Cum se modifică viața sexuală la 20, 30, 40 sau 50 ani
Cum se modifică viața sexuală la 20, 30, 40 sau 50 ani
Cum se modifică viața sexuală la 20, 30, 40 sau 50 ani
Pe măsură ce îmbătrânesc, nu puțini sunt cei care se întreabă dacă vor fi în continuare interesați în a întreține relații sexuale cu partenerul. Specialiștii spun că dorința sexuală se modifică odată cu înaintarea în vârstă, din cauza mai multor factori: psihologici, sociali și fizici.
Ce influențează dorința sexuală?
Scăderea dorinței sexuale afectează deopotrivă atât bărbații, cât și femeile. Hormonii sexuali au un rol important în creșterea sau, dimpotrivă, în diminuarea libidoului. Estrogenul este un hormon sexual feminin care atinge nivelul maxim la ovulație, și, printre altele, influențează lubrifierea și dorința sexuală. Cel mai important hormon sexual masculin, testosteronul nu se oprește niciodată să fie produs în întregime. Unii bărbați care au între 70 și 80 de ani au un libido activ chiar și când nivelurile de testosteron sunt scăzute. Însă și anumiți factori psihologici influențează creșterea sau diminuarea libidoului. Stresul, anxietatea și depresia sunt cei mai mari dușmani ai dorinței sexuale. Totodată, anumite medicamente au ca efect secundar inhibarea dorinței sexuale.
Și sentimentele pentru partener pot afecta dorința sexuală. O relație puternică și una care prioritizează sexul ajută la creșterea libidoului. Important este și stilul de viață. Adoptarea unei diete echilibrate, din care să nu lipsească mineralele, vitaminele și acizii grași, și odihna suficientă influențează starea de spirit, precum și starea generală de sănătate și apetitul sexual.
La 20 de ani
Testosteronul, un hormon de care bărbații au nevoie ca să se excite, este de obicei ridicat la vârsta de 20 de ani. La cote mari este și impulsul sexual. La această vârstă apar și temerile, din cauza lipsei de experiențe sexuale. Aceasta ar putea fi motivul pentru care 8% dintre tinerii de 20 de ani se confruntă cu disfuncții erectile 1. În cazul femeilor, la 20 de ani, apetitul lor sexual poate varia. De exemplu, în preajma ovulației, adică în momentul de maximă fertilitate, femeile sunt mai interesate de sex și au mai multe șanse să aibă orgasm, decât cele care urmează să fie la menstruație. Cea mai populară formă de contracepție pentru femeile de 20 de ani este pilula contraceptivă. Pentru că suprimă producția de testosteron, multe dintre cele care o folosesc consideră că pilula contraceptivă subminează, de fapt, dorința.
La 30 de ani
Mulți bărbați continuă să aibă un apetit sexual ridicat, deși testosteronul începe să scadă în jurul vârstei de 35 de ani. De obicei, acesta scade cu aproximativ 1% pe an, dar se poate diminua și mai mult la unii bărbați, mai ales în cazul celor stresați și cu multe responsabilități. Și la femei testosteronul este în declin în acest stadiu al vieții, când o mare parte dintre acestea vor să se afirme pe plan profesional și sunt implicate în relații solide. Proaspetele mame, precum și cele care alăptează se pot confrunta și ele cu scăderea dorinței sexuale. Această diminuare a dorinței poate fi atribuită, în parte, epuizării, dar de vină este și nivelul de testosteron care scade aproximativ cu jumătate după naștere.
La 40 de ani
Pe măsură ce femeile intră în perimenopauză, intervalul de 5-10 ani înainte de apariția menopauzei, când ovarele încetează să producă estrogen, se diminuează și dorința sexuală. În timpul perimenopauzei, este obișnuit ca hormonii sexuali să afecteze libidoul și starea de spirit. Asta pentru că atunci când producția de estrogen încetinește, lubrifierea vaginală naturală este inexistentă, ceea ce face sexul foarte dureros. Dacă uscăciunea vaginală și alte efecte secundare ale perimenopauzei au un impact negativ asupra libidoului, este bine ca femeile care se confruntă cu astfel de probleme să consulte medicul. Tratamentul cu progesteron sau testosteron sau ambele, la unele femei, poate ajuta la creșterea dorinței sexuale.
La 50 de ani
Dacă aveți o sănătate fizică și psihică excelente, nu există niciun motiv să nu continuați să vă bucurați de o viață sexuală împlinită odată cu înaintarea în vârstă. La bărbați, problemele de erecție sunt din ce în ce mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă. Dar nu vârsta în sine este cea care provoacă această problemă, ci anumite afecțiuni care se instalează pe măsură ce îmbătrâniți, cum sunt bolile de inimă, diabetul, colesterolul ridicat și obezitatea.
În cazul femeilor, în jurul vârstei de 50 de ani nivelul de estrogen scade, motiv pentru care se diminuează dorința sexuală. Bufeurile, anxietatea,medicatia cronica, creșterea în greutate și problemele cu somnul, comune la menopauză, poartă și ele o parte din vină pentru lipsa apetitului sexual.
Ce se intampla la 60 de ani si peste aceasta varsta ?
Teoretic, majoritatea femeilor si barbatilor sunt mai putin preocupati de viata sexuala la aceasta varsta, insa exsta si multe exceptii. Care ar putea fi explicatiile fizologice sau psihologice ale cresterii apetitului dupa aceasta varsta?
Un studiu realizat in 2016 a constatat că terapia de substitutie cu estrogeni, utilizata pentru simptomele neplacute ale menopauzei sau de prevenire a pierderii osoase, poate fi motivul pentru care exista un impuls sexual mai mare la femei. În plus, dacă luați testosteron cu terapie cu estrogen în doze mici în scopuri postmenopauzale, vă poate crește și dorința sexuală.
Un motiv pentru care dorința sexuală poate fi mai mare decât de obicei este si creșterea activității fizice sau pierderea în greutate
Un mic studiu din 2018 a dezvăluit o relație pozitivă între capacitatea fizică și o dorință sexuală mai mare. De fapt, cercetătorii au descoperit că la femei, excitația a fost puternic influențată de cresterea rezistenței cardiovasculară. „Activitatea fizică ne poate face să ne simțim mai conectați la corpul nostru și ar putea crește imaginea de sine”, spune Kamil Lewis, sexolog din California de Sud. „Când ne simțim bine cu noi înșine, este probabil să dorim să participăm mai frecvent la relații sexuale cu partenerul”.
Unii oameni pot experimenta o creștere a libidoului dacă se găsesc abia acum într-o relație sexuală mai plăcută decât cele din trecut si sunt mai atrasi si admirati de partenerul actual. Sau pur si simplu, s-a mentinut dorinta in cuplu peste ani si dorinta de explorare a relatiei intime.
Apetitul sexual poate fi mai mare decât in trecut, deoarece vă confruntați cu mai puțin stres. Oamenii dupa ce se pensioneaza pot petrece mai mult timp cu partenerul, pot calatori mai mult si revin psihologic la entuziasmul din tinerete, si ata este un lucru foarte bun si sanatos, mai ales daca se simt bine in cuplu.
Nivelurile mai mari de stres eliberează mai mult cortizol - hormonul de luptă sau de fugă - care vă poate afecta negativ dorința sexuală, spune Cross. Intr-un mic studiu din 2008, in care la 30 de femei s-au masurat nivelurilor de cortizol înainte și după vizionarea unui film erotic. S-a constatat că femeile care au avut o scădere a cortizolului au avut accese sexuale mai mari. Dacă ați observat recent o scădere a nivelurilor de stres, acest lucru poate explica, de asemenea, o creștere a dorinței sexuale. „Deși sexul este foarte fizic, are puetrnice componente mentale și psihologice, de asemenea”, spune Cross.
Dacă ați observat o schimbare bruscă a libidoului, se poate datora si faptului că ați încetat recent să utilizați medicamente sau ați scăzut doza. Antidepresivele, în special, vă pot afecta negativ dorința sexuală, spune Cross. Într-un raport din 2016, 40% dintre persoanele care se confruntă cu disfuncție sexuală ar putea să o atribuie utilizării antidepresive.
Alte medicamente care vă pot împiedica apetitul sexual includ:
- Medicamente antihipertensive, care sunt utilizate pentru a trata tensiunea arterială crescută
- Medicamente anti-manie cum ar fi litiu
- Hormoni precum Lupron sau Zoladex
Prin urmare, dacă ați oprit recent unul dintre aceste medicamente, s-ar putea să vă explicați dorința sexuală mai mare decât cea normală. Unele persoane pot prefera să întrerupă sau să schimbe un medicament deoarece le afectează atât de semnificativ viața sexuală.
Important: Discutați cu medicul dumneavoastră dacă credeți că acest lucru poate fi o problemă pentru dvs. sau partenerul dvs., deoarece există multe alternative sigure la medicamentele care au impact asupra libidoului.
Apetitul sexual poate fi prea mare? Si mai ales la o varsta inaintata?
Așa cum nu există o "cantitate" corectă de sex, nu există nicio dorință sexuală „normală” sau prea mare. Totul tine de fiecare individ in parte si de relatia pe care o are cu partenerul.
„Există o mulțime de expresii rușinoase în jurul celor cu impulsuri sexuale mai mari”, spune Lewis. Oamenii folosesc termeni precum „dependent de sex” și „nimfoman” prea des, spune ea, pentru a-i descrie pe alții care au o dorință sexuală naturală și sănătoasă.
Găsirea partenerilor care au o dorință sexuală similară poate fi o modalitate pozitivă de a vă explora sexualitatea, dar dacă partenerul dvs. și dvs. aveți în mod fundamental diferite dorințe sexuale, asta nu înseamnă că sunteți incompatibil.
Apetitul sexual poate fi explicat biologic prin nivelul de hormoni estrogeni, dar o viata activa, dieta potrivita, practicarea sportului, precum si anumite suplimente sau terapia de substitutie hormonale le pot mentine la un nivel suficientt pentru a nu genera simptomatologia asociata frecvent cu instalarea menopauzei.
In plus la unele persoane,mentinerea nui apetit sexual si o viata de cuplu activa poate avea o explicatie psihologica prin refuzul de a te incadra in anumite stereotipuri, daca te simti bine in pielea ta la orice varsta si in cadrul intimitatii cuplului.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Studiul „Psychological impotence: Psychological erectile dysfunction and erectile dysfunction causes, diagnostic methods and management options”, publicat în 1 International Medical University, No. 126, autori Kingston Rajiah, Sajesh K Veettil , Suresh Kumar and Elizabeth M. Mathew
2.Reproduction expediting: Sexual motivations, fantasies, and the ticking biological clock Judith A. Easton *, Jaime C. Confer, Cari D. Goetz, David M. Buss, 2010
3.Cortisol, Sexual Arousal, and Affect in Response to Sexual Stimuli Lisa Dawn Hamilton, BA, 2008
4.Antidepressant-Induced Female Sexual Dysfunction Tierney Lorenz, PhD, Jordan Rullo, PhD, LP, 2016