

Petele provocate de soare si alte 5 probleme dermatologice frecvente vara
Petele provocate de soare si alte 5 probleme dermatologice frecvente vara
Petele provocate de soare si alte 5 probleme dermatologice frecvente vara
Soarele nu este intotdeauna un "prieten" pentru pielea noastra. Chiar daca razele lui ne ajuta sa producem vitamina D in organism, in unele situatii, expunerea indelungata la soare ne poate crea probleme. Si caldura in sine, cremele cu factor de protectie, atat de necesare sau apa cu clor a piscinelor pot irita pielea sensibila si tenul.
Astazi ne-am propus sa iti oferim cateva exemple de probleme dermatologice care sunt frecvente vara si pe care le poti preveni.
1. Eruptia acneica
Vara transpiram mai mult decat in mod normal, pentru ca organismul nostru incearca sa ne racoreasca si sa mentina o temperatura echilibrata. Cand transpiratia, insa, ajunge sa se amestece cu bacteriile si cu sebumul de pe piele, porii devin infundati, blocati. Daca ai tenul cu predispozitie mai mare spre acnee, asta inseamna ca in lunile de vara, vei avea eruptii acneice. In general, in preaja ciclului menstrual, acorda o atentie speciala tenului si nu uita sa pui in trusa de vacanta, produsele care stii ca te ajuta in aceasta situatie, Curata de mai multe ori pe zi tenul, gatul si decolteul, reaplica o crema hidratanta usoara sau un ser si evita folisrea fondului de ten prea incarcat sau a pudrei.
Pentru a preveni acneea, una dintre recomandari este sa folosesti produse non-comedogenice pentru fata, gat, spate si piept. Ideal ar fi ca pe ambalajul acestora sa se mentioneze ca nu contin uleiuri sau ca nu infunda porii.
2. Foliculita
Fiecare fir de par de pe corp creste dintr-un folicul. Cand, insa, foliculii firelor de par se infecteaza, vei dezvolta o afectiune numita foliculita. Acesti foliculi infectati arata ca niste cosuri, insa tind sa provoace mancarimi la nivelul pielii, iar zona din jurul lor este sensibila. Pentru a reduce riscul de a face foliculita, in lunile de vara trebuie sa ai grija de pielea ta: sa iti schimbi hainele imediat dupa un antrenament si sa iti faci dus si sa porti haine din materiale usoare, cat mai largi, care sa lase pielea sa respire, mai ales in zilele caniculare si cu multa umezeala in aer. Pentru a impiedica cresterea firelor de par pe sub piele, foloseste geluri exfoliante blande la dus sau chiar goamj dupa cada.
3. Petele pigmentare generate de soare
Petele sau zonele cu hiperpigmentare sunt acele pete de culoare maronie care se dezvolta pe anumite zone ale pielii, care sunt expuse la soare. Ele mai sunt numite si "pete hepatice" sau "pete de la ficat", insa retine ca nu au nimic de-a face cu acest organ. De retinut: petele generate de expunerea la soare sunt inofensive, sunt necanceroase si nu prezinta niciun fel de risc pentru sanatatea ta. Ele nu necesita tratament, insa daca te deranjeaza la nivel estetic, le poti indeparta cu ajutorul dermatologului, toamna de regula, ori le poti estompa.
Aceste zone pot fi de culoarea bronzului ori de nuante diferite de maroniu. Ele apar pe zonele care sunt cele mai expuse la soare: fata, umerii, spatele si pe maini. Din fericire, poti preveni aparitia petelor generate de soare, limitand expunerea la radiatiile UVA si UVB.
Tine cont si de urmatoarele reguli daca vrei ca, in urma expunerii la soare, sa nu iti apara pete maronii pe corp:
- evita sa mergi la solar
- evita expunerea la soare intre orele 10.00 si 15.00
- aplica o crema care blocheaza sau reduce actiunea razelor soarelui (un produs cu SPF este ideal) inainte de a iesi afara
- reaplica lotiunea sau crema cu SPF in mod regulat, asa cum este indicat pe ambalaj
- alege produse cosmetice cu SPF (fond de ten, crema BB, crema de zi etc.)
- acopera-ti pielea cu haine lejere, din bumbac.
- poarta o palarie cu boruri largi sau sapca cand soarele este deasupra capului(intre 12:00si 14:00)
4. Piele iritata si uscata
Cand aerul de afara este prea fierbinte, iar umiditatea este prea mare, poti sa te confrunti cu o alta problema: pielea devine iritata si uscata. De vina sunt mai multi factori: petreci mai mult timp la soare, stai la piscina si in incaperi cu aer conditionat. Daca observi ca pielea ta incepe sa fie uscata si iritata, in ciuda umiditatii aerului, tine cont de cateva ponturi:
- fa dus imediat dupa ce iesi din piscina si foloseste un gel cu actiune blanda
- aplica o lotiune sau crema cu rol de ecran solar - ideal ar fi sa folosesti un produs cu spectru larg, cu SPF mai mare de 30
- ia in geanta o crema hidratanta, pe care sa o poti aplica dupa ce te speli pe maini sau ori de cate ori iti simti pielea uscata.
5. Alergie la soare
Poti dezvolta urticarie sau o reactie alergica a pielii, atunci cand te expui la soare, in anumite conditii:
- daca urmezi un tratament cu anumite medicamente (ketoprofen, unele antibiotice, cum ar fi tetraciclina, doxiciclina si minociclina etc. +)
- daca ai o sensibilitate la soare (de regula, aceasta sensibilitate exista in randul membrilor din aceeasi familie).
Cum o recunosti? Daca ai o reactie alergica la soare, vei vedea ca pe pielea ta (aproape pe toata suprafata ei) se vor forma niste umflaturi rosii, solzoase, care iti provoaca mancarimi severe. Unele persoane au chiar si basicute sau vezicule pe piele. Se poate trata cu antihistaminice, insa trebuie sa mai eviti o perioada plaja, pentru ca eritemul va reaparea. Daca leziunile sunt pruriginoase, poti aplica prin tamponare o solutie de alcool mentolat sau camforat cu pudra de talc sau fenistil,
6. Arsuri solare
Nu este deloc placut sa constati ca ai stat prea mult la soare si ca, din aceasta cauza, ai arsuri pe piele. Nu numai ca iti strica toata distractia pret de cateva zile, insa iti creste si riscul de a dezvolta cancer de piele. Pentru a preveni aparitia arsurilor pe piele, stai la umbra, poarta o palarie cu boruri largi, ochelari de soare, haine cu maneci lungi si pantaloni - atunci cand este posibil. Aplica o crema sau o lotiune care are un spectru larg de protectie impotriva razelor soarelui, are SPF mai mare de 30 si care este rezistenta la apa si reaplic-o la intervale repetate de timp.
Sursa foto: Shutterstock