Cele mai eficiente tipuri de masaj in ameliorarea durerii lombare

Durerile lombare pot fi cronice sau acute. Indiferent de tipul, dar și de cauza durerii, masajul poate fi un remediu eficient în ameliorarea durerilor de spate. Iată ce tipuri de masaj pentru dureri de spate să încerci pentru a combate dorsalgia joasă.

Mulți medici recunosc terapia prin masaj ca un adjuvant eficient al tratamentelor pentru zona spatelui și, deci, își încurajează pacienții cu dureri lombare să urmeze și o terapie prin masaj pe lângă tratamentul medical.

Masajul este folosit de mii de ani în scop terapeutic. Scopul acestuia nu este numai cel de a ameliora durerile de spate, ci și de a oferi o stare de bine și de a relaxa corpul în momentele tensionate.

Prin masarea țesuturilor, circulația sangvină este stimulată, ceea ce înseamnă că celulele sunt oxigenate mai bine. Așadar, procesul inflamator este calmat mai repede. Totodată, masajul stimulează și eliberarea serotoninei în creier, ceea ce mai înseamnă că un banal masaj te poate face să fii mai fericit.

Beneficii masaj

  • Masajul îmbunătățește circulația sângelui, ceea ce ajută la tratarea durerilor musculare cauzate de activitatea fizică intensă.
  • Masajul relaxează mușchii și lărgește gama de mișcări; în plus, relaxarea musculară ajută și la combaterea insomniei.
  • Masajul duce la creșterea nivelului de endorfine, care este, de fapt, unul dintre cele mai mari beneficii ale terapiei prin masaj. Endorfinele sunt substanțele chimice pe care organismul le produce și care te fac să te simți bine, ceea ce contribuie semnificativ la gestionarea durerii cronice.

Masajul și durerile lombare

Când vorbim de dureri lombare, acestea pot avea mai multe cauze, începând de la adoptarea unei posturi incorecte de-a lungul zilei sau în somn și până la accidentări, întinderi de ligamente ori afecțiuni ale coloanei vertebrale precum hernia de disc.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Factorii care cresc riscul unei persoane de a dezvolta dureri de spate includ:

Vârsta

Majoritatea persoanelor încep să se confrunte cu dureri de spate pe măsură ce îmbătrânesc. Prevalența stenozei coloanei vertebrale crește odată cu înaintarea în vârstă din cauza pierderii de cartilaj și a elasticității musculare reduse a vertebrelor.

Lipsa de formă fizică

Persoanele care nu fac mișcare sunt mai susceptibile la a dezvolta dureri de spate. Mușchii abdominali lipsiți de forță nu oferă sprijin pentru coloana vertebrală și așa apar durerile.

Sarcina

Modificările pelviene cauzate de creșterea în greutate din timpul sarcinii pot provoca leziuni ale zonei de jos a spatelui, situație care se rezolvă după naștere, deși nu în toate cazurile.

Excesul de greutate

Kilogramele în plus pun presiune pe articulații și pot provoca dureri de spate, dar și în alte zone, cum ar fi genunchii.

Genele

Unele afecțiuni moștenite pot provoca dureri de spate. Spondilita anchilozantă, de exemplu, o formă genetică de artrită, poate duce la dureri de spate, pe măsură ce articulațiile coloanei vertebrale se contopesc.

Riscuri legate de locul de muncă

Ridicarea și împingerea unor obiecte grele zi de zi la locul de muncă poate provoca leziuni, dar și munca de birou, cu stat mult pe scaun de-a lungul zilei, poate declanșa dureri de spate din cauza posturii nepotrivite și dacă persoana nu se ridică regulat pentru a face câteva mișcări de întindere și răsucire.

Tulburări mintale

Anxietatea și depresia pot modifica modul în care o persoană percepe durerea. Durerea cronică poate duce, de asemenea, la dezvoltarea unor probleme psihologice care afectează organismul în mai multe moduri.

Genți prea grele

Un rucsac prea greu poate încorda mușchii spatelui și poate duce în continuare la apariția durerilor.

Așadar, cauzele durerilor de spate pot fi diverse, la fel și factorii de risc. În acest context, mai multe studii științifice au arătat că, indiferent de cauza durerii, masajul poate calma simptomele resimțite de pacient, accelerând totodată procesul de vindecare. Există mai multe tipuri de masaj care pot fi benefice, așa că nu strică să faci o încercare.

Masaj pentru dureri de spate: tipuri și recomandări

Iată ce tipuri de masaj ai putea să încerci dacă suferi de dureri lombare:

Masajul suedez

Acesta este un masaj corporal relaxant, ideal pentru persoanele care au musculatura tensionată, dar care sunt și sensibile la atingeri. Masajul suedez detensionează musculatura din zona lombară, fiind ideal în caz de spate înțepenit. Dacă ai o durere de spate cauzată de efort, de ridicarea unor greutăți ori de o mișcare bruscă și incorectă, o sesiune de masaj suedez îți poate rezolva această problemă.

Masajul cu pietre încălzite

Masajul cu pietre încălzite ușurează durerile lombare și detensionează mușchii încordați. Acesta este similar cu masajul suedez, însă avantajul ar fi că pietrele calde acționează și precum o compresă cu căldură, contribuind și mai mult la combaterea durerii.

Masajul de eliberare miofascială

Acest gen de masaj țintește țesuturile fasciale, adică țesuturile moi care se regăsesc în tot organismul. Masajul de eliberare miofascială este unul care elimină tensiunea și este extrem de eficient în tratarea fibromialgiei, una dintre cauzele durerii cronice de spate.

Masajul țesutului conjunctiv

Cunoscut sub denumirea de masaj „deep tissue”, masajul țesutului conjunctiv țintește musculatura în profunzimea să. Acest masaj pentru dureri de spate este unul mai agresiv, deci poate deveni și dureros, așa că trebuie să discuți cu terapeutul care ți-l face, astfel încât acesta să știe când a atins pragul durerii suportabile, dar și când îl depășește.

Acest tip de masaj este recomandat în special celor care suferă de dureri lombare cronice. După masaj poate apărea senzația de febră musculară, însă o baie caldă, cu sare Epsom, va rezolva acest mic inconvenient.

Masajul shiatsu

Originar din Japonia, masajul shiatsu presupune atingerea, cu ajutorul palmelor specialistului în masaj, a punctelor cheie care permit calmarea durerilor de spate. Pentru a avea rezultatele dorite, e indicat să apelezi la un terapeut cu experiență în arta masajului japonez, pentru a te asigura că știe exact care sunt punctele pe care trebuie să lucreze.

Automasaj

Dacă vrei să testezi automasajul pentru dureri de spate, încearcă următoarele lucruri:

  • Întinde-te cu fața în sus pe un covor și plasează două mingi de tenis sub tine, la mijlocul spatelui, câte una de fiecare parte a coloanei vertebrale.
  • Îndoaie genunchii, ținând tălpile pe podea și lasă mâinile pe lângă corp, cu palmele tot pe podea.
  • Mișcă-te încet în sus și în jos, astfel încât mingile de tenis să se rotească de-a lungul părții de jos a spatelui. Ca să ușurezi sau să crești presiunea din mingile de tenis, reglează mișcarea cu ajutorul picioarelor.

Indiferent de masajul ales, rezultatele cele mai bune le vei obține dacă apelezi la un specialist. Bineînțeles, poți ruga un apropiat să îți facă masaj ori poți încerca chiar și automasajul, însă niciuna dintre aceste variante nu e la fel de eficientă precum masajul realizat de un terapeut.

În perioada în care ai de-a face cu o criză de dureri lombare, poți face masaj de 2-3 ori pe săptămână, iar ulterior poți rămâne la o ședință pe săptămână, pentru întreținere. Un masaj pentru dureri de spate nu va aduce numai beneficii de ordin fizic, ci va avea efecte benefice și pentru mintea ta. Vei observa că te vei simți mai calm, mai liniștit, iar puterea de autocontrol va crește în perioadele în care faci masaj în mod regulat.

Terapia prin masaj va produce rezultatele cele mai bune atunci când este combinată cu tratamentele indicate de medic, cum ar fi kinetoterapie, chiropractică, anumite medicamente, dacă este cazul etc.

Ce tratamente sunt indicate pentru dureri lombare?

Durerea lombară poate apărea ca încordare musculară și slăbiciune, nervii ciupiți sau nealinierea măduvei spinării. Pentru acestea, există o serie de tratamente posibile, cum ar fi medicamentele, fizioterapia sau, în ultimă instanță, o intervenție chirurgicală.

Unele medicamente pe care medicul le poate prescrie includ relaxante musculare, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau narcotice, cum ar fi codeina, pentru calmarea durerii, steroizi pentru a reduce inflamația sau injecții cu corticosteroizi. Medicul poate indica, de asemenea, terapie fizică, inclusiv masaj, întinderi și exerciții de întărire a trunchiului.

Pentru cazurile severe de dureri lombare, poate fi necesară o intervenție chirurgicală, ca opțiune atunci când toate celelalte tratamente eșuează. Cu toate acestea, dacă există o pierdere a controlului intestinului sau vezicii urinare sau o pierdere neurologică progresivă, intervenția chirurgicală devine o opțiune de urgență.

O discectomie ușurează presiunea de la o rădăcină nervoasă apăsată de un disc bombat sau pinten osos. Chirurgul va îndepărta o mică bucată de lamină, o parte osoasă a canalului spinal. De asemenea, poate fi nevoie de o foraminotomie, o procedură chirurgicală care deschide foramenul, orificiul osos din canalul spinal de unde iese rădăcina nervoasă.

Terapia electrotermală intradiscală implică introducerea unui ac printr-un cateter în disc și încălzirea acestuia timp de 20 de minute. Acest lucru face peretele discului mai gros și reduce umflarea discului interior și iritarea nervului. O nucleoplastie folosește un dispozitiv asemănător unei baghete introdus printr-un ac în disc, care poate îndepărta materialul discului interior. Dispozitivul folosește apoi unde radio pentru a încălzi și a micșora țesutul.

Ablația prin radiofrecvență este o modalitate de a folosi undele radio pentru a întrerupe modul în care nervii comunică între ei. În acest caz, chirurgul introduce un ac special în nervi și îl încălzește, ceea ce distruge nervii.

Fuziunea coloanei vertebrale face coloana mai puternică și reduce mișcarea dureroasă. Procedura îndepărtează discurile dintre două sau mai multe vertebre. Chirurgul fuzionează apoi vertebrele una lângă alta cu grefe osoase sau șuruburi metalice speciale. O laminectomie spinală, cunoscută și sub numele de decompresie spinală, îndepărtează lamina pentru a mări dimensiunea canalului spinal. Acest lucru ameliorează presiunea asupra măduvei spinării și a nervilor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Sapnamed - Is Massage Therapy Effective for Treating Low Back Pain?
https://www.sapnamed.com/blog/is-massage-therapy-effective-for-treating-low-back-pain/
Pub Med - Case Study: The use of massage therapy to relieve chronic low-back pain
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27648110/
Studiul „Case Study: The use of massage therapy to relieve chronic low-back pain”, apărut în Int J Ther Massage Bodywork. 2016 Sep 9;9(3):27-30. doi: 10.3822/ijtmb.v9i3.267. eCollection 2016 Sep, autor: Laura Allen 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0