

Hemangiomul la bebelusi: ce este, unde apare, cum il recunosti
Hemangiomul la bebelusi: ce este, unde apare, cum il recunosti
Hemangiomul la bebelusi: ce este, unde apare, cum il recunosti
Hemangiomele sunt anomalii vasculare congenitale (exista in momentul in care ne nastem), care reprezinta, de fapt, o aglomerare de vase capilare nou formate.
Hemangiomele apar sub forma unei pete rosii-violet, avand dimensiuni variate, pe maini, pe fata, pe buze etc. Hemangiomul este o tumoare necanceroasa a vaselor de sange, asa ca nu trebuie sa ne ingrijoreze. Afla din acest articol de pe doc.ro care sunt hemangioamele periculoase!
Ce este hemangiomul si unde apare?
Un hemangiom este un semn din nastere, care cel mai adesea are aspectul unui nodul de culoare rosu-aprins, alcatuit din vasele de sange din piele care s-au dezvoltat in exces.
Un hemangiom creste in timpul primului an de viata, iar apoi se retrage in timp ori dispare. Un copil care a avut un hemangiom in copilarie, de regula, are o urma abia vizibila pana cand ajunge la varsta de 10 ani.
Hemangiomul poate sa apara oriunde pe corp, insa cel mai adesea apare pe fata, scalp, piept sau spate.
Cum recunosti hemangiomul - simptome
Un hemangiom poate fi un semn prezent la nastere, insa cel mai adesea apare in primele cateva luni de viata. El incepe ca un semn plat rosu, ce apare oriunde pe corp, de cele mai multe ori pe fata, scalp, piept sau pe spate. De obicei, copilul are un singur semn de acest gen. Unii copii pot avea mai mult de un hemangiom, mai ales daca fac parte dintr-o sarcina multipla (gemeni, tripleti).
In primul an de viata al micutului tau, semnul rosu creste rapid si devine o masa spongioasa, care pare ca iese din piele (este proeminenta). Apoi hemangiomul intra intr-o faza de repaus si, in cele din urma, incepe sa dispara treptat.
Aproximativ jumatate dintre toate hemangiomele dispar pana la varsta de 5 ani si aproape toate hemangioamele sunt disparute de pe piele pana la varsta de 10 ani. Desi si culoarea semnului din nastere dispare (se estompeaza), se poate sa ramana o decolorare a pielii sau sa ramana un surplus de piele in acea zona.
Cand sa mergi la medicul pediatru
Medicul pediatru al copilului tau va monitoriza hemangiomul in timpul controalelor de rutina la cabinet. Ia legatura cu medicul copilului daca hemangiomul sangereaza, se formeaza o rana sau leziune sau pare ca e infectat. Solicita ingrijiri medicale daca hemangiomul afecteaza vederea copilului tau, respiratia, auzul sau alte aspecte ale vietii lui.
Cauze hemangiom
Un hemangiom este alcatuit dintr-un grup de vase de sange suplimentare, care este, de fapt, un grup anormal de dens. Nu este foarte clar ce anume determina vasele de sange sa se grupeze sau sa se aglomereze in acea zona, desi poate sa existe o componenta ereditara care e implicata in aparitia hemangiomului.
Hemangiomul nu apare doar pe piele
Un hemangiom este o tumoare benigna (necanceroasa) care este alcatuita din vase de sange. Exista multe tipuri si subtipuri de hemangioame, iar acestea pot sa apara oriunde pe corp, inclusiv in piele, muschi, oase si in organele interne.
Cele mai multe hemangioame (semne din nastere) apar pe suprafata pielii sau imediat sub piele. De cele mai multe ori, ele se dezvolta pe fata si pe gat si pot varia foarte mult in ceea ce priveste culoarea, forma si dimensiunea.
Cele doua tipuri principale de semne din nastere (hemangioame) sunt:
- semnele din nastere vasculare (de cele mai multe ori sunt rosii, violete/mov sau roz), cauzate de vasele de sange anormale in piele sau sub pielea bebelusului
- semne din nastere pigmentate (de obicei de culoare maro), cauzate de aglomerari (ca niste ciorchine) de celule care dau pigmentul pielii.
Semnele din nastere vasculare apar de cele mai multe ori pe cap si pe zona gatului, in principal pe fata, insa retine ca ambele tipuri de hemangioame pot sa apara oriunde, inclusiv in interiorul corpului.
Daca vasele de sange de la suprafata sunt afectate, semnul din nastere vascular va avea aspect rosu, purpuriu/mov sau roz. Daca vasele de sange afectate sunt in profunzime, semnul din nastere va avea aspect albastru. Semnele din nastere pigmentate sunt niste semne pe piele de culoare maronie sau precum cea a bronzului.
Tratament hemangiom
Cele mai multe semne din nastere sunt inofensive si nu necesita tratament. Unele tipuri de hemangioame vor disparea in timp, pe cand alte tipuri (cum ar fi cele care seamana cu petele de vin rosu) vor fi permanente daca nu sunt tratate.
In unele cazuri, un hemangiom va trebui sa fie tratat din motive medicale - daca, de exemplu, acest hemangiom blocheaza caile respiratorii ale copilului, afecteaza vederea sau devine inflamat (are ulceratii). Uneori, decizia de a apela la tratament se face din motive estetice.
Bibliografie: The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/birthmarks/
Sursa foto: shutterstock.com


