Totul despre sângerarea vaginală după naștere (lohii)

După nașterea naturală, dar și după nașterea prin cezariană, este de așteptat să ai scurgeri și sângerări vaginale. Aceste scurgeri și sângerări poartă numele de lohii și reprezintă felul în care corpul elimină sângele și țesuturile în exces care au avut un rol important în dezvoltarea fătului, pe parcursul celor nouă luni de sarcină.  

De obicei, sângerările sunt mai abundente în primele zile de la naștere, dar dacă acestea continuă să fie abundente în decursul următoarelor săptămâni, este nevoie să apelezi la ajutor medical. 

Cum se manifestă lohiile normale după naștere?

Imediat după naștere, scurgerile de sânge vor fi, în mod normal, roșii, și este posibil să remarci câteva cheaguri de sânge, în special în primele zile de la naștere. Aceste cheaguri nu ar trebui să fie mai mari de o monedă de cinci bani și nu ar trebui să fie preponderente în cantitatea de sânge eliminată. 

Din acest motiv, este recomandat să porți lenjerie intimă pentru lăhuze, în aceste prime zile de la naștere. După maxim câteva săptămâni, te poți întoarce la absorbante, pentru a reține scurgerile și sângerările. Este important de reținut că sângerările abundente pot continua și după ce te întorci de la spital cu cel mic, iar motivul poate fi faptul că faci prea multă mișcare și suprasoliciți organismul. Dacă se întâmplă acest lucru, încearcă să te odihnești puțin, pentru a-ți reveni. 

De asemenea, este normal să simți scurgerile atunci când stai în picioare, iar asta se poate întâmpla din cauza felului în care este format vaginul. Mai precis, sângele este colectat într-o zonă a vaginului ce are formă de cupă, atunci când stai jos. În momentul în care te ridici, forma cupei se pierde, iar scurgerea este facilitată de orificiul vaginal.  

După aproximativ zece zile de la naștere, sângerările ar trebui să se diminueze și să se rărească. Cu toate acestea, unele femei pot sângera ușor până la șase săptămâni de la naștere, deci ține cont și de acest aspect și nu te îngrijora dacă pătezi, în continuare, lenjeria, pe parcursul mai multor săptămâni. Important este ca sângerările să nu continue să fie abundente. Reține și faptul că tampoanele interne pot duce la infecții, așadar este indicat să folosești absorbante și lenjerie pentru lăhuze în această perioadă. 

Când să mergi la medic?

Sângerările extrem de abundente după naștere poartă numele de hemoragie postpartum și afectează până la 5% din femeile care nasc. Hemoragia postpartum apare, de regulă, în primele 24 de ore de la naștere, dar se poate manifesta oricând în primele 12 săptămâni de la nașterea bebelușului. Hemoragia postpartum este o complicație serioasă care poate pune în pericol viața proaspetei mămici.

Aceasta poate duce la o scădere abruptă a tensiunii arteriale, iar dacă tensiunea scade prea mult, organele interne nu mai primesc suficient sânge. Toate aceste fenomene cauzează intrarea organismului în stare de șoc, ce poate duce la deces. Din acest motiv, este important să soliciți ajutor medical imediat ce remarci sângerări extrem de abundente, după naștere.  

De asemenea, vorbește de urgență cu medicul tău sau sună la 112 dacă remarci unul sau mai multe din simptomele următoare:
-    Sângerări de culoare roșu viu la mai multe zile de la naștere (sângerările târzii ar trebui să aibă o culoare roșu închis, fiind sânge vechi)
-    Cheaguri de sânge mai mari decât o prună
-    Sângerări care umplu mai mult de un absorbant igienic pe oră și care nu se opresc sau se încetinesc  
-    Vedere încețoșată
-    Frisoane
-    Piele rece și umedă
-    Puls accelerat
-    Stare de amețeală
-    Stare de slăbiciune
-    Stare de greață și vărsături
-    Senzație de leșin

Ce poate cauza hemoragia postpartum?

Anumiți factori de risc pot crește riscul de hemoragie postpartum, pe care e bine să îi cunoști înainte de a naște. Din motive necunoscute de specialiști, femeile asiatice și cele hispanice sunt mai predispuse la hemoragie postpartum. Cea mai comună cauză a hemoragiei postpartum este un fenomen numit atonia uterină. În mod normal, uterul se strânge după naștere, pentru a opri sângerarea în zona în care s-a situate placenta. Placenta este un organ care crește în uter pe durata sarcinii și hrănește fătul. La atonia uterină, uterul nu se mai contractă la fel de eficient, ceea ce cauzează scurgerile abundente după naștere. 

Poți fi mai predispusă la atonie uterină dacă:
-    Naști mai mult de un copil deodată (de exemplu, dai naștere la gemei sau tripleți)
-    Ești în travaliu o perioadă mai lungă de timp
-    Ai născut de mai multe ori 
Printre alte afecțiuni și factori de risc care pot crește riscul de hemoragie postpartum se numără și: 
-    Rupturile uterine (leziuni la nivelului uterului care apar în timpul nașterii)
-    Nașterea prin cezariană (riscul de hemoragie postpartum este mai crescut la cezariană, în comparație cu nașterea naturală)
-    Rupturi la nivelul vaginului sau a cervixului în timpul nașterii
-    Anestezia generală (utilizată în timpul nașterii prin cezariană)
-    Administrarea de oxitocină, substanță ce ajută la declanșarea travaliului
-    Preeclampsia (hipertensiunea arterială și creșterea aportului proteic în urină, ce apar pe durata sarcinii)
-    Obezitatea
-    Diverse probleme ce pot apărea la nivelul placentei

Cum se tratează hemoragia postpartum?

Există mai multe tipuri de tratament pentru hemoragia postpartum. Cauza sângerărilor va putea ajuta medicul să decidă calea de tratament optimă pentru tine. 

În acest sens, medicul îți va putea:
-    Prescrie un tratament medicamentos pentru facilitarea contractării uterului
-    Masa uterul
-    Elimina bucățile de placentă rămase în uter
-    Efectua o laparotomie – o incizie la nivelul abdomenului pentru a identifica motivul sângerărilor și pentru a le opri
-    Pune o transfuzie de sânge, pentru a înlocui sângele pierdut
-    Efectua o histerectomie, pentru îndepărtarea uterului
-    Recomanda o consultație la radiologie pentru o embolizare a arterelor uterine, ce va limita circulația sanguină la nivelul uterului
-    Recomandă utilizarea unui balon Bakri, care se umflă în interiorul uterului și adaugă presiune în interior pentru a opri sângerarea 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WebMD - Vaginal Bleeding After Birth: When to Call a Doctor
https://www.webmd.com/women/vaginal-bleeding-after-birth-when-to-call-doctor 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0