Prima lună acasă: 10 întrebări despre îngrijirea bebelușului
Prima lună acasă: 10 întrebări despre îngrijirea bebelușului
Prima lună acasă: 10 întrebări despre îngrijirea bebelușului
Primele zile și săptămâni de la întoarcerea acasă, cu cel mic, pot fi o adevărată provocare. Recuperarea după sarcină este în curs, iar valul de emoții poate fi copleșitor. În plus, ai foarte multe lucruri de făcut pentru îngrijirea bebelușului.
Este important să reții că, pe parcursul acestei prime luni, înveți să intri într-o rutină nouă, care îți va da, uneori, bătăi de cap, dar care va fi plină de satisfacții și bucurii.
Mai jos, regăsești răspunsul la 10 întrebări despre prima lună acasă cu cel mic.
1. De cât somn are nevoie bebelușul?
Programul bebelușului poate fi, la început, destul de imprevizibil. Nou-născuții dorm, de regulă, între opt și nouă ore pe timpul zilei, urmate de încă aproape opt ore de somn pe timpul nopții. Cu toate acestea, intervalul de somn variază de la un bebeluș la altul.
De asemenea, ține cont de faptul că bebelușii au stomacul foarte mic, deci se vor trezi la fiecare trei ore, mai mult sau mai puțin, pentru a cere de mâncarre. Pe măsură ce cresc, intervalul de hrănire se va modifica și el.
De obicei, programul de somn al bebelușului începe să se stabilizeze odată cu vârsta de patru luni. Așadar, pentru prima lună acasă, nu trebuie să te îngrijorezi dacă somnul celui mic pare haotic, ci doar să ai răbdare.
2. Unde ar trebui să doarmă bebelușul?
Cu tine în cameră sau în dormitorul amenajat pentru el? Specialiștii recomandă ca, pentru primele șase luni de viață, bebelușul să doarmă în aceeași cameră cu părinții. Este indicat să îi cumperi un pătuț pe care să îl așezi în apropierea patului matrimonial. În felul acesta, îți va fi mai ușor să îl hrănești în timpul nopții și să fii atentă la orice simptom ar putea manifesta.
Cu toate acestea, specialiștii nu recomandă ca cel mic să doarmă în pat cu părinții, pentru că este mai expus riscului de accidentare.
3. Cum hrănești bebelușul?
În primele câteva zile de viață, bebelușii care sunt alăptați vor trebui hrăniți o dată la două sau trei ore sau la cerere.
Poate părea că micuțul nu mănâncă suficient în aceste prime zile, dar ține minte că primul lapte, și anume colostrul, este tot ce are nevoie bebelușul în această primă etapă a vieții. Laptele de tranziție va înlocui colostrul pentru următoarele două săptămâni, după care vine laptele matur, adică cel definitiv.
În primele două săptămâni de viață, este posibil ca bebelușul să doarmă mai mult de patru-cinci ore consecutive, caz în care va trebui să-l trezești pentru a-l hrăni.
4. Cum îmbăiezi bebelușul?
Cel mic poate fi îmbăiat după ce îl aduci acasă, chiar dacă prima sa baie a avut loc la spital. Tot ce trebuie să faci este să înmoi un burete moale sau o lavetă din microfibră în apă călduță și să cureți, cu mișcări blânde, capul, corpul și zona scutecului celui mic.
De asemenea, după ce cordonul ombilical al copilului cade, îi poți face băiță într-un lighean cu apă călduță.
5. Cum se schimbă scutecul bebelușului?
Pentru a schimba scutecul bebelușului, mai întâi asigură-te că ai tot ce îți trebuie la îndemână. Apoi, urmează pașii de mai jos:
- Așază bebelușul pe masa de schimbat sau pe o suprafață plană
- Desprinde scutecul murdar, dar nu îl scoate. În schimb, îndoaie partea din față pentru a avea acces la zona intimă a celui mic
- Curăță zona scutecului cu un șervețel umed pentru bebeluși sau cu o lavetă moale, din microfibră, cu mișcări blânde
- Ridică ușor piciorușele bebelușului, scoate scutecul murdar și înlocuiește-l cu unul nou
- Aplică o loțiune pentru scutec, dacă e nevoie
- Trage piciorușele micuțului prin orificiile scutecului și prinde scutecul. Lasă loc de două degete între marginea scutecului și pielea bebelușului, pentru a te asigură că nu îl strange
6. Ce ar trebui să conțină trusa de prim ajutor a celui mic?
Este recomandat să ai, chiar din prima lună, o trusă de prim ajutor în casă, la care să ai acces rapid în caz de nevoie. Aceasta trebuie să conțină:
- Un termometru pentru bebeluși
- Un aspirator nazal
- O pipetă pentru medicamente lichide
- O unghieră pentru bebeluși
- Un pieptene pentru bebeluși
- Un medicament pe bază de acetaminofen pentru bebeluși, pe care să îl folosești numai la recomandarea medicului
- Pansamente sterile, vată, plasturi
7. Cum recunoști o urgență medicală?
Pentru a recunoaște o urgență medicală, este important să fii atentă la următoarele simptome:
- Bebelușul întâmpină dificultăți de respirație, cum ar fi: respirație rapidă sau neregulată, nări inflamate, paloare sau albăstrirea feței, sunete de disconfort la respirație
- Scaunul bebelușului prezintă urme de sânge sau vomă
- Bebelușul manifestă crize convulsive
- Bebelușul are temperatură rectală de 38 grade Celsius sau mai mult
8. Cum îl prezinți pe micuț fraților sau surorilor mai mari?
Copiii mai mărișori pot fi, în cele mai multe situații, încântați și entuziasmați să interacționeze cu frații și surorile mai mari. Cu toate acestea, la primul contact e posibil ca micuțul să manifeste teamă și agitație, ceea ce poate fi descurajant și pentru fratele sau sora mai mare.
Este important ca, la acest prim raport, să ai în vedere atât dispoziția bebelușului, cât și pe cea a copilului mai mare. De multe ori, e o idee bună să îl lași pe copilul mai mare să aleagă momentul oportun. Acest moment poate avea loc imediat după ce ați ajuns acasă de la spital sau chiar pe durata internării tale.
Un alt obicei util este să îi soliciți ajutorul copilului mai mare în îngrijirea nou-născutului. În felul acesta, se creează o legătură de grijă, dragoste și devotament pentru cel mic.
9. Cum creezi contactul între bebeluș și animalul de companie?
Dacă ai un câine sau o pisică acasă, acestea vor sesiza o schimbare chiar din timpul sarcinii. Atunci când decorezi camera bebelușului, este recomandat să lași animăluțul să adulmece mobilierul nou, precum și accesoriile și jucăriile din cameră. Poți, de asemenea, să îl lași pe animalul de companie să adulmece o păturică sau un obiect de-al bebelușului, după ce l-ai adus acasă.
Contactul cu animalul de companie trebuie făcut treptat și mereu supravegheat. E posibil ca, din entuziasm, animăluțul să se lanseze asupra bebelușului și să îl rănească neintenționat, deci nu permite ca acesta să se afle singur în încăpere cu bebelușul.
10. Cum să te joci cu bebelușul?
Poate părea că cel mic nu vrea să facă nimic altceva decât să doarmă și să mănânce în prima lună de viață. Cu toate acestea, creierul său este în plin proces de formare și trebuie antrenat.
Așadar, în primele luni, te poți juca cu cel mic cu ajutorul accesoriilor de joacă pentru sugari, îi poți pune muzică relaxantă, la volum mic și îi poți oferi jucării de pluș în jurul cărora poți născoci povești animate.
Deși bebelușul nu își va aminti că s-a jucat cu acestea, joaca este importantă pentru dezvoltarea normală a creierului și pentru înțelegerea elementelor înconjurătoare.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Everything You Need to Know About Caring for a Newborn Baby
https://www.healthline.com/health/parenting/newborn-baby
Healthline - All About Your 1-Month-Old Baby
https://www.healthline.com/health/baby/1-month-old-baby
Te-ar mai putea interesa și...