Mersul pe bicicletă NU reprezintă un pericol pentru bărbați

Mersul pe bicicletă a fost adesea asociat cu disfuncțiile erectile, precum și cu unele afecțiuni urinare. Ei bine, un studiu făcut recent contrazice ideile preconcepute, asigurându-ne că ciclismul nu afectează nici viața sexuală, dar nici aparatul urinar al bărbatului.

În întreaga lume, mersul pe bicicletă este în creștere ca mijloc de a face mișcare și ca mijloc de transport. Beneficiile generale pentru sănătate ale mersului pe bicicletă sunt extraordinare. Mersul pe bicicletă reduce incidența accidentelor cerebrovasculare, a bolilor coronariene, a hipertensiunii arteriale, a dislipidemiei, a obezității și a diabetului zaharat. 

În ciuda acestor beneficii, mersul pe bicicletă duce frecvent la rănire, până la 85% din toți bicicliștii de agrement menționând o leziune de suprasolicitare. Având în vedere distribuția dezechilibrată a presiunii atunci când se află pe bicicletă, gâtul, mâinile, încheieturile mâinilor, partea inferioară a spatelui, genunchii și perineul sunt regiunile cel mai frecvent afectate de mersul pe bicicletă.

Ciclismul a fost asociat cu amorțeala genitală, priapismul, infertilitatea, creșterea PSA, disfuncția erectilă, simptomele tractului urinar inferior și prostatita. Cu toate acestea, mai multe dintre studiile care au postulat aceste asocieri au fost subdimensionate, nu au utilizat rezultate clinice validate sau au avut o comparație insuficientă a grupului de control. În consecință, datele actuale privind impactul ciclismului asupra funcției urologice și sexuale continuă să evolueze.

Coordonatorul echipei de cercetători care a realizat studiul, Benjamin Breyer de la departamentul de Urologie al Universității California, San Francisco, susține că acest studiu este cel mai amplu făcut vreodată pe această temă. Rezultatele acestuia au confirmat faptul că mersul pe bicicletă nu are niciun impact asupra funcțiilor sexuale și urinare masculine.

Mai mult decât atât, mersul pe bicicletă este chiar recomandat bărbaților, asta pentru că are o mulțime de beneficii pentru sănătatea inimii, precum și pentru cea a articulațiilor.

În cadrul studiului făcut de americani, s-au analizat datele a 2775 de bicicliști, 539 de înotători și 789 de atleți. S-au comparat datele acestora pentru a observa impactul pe care sporturile practicate îl au asupra sănătății organelor reproducătoare, dar și a aparatului urinar.

Concluzia acestui studiu a fost următoarea: bicicliștii nu sunt mai expuși problemelor urinare sau ale aparatului reproducător, comparativ cu cei care practică alte sporturi.

Beneficiile mersului pe bicicletă pentru bărbați

RECOMANDARIE EXPERTILOR DOC

Ajută la scăderea în greutate – mersul pe bicicletă ajută la eliminarea kilogramelor în plus și la menținerea greutății. Această activitate “arde” caloriile și stimulează metabolismul.

Reglează tensiunea arterială – ciclismul reglează tensiunea arterială la pacienții care suferă de hipertensiune. Așadar, persoanele care au probleme cu tensiunea ar trebui să își orienteze atenția către activități precum mersul pe bicicletă.

Reduce ritmul cardiac – un ritm cardiac prea mare crește riscurile cardiovasculare, însă activitățile precum mersul pe bicicletă pot reduce acest ritm.

Menține echilibrat nivelul de zahăr din sânge la pacienții cu diabet – mersul pe bicicletă în mod regulat poate menține sub control nivelul de zahăr din sânge, ceea ce îi avantajează pe pacienții care suferă de diabet.

Reglează tranzitul intestinal – mersul pe bicicletă reglează și tranzitul intestinal, combătând constipația cauzată de stilul de viață sedentar și alimentația nesănătoasă.

Îmbunătățește viața sexuală – nu numai că mersul pe bicicletă nu afectează viața sexuală a bărbaților, ba chiar o și îmbunătățește. Cu cât individul are o viață mai activă din punct de vedere fizic, cu atât circulația sanguină este mai intensă. Potrivit specialiștilor, stimularea circulației sanguine îmbunătățește viața sexuală.

 

 

Îmbunătățește calitatea somnului – un studiu făcut de către cercetătorii din cadrul Facultății de Medicină din Stanford a scos la iveală faptul că 30-40 de minute de mers pe bicicletă zilnic îmbunătățesc considerabil calitatea somnului. Activitatea fizică reglează ritmul circadian și totodată elimină cortizolul din organism – cortizolul este hormonul stresului.

Face bărbații să arate mai tineri – tot cercetătorii de la Universitatea Stanford au scos la iveală și faptul că mersul pe bicicletă în mod regulat reduce efectele pe care radiațiile UV le au asupra pielii, stimulează vascularizarea la nivelul pielii și totodată elimină toxinele, stimulând și regenerarea celulelor pielii. În concluzie, ciclismul poate face bărbații să se simtă, dar și să arate mai tineri cu câțiva ani.

Ciclismul poate ajuta persoanele cu cancer - ciclismul poate să fie o completare fantastică a planului tău de îngrijire dacă ai sau te recuperezi de cancer. Cu toate acestea, mulți pacienți cu cancer se confruntă cu energie scăzută și dureri în timpul tratamentului, așa că asigură-te că ceri sfatul echipei de îngrijire, ascultă-ți corpul și fă exerciții fizice numai dacă ești pregătit pentru asta. Potrivit unei cercetări din 2019, dacă ai cancer de sân, rămânerea activ(ă) poate ajuta la reducerea efectelor secundare ale tratamentului împotriva cancerului, inclusiv a oboselii, și la îmbunătățirea calității generale a vieții.

Recomandări legate de alegerea bicicletei 

Cu toate acestea, dacă ești în continuare îngrijorat de riscurile ciclismului, cercetările sugerează să te concentrezi asupra a trei lucruri: forma șeii, înălțimea ghidonului și tipul de bicicletă.

Forma șeii.

Un studiu din European Urology a constatat că scaunele înguste și cele înguste cu o formă de V au scăzut oxigenul la penis cu 82,4% și, respectiv, 72,4%. Este recomandată o șa lată și bine căptușită pentru a absorbi impactul călătoriei. Un scaun umplut cu gel este o alegere bună. De asemenea, alege un scaun cu o lungime a varfului nu mai mare de 6 centimetri, sugerează un studiu din 2014 din Applied Ergonomics.

Înălțimea ghidonului.

Un studiu publicat în The Journal of Urology a constatat că înălțimea ghidonului paralelă cu șaua sau mai mare decât aceasta a crescut riscul de disfuncție erectilă în comparație cu înălțimea ghidonului mai mică decât înălțimea șeii. Vizitează un magazin local de biciclete pentru a te echipa corespunzător. Acest lucru te va asigura că ai scaunul ideal și înălțimea ghidonului care să exercite o presiune minimă asupra perineului.

Tipul de bicicletă.

Un alt studiu a constatat că mersul pe o bicicletă care plasează biciclistul într-o poziție înclinată nu a provocat aceeași scădere dramatică (deși temporară) a aportului de oxigen la nivelul penisului pe care a provocat-o mersul pe o bicicletă convențională. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțați la mersul pe o bicicletă tradițională doar pentru a te proteja împotriva unei posibile disfuncții erectile, dar aceasta ar putea fi o opțiune dacă te lupți, de asemenea, cu dureri regulate de spate sau de gât, sau cu alte probleme care interferează cu mersul regulat pe bicicletă.
 
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Can cycling cause erectile dysfunction? - https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/can-cycling-cause-erectile-dysfunction 
The effect of cycling on cognitive function and well-being in older adults - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6388745/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0