Mai mult timp petrecut in aer liber iti poate imbunatati calitatea somnului

Un studiu realizat recent sugereaza ca mai mult timp petrecut in aer liber iti poate imbunatati calitatea somnului.

Cercetatorii au descoperit ca o saptamana de camping in natura, chiar si iarna, reseteaza ceasul biologic si regleaza ciclul metabolic lumina-intuneric. Rezultatul este un somn mai lung si mai odihnitor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Descoperirile, spun autorii studiului, atesta ca timpul petrecut in soare si in intuneric ajuta oamenii sa adoarma la o ora normala. De asemenea, studiul confirma si ca unul dintre neajunsurile vietii moderne, atat de "bogata" in lumina artificiala, ne deregleaza somnul. 

Cum functioneaza natural organismul nostru

"Este clar ca mediile contemporane ne influenteaza ritmul circadian" spune Kenneth Wright, principalul cercetator. Ritmul circadian se refera la etapele din cadrul proceselor biologice intinse pe o durata de 24 de ore, etape ce depind de ciclul lumina-intuneric.

Stramosii nostri adormeau devreme si se trezeau odata cu soarele, insa acest lucru nu mai este valabil astazi, sustine Wright, profesor la Universitatea din Colorado, Boulder. Multi oameni petrec foarte putin timp afara in timpul zilei, apoi stau treji pana tarziu, ochii fiind antrenati cu lumina artificiala de la ecranele calculatoarelor, telefonului si televizorului.

Studiile: cum ne ajuta timpul petrecut in natura

Intr-un studiu din 2013, echipa lui Wright a aflat ca o saptamana de camping in timpul verii, fara telefoane mobile, reseteaza ceasul biologic al oamenilor si il aduce in acelasi ritm cu natura.

Mostre de saliva au aratat ca nivelul hormonului somnului, melatonina, s-a deosebit fata de cel inregistrat dupa o saptamana normala petrecuta acasa. Nivelul melatoninei a inceput sa creasca in preajma apusului, iar subiectii studiului au simtit nevoia sa adoarma cu aproximativ doua ore mai devreme decat in mod normal. In plus, acestia s-au si trezit mai devreme, in acelasi timp cu rasaritul.

Pentru noul studiu, publicat in Current Biology, echipa lui Wright a recrutat cinci voluntari pentru o saptamana de camping in luna decembrie. Din nou, cercetatorii au folosit mostre de saliva pentru a masura nivelul melatoninei.

Ceasul biologic le-a indicat ora de culcare cu doua ore si jumatate mai devreme decat in mod normal. A existat insa o diferenta in cazul subiectilor care au participat la camping in timpul iernii: nu s-au trezit mai devreme, ceea ce inseamna ca au dormit in plus cele doua ore.

Studiul nu stabileste cu exactitate o relatie concreta cauza-efect intre timpul petrecut afara si calitatea somnului. Wright sustine insa ca temperatura ar putea fi factorul care i-a determinat pe subiectii din studiul petrecut iarna sa doarma doua ore in plus: au preferat sa ramana la caldura in loc sa iasa in aerul racoros al diminetii.

Un alt experiment, de aceasta data diferit, a oferit unui numar de 14 subiecti doua optiuni: de a petrece un weekend acasa sau la camping (in timpul verii). Rezultatele au indicat ca ceasul biologic al celui de-al doilea grup s-a modificat chiar si dupa doar un weekend petrecut in natura. In opozitie, subiectii care au decis sa ramana acasa au adormit chiar mai tarziu decat in mod normal.

Concluzii si recomandari

Din punctul de vedere al lui Wright, oamenii cu un ceas biologic "intarziat" prezinta mai multe riscuri in privinta sanatatii: se pot imbolnavi mai usor de obezitate, diabet, depresie si sufera mai frecvent de oboseala cronica pe timpul zilei. Nu este important doar sa dormim suficient, spune el, ci si sa dormim atunci cand trebuie.

Dr. Phyllis Zee, un alt specialist care impartaseste opiniile Dr. Wright, sustine ca exista dovezi ca expunerea la lumina diminetii se asociaza cu un control crescut al apetitului si greutatii. Dupa parerea sa, noile studii sunt importante fiindca arata cat de importanta este expunerea oamenilor la lumina naturala.

Wright incurajeaza oamenii sa petreaca afara, in lumina naturala, cat de mult timp pot in fiecare zi si sa reduca cantitatea de lumina artificiala in timpul serilor si noptilor, in special lumina albastra si verde care provine de la ecranele telefoanelor mobile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0