Afinele, comorile din padure

Afinele umplu piețele în timpul verii, în două variante: cele de pădure și cele de cultură. Cele de pădure sunt mai mici, mai închise la culoare, puțin mai acrișoare și mai aromate. Cele de cultură sunt mai mari, cu o culoare mai deschisă, spre violet, și cu o aromă mai puțin intensă.

Indiferent pe care le alegi spre consum, te poți bucura de aceleași beneficii, cu condiția ca afinele să fie cât mai proaspete. În afara sezonului cald, poți opta și pentru afine congelate, care păstrează aproximativ 90% dintre substanțele nutritive.

Ce nutrienți și vitamine conțin afinele?

Aceste fructe mici și gustoase sunt extrem de bogate în antioxidanți și vitamina C, esențiale pentru un sistem imunitar puternic și pentru lupta cu toxinele din mediu. Pe lângă acestea, afinele conțin și vitamine din complexul B, vitaminele A și E, vitamina K, fier, calciu, mangan, zinc, fosfor, seleniu și cupru. Datorită acestui mix unic de vitamine și minerale, afinele pot fi numite fără rețineri unele dintre cele mai sănătoase fructe pe care le putem include în dieta zilnică.

Ce cantitate de afine poți consuma?

Recomandarea noastră este să consumi câte un pumn de afine de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, în plin sezon. Avantajul este că le poți folosi în mai multe feluri: în sucuri sau smoothie-uri, în deserturi, în salate de fructe, salate cu legume și brânzeturi, în iaurt amestecat tărâțe, în bolul cu fulgi de ovăz cu lapte sau le poți mânca pur și simplu crude, ca gustare între mese.

Beneficii afine

Afinele sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri în scopuri terapeutice, începând de la tratarea infecțiilor și până la combaterea inflamației și a durerilor articulare.

Afinele topesc grăsimea de pe abdomen

Cercetările arată că afinele pot ținti grăsimea fix în locurile cele mai importante. Mai multe studii științifice au dovedit că afinele nu doar te ajută să slăbești, dar fac minuni în cazul persoanelor cu grăsime acumulată în zona abdominală. Toate aceste puteri se datorează complexului de antioxidanți și proprietăților diuretice. Afinele stimulează metabolismul astfel încât să ardă din depozitele de grăsime pe care le are deja. Așadar, poți include afinele în regimul tău de slăbire.

Afinele reglează tranzitul intestinal 

Bogate în fibre, afinele sunt importante și pentru sistemul digestiv. Și când spunem bogate în fibre, ne referim la 4-5 grame într-o singură cană de afine. Dacă le combini și cu cereale integrale și iaurt, deja ai o porție și mai mare de fibre, suficientă pentru o zi.

Fibrele, antioxidanții și alte substanțe active din afine reglează digestia, echilibrează flora intestinală și te scapă de probleme digestive precum indigestia, constipația, diareea sau crampele. De asemenea, afinele ajută procesul de detoxifiere inițiat de rinichi și ficat.

Afinele te apără de boli neurologice, cardiovasculare și de cancer

Afinele pot însănătoși celulele și pot distruge formațiunile cu risc tumoral. Flavonoidele din afine protejează țesuturile de efectele nocive ale radicalilor liberi. Aceste fructe pot reduce riscul de boli cardiovasculare și de boli degenerative ale sistemului nervos; au efecte benefice asupra hipertensiunii, reduc colesterolul, reglează nivelul de zahăr din sânge, mențin sănătatea arterelor și a mușchilor inimii. În plus, facilitează circulația sângelui către creier, îmbunătățind astfel oxigenarea acestui organ și contribuind la încetinirea evoluției unor afecțiuni cum sunt demența sau Alzheimer-ul.

Contraindicații afine

Afinele sunt extrem de sănătoase și rareori cauzează probleme. Dacă observi reacții alergice după consumul de afine, apelează de urgență la medic. Uleiul de afine (preparat din semințele acestor fructe de pădure) poate provoca, dacă este folosit în doze mari, efecte adverse precum durerile de cap, flatulența sau diareea.

Sub ce forme sunt disponibile remediile din afin

Fructele și frunzele de afin (Vaccinium myrtillus) au fost folosite în scop medicinal încă din Evul Mediu, pentru a trata diverse afecțiuni, cum ar fi infecțiile, diareea, arsurile etc. În zilele noastre, afinul european (diferit de cel american, cu denumirea științifică Vaccinium cyanococcus) este folosit ca supliment alimentar pentru afecțiunile cardiovasculare, diaree, infecțiile tractului urinar, problemele oculare, diabet și multe altele.

Ca remediu natural, extractul de afin este disponibil sub formă de tablete, capsule, picături, tinctură, iar fructele (afinele) sunt vândute fie uscate, fie sub formă de pudră, iar frunzele arbustului se pot prepara sub formă de ceai.

Chiar dacă nu există suficiente dovezi științifice pentru a susține folosirea afinului pentru anumite afecțiuni ori tulburări, cercetătorii sunt interesați de acest arbust în mare parte pentru că afinele au o concentrație mare de antioxidanți, numiți antocianine, despre care unele studii sugerează că ar avea beneficii pentru sănătate.

Ce spun studiile despre afine?

Afinele din Europa sunt foarte similare cu afinele din America de Nord, însă aceste fructe nu trebuie confundate, pentru că au proprietăți diferite.

Experții spun că 100 de grame de afine europene oferă:

42 de calorii
4,9 grame de fibre
24% din doza zilnică recomandată de vitamina C

De-a lungul timpului, multe studii științifice au arătat că afinele sunt eficiente în reducerea inflamației din corp. Unele cercetări au arătat că prin consumul de afine și prin consumul sucului de afine se poate reduce inflamația la persoanele cu risc de boală cardiovasculară sau de sindrom metabolic.

Într-un alt mic studiu la care au luat parte 110 femei, cercetătorii au descoperit că, prin faptul că participantele au mâncat afine europene aproape o lună, li s-a redus inflamația și, în același timp, a redus circumferința taliei femeilor cu până la 1,2 cm. În plus, femeile au dat jos 0,2 kg în acest timp.

Un alt studiu a arătat că o alimentație bogată în afine europene, cereale integrale și pește a redus glicemia la persoanele cu o concentrație mare a glucozei din sânge. Alte studii arată că afinele de pe meleagurile noastre pot crește nivelul de colesterol HDL (deci colesterolul bun) și pot reduce colesterolul LDL (așa-numitul colesterol rău).

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - The Health Benefits of Blueberries
https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-blueberries/
National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) – Bilberry
https://nccih.nih.gov/health/bilberry
Oxford Academic - Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins
https://academic.oup.com/advances/article/11/2/224/5536953
Pub Med - Bilberries reduce low-grade inflammation in individuals with features of metabolic syndrome
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22961907/
Studiul „Bilberries reduce low-grade inflammation in individuals with features of metabolic syndrome”, apărut în Molecular Nutrition & Food Research, 2012, Oct;56(10):1501-10. doi: 10.1002/mnfr.201200195, autori: Marjukka Kolehmainen et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0