fasolea boabe, lintea, quinoa, ouăle, brânza cottage, iaurtul grecesc, semințele de dovleac, fisticul, arahidele și migdalele.

Alimente bogate în calciu 

Când te gândești la ce să mănânci în sarcină, nu uita de alimentele cu calciu. Calciul este un nutrient de care corpul are nevoie pentru a construi dinți și oase puternice. Acest mineral permite sângelui să se coaguleze normal, permite bună funcționare a mușchilor și a nervilor și ajută inima să bată normal. Ai nevoie de calciu pentru tine, dar și pentru dezvoltarea armonioasă a celui mic, deoarece fătul are nevoie de o cantitate considerabilă de calciu pentru a se dezvolta.

Consumă, deci, cantități moderate de lapte, brânzeturi și iaurturi pasteurizate, alături de alte alimente bogate în calciu: legume verzi (mai ales varză kale și spanac), fasole ochi negru, pătrunjel, smochine uscate, sardine.

Carbohidrați complecși

Carbohidrații complecși îi găsești în cerealele integrale și în produsele din făină integrală (pâine integrală, paste integrale, fulgi de ovăz, orez brun), în leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut), cartofi și alte legume. Carbohidrații sunt o sursă importantă de energie și conțin anumite vitamine și fibre. 

De ce să mănânci lactate în sarcină?

Lactatele sunt surse excelente de calciu și îți oferă mari cantități de fosfor, diverse vitamine din complexul B, magneziu și zinc. Iaurtul, în special iaurtul grecesc, este foarte benefic pentru femeile însărcinate. Acesta conține mai mult calciu decât alte produse lactate.

De ce să mănânci leguminoase în sarcină?

Acest grup de alimente include lintea, mazărea, fasolea boabe, năutul, boabele de soia și arahidele. Leguminoasele sunt surse excelente de fibre, proteine, fier, acid folic (vitamina B9) și calciu, iar corpul tău are nevoie de toate în timpul sarcinii.

De ce să mănânci somon în sarcină?

Somonul este foarte bogat în acizi grași esențiali Omega 3, dar multe femei însărcinate nu au un aport corespunzător de Omega 3 din alimentație. Să nu uităm că Omega 3 sunt esențiali în timpul sarcinii, în special acizii cu lanț lung DHA și EPA. Aceștia se găsesc în peștele gras și ajută la dezvoltarea creierului și ochilor fătului. Medicul îți poate recomanda inclusiv un supliment alimentar cu Omega 3.

De ce să mănânci produse din cereale integrale în sarcină?

Acestea pot ajuta gravidele să își întrunească necesarul mai mare de calorii, în special în trimestrele al doilea și al treilea. Cerealele integrale sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și compuși vegetali, mai ales vitamine din complexul B și magneziu.

Ce vitamine și suplimente pot lua gravidele?

În anumite cazuri, mai ales dacă medicul descoperă o carență în privința anumitor nutrienți, el poate recomanda femeii, în perioada sarcinii, acid folic în fiecare zi, suplimente cu vitamina D, suplimente cu fier (dacă există o deficiență), suplimente cu vitamina C, suplimente cu calciu, suplimente cu Omega 3 din ulei de pește.

Omega 3, după cum s-a arătat, sunt acizi grași esențiali atât pentru dezvoltarea neurologică, cât și pentru dezvoltarea acuității vizuale la bebeluș. Deficiența de Omega 3 este explicată prin faptul că rezervele acestor grăsimi bune sunt secate la femeile însărcinate, din cauza că fătul folosește acești acizi grași pentru dezvoltarea sistemului nervos. Cercetările au confirmat că includerea acizilor EPA și DHA în dieta femeilor însărcinate are un efect pozivit asupra dezvoltării fătului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Have a healthy diet in pregnancy
https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/have-a-healthy-diet/
American Pregnancy Association - Foods to Avoid When Pregnant
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/foods-to-avoid-during-pregnancy/
NCBI - The importance of nutrition in pregnancy and lactation: lifelong consequences
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9182711/
Studiul „The importance of nutrition in pregnancy and lactation: lifelong consequences”, apărut în Am J Obstet Gynecol. Author manuscript; available in PMC 2022 Jun 9, Published in final edited form as: Am J Obstet Gynecol. 2022 May; 226(5): 607–632, autori: Nicole E. Marshall et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0