Prostatita: cauze, simptome si tratament

1. Despre prostatită – informații generale

● Ce este prostatita

● Tipuri de prostatită

● Cauze prostatită

● Factori de risc prostatită

● Simptome prostatită

● Complicatii prostatită

● Diagnosticarea prostatitei

2. Cum se tratează prostatita

3. Prevenirea prostatitei

 

Despre prostatită – informații generale

Prostatita constă în inflamarea prostatei, adică a glandei situată exact sub vezica urinară a bărbatului. Glanda prostată are rolul de a produce lichidul care transportă spermatozoizii. Prostatita cauzează adesea disconfort și durere la urinare. Această afecțiune poate apărea la orice vârstă, însă, în general, afectează bărbații de peste 50 de ani. În funcție de cauzele sale, prostatita poate să aibă un debut brusc sau poate să apară treptat. Aceasta poate să fie tratată rapid, însă totodată poate să persiste pentru perioade îndelungate ori poate reveni la un anumit interval de timp.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este prostatita

Prostata este o glandă cu dimensiunile unei nuci, amplasată sub vezica urinară a bărbatului, care face parte din sistemul reproducător masculin. Prostatita este afecțiunea caracterizată de inflamația acestei glande. Printre simptomele acestei afecțiuni se numără disconfortul la urinare și nevoia frecventă de a urina. În funcție de cauza ei, prostatita poate apărea brusc sau se poate instala treptat. Aceasta se poate ameliora de la sine sau poate necesita tratament. Uneori, prostatita persistă mai multe luni sau revine frecvent – în această situație vorbim despre prostatita cronică.

Tipuri de prostatită

Există 4 tipuri de prostatită, fiecare având cauze și tratament diferite.

Prostatita acută bacteriană

Dacă ajung bacterii la nivelul prostatei, apare prostatita bacteriană, care are un debut brusc și se manifestă prin simptome precum urinări frecvente, disconfort și durere în timpul micțiunii, dar și febră, frisoane, dureri musculare și articulare ori jet slab al urinei. Această afecțiune este una severă și necesită tratament pe bază de antibiotice. Bărbatul care suferă de această formă de prostatită trebuie să meargă urgent la medic.

Prostatita cronică bacteriană

Această formă de prostatită este mai frecventă în rândul vârstnicilor. Este mai blândă decât cea bacteriană acută, însă poate persista luni la rând. De multe ori, bărbații au de-a face cu o asemenea prostatită după o infecție a tractului urinar.

Prostatita cronică/ sindromul durerii cronice pelvine

Cea mai frecventă formă de prostatită, cea cronică se aseamănă cu prostatita bacteriană, însă analizele nu depistează nicio bacterie. Nu se cunosc cauzele acestui tip de prostatită.

Prostatita inflamatorie asimptomatică

Prostatita inflamatorie asimptomatică este un tip de prostatită care nu prezintă simptome, deși glanda este inflamată. Aceasta este depistată în timpul analizelor și testelor care verifică funcțiile prostatei. Nu necesită tratament, însă poate cauza infertilitate.

Cauze prostatită

Cauzele prostatitei diferă în funcție de tipul acesteia. De pildă, prostatita bacteriană este cauzată de infecția cu o bacterie. Această bacterie poate ajunge la nivelul prostatei călătorind din tractul urinar. Pe de o parte, raporturile sexuale neprotejate pot cauza prostatită prin expunerea la bacterii cu transmitere sexuală precum Chlamydia.

Prostatita bacteriană cronică poate apărea în urma unei infecții uretrale ascendente, răspândirea limfogenă a bacteriilor rectale, răspândirea hematogenă a bacteriilor dintr-o sursă îndepărtată, prostatita bacteriană acută insuficient tratată sau infecția recurentă a tractului urinar cu reflux prostatic. Agenții cauzali ai prostatitei cronice includ bacterii Gram negative, ciuperci, micobacterii, Ureaplasma urealyticum, Chlamydia trachomatis. Cu toate acestea, se crede că Escherichia coli este organismul cauzator în 75-80% dintre cazurile de prostatită bacteriană cronică. 

Factori de risc prostatită

Prostatita este cea mai frecventă cauză a infecțiilor tractului urinar la bărbați. Centrul Național de Statistică în Sănătate estimează că aproximativ 25% dintre toți bărbații care se prezintă la medic pentru probleme urologice au simptome de prostatită.

Cu toate că orice bărbat poate avea de-a face cu prostatita, unii sunt mai expuși acestui risc.

Vârsta

Bărbații cu vârsta cuprinsa între 30 și 50 de ani sunt mai expuși riscului de prostatită.

Infecție la nivelul vezicii urinare

Infecțiile urinare cresc, de asemenea, riscul de prostatită bacteriană, asta pentru că bacteriile pot ajunge la prostată.

Traumatisme în zona pelviană

Traumatismele în zona pelviană, mai ales cele din timpul unor activități precum mersul pe bicicletă sau călăritul, pot mări predispoziția pentru prostatită.

Infecția cu HIV

Infecția cu virusul HIV crește, de asemenea, riscul de prostatită.

Biopsia la nivelul prostatei

După o biopsie a prostatei, pacientul este mai expus riscului de a face prostatită.

Simptome prostatită

Fiecare tip de prostatită are o serie de simptome care variază în funcție de cauză și pot să nu fie aceleași pentru fiecare bărbat. Multe simptome sunt similare cu cele ale altor afecțiuni, precum adenomul de prostată, cancerul prostatic. De aceea, este important consultul urologic, care va determina dacă manifestările sunt specifice prostatitei sau au altă cauză.

Newsletter DOC dedicat

Prostatită cronică/sindrom de durere pelvină cronică

Principalele simptome ale prostatitei cronice/sindromului de durere pelvină cronică pot include durere sau disconfort care durează 3 sau mai multe luni în una sau mai multe dintre următoarele zone:

  • între scrot și anus
  • abdomenul central inferior
  • penis
  • scrot
  • partea inferioară a spatelui

Durerea în timpul sau după ejaculare este un alt simptom comun al prostatitei. Un bărbat cu prostatită cronică/sindrom de durere pelvină cronică poate avea dureri răspândite în jurul zonei pelvine sau poate avea dureri în una sau mai multe zone în același timp. Durerea poate să apară și să dispară și poate apărea brusc sau treptat. Alte simptome pot include:

  • durere la nivelul uretrei în timpul sau după urinare
  • durere la nivelul penisului în timpul sau după urinare
  • frecvența urinară – urinarea de opt sau de mai multe ori pe zi. Vezica urinară începe să se contracte chiar și atunci când conține cantități mici de urină, determinând urinarea frecventă.
  • Urgență urinară - incapacitatea de a întârzia urinarea
  • un flux de urină slab sau întrerupt

Prostatita bacteriană acută

Simptomele prostatitei bacteriene acute apar brusc și sunt severe. Printre acestea se numără:

  • frecvența urinării
  • urgența de a urina
  • febră
  • frisoane
  • senzație de arsură sau durere în timpul urinării
  • durere în zona genitală, zona inghinală, abdomenul inferior sau partea inferioară a spatelui
  • nicturie - urinare frecventă în perioadele de somn
  • greață și vărsături
  • dureri de corp
  • retenție urinară - incapacitatea de a goli complet vezica urinară
  • probleme la pornirea unui flux de urină
  • un flux de urină slab sau întrerupt
  • blocaj urinar - incapacitatea totală de a urina
  • o infecție urinară

Prostatita bacteriană cronică

Simptomele prostatitei bacteriene cronice sunt similare cu cele ale prostatitei bacteriene acute, deși nu la fel de severe. Acest tip de prostatită se dezvoltă adesea lent și poate dura 3 sau mai multe luni. Simptomele pot să apară sau să dispară. Prostatita bacteriană cronică poate apărea după tratamentul anterior al prostatitei bacteriene acute sau al unei infecții urinare. Printre simptomele prostatitei bacteriene cronice se numără: 

  • frecvența urinării
  • urgența urinară
  • senzație de arsură sau durere în timpul urinării
  • durere în zona genitală, zona inghinală, abdomenul inferior sau partea inferioară a spatelui
  • nicturie
  • ejaculare dureroasă
  • retenție urinară
  • probleme la pornirea unui flux de urină
  • un flux de urină slab sau întrerupt
  • blocaj urinar

Complicații prostatită

Dacă este lăsată netratată, prostatita poate avea complicații.

Infecție în sânge – bacteriemie

Prezența unei infecții bacteriene în sânge, adică bacteriemia, poate fi o complicație a prostatitei netratate corespunzător.

Epididimită (inflamația epididimului, adică a tubului din spatele testiculelor)

Și inflamarea epididimului poate fi o consecință a prostatitei persistente, netratate corespunzător.

Abcesul prostatei

În unele cazuri, prostatita poate determina apariția unui abces la nivelul acestei glande.

Infertilitate

Calitatea spermei poate fi afectată de prostatită, de aceea infertilitatea este un pericol la care e expus pacientul care suferă de această afecțiune.

Diagnosticarea prostatitei

Diagnosticarea prostatitei se face în urma excluderii altor afecțiuni care au aceleași manifestări – adenomul de prostată sau cancerul de prostată. În primă fază, medicul va face anamneza și examinarea fizică, apoi va continua cu o serie de teste și analize.

Analizele de urină

Analizele de urină se fac pentru a se observa dacă există semne ale unei infecții în organism.

Analizele de sânge

Și analizele de sânge urmăresc tot depistarea unor semne ale infecției în organism.

Tușeul rectal

Tușeul rectal constă în examinarea manuală a prostatei, prin rect, făcută de către medic cu degetul. Această metodă de diagnosticare permite medicului să observe dacă prostata este mărită, dar și dacă există formațiuni atipice la nivelul acesteia ori dacă textura glandei este anormală.

Testele imagistice

Tomografia computerizată poate fi făcută pentru ca medicul să obțină imagini mai detaliate ale prostatei.

Cum se trateaza prostatita

 Tratamentul pentru prostatită este ales în funcție de tipul bolii și de cauzele acesteia.

Tratamentul cu antibiotice pentru prostatită

Antibioticele sunt folosite pentru tratarea prostatitei bacteriene. Dacă simptomele sunt severe, pacientul poate avea nevoie de antibiotice administrate intravenos. 

Tratamentul cu alfa blocante pentru prostatită

Medicamentele alfa-blocante contribuie la relaxarea vezicii urinare și a mușchilor dintre prostată și vezica urinară. Acest tratament ameliorează simptomele neplăcute.

Tratamentul cu medicamente antiinflamatoare pentru prostatită

Medicamentele antiinflamatoare pot ameliora, de asemenea, manifestările prostatitei, indiferent de cauza acesteia.

Modificări ce țin de stilul de viață, recomandate pacienților cu prostatită

Pacientul care suferă de prostatită ar trebui să își adapteze stilul de viață, astfel încât să amelioreze manifestările acestei afecțiuni. În primul rând, pacientul trebuie să renunțe pentru cel puțin o perioadă la echitație și ciclism. Apoi, acesta ar trebui să limiteze consumul de cofeină și pe cel de alcool. Și mâncărurile picante ar trebui ocolite, întrucât acestea accentuează simptomele neplăcute precum disconfortul și usturimile la urinare.

Consumul de lichide ar trebui restricționat seara, înainte de culcare, astfel încât pe timpul nopții să nu apară nevoia frecventă de urinare. Totuși, în timpul zilei pacientul trebuie să se hidrateze foarte bine, mai ales dacă suferă de prostatită bacteriană și trebuie să elimine bacteriile care se regăsesc la nivelul tractului urinar.

Se pot folosi băile de șezut, dar și compresele calde aplicate local, pentru ameliorarea simptomelor neplăcute specifice prostatitei.

Remedii naturiste pentru prostatită

Nu există nicio dovadă științifică care să confirme faptul că remediile naturiste pot fi eficiente în ameliorarea simptomelor prostatitei, însă mulți bărbați le folosesc și se declară mulțumiți.

Ceaiurile din plante, precum coada-calului, dar și cele din rădăcină de urzică sunt folosite pentru calmarea simptomelor specifice prostatitei.

Propolisul este și el folosit pentru tratarea bolilor prostatei, fie că vorbim despre prostatită, fie că este vorba despre hiperplazia benignă de prostată (prostata mărită).

Uleiul de dovleac sau semințele de dovleac pot fi, de asemenea, de ajutor în tratarea bolilor prostatei.

Quercetina, care se regăsește în ceapă și în alte plante, este și ea folosită pentru ameliorarea manifestărilor prostatitei, indiferent de forma acesteia.

Prevenirea prostatitei

Nu există nicio metodă 100% eficientă în prevenirea prostatitei. Însă evitarea contactului sexual neprotejat, hidratarea corespunzătoare, dieta echilibrată și sportul pot reduce riscul de prostatită și de alte boli ale prostatei.

De altfel, este important de menționat că bărbații care au avut o dată prostatită au mai multe riscuri să fie din nou diagnosticați cu această afecțiune, atrag atenția specialiștii.

Este foarte important ca bărbatul să meargă la un control urologic imediat ce observă simptome precum cele enumerate mai sus. De asemenea, după împlinirea vârstei de 50 de ani, controalele urologice anuale sunt recomandate, astfel încât să se depisteze din timp dacă există boli ale acestei glande.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Urology Care Foundation - What are Prostatitis and Related Chronic Pelvic Pain Conditions?
https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/p/prostatitis-(infection-of-the-prostate)
National Institute of Diabetes and Digestive adnd Kidney Diseases - Prostatitis: Inflammation of the Prostate
https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/prostate-problems/prostatitis-inflammation-prostate
Prostate Cancer Foundation - Prostatitis, what is it?
https://www.pcf.org/about-prostate-cancer/what-is-prostate-cancer/prostate-gland/prostatitis/
American Family Physician - Prostatitis: What It Is, How to Cure It
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2000/0515/p3025.html
Australian Family Physician - Prostatitis Diagnosis and treatment
https://www.racgp.org.au/afp/2013/april/prostatitis


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0