Ponturi pentru recuperarea rapida dupa nasterea prin cezariana

Nașterea prin cezariană implică o perioadă de recuperare care nu este tocmai ușoară pentru proaspăta mămică. Există însă câteva lucruri pe care le poți face pentru a ajuta organismul să se refacă mai rapid.

Potrivit medicilor, recuperarea completă după cezariană durează cel mult șase săptămâni. Nu pare mult, însă atunci când ai un nou-născut care te solicită atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, o lună și jumătate ar putea părea o veșnicie. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Recuperarea după nașterea prin cezariană poate fi complicată atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic: în afară de îngrijirea de sine, trebuie să ai grijă și de nou-născut. În plus, pentru multe femei, o cezariană poate fi prima lor operație. De aceea, este important să asculți de recomandările medicului și să nu exagerezi cu anumite lucruri. Din fericire, există câteva ponturi care vor accelera perioada de vindecare după această intervenție chirurgicală, ajutându-te să fii în formă mai rapid.

Ponturi pentru recuperarea după nașterea prin cezariană

Odihnește-te 

Odihna este esențială pentru refacerea organismului după o intervenție chirurgicală. Poate părea însă aproape imposibil pentru o proaspătă mămică să se odihnească. Fă tot posibilul ca de fiecare dată când cel mic adoarme, să faci același lucru. Astfel, organismul se va reface mai rapid, iar tu îți vei recăpăta energia pe zi ce trece.

Folosește absorbante externe

Chiar dacă ai născut prin cezariană, te vei confrunta cu o scurgere vaginală numită „lohie”. Lohiile sunt un amestec de țesut uterin, mucus și sânge. Sângerarea face parte din procesul de vindecare a uterului. Când placenta se separă de uter, lasă mai multe vase de sânge deschise, care sângerează în uter (acest lucru se întâmplă și după o naștere vaginală). De obicei, este posibil să ai sângerări ușoare timp de până la șase săptămâni. Este recomandat să folosești absorbantele menstruale extra absorbante cât ești încă lăuză. Evită tampoanele, deoarece pot crește riscul de infecție în timp ce te vindeci.

Fă băi calde dacă ai hemoroizi

Gravidele au riscuri mari să se confrunte cu hemoroizi, iar dacă acesta este și cazul tău, sunt câteva modalități prin care poți să ameliorezi simptomele după nașterea prin cezariană:

  • Fă băi calde în cadă, dar ai grijă ca incizia de la cezariană să fie deasupra nivelului apei.
  • Poți aplica comprese reci peste zonă.
  • Poți lua analgezice fără prescripție medicală.
  • Poți apela și la unguente sau supozitoare pentru hemoroizi fără prescripție medicală.

Nu face efort fizic

Ascultă-ți organsimul și nu îl forța făcând efort fizic intens. Asta înseamnă că nu vei ridica greutăți (copilul va fi singura excepție, însă ideal e ca în primele zile să ți-l pună cineva în brațe pentru a nu te forța ridicându-l), nu vei urca multe scări și nu te vei implica în activitățile casnice în primele zile după naștere. 

Chiar dacă nu este recomandat efortul fizic, este important să faci plimbări scurte după cezariană pentru a ajuta la prevenirea riscului de cheaguri de sânge sau tromboză venoasă profundă. Exercițiile ușoare, cum ar fi mersul pe jos, pot fi practicate de cum începi să te dai jos din pat, trecând la înot sau la yoga la șase săptămâni de la naștere, în funcție de cum decurge recuperarea ta.  

Hidratează-te 

Imediat după naștere, hidratarea e importantă pentru că elimină anestezicul și medicamentele din organism. Apoi, hidratarea este foarte importantă și pentru că ajută țesuturile să se refacă mai rapid după intervenția chirurgicală.

 

Mănâncă ce trebuie 

În primul rând, constipația apare adesea după intervențiile chirurgicale abdominale așa că trebuie să faci tot posibilul pentru a evita acest lucru. Mănâncă așadar alimente bogate în fibre, hrănitoare și, de preferat, în formă lichidă sau semi-lichidă (supe, smoothie-uri, piureuri) pentru a facilita tranzitul intestinal. Asigură-te, de asemenea, că mănânci și proteine, care ajută musculatura să se refacă, dar și alimente bogate în fier, care compensează pierderea de sânge din timpul intervenției.

Evitând constipația, vei evita și efortul inutil și creșterea presiunii pe cicatricea care începe să se vindece.  

Cere și acceptă ajutorul oferit de cei din jur 

Proaspetele mămici au tendința să se ocupe singure de toate, însă prioritar este să se refacă mai repede după intervenția chirurgicală, astfel încât să îi acorde celui mic atenția completă. Așadar, nu ar strica să ceri o mână de ajutor soțului, mamei sau soacrei astfel încât să beneficiezi de o oră de somn în plus. De asemenea, e foarte important ca în primele zile după naștere să nu faci efort fizic, deci nici treburi casnice – lasă pe cineva apropiat să te ajute în acest sens, lăsând curățenia și cumpărăturile în seama sa. Cu cât te protejezi mai mult, cu atât mai repede și mai bine te vei reface.

Discută cu medicul dacă ți se umflă fața sau picioarele

Probabil te aștepți să observi unele umflături în jurul inciziei, dar umflarea feței și a extremităților poate lua în surprindere proaspetele mămici. Umflarea după cezariană este complet normală și asta se întâmplă din cauza fluidelor intravenoase în timpul intervenției chirurgicale și acelor hormoni de după sarcină. Umflarea după cezariană trebui să dispară după aproximativ o săptămână.

Pe măsură ce corpul tău își revine, ține evidența a tot ceea ce se simte ciudat, dureros sau anormal. De exemplu, o hernie incizională - în care simți o umflătură dureroasă în jurul cicatricei - poate apărea după operație. Acest lucru se întâmplă atunci când mușchii din abdomen nu se vindecă corespunzător. Dacă bănuiești  o problemă, discută cu medicul. Herniile mici pot fi tratate de obicei cu o îmbrăcăminte de tip brâu care aplică presiune pentru a susține vindecarea.

Folosește remedii naturiste

Dacă alăptezi și nu te simți bine să folosești medicamente calmante pentru a ameliora durerile resimțite, poți apela la câteva remedii naturiste. Gelul de arnică poate fi aplicat pe zonele dureroase, acesta ameliorând durerile musculare, inflamația și învinețirea pielii, specifice perioadei de recuperare după cezariană. Ceaiul de păducel și ceaiul de hibiscus pot ameliora durerile. Acizii grași Omega-3 pot accelera, de asemenea, recuperarea după intervenția chirurgicală.

Îngrijește corespunzător cicatricea 

În primul rând, zona operației trebuie menținută curată și uscată. Respectă indicațiile medicului cu privire la momentul în care ai voie să faci baie. În al doilea rând, dacă pielea de pe burtă se pliază peste incizie, pune o compresă sterilă pe ea pentru a nu transpira. Sună-ți medicul dacă faci febră sau dacă pielea din jurul inciziei devine tare sau roșie ori dacă începe să curgă lichid verde, deoarece acestea ar putea fi semne de infecție.

Atunci când vei spăla zona unde ai cicatricea, vei folosi numai apă și săpun. După ce rana se vă vindeca, poți folosi aloe vera gel, dar și vitamina E uleioasă pentru a estompa urmele lăsate de cezariană la nivelul pielii.

Nu te grăbi să urci din nou la volan

S-ar putea să trebuiască să aștepți șase săptămâni sau mai mult până te vei simți confortabil să conduci. 

Nu neglija stările depresive 

Nici recuperarea emoțională nu e mai ușoară după nașterea prin cezariană. Statistic vorbind, femeile care nasc prin cezariană sunt expuse unui risc mai mare de depresie postpartum și anxietate. În acest sens, e important ca proaspăta mămică să vorbească cu cei din jur, să ceară și să accepte ajutorul lor și să nu neglijeze stările depresive. Daca ignori depresia, aceasta nu se va vindeca mai rapid. Un psihoterapeut te poate ajuta să te refaci mai repede așa că nu te teme să cei ajutor. Copilul tău este prioritar acum și nu te poți ocupa cum se cuvine de el dacă nu ești stabilă din punct de vedere emoțional.

Când să suni medicul

Sună medicul care ți-a monitorizat sarcina dacă:

  • Ți s-a umflat unul dintre picioare (va fi roșu și mai cald decât celălalt picior)
  • Ai durere în gambe
  • Observi roșeață, căldură, umflare sau drenaj la locul inciziei sau incizia se deschide
  • Ai febră peste 37,8 ° C care persistă (sânii umflați pot provoca o creștere ușoară a temperaturii)
  • Simți o durere puternică de burtă
  • Lohiile nu trec după șase săptămâni și dezvoltă un miros urât
  • Te simți foarte tristă, deprimată sau retrasă, ai sentimente de a te răni sau de a răni copilul ori ai dificultăți în a îți îngriji bebelușul
  • Observi o zonă sensibilă, înroșită sau caldă pe un sân (acesta poate fi un semn de infecție)

Preeclampsia postpartum, deși rară, poate apărea după naștere, chiar dacă nu ai avut preeclampsie în timpul sarcinii. Sună-ți de urgență medicul dacă: 

  • Ți s-au umflat brusc mâinile, fața sau ochii (edem)
  • Crești brusc în greutate în 1 sau 2 zile sau ai pus pe tine mai mult de 1 kilogram într-o săptămână
  • Ai o durere de cap care nu dispare sau se agravează
  • Te confrunți cu modificări ale vederii, cum ar fi nu poți vedea pentru o perioadă scurtă de timp, vezi lumini sau puncte intermitente, ești sensibilă la lumină sau ai vederea încețoșată
  • Ai dureri corporale (asemănătoare cu durerea corporală care poate apărea cu febră mare)

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The American College of Obstetricians Gynecologists - Cesarean Birth
https://www.acog.org/womens-health/faqs/cesarean-birth
American Pregnancy Association - Cesarean After Care
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/labor-and-birth/cesarean-aftercare/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1