Cazeina, o proteina importantă pentru sănătate

Cazeina este principala proteină regăsită în lactate și este frecvent întâlnită în suplimentele sportive, dar și în formulele de lapte pentru sugari. Din punct de vedere chimic, cazeina este o proteină completă, ce conține toți aminoacizii esențiali, necesari pentru buna funcționare a organismului. În formă pură, aceasta este albă și nu are gust. Laptele tuturor mamiferelor conține cazeină, deoarece este un compus important pentru dezvoltarea fătului. 

În ceea ce privește laptele matern uman, acesta conține 40% cazeină și 60% zer, în timp ce laptele de vacă este compus din 80% cazeină și 20% zer. În natură, cazeina există sub forma unei molecule suspendate într-o capsulă de lichid, ce poartă numele de micelă. Există patru subtipuri de cazeină, și anume: cazeina aS1, cazeina aS2, cazeina b și cazeina k. 

Primele trei subtipuri de cazeină susțin asimilarea corectă a calciului și a fosforului, purtând aceste minerale prin procesul de digestie, până la absorbția în organism. Ultimul subtip de cazeină servește un rol structural, menținând integritatea micelelor până când ajung la nivelul enzimelor digestive, care le vor dizolva și elimina. 

Beneficiile cazeinei pentru sănătate

Unul din rolurile esențiale ale cazeinei este de a asigura asimilarea calciului și a fosforului în organism.  În calitate de supliment proteic, cazeina asigură un aport variat de aminoacizi la nivelul țesutului muscular, susținând procesele de recuperare după sport și de creștere a rezistenței musculare. 

După un antrenament epuizant, organismul repară micile fisuri create în fibrele musculare, ceea ce duce la mărirea masei musculare și la întărirea acesteia. Somnul și o cantitate corespunzătoare de proteină sunt, așadar, esențiale pentru recuperarea musculară, iar cazeina are rolul de a suplimenta aportul de proteină, pentru o recuperare cât mai eficientă. 

Pentru adulții activi, shake-urile proteice pe bază de cazeină, combinate cu exerciții de rezistență regulate, pot contribui la sănătatea sistemului osos și la clădirea masei musculare. O cană de lapte conține, în medie, 300 mg de calciu, iar o bună parte din acest mineral se regăsește în micelele de cazeină. 

Majoritatea persoanelor adulte au nevoie de 1000-1200 mg de calciu pe zi. Având în vedere importanța calciului și a proteinei pentru menținerea sănătății oaselor, alimentele bogate în cazeină pot aduce multiple beneficii, în special în scăderea riscului de afecțiuni cum ar fi osteoporoza. 

De asemenea, cazeina are o rată de absorbție lentă (se digeră gradual), ceea ce înseamnă că suplimentarea cu aminoacizi se face treptat, așa încât procesul de recuperare musculară devine mai eficient. Prin faptul că se digeră mai lent, alimentele ce conțin cazeină oferă sațietate pe termen mai lung, ajutând și la înlăturarea poftelor de dulce sau de alimente nesănătoase. 

Modalități de integrare a cazeinei în regimul alimentar

În industria alimentară, cazeina este utilizată în prepararea brânzeturilor, pentru adaosul de proteină. Persoanele pasionate de bodybuilding și de antrenamente cu greutăți consumă suplimente proteice cu cazeină, imediat după antrenament sau înainte de culcare, pentru a stimula procesul de recuperare musculară.  Așadar, dacă dorești să consumi mai multă cazeină, poți opta pentru alimente cu cazeină suplimentată, cum ar fi produsele lactate sau pentru suplimente proteice pe bază de cazeină.  

Reacții adverse și contraindicații

Principalul risc pe care îl aduce consumul de cazeină este cel de alergii. Laptele de vacă este un aliment cu potențial alergenic, ceea ce poate fi o problemă și în cazul formulelor de lapte praf care conțin cazeină. Alergiile la proteina din lapte apar, de regulă, în primele luni sau ani din viață, dar se pot dezvolta și la maturitate. Dacă bebelușul este alergic la proteina din lapte de vacă, medicul pediatru îți poate recomanda o formulă de lapte pe bază de cazeină hidrolizată. Deși această variantă este puțin mai amară la gust, ceea ce nu e mereu pe placul sugarilor, proteina hidrolizată este o alternativă bună pentru copiii alergici, care pot obține astfel nutrienții esențiali în perioada de creștere.  

Dacă ești alergică la lapte, poți vorbi cu medicul despre analizele alergologice care detectează proteinele specifice la care ești alergică. Există posibilitatea ca alergia să fie la zer, și nu la cazeină, așa încât poți evita numai produsele care conțin zer. 

Reacțiile alergice la lapte nu trebuie, însă, confundate cu intoleranța la lactoză. Multe persoane prezintă intoleranță la zahărul ce se regăsește în mod natural în lapte, dar pot tolera cazeina din iaurt sau brânzeturi. De asemenea, ține cont de faptul că alergia cauzează simptome mai severe, precum erupții cutanate, probleme de respirație și amețeală. 

Popularitatea suplimentelor alimentare pe bază de cazeină pentru adulți este foarte crescută, dar e important de reținut că deficiența proteică este rară, așa încât suplimentele nutritive nu sunt neapărat necesare. Este cel mai indicat să preiei aportul necesar de cazeină din alimente și, dacă faci sport des și folosești greutăți, din suplimente proteice post antrenament. 

Un alt aspect important este aportul caloric pe care cazeina îl poate aduce. Dacă urmezi un regim alimentar pentru a slăbi și practici sport regulat, suplimentele proteice te pot ajuta, dar nu uita că acestea vin la pachet cu un număr considerabil de calorii. Așadar, organizează-ți bugetul de calorii pe zi cu aceste suplimente în minte, așa încât să nu depășești numărul de calorii necesar pentru a te menține în deficit. 

Nu în ultimul rând, consumul prea mare de proteine derivate din cazeină sau alte suplimente poate afecta persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi problemele rinichilor. Dacă suferi de o afecțiune la rinichi, nu este recomandat să consumi proteină în exces și consultă-te cu medicul înainte de a face orice schimbare în alimentație. În ceea ce privește percepția generală asupra suplimentelor sportive pe bază de cazeină, acestea nu intră în categoria potențiatorilor de performanță sportivă, cum ar fi steroizii sau stimulenții. Cazeina este un derivat natural, prezent în lactate, și este clasificat ca atare. 

În concluzie, este bine să cunoști beneficiile aduse de cazeină, atât pentru adulți, cât și pentru sugari. Dacă îți place să faci sport frecvent, mai ales antrenamente de rezistență, un supliment proteic cu cazeină te poate ajuta. Altfel, se recomandă să preiei aportul necesar de cazeină din alimentație. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Casein
https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/casein

 


Te-ar mai putea interesa și...


[read-more-lactate}]

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0