Totul despre sangerarea vaginala dupa nastere (lohii)

După nașterea naturală, dar și după nașterea prin cezariană, este de așteptat să ai scurgeri și sângerări vaginale. Aceste scurgeri și sângerări poartă numele de lohii și reprezintă felul în care corpul elimină sângele și țesuturile în exces care au avut un rol important în dezvoltarea fătului, pe parcursul celor nouă luni de sarcină.  

De obicei, sângerările sunt mai abundente în primele zile de la naștere, dar dacă acestea continuă să fie abundente în decursul următoarelor săptămâni, este nevoie să apelezi la ajutor medical. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum se manifestă lohiile normale după naștere?

Imediat după naștere, scurgerile de sânge vor fi, în mod normal, roșii, și este posibil să remarci câteva cheaguri de sânge, în special în primele zile de la naștere. Aceste cheaguri nu ar trebui să fie mai mari de o monedă de cinci bani și nu ar trebui să fie preponderente în cantitatea de sânge eliminată. 

Din acest motiv, este recomandat să porți lenjerie intimă pentru lăhuze, în aceste prime zile de la naștere. După câteva zile, te poți întoarce la absorbante, pentru a reține scurgerile și sângerările. Este important de reținut că sângerările abundente pot continua și după ce te întorci de la spital cu cel mic, iar motivul poate fi faptul că faci prea multă mișcare și suprasoliciți organismul. Dacă se întâmplă acest lucru, încearcă să te odihnești puțin, pentru a-ți reveni. 

De asemenea, este normal să simți scurgerile atunci când stai în picioare, iar asta se poate întâmpla din cauza felului în care este format vaginul. Mai precis, sângele este colectat într-o zonă a vaginului ce are formă de cupă, atunci când stai jos. În momentul în care te ridici, forma cupei se pierde, iar scurgerea este facilitată de orificiul vaginal.  

După aproximativ zece zile de la naștere, sângerările ar trebui să se diminueze și să se rărească. Cu toate acestea, unele femei pot sângera ușor până la șase săptămâni de la naștere, deci ține cont și de acest aspect și nu te îngrijora dacă pătezi, în continuare, lenjeria, pe parcursul mai multor săptămâni. Important este ca sângerările să nu continue să fie abundente. Reține și faptul că tampoanele interne pot duce la infecții, așadar este indicat să folosești absorbante și lenjerie pentru lăhuze în această perioadă. 

Sângerarea vaginală după naștere durează, de cele mai multe ori, între 4 și 6 săptămâni

Chiar dacă lohiile trec în patru - șase săptămâni, sunt femei care se confruntă cu acestea până la 12 săptămâni după nașterea bebelușului. Dacă lohiile nu trec după șase săptămâni, discută cu medicul tău. De-a lungul acestor săptămâni, lohiile vor căpăta mai multe nuanțe. 

Iată la ce ar trebui să te aștepți:

  • Ziua 1: sângerări de culoare roșie până la maroniu. Fluxul de sânge va fi puternic și este posibil să observi și câteva cheaguri mai mici.
  • Zilele 2 până la 6: sânge de culoare maro închis sau roșu deschis.
  • Zilele 7 până la 10: Sânge de culoare maro închis sau roșu deschis la culoare. Fluxul este variabil.
  • Zilele 11 până la 14: sânge de culoare maro închis, iar fluxul încetinește. Vei schimba din ce în ce mai puține absorbante. 
  • Săptămânile 3-4: sângele capătă o nuanță mai deschisă la culoare, iar fluxul încetinește destul de mult. 
  • Săptămânile 5- 6: simple pete maro. 

Ce afectează sângerarea vaginală după naștere (lohiile)?

Sunt câteva lucruri care pot afecta sângerările după naștere, precum:

  • Alăptarea - acest lucru face ca organismul să elibereze oxitocină, care la rândul său contribuie la contractarea uterului. În felul acesta, lohiile se scurg mai repede (dar va fi aceeași cantitate de sânge pe care o pierzi).
  • Orice tip de exercițiu – chiar și simpla aspirare a camerei – ar putea să contribuie la scurgerea mai rapidă a lohiilor.  Acest lucru este valabil mai ales în primele două săptămâni de la nașterea bebelușului.

Un alt lucru important de menționat este că sângerarea va fi mai abundentă dimineața. 

Când să mergi la medic?

Sângerările extrem de abundente după naștere poartă numele de hemoragie postpartum și afectează până la 5% dintre femeile care nasc. Hemoragia postpartum apare, de regulă, în primele 24 de ore de la naștere, dar se poate manifesta oricând în primele 12 săptămâni de la venirea pe lume a bebelușului. Hemoragia postpartum este o complicație serioasă care poate pune în pericol viața proaspetei mămici, așadar nu trebuie ignorată.

Aceasta poate duce la o scădere abruptă a tensiunii arteriale, iar dacă tensiunea scade prea mult, organele interne nu mai primesc suficient sânge. Toate aceste fenomene cauzează intrarea organismului în stare de șoc, ce poate duce la deces. Din acest motiv, este important să soliciți ajutor medical imediat ce remarci sângerări extrem de abundente, după naștere.  

De asemenea, vorbește de urgență cu medicul tău sau sună la 112 dacă remarci unul sau mai multe din simptomele următoare:
-    Sângerări de culoare roșie la mai multe zile de la naștere (sângerările ar trebui să fie maronii sau roz)
-    Cheaguri de sânge mai mari decât o prună
-    Sângerări care umplu mai mult de un absorbant igienic pe oră și care nu se opresc sau care nu încetinesc  
-    Vedere încețoșată
-    Frisoane
-    Piele rece și umedă
-    Puls accelerat
-    Stare de amețeală
-    Stare de slăbiciune
-    Stare de greață și vărsături
-    Senzație de leșin

Ce poate cauza hemoragia postpartum?

Anumiți factori de risc pot crește riscul de hemoragie postpartum, pe care e bine să îi cunoști înainte de a naște. Din motive necunoscute de specialiști, femeile asiatice și cele hispanice sunt mai predispuse la hemoragie postpartum. Cea mai comună cauză a hemoragiei postpartum este un fenomen numit atonia uterină. În mod normal, uterul se strânge după naștere, pentru a opri sângerarea în zona în care s-a situat placenta. Placenta este un organ care crește în uter pe durata sarcinii și hrănește fătul. La atonia uterină, uterul nu se mai contractă la fel de eficient, ceea ce cauzează scurgerile abundente după naștere. 

Poți fi mai predispusă la atonie uterină dacă:
-    Naști mai mult de un copil deodată (de exemplu, dai naștere la gemeni sau tripleți)
-    Ești în travaliu o perioadă mai lungă de timp
-    Ai născut de mai multe ori 

Printre alte afecțiuni și factori de risc care pot crește riscul de hemoragie postpartum se numără și: 
-    Rupturile uterine (leziuni la nivelului uterului care apar în timpul nașterii)
-    Nașterea prin cezariană (riscul de hemoragie postpartum este mai crescut la cezariană, în comparație cu nașterea naturală)
-    Rupturi la nivelul vaginului sau a cervixului în timpul nașterii
-    Anestezia generală (utilizată în timpul nașterii prin cezariană)
-    Administrarea de oxitocină, substanță ce ajută la declanșarea travaliului
-    Preeclampsia (hipertensiunea arterială și creșterea aportului proteic în urină, ce apar pe durata sarcinii)
-    Obezitatea
-    Diverse probleme ce pot apărea la nivelul placentei

Cum se tratează hemoragia postpartum?

Există mai multe tipuri de tratament pentru hemoragia postpartum. Cauza sângerărilor va putea ajuta medicul să decidă calea optimă de tratament pentru tine. În acest sens, medicul îți va putea:
-    Prescrie un tratament medicamentos pentru facilitarea contractării uterului
-    Masa uterul
-    Elimina bucățile de placentă rămase în uter
-    Efectua o laparotomie – o incizie la nivelul abdomenului pentru a identifica motivul sângerărilor și pentru a le opri
-    Pune o transfuzie de sânge, pentru a înlocui sângele pierdut
-    Efectua o histerectomie, pentru îndepărtarea uterului
-    Recomanda o consultație la radiologie pentru o embolizare a arterelor uterine, ce va limita circulația sangvină la nivelul uterului
-    Recomanda utilizarea unui balon Bakri, care se umflă în interiorul uterului și adaugă presiune în interior pentru a opri sângerarea 

În cazul în care proaspăta mămică se confruntă cu sângerare excesivă, uterul acesteia este masat prin apăsare pe abdomen și i se va administra continuu oxitocină printr-o perfuzie. În felul acesta uterul se va contracta. 

De altfel, persoanei în cauză i se va administra și fluide intravenos, pentru a ajuta la restabilirea cantității de lichid din fluxul sangvin. În cazul în care sângerarea continuă, i se va administra și un alt medicament care ajută la contractarea uterului. Aceste medicamente pot fi injectate într-un mușchi, plasate sub formă de tabletă în rect sau, în timpul nașterii prin cezariană, injectate în uter.

În situația în care o femeie după naștere se confruntă cu sângerări excesive, medicul îi va examina uterul pentru a vedea dacă au rămas fragmente de placentă. În timpul acestei proceduri, un instrument mic și ascuțit (chiuretă) este trecut prin colul uterin (care este de obicei încă deschis), pentru a îndepărta fragmentele reținute. Această procedură necesită anestezie.  

Dacă uterul nu poate fi stimulat să se contracte și sângerarea nu se oprește, arterele care furnizează sânge uterului ar putea trebui să fie comprimate pentru a opri fluxul sangvin. Printre procedurile care se folosesc în acest sens se numără: 

  • utilizarea unui balon Bakri;
  • medicul poate face cusături (suturi) în jurul fundului uterului - o procedură care necesită o intervenție chirurgicală abdominală;
  • un dispozitiv care aplică o aspirație ușoară uterului și astfel ajută la contractarea uterului poate fi plasat în uter.

Procedurile folosite de obicei nu provoacă infertilitate, tulburări ale menstruației sau alte probleme. În cazuri foarte rare, îndepărtarea uterului (histerectomie) poate fi recomandată de către medic pentru a opri sângerarea.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The National Childbirth Trust - https://www.nct.org.uk/life-parent/your-body-after-birth/bleeding-after-birth-10-things-you-need-know
Royal College of Obstetricians & Gynaecologists - Heavy bleeding after birth (postpartum hemorrhage) patient information leaflet
https://www.rcog.org.uk/for-the-public/browse-our-patient-information/heavy-bleeding-after-birth-postpartum-haemorrhage-patient-information-leaflet/
MDS Manual - Inverted Uterus
https://www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/complications-of-labor-and-delivery/inverted-uterus


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0