Diversificarea la bebelusi: cu ce incepe, retete diversificare, scheme diversificare

1. Informații generale despre diversificare
   a. Ce este diversificarea?
   b. Ce beneficii are diversificarea?
   c. Cum funcționează diversificarea?
   d. Scheme diversificare pe vârste
   e. Cum îți dai seama că bebelușul este pregătit să mănânce și altceva, pe lângă lapte?
   f. Cum îți dai seama că bebelușul este sătul?
   g. Care este importanța diversificării pentru organismul bebelușului?
2. Cand începe diversificarea la bebeluși?
   a. Cu ce începe diversificarea?
   b. Ce ar trebui să bea bebelușul?
3. Cand este necesară diversificarea la bebeluși?
   a. Ce recomandă organizațiile de sănătate în legătură cu diversificarea la bebeluși?
   b. Tabel diversificare bebe 
   c. Cum influențează anumite alimente din diversificare sănătatea bebelușului?
   d. Rețete diversificare 
   e. Schemă diversificare pe zile

 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Informații generale despre diversificare

Până în apropierea vârstei de 6 luni, laptele matern sau laptele formulă oferă toți nutrienții de care bebelușul are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Abia după această perioadă trebuie să începi să introduci alimentele solide în dieta bebelușului tău. Îți vom explica, în continuare, de ce nu este recomandat să începi diversificarea înainte ca bebelușul să împlinească 6 luni, ce și cât ar trebui să mănânce acesta.

Ce este diversificarea?

Alimentația complementară sau diversificarea este acea etapă în care alimentele solide încep să fie introduse în alimentația bebelușului. Diversificarea ar trebui să înceapă atunci când bebelușul are aproximativ 6 luni împlinite, nu mai devreme. La început, este mai puțin important cât de mult mănâncă cel mic, însă trebuie să te concentrezi pe a-l obișnui cu ideea de a mânca alimente solide (prin piureuri special preparate pentru el). 

Hrănirea cu lapte matern sau cu lapte formulă ar trebui să continue, pe lângă alimentele solide pe care le introduci în dieta bebelușului începând de la 6 luni, pentru că laptele este în continuare o parte esențială a dietei din primul an de viață.

De ce nu este bine să începi diversificarea mai devreme de vârsta de 6 luni? Cel mai important aspect ține de sistemul digestiv, care nu este suficient dezvoltat încă, și care nu digeră corect alimentele pentru care nu este pregătit. În plus, bebelușii mai mici de 6 luni care nu sunt pregătiți să mănânce alimente solide vor împinge piureul sau mâncarea cu limba și vor da afară tot ceea ce primesc cu lingurița. 

Alte dezavantaje care apar dacă diversificarea începe prea devreme sunt riscul crescut de infecții, de alergii și o producție scăzută a laptelui matern (dacă alăptezi).

De ce e bine să începi de la 6 luni diversificarea? Pentru că apetitul bebelușului nu va mai fi satisfăcut doar de laptele matern sau doar de laptele praf din comerț. În plus, bebelușul s-ar putea să aibă rezervele de fier și de zinc epuizate, iar alimentele solide sunt necesare pentru a asigura necesarul acestora, precum și pentru a asigura necesarul altor nutrienți, astfel încât cel mic să continue să se dezvolte în mod armonios și sănătos. Tot începând de la vârsta de 6 luni, sistemul digestiv al bebelușului va fi pregătit să facă față alimentelor solide.

Ce beneficii are diversificarea?

Copilul are nevoie de anumite vitamine și minerale pentru a crește sănătos și puternic. Medicul pediatru îți va explica schema de diversificare și îți va spune ce piureuri îi poți oferi celui mic, la începutul diversificării. Alimentele și băuturile pe care i le oferi bebelușului se numesc și alimente complementare. Acestea, pe lângă laptele matern sau formulele speciale de lapte, îi vor asigura celui mic necesarul de vitamine și minerale.

Cum funcționează diversificarea?

Există o fereastră de timp între 6 luni și 8 luni, când majoritatea bebelușilor sunt receptivi, sunt mai dispuși și mai pregătiți decât oricând să înceapă să mănânce alimente solide. Diversificarea funcționează prin introducerea treptată a unor noi alimente moi, piureuri din legume ori fructe, care să fie ușor de înghițit.

Nu trebuie să vă lăsați descurajați dacă la început bebelușul nu pare dornic să mănânce altceva decât lapte. Este bine să folosești o linguriță moale, de plastic, nu foarte adâncă, pe care să îi pui o cantitate mică de alimente. Oferă-i o masă solidă, care să fie alcătuită din câteva lingurițe de piure, în fiecare zi, până când micuțul dorește mai mult. Dacă este dornic, poți începe treptat să crești cantitatea, la câteva lingurițe, de două sau de trei ori, în fiecare zi. Testează diferite fructe și legume, dar respectă indicațiile medicului, fiindcă există anumite alimente recomandate doar copiilor de peste un an.

Scheme diversificare pe vârste

Nu există o anumită ordine prestabilită pentru a introduce alimentele solide în alimentația bebelușului, atât timp cât incluzi alimente bogate în fier și în alte vitamine și minerale și atât timp cât textura este cea potrivită pentru a putea fi înghițite ușor de bebeluș. 

Medicul pediatru îți va oferi o schemă de diversificare și îți va explica în detaliu pașii și ce trebuie să mai incluzi în dieta bebelușului: legume (dovleac, cartof alb ori cartof dulce), fructe (mere și pere fierte sau coape, banană bine coaptă); orez bine fiert, fructe și legume bine pasate, leguminoase, paste și pâine.

Schemă diversificare bebeluși 6-8 luni

Alimentele semi-solide sunt recomandate pentru bebelușul care are 6 luni, 7 luni și 8 luni. Până la acest moment, primii dinți ai bebelușului au apărut deja, iar sistemul digestiv se dezvoltă în continuare. Diversificarea la 6 luni are următoarea schemă:

  • lapte matern sau formulă de lapte
  • cereale îmbogățite cu fier, precum cerealele din orez sau fulgi de ovăz, amestecate cu puțin lapte;
  • piureuri din fructe, precum banane, pere, prune, mango; poți să combini două fructe, pentru ca piureul să aibă un gust mai bun;
  • legume făcute piure (legumele trebuie să fie complet fierte), precum cartoful dulce, morcovii, dovleacul, mazărea și alte tipuri de leguminoase, cartoful alb;
  • supe de leguminoase, după ce au fiert în suficientă apă;
  • iaurt neîndulcit făcut din lapte degresat (cu cât mai puțină grăsime) - o cantitate foarte mică.
  • o porție mică de brânzică nesărată.

Schemă diversificare bebeluși 8-10 luni

Bebelușul poate să refuze să mănânce alimentele, deoarece acum este mai activ și este distras de diferite activități. Diversificarea la 8 luni, 9 luni și aproape 10 luni are următoarea schemă:

  • lapte matern sau formulă de lapte
  • poți introduce noi tipuri de cereale în dieta bebelușului: amaranth, orz, susan, alături de orez și fulgii de ovăz din cerealele pentru bebeluși;
  • fructe: mere, banane, curmale, struguri, mango, kiwi, prune, piersici, pere, litchi;
  • poți face un piure din orice fel de fructe moi, poți tăia strugurii în bucăți mici (nu îi oferi niciodată strugurele întreg, pentru că se poate îneca);
  • legumele - trebuie să fie complet fierte sau preparate la aburi; îi poți da morcovi, anumite tipuri de leguminoase (năut, în funcție de recomandările medicului pediatru), broccoli, ceapă, mazăre, cartof dulce și conopidă;
  • poți încerca acum să îi dai brânză cottage, pește fără oase, gălbenușul de la ou.

Schemă diversificare bebeluși 10-12 luni

Papilele gustative ale bebelușului se dezvoltă în continuare. Va adora să încerce noi alimente și noi arome. În această etapă, vei înțelege mai bine ce gusturi și preferințe are cel mic și poți încerca același aliment, sub diferite forme. Vei vedea că îi place să descopere formele, culorile și texturile diferite ale alimentelor. Diversificarea la 10 luni, 11 luni și 12 luni are următoarea schemă:

  • îi poți da bebelușului fructe: banană, pară, măr, piersică, papaya, pepene roșu, struguri, kiwi, mango, prune, litchi;
  • legume: cartof alb, cartof dulce, morcovi, dovleac, mazăre, fasole verde, broccoli, conopidă, ceapă, roșie, spanac, arderi gras;
  • cereale și grâne: îi poți da mei perlat, fulgi de ovăz, orez alb sau brun, orz, grâu, hrișcă, amaranth;
  • leguminoase: fasole roșie (Kidney), năut, mazăre și linte;
  • lactate: iaurt degresat și brânză cu cât mai puține grăsimi;
  • alte alimente: gălbenuș de la ou, complet fiert, albuș de la ou, pește și carne; puține condimente.

După vârsta de 1 an, bebelușul va putea să digere orice. Poți să începi să îi oferi aceleași alimente pe care le-ai pregătit pentru masa voastră, atât timp cât și voi, ca părinți, urmați un regim de viață sănătos. Nu hrăni copilul cu mezeluri, alimente prăjite, bogate în grăsimi, alimente foarte sărate, alimente cu mult zahăr, pâine în exces, produse de patiserie etc.

Cum îți dai seama că bebelușul este pregătit să mănânce și altceva, pe lângă lapte?

Fiecare bebeluș este unic în felul său, iar în preajma vârstei de 6 luni vei vedea anumite semne care îți arată că bebelușul este pregătit să primescă alimente complementare în dieta sa. Semne care îți arată că bebelușul este pregătit să primească în dietă și unele alimente solide:

  • Poate sta în funduleț fără sprijin și își poate ține capul singur, chiar foarte bine; are un bun control asupra capului;
  • Are coordonarea bună de a se uita la un aliment, de a-l lua cu mâna și de a-l pune în gură, fără ajutor din partea mamei lui; astfel, se poate spune că bebelușul își poate coordona ochii, mâinile și gura, astfel încât să facă singur lucrurile de mai sus;
  • Poate să muște și să înghită alimente solide, în loc să împingă acele alimente cu limba și să le dea afară din gură;
  • Are un apetit crescut și prezintă un interes mai mare față de alimente, inclusiv când este vorba despre alimentele de pe farfuriile altora;
  • Își deschide gura și se apleacă în față când îi este oferită mâncare.

Cum îți dai seama că bebelușul este sătul?

Este important să fiți atenți la indiciile oferite de micuț că s-a săturat, pentru a nu-l hrăni în exces. Cel mic este sătul când:

  • Își întoarce capul de la lingură, pe măsură ce o îndrepți spre el.
  • Își închide gura și nu o deschide ca mai înainte, când era nerăbdător să primească următoarea cantitate de alimente.
  • Se supără, începe să plângă, devine neliniștit.
  • Vomită, are reflexul de gag (reflexul de a împinge mâncarea afară) și pare somnoros.

Care este importanța diversificării pentru organismul bebelușului?

Obiceiurile alimentare sănătoase încep cât mai devreme, așa că este important ca bebelușul să se obișnuiască cu procesul acesta de a mânca: de a sta în funduleț, în scăunelul lui special, la masă, de a lua alimentele dintr-o lingură, de a se odihni între două îmbucături și de a se opri când se simte sătul. Încă de la începutul diversificării, încurajați mesele în familie.

De câte ori se poate, întreaga familie ar trebui să mănânce împreună, la aceeași masă cu bebelușul, deoarece se pare că aceste mese au efecte pozitive asupra dezvoltării copiilor.

Când începe diversificarea la bebeluși?

După ce bebelușul tău împlinește 6 luni, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă introducerea alimentelor complementare adecvate, din punct de vedere nutrițional, în dieta bebelușului. În același timp, când îi oferi alimente solide, vei continua alăptarea până la vârsta considerată necesară.

Cu ce începe diversificarea?

Diversificarea începe treptat, iar mama trebuie să urmeze pas cu pas recomandările medicului pediatru în privința acelei scheme de diversificare care i se potrivește bebelușului. Primele alimente pe care i le dai bebelușului trebuie să fie moi, pasate sau bucăți mici, în funcție de ceea ce sunt. Bebelușul are nevoie de o varietate de texturi, așa că alimentele trebuie să fie cât mai diverse. Acest lucru îl ajută să învețe cum să mestece, deoarece mestecatul îl ajută pe cel mic la dezvoltarea vorbirii.

  • Poți amesteca lapte cu cereale care nu sunt pe bază de grâu, cum ar fi orezul pentru bebeluși; există în comerț cereale pentru bebeluși pe bază de orez.
  • Fructe pasate sau făcute piureuri: fructe moi, cum ar fi banană sau avocado sau fructe fierte ori coapte în cuptor, cum ar fi para sau mărul; poți combina puțin piure de fructe cu puțin lapte.
  • Poți încerca bucăți mici (de mărimea unui deget) de alimente moi, bine fierte dacă sunt legume sau bine coapte, dacă sunt fructe. 
  • Pune o cantitate mică de piure precum cele de mai sus într-o linguriță cu vârful moale și oferă-i-o bebelușului după sau în timpul hrănirii cu lapte.
  • Așteaptă ca micuțul să deschidă mai întâi gura când îi este oferită mâncarea și nu încerca, inițial, să îi dai mai mult de una sau două lingurițe. Alternativ, bebelușul poate să țină o lingură în mână dacă vezi că îi place sau îl poți lăsa să ia alimentele cu degetele și să bage singur în guriță, desigur, sub supravegherea ta.
  • Poți începe, treptat, să combini alimentele (de pildă, două legume), pentru a-i oferi celui mic mese mai variate și mai delicioase, chiar dacă la început scuipă mâncarea. Când este suficient de mare, îi poți oferi surse de fier (anumite tipuri de carne: porc, vită sau miel) și leguminoase (linte, năut, fasole boabe, mazăre).

Ce ar trebui să bea bebelușul?

Poți opta pentru o cană sau un recipient special pentru bebeluși în preajma vârstei de 6 luni și îi poți oferi să bea puțină apă, la mese. Totodată, laptele matern sau formulele de lapte ar trebui să fie, în continuare, principalul lichid pe care bebelușul îl bea până la 12 luni. Mici cantități de apă fiartă și lăsată la răcit, în prealabil, pot fi date celui mic, într-o cană specială.

Dacă medicul pediatru îți recomandă, în funcție de nevoile bebelușului, îi poți oferi celui mic și anumite tipuri de ceaiuri - dar doar la recomandarea medicului! Laptele de vacă nu este permis înainte de vârsta de 1 an. După 1 an, însă, bebelușul poate să bea atât lapte pasteurizat de vacă, cu grăsimi, cât și apă dintr-o cană. Sucurile de fructe trebuie oferite cu măsură și ideal ar fi să fie diluate și neîndulcite.

Când este necesară diversificarea la bebeluși?

Alăptarea este metoda optimă de a hrăni sugarul, iar hrănirea exclusivă la sân este recomandată în primele 6 luni de viață,. Însă când cel mic are aproape 6 luni, hrănirea doar cu lapte matern sau cu formule de lapte nu va mai fi suficientă pentru a întruni nevoile nutriționale ale bebelușului, deci de la această vârstă ar trebui să înceapă procesul de diversificare.

Ce recomandă organizațiile de sănătate în legătura cu diversificarea la bebeluși?

Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică precizează că hrănirea exclusivă la sân a bebelușului este un obiectiv dezirabil, iar specialiștii adaugă: la toți sugarii, introducerea alimentelor complementare nu ar trebui să aibă loc înainte de 17 săptămâni de viață și nu ar trebui să aibă loc mai târziu de 26 de săptămâni de viață.

Asociația Americană de Pediatrie recomandă hrănirea exclusiv la sân a bebelușului aproape 6 luni, urmată apoi de continuarea alăptării la sân, pe măsură ce alimentele complementare sunt introduse în alimentația bebelușului.

Tabel diversificare bebe

Asociația Americană de Pediatrie consideră că, pentru majoritatea bebelușilor, nu este nevoie ca alimente să fie introduse într-o anumită ordine. Copilul poate să înceapă să mănânce alimente solide la aproximativ 6 luni. Până când împlinește 7 sau 8 luni, bebelușul poate să mănânce o varietate de alimente, din mai multe grupuri alimentare.

Permite-i celui mic să încerce câte un aliment, pe rând, la început. Acest lucru te ajută să vezi dacă micuțul are probleme cu acel aliment, cum ar fi alergiile. Așteaptă 3 - 5 zile între fiecare nou aliment introdus.

Tabel diversificare 6-8 luni

Lapte matern sau formulă de lapte îmbogățit cu nutrienți Fructe Legume Carne Cereale/grâne Lactate Pește Alte alimente
Da Fructe făcute piure sau strecurate anterior: banană, pere, mere, piersici, avocado Legume făcute piure sau strecurate (morcovi bine fierți, dovleac, cartof dulce, dovlecel) Carne transformată într-o pastă, la blender sau la robotul de bucătărie (pui, porc, vită) Cereale pentru bebeluși îmbogățite cu fier, semi-lichide (ovăz, orz) Mici cantități de iaurt neîndulcit; laptele de vacă nu este permis până la vârsta de 1 an Nu este permis Leguminoase făcute piure (fasole neagră, năut, edamame, linte, fasole roșie Kidney etc.)

Tabel diversificare 8-10 luni

Lapte matern sau formulă de lapte îmbogățit cu nutrienți Fructe Legume Carne Cereale/grâne Lactate Pește Alte alimente
Da banană, pere, piersici, avocado Morcovi fierți, dovleac fiert sau copt, cartof alb, cartof dulce Mici bucăți de carne roșie, carne de pasăre de curte Cereale pentru bebeluși, îmbogățite cu fier (din orz, grâu, ovăz, amestec de cereale) Ca mai sus Pește fara oase Fasole boabe (cu condiția ca boabele să fie bine fierte) sau alte leguminoase: linte, mazăre, fasole neagră

Tabel diversificare 10-12 luni

Lapte matern sau formulă de lapte îmbogățit cu nutrienți Fructe Legume Carne Cereale/grâne Lactate Pește Alte alimente
Da Fructe făcute piure sau tăiate în cuburi ori fâșii Legume de dimensiunea unui deget, fierte, cât mai moi (morcovi, mazăre) Mici bucăți de carne Cereale pentru bebeluși, îmbogățite cu fier - la fel ca mai sus Ca mai sus Pește fara oase Ca mai sus; paste spirală bine fierte, mici bucăți de covrig sau pâine,  macaroane cu brânză

Cum influențează anumite alimente din diversificare sănătatea bebelușului?

Când ai început diversificarea alimentației celui mic, trebuie să fiți atenți și să vă informați cu privire la alimentele care pot declanșa alergii la bebeluși. Alergiile alimentare sunt mult mai comune la copiii cu vârsta sub 1 an. Medicul pediatru poate da sfaturi legate de când și cum să fie introduse în alimentația bebelușului ingredientele care i-ar putea provoca alergii.

Cele mai frecvente alimente care declanșează alergii (au un risc alergenic crescut) sunt ouăle, laptele de vacă, arahidele, nucile care cresc în copaci (migdalele, nucile braziliene, caju, nuca de cocos, alunele de pădure, nucile macadamia, nucile pecan, semințele de pin, fisticul, nucile românești), semințele de susan, soia, crustaceele (creveții, crabul, homarul), peștele, grâul. Nu îi oferi acest gen de alimente bebelușului până când medicul nu îți spune că este în regulă să le introduci în alimentația celui mic.

Este posibil ca unele alimente recent introduse în alimentația bebelușului tău să îi provoace acestuia un tranzit intestinal lent sau să îl constipe. Spune-i medicului pediatru dacă se întâmplă acest lucru, pentru a descoperi cauza problemei. Constipația poate să apară și pentru că bebelușul a fost înțărcat și nu mai primește atât de mult lapte matern (ceea ce poate duce, uneori, la deshidratare). Cantitățile prea mari de orez alb, pâinea albă și pastele pot duce la constipație, de aceea trebuie oferite copilului cu moderație.

Când bebelușul tău începe să mănânce alimente solide, se va observa o modificare în ceea ce privește defecarea, mai ales dacă micuțul a fost hrănit exclusiv la sân. Anumite schimbări sunt normale, însă este posibil ca micuțul tău să aibă gaze intestinale sau diaree. Dacă are stomacul deranjat după ce a mâncat un anumit aliment, e bine ca pe o perioada de câteva săptămâni să nu nu mai consume acel aliment.

Unele alimente și băuturi NU ar trebui date bebelușului:

  • mierea - poate cauza un tip grav de toxiinfecție alimentară în cazul copilului mai mic de 12 luni;
  • băuturile sau alimentele nepasteurizate (sucurile de fructe, laptele, iaurtul sau brânzeturile) - pot reprezenta un risc de infecție cu E.coli, o bacterie periculoasă care poate cauza diaree severă;
  • laptele de vacă îmbogățit cu anumiți nutrienți - bebelușul sub 12 luni poate avea un risc mai mare de sângerări intestinale; acest gen de lapte conține prea multe proteine și minerale, iar rinichii bebelușului nu îl pot procesa eficient.

Discută cu medicul pediatru dacă ai întrebări cu privire la alimentele pe care trebuie să eviți să le dai bebelușului.

Trebuie acordată atenție și altor alimente:

  • sarea - bebelușii sub 1 an trebuie să consume mai puțin de 1 gram de sare pe zi, pentru că rinichii lor nu pot face față unei cantități mai mari; alimentele pe care le prepari acasă nu trebuie să conțină sare;
  • zahărul - evită să pui zahăr în alimente, nu îi oferi bebelușului alimente și băuturi cu adaos de zahăr, cum ar fi biscuiții, prăjiturile etc;
  • carnea de rechin sau alte tipuri de pește care au un nivel ridicat de mercur, deoarece poate afecta dezvoltarea sistemului nervos;
  • ouăle crude sau insuficient preparate termic - ouăle trebuie să fie fierte până când albușul și gălbenușul sunt solide;
  • crustaceele crude - sugarii nu trebuie să consume acest gen de alimente, pentru că există un risc ridicat de toxiinfecție alimentară.
  • brânza moale sau nepasteurizată - aceste brânzeturi pot conține bacterii pentru care sistemul imunitar al bebelușului nu este pregătit; brânzeturile tari pot fi introduse în alimentație de la 6 luni.

Rețete diversificare

Piure de broccoli și mazăre

Ai nevoie de: 1 cană de broccoli, ½ cană de mazăre (proaspătă sau congelată), 1-2 linguri de apă.
Cum se prepară: Fierbe broccoli-ul și mazărea 15-20 de minure, până când capătă o textură moale. Lasă legumele să se răcească, apoi folosește blenderul pentru a le transforma într-o pastă. Adaugă puțină apă pentru a obține o consistență de piure, astfel încât celui mic să îi fie ușor să mănânce.

Piure de avocado și banană

Ai nevoie de: ½ avocado curățat de coajă, 1 banană descojită.
Cum se prepară: Pasează cu ajutorul unui blender atât avocadoul, cât și banana. Poți adăuga puțină apă dacă simți nevoia. Oferă-i celui mic piureul imediat după ce l-ai preparat, altfel va căpăta o nuanță maro.

Schemă diversificare pe zile

Iată un exemplu de meniu pentru câteva zile. Reține, însă, că ar trebui să îl hrănești pe bebeluș în funcție de propriul lui program de masă, iar acest meniu pe zile nu este unul fix:

Ziua 1

• Mic dejun: lapte matern și/sau formulă de lapte, cereale din fulgi de ovăz (opțional), piure de avocado (opțional)
• Prânz: lapte matern și/sau formulă de lapte, cereale din orez (opțional), piure din cartof dulce sau măr (opțional)
• Cină ori gustare: lapte matern și/sau formulă de lapte, piure de pară (opțional)

Ziua 2

• Mic dejun: lapte matern și/sau formulă de lapte, opțional cereale din orez, opțional piure de mere
• Prânz: lapte matern și/sau formulă de lapte, opțional cereale din orz, opțional piure de pară
• Cină ori gustare: lapte matern și/sau formulă de lapte, piure din mix de legume

Ziua 3

• Mic dejun: lapte matern și/sau formulă de lapte, opțional mix de cereale (din orez și ovăz), opțional piure de mere
• Prânz: lapte matern și/sau formulă de lapte, mix de cereale (opțional), piure de mazăre sau pară (opțional)
• Cină ori gustare: lapte matern și/sau formulă de lapte, piure piersică (opțional)

Ziua 4

• Mic dejun: lapte matern și/sau formulă de lapte, cereale din orz (opțional), piure din piersică (opțional)
• Prânz: lapte matern și/sau formulă de lapte, cereale din orez (opțional), piure de mazăre sau de banană (opțional)
• Cină ori gustare: lapte matern și/sau formulă de lapte, piure mere (opțional).

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pregnancy, Birth and Baby – Balancing introducing solids with milk feeds
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/balancing-introducing-solids-with-milk-feeds
National Health Service (NHS) – Your baby's first solid foods
https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/solid-foods-weaning/
American Academy of Pediatrics – Starting Solid Foods
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Switching-To-Solid-Foods.aspx
Centers for Disease Control and Prevention – Foods and Drinks to Avoid or Limit
https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/foods-and-drinks-to-limit.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0