Factorii de risc pentru infertilitatea la barbati

Când un cuplu este declarat infertil, asta înseamnă că partenerii nu pot să conceapă un copil, chiar dacă au avut raporturi sexuale neprotejate, în mod frecvent, pe o perioadă de un an (uneori, poate fi vorba de mai mult de un an de încercări). În multe cazuri, în aceste cupluri este vorba despre infertilitatea bărbatului.

Factori de risc pentru infertilitatea la bărbați

Vârsta

Nivelurile de testosteron din sânge scad odată cu vârsta la majoritatea bărbaților, chiar și la cei care sunt sănătoși, iar acest declin începe probabil în jurul vârstei de 30 de ani. O scădere de aproximativ 1% pe an a nivelului de testosteron la bărbații de peste 50 de ani poartă denumirea de andropauză. În orice caz, o descriere mai precisă din punct de vedere tehnic pentru scăderea testosteronului ar putea fi „hipogonadism simptomatic la bărbații în vârstă”. Simptomele includ scăderea libidoului, scăderea masei musculare, scăderea densității minerale osoase, creșterea masei adipoase, obezitate, rezistență la insulină, iritabilitate emoțională, disforie și disfuncție erectilă. 

Fumatul

Fumatul poate scădea fertilitatea masculină prin diminuarea numărului și a motilității spermatozoizilor. Procentul de motilitate (mișcare) al spermatozoizilor şi morfologia normală sunt corelate cu numărul de țigări fumate pe zi. Fumatul a fost, de asemenea, asociat cu o creștere a nivelurilor speciilor reactive de oxigen, conducând la stres oxidativ. Acesta poate afecta capacitatea antioxidantă a plasmei seminale şi poate fi toxic pentru spermatozoizi, provocând daune oxidative. Un studiu mai vechi arată că fumatul duce la o scădere a parametrilor spermei precum viabilitatea, concentrația, motilitatea și morfologia spermatozoizilor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Obezitatea

Obezitatea poate juca un rol important când vine vorba de fertilitate la bărbați. O reducere semnificativă a numărului normal de spermatozoizi a fost observată în rândul bărbaților cu indicele de masă corporală peste 25. De altfel, oamenii de știință au observat că bărbaţii cu exces de grăsime în zonele coapsei şi suprapubiane au o calitate slabă a spermei. Un studiu mai vechi de cohortă norvegian a constatat că riscul infertilității la bărbați este asociat și cu un indice de masă corporală scăzut.

Expunerea profesională

Printre factorii despre care se crede că afectează infertilitatea masculină se numără expunerea profesională la agenți fizici și chimici nocivi. Expunerea la solvenți la locul de muncă este asociată cu reducerea motilității spermei. O serie de solvenți care sunt utilizați în industrie pot avea efecte adverse asupra funcției reproductive masculine, cum ar fi sulfura de carbon care s-a dovedit că poate afecta calitatea spermei.

Calitatea spermei la lucrătorii expuși profesional la hidrocarburi precum toluenul, benzenul și xilenul prezintă anomalii, inclusiv modificări ale vâscozității, capacitatea de lichefiere, numărul spermatozoizilor, motilitatea spermatozoizilor. La fel, lucrătorii care sunt expuşi la căldură au un număr redus de spermatozoizi. De asemenea muncitori în agricultură sau cei care lucrează în fabrici de pesticide se pot confrunta cu sterilitate.

Diclor-Difenil-Tricloretanul este un tip de peticid care poate duce la scăderea fertilităţii şi la modificarea numărului de spermatozoizi. Metalele grele precum cadmiul și plumbul reduc calitatea spermei, pe când mercurul se poate concentra în testicule, pe lângă alte organe.

Exercițiile fizice

Există multe beneficii pentru sănătate ale exercițiilor fizice. Totuși, s-a constatat că antrenamentul de anduranță la cel mai înalt nivel nu alterează funcția reproductivă masculină și nu există niciun efect semnificativ în profilul hormonal și parametrii spermatozoizilor cu excepția motilității spermatozoizilor în ciclism (mers pe bicicletă), unde s-a observat o motilitate mai scăzută a spermatozoizilor dar care pot fi atribuite unor factori fizici. Un studiu mai vechi sugerează că exercițiile intense pe termen lung au un efect dăunător asupra spermei, iar exercițiile de rezistență arată o semnificativă scădere a testosteronului liber și total.

Consumul de alcool și de băuturi cu cofeină

Consumul de alcool afectează sistemul reproducător la toate nivelurile. Consumul de băuturi cu cofeină poate interfera cu fertilitatea la bărbați; un studiu mai vechi a arătat că bărbații care consumă mai mult de trei căni de ceai zilnic este asociat cu scăderea fertilităţii.

Dispozitive electronice

Expunerea, pentru o lungă perioadă de timp, la o temperatură ridicată a scrotului poate avea un impact negativ asupra parametrilor spermatozoizilor. În plus, s-a observat că utilizarea telefoanelor mobile are un efect negativ efect asupra fertilității masculine din cauza scăderii calității spermei. Un studiu mai vechi arată că utilizarea telefoanelor mobile a scăzut procentul real de spermatozoizi vii și asta corelat cu durata de utilizare a telefoanelor mobile.

Stres

Majoritatea studiilor au respins teoria stresului ca fiind singurul factor în etiologia infertilității; dar există tot mai multe dovezi care arată că stresul este un factor de risc suplimentar pentru infertilitate. Parametrii spermei au scăzut semnificativ la bărbații care sunt sub stres. Multe forme de stres, inclusiv cel psihologic, poate afecta fertilitatea masculină și reproducerea. Sistemul nervos autonom și hormonii participă la răspunsul clasic la stres în timp ce afectează sistemul reproductiv.

Temperatura de la nivelul scrotului

Lenjeria intimă afectează temperatura scrotului și calitatea spermei. Purtarea pantalonilor strânși este asociată cu creșterea temperatura scrotului. De asemenea poziția sau activitatea influențează creșterea temperaturii scrotale,. Condusul pentru mai mult de două ore în mod constant este asociată cu creșterea temperaturii scrotului.  

Specii reactive de oxigen (ROS)

Speciile reactive de oxigen au efect negativ asupra parametrilor spermatozoizilor. Membrana plasmatică a spermatozoizilor este foarte sensibilă la efectul speciilor reactive de oxigen, deoarece conține acizi grași nesaturați din abundență. Nivelul crescut de specii reactive de oxigen poate deteriora disfuncția ulterioară a spermei sau moartea celulelor. Se crede că acești radicali liberi sau daune oxidative ale spermei sunt responsabile pentru multe cazuri de oligospermie idiopatică. Bărbații expuși la creșterea nivelurilor de radicali liberi sunt mult mai susceptibili de a se confrunta cu un număr redus de spermatozoizi.

Anumite medicamente

Infertilitatea primară poate rezulta din utilizarea diferitelor medicamente. Fenomenul poate fi rezultatul unui efect asupra axei hipotalamo-hipofizo-gonadice sau al unui efect toxic direct asupra gonadelor. Printre aceste medicamente se numără steroizii hormonali, anumite antibiotice sau opiacee.

Varicocelul

Varicocelul este o dilatare a venelor testiculare din plexul pampiniform care susține testiculele unui bărbat. Varicocelele sunt principala cauză corectabilă a infertilității la bărbații care se prezintă la o clinică de infertilitate pentru evaluare. Potrivit specialiștilor, varicocelul se găsește la 15% din populația generală inclusiv adolescenți și adulți, dar prevalența varicocelului printre bărbații care frecventează clinicile de infertilitate variază între 30-40%.

Tulburări endocrine

Cauzele endocrine ale infertilității masculine sunt deseori denumite cauze pretesticulare. Deteriorarea fertilităţii în aceste cazuri apare fie din cauza unui deficit hormonal, fie din cauza unui exces. Tulburările hormonale sunt rezultatul sterilității în aproximativ 15% dintre cuplurile căsătorite. Hipogonadismul reprezintă incapacitatea glandei pituitare de a produce cantități adecvate de hormon foliculostimulant și luteinizant. Hiperprolactinemia provoacă infertilitate la aproximativ 11% dintre bărbații oligospermici.  

Infecțiile tractului reproducător masculin

Infecțiile tractului reproducător masculin sunt afecțiuni comune care pot deteriora calitatea spermatozoizilor. Aceste infecții scad semnificativ nivelul volumului de material seminal.

Tulburări de ejaculare

Ejacularea constă în depunerea coordonată a materialului seminal în uretra prostatică (emisie), închiderea gâtului vezicii urinare și contracția mușchilor periuretrali și pelvini determinând expulzarea spermă prin uretră (ejaculare). Procesul de ejaculare este dependent de controlul sistemului nervos central și periferic.

Anomaliile de ejaculare pot duce la lipsa ejaculării și ejaculare retrogradă și pot fi cauzate de probleme neurologice, anatomice și psihologice. Ejacularea retrogradă este cauzată de închiderea incompletă a colului vezical. Diabetul zaharat poate cauza leziuni ale sistemului nervos periferic, afectând ejacularea. Leziunile  sistemului nervos central cum ar fi leziunea măduvei spinării și mielodisplazia pot provoca, de asemenea, disfuncții de ejaculare. Unele medicamente precum antidepresivele, antipsihoticele și antihipertensivele pot afecta, de asemenea, ejacularea.

Defecte genetice și cromozomiale

Cauzele genetice reprezintă 10-15% din infertilitatea masculină severă. Infertilitatea masculină este asociată cu factori de risc genetici, cum ar fi anomalii cromozomiale, microdeleții ale cromozomului Y, mutații genetice și polimorfisme ale genelor care afectează spermatogeneza 1. O tulburarea genetică poate altera spermatogeneza, poate afecta dezvoltarea tractului genital și poate influența motilitatea spermatozoizilor și capacitatea de fertilizare.

Alți factori de risc asociați cu infertilitatea la bărbați

  • folosirea anumitor droguri ilegale
  • infecții din prezent sau din trecutul pacientului
  • un traumatism la testicule
  • o vasectomie anterioară sau o intervenție chirurgicală majoră în zona abdominală sau pelvină
  • un istoric medical de testicul necoborat în scrot
  • dacă bărbatul s-a născut cu o boală ce îi afectează fertilitatea sau dacă are o rudă de sânge cu acest gen de afecțiune
  • anumite afecțiuni medicale, printre care și tumorile sau bolile cronice, cum ar fi siclemia (numita și anemie cu celule în seceră)
  • anumite medicamente sau anumite tratamente medicale pe care le urmează pacientul, cum ar fi o intervenție chirurgicală sau radioterapia, folosită în tratarea cancerului.
  • testicule necoborâte în scrot
  • oreionul care a debutat după pubertate
  • o problemă genetică sau o problemă care a fost care a fost prezentă la naștere (congenitală).
  • bolile cu transmitere sexuală - să nu uitam că mai multe BTS, printre care și infecția cu chlamydia, pot afecta fertilitatea.

Când să mergi la medic dacă crezi că te confrunți cu infertilitate

Este important să mergi la un medic specialist dacă tu și partenera ta nu ați putut să aveți un copil după un an de încercări (timp în care ați avut contact sexual neprotejat, în mod regulat) sau chiar mai devreme de 1 an, dacă ai oricare dintre următoarele:
- probleme în ceea ce privește erecția și ejacularea, libidou redus sau alte probleme ale vieții sexuale
- durere, disconfort, un nodul sau o zonă umflată pe testicul
- istoric medical ce include probleme testiculare, probleme ale prostatei sau probleme de natură sexuală
- o intervenție chirurgicală în zona inghinală, la testicul, penis sau scrot.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Causes and Risk Factors for Male Infertility: A Scoping Review of Published Studies”, Int J Gen Med. 2022; 15: 5985–5997., Friday Ebhodaghe Okonofua, Lorretta Favour Chizomam Ntoimo, Akhere Omonkhua, Oladiran Ayodeji, Celestina Olafusi, Emmanuel Unuabonah, Victor Ohenhen 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9268217/
Risk Factors and Causes of Male Infertility-A Review
https://www.walshmedicalmedia.com/open-access/risk-factors-and-causes-of-male-infertilitya-review-2161-1009-1000271.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0