Monturile: ce sunt, de ce apar și cum se tratează

Monturile sunt un simptom al unei afecțiuni progresive a oaselor. Acestea arată precum o umflătură osoasă amplasată la baza articulației degetelor mari de la picioare.

Monturile, cunoscute și sub denumirea medicală de hallux valgus, apar din cauza unei probleme la nivelul structurii osoase de la nivelul tălpilor și degetelor de la picioare – din cauza monturilor, tălpile nu se mai aliniază bine. Uneori, monturile apar și la baza degetelor mici de la picioare.

O montură arată ca o umflătură pe partea laterală a degetului mare. Această umflătură este de fapt rezultatul unei anomalii a oaselor piciorului care face ca degetul mare să se încline spre al doilea deget în loc să fie drept. Acest unghi produce umflătura pe care o vezi pe degetul tău. Pielea de deasupra monturilor poate fi roșie și inflamată.

Recomandările experților DOC.ro

În unele cazuri, umflătura este nedureroasă. Cu toate acestea, în timp, un mont de picior va face ca degetele de la picioare să se strângă unele de altele. Acest lucru poate provoca durere și, eventual, o deformare permanentă.

Purtarea de pantofi strâmți și înguști ar putea provoca monturi sau le-ar putea înrăutăți. Monturile se pot dezvolta, de asemenea, ca urmare a formei piciorului tău, a unei deformări a piciorului sau a unei afecțiuni medicale, cum ar fi artrita. Monturile mai mici se pot dezvolta pe articulația degetului mic. Monturile apar în general la adulți, însă și adolescenții pot fi afectați de acestea. 

Care sunt tipurile de monturi

Monturile de la degetul mare sunt cele mai frecvente. Alte tipuri includ:

  • Hallux valgus congenital - Unii copii se nasc cu monturi.
  • Hallux valgus juvenil sau adolescent - Preadolescenții și adolescenții cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani pot dezvolta monturi.
  • Montul croitorului - Numit și bunionette, aceste monturi se formează la baza exterioară a degetului mic.

Cauze monturi

Oamenii de știință bănuiesc că structura osoasă care favorizează apariția monturilor poate fi moștenită. Există însă și alți factori care pot contribui la apariția monturilor:

  • Hipermobilitatea degetului mare
  • O formă de artrită (artrita reumatoidă)
  • Poliomielita sau altă afecțiune care atacă nervii și musculatura
  • Forma atipică a tălpii și a degetelor de la picioare
  • Purtarea pantofilor cu toc pentru perioade îndelungate
  • Purtarea unor încălțări foarte înguste, mici ori nepotrivite formei piciorului.

Cum se manifestă monturile

Montul arată precum o umflătură care apare la baza degetelor mari de la picior.
Această formațiune osoasă poate fi însoțită de simptome precum:

  • Durere
  • Sensibilitate
  • Senzație de arsursă
  • Umflarea articulației degetelor afectate
  • Îngroșarea pielii în zona montului
  • Înroșirea zonei cu probleme
  • Apariția bătăturilor la nivelul montului
  • Mobilitatea redusă a degetelor afectate de monturi.

Diagnosticare monturi

În cele mai multe cazuri, un medic poate diagnostica un mont de la picior printr-o inspecție vizibilă, deoarece multe dintre semne sunt prezente în exterior. În timpul unui examen fizic, medicul îți poate cere să îți miști degetul de la picior înainte și înapoi pentru a verifica dacă există o mișcare limitată. Medicul specialist va solicita o radiografie dacă suspectează o leziune sau o deformare. O radiografie poate detalia gravitatea monturii și poate identifica cauza acesteia. Un test de sânge ar putea fi, de asemenea, necesar pentru a exclude artrita ca fiind o cauză.

Tratament monturi

Cu toate că în general monturile nu necesită tratament, e important să mergi la medic dacă apar simptome precum:

  • Durere persistentă la nivelul degetului mare
  • Mobilitate redusă a degetului și/ sau piciorului
  • Imposibilitatea de purtare a încălțărilor din cauza monturilor

Tratamentul pentru monturi e ales în funcție de severitatea acestora și de durerile pe care le cauzează. Tratamentul pentru monturi ameliorează durerea și reduce presiunea pusă pe acestea. Acesta implică schimbarea încălțărilor cu unele mai confortabile, care oferă suficient spațiu degetelor mari de la picioare.

De asemenea, se pot folosi o serie de plasturi pentru monturi ori branturi, care au rolul de a reduce presiunea pusă pe monturi în timpul mersului.

Compresele cu gheață pot reduce inflamația și durerile de la nivelul monturilor, mai ales după ce ai stat multă vreme încălțat.

Tratamentul medicamentos administrat pentru monturi poate fi bazat pe ibuprofen, acetaminofen ori alte medicamente calmante. Injecțiile cu cortizon pot fi, de asemenea, folosite în tratarea monturilor.

Dacă nicio metodă de tratament nu ameliorează problema monturilor, se poate folosi intervenția chirurgicală. Aceasta nu e recomandată decât în cazurile severe, în situațiile în care monturile afectează considerabil calitatea vieții pacientului.

Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale folosite pentru monturi, printre care și:

  • Intervenții chirurgicale care implică îndepărtarea țesuturilor inflamante din jurul articulației degetului mare de la picior
  • Îndreptarea degetului mare prin eliminarea unei părți din os

În cele mai multe cazuri, mersul este permis imediat după intervenția chirurgicală, însă recuperarea completă după operație poate dura chiar luni sau săptămâni. Pentru a preveni reapariția monturilor, se vor purta pantofi adecvați după intervenția chirugicală.

Complicațiile cauzate de monturi

O montură netratată poate provoca iritarea sacului umplut cu lichid care amortizează articulația, numit bursă. Acest lucru face ca bursa să se inflameze și să se umfle, ceea ce provoacă durere și sensibilitate și poate duce la limitarea mișcării celorlalte articulații ale degetului. Această afecțiune se numește bursită.

Alte complicații posibile ale monturilor includ:

  • deformarea degetului sau a piciorului
  • rigiditatea degetului de la picior
  • durere cronică la nivelul degetului sau al piciorului

Contactați imediat medicul dacă aveți aceste simptome și, de asemenea, dacă aveți diabet sau orice semne de infecție.

Remedii naturiste monturi

Pentru ameliorarea durerilor cauzate de monturi, se pot folosi o serie de remedii la îndemână:

  • În primul rând, scapă de kilogramele în plus întrucât greutatea corporală mărită pune presiune crescută pe monturi, accentuând durerile și simptomele neplăcute ale acestora
  • Folosește șosete încălzite în prealabil cu fierul de călcat, pentru a ameliora durerile
  • Masează-ți picioarele cu uleiuri esențiale încălzite
  • Poartă numai încălțări late și confortabile.

Dacă ai de-a face cu monturi, nu amâna consultul de specialitate. În acest fel, vei afla cât de gravă este problema ta, dar și ce soluții există. Împreună cu un specialist, vei reuși să iei cele mai bune decizii cu privire la tratamentul pe care trebuie să îl administrezi.

Se pot reface monturile?

Intervenția chirurgicală pentru monturi va reduce de obicei durerea și va îmbunătăți alinierea piciorului, dar este posibil ca monturile să revină.

Pentru a preveni reapariția monturilor după operație, chirurgul ortoped vă va sfătui cu privire la încălțăminte și vă poate recomanda să purtați o atelă sau o orteză personalizată pentru a atenua presiunea asupra picioarelor. Chirurgul sau un fizioterapeut vă va sfătui să faceți exerciții pentru picioare specifice tipului de operație și nevoilor dumneavoastră. Exercițiile se vor concentra pe restabilirea și îmbunătățirea forței, a amplitudinii de mișcare și a flexiei și extensiei articulațiilor. Aceștia pot utiliza tehnici practice, cum ar fi mobilizarea țesuturilor moi și întinderea amplitudinii de mișcare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Bunions - https://www.nhs.uk/conditions/bunions/#:~:text=Bunions%20are%20bony%20lumps%20that,ease%20any%20pain%20they%20cause. 
Bunions (Hallux Valgus) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14386-bunions-hallux-valgus


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0