Tratamentul in bursita soldului

Articulația șoldului este una dintre cele mai mari și mai puternice articulații din corpul uman. Șoldurile noastre sunt foarte flexibile.  Când mergem, ne oferă stabilitate. Când sărim, ne ajută să facem față impactului. 

Una dintre cauzele principale ale durerii de șold este bursita, care este o inflamație a burselor. Acești mici saci cu fluid care protejează capetele articulare ale oaselor, se poate localiza cel mai frecvent la nivelul membrelor, în jurul articulațiilor mari, cum ar fi cele de la umăr, cot, șold și genunchi. 

Fiecare șold are două burse majore. Punctul exterior al șoldului, care se numește trohanterul mare, are o bursă numită bursă trohanterică. Cealaltă bursă, în interiorul zonei șoldului, poartă numele de bursă iliopsoas.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Când acea bursă exterioară a șoldului se inflamează, apare bursita trohanterică. Cunoscut și sub denumirea de sindromul durerii trohanterice mai mari, este o afecțiune comună și care se tratează ușor.

Ce cauzează bursita trohanterică

Bursita trohanterică, ca și alte burse, se poate inflama dacă șoldul este suprautilizat sau rănit. Bursita trohanterică afectează aproximativ cinci din 1.000 de adulți și, în general, apare la persoanele de vârstă mijlocie sau în vârstă, deși oricine, indiferent de vârstă, se poate confrunta cu aceasta.

Adulții activi care fac sport, aleargă sau pedalează în mod regulat pot fi susceptibili să se confrunte la un moment dat cu bursita trohanterică. Partea laterală a piciorului include o bucată lungă de țesut conjunctiv numită bandă iliotibială, care se întinde de la șold până la genunchi. Dacă acest țesut se fricționează de bursa trohanterică, poate provoca iritații, ducând la bursită.

Astăzi ne îndreptăm atenția în direcția tratamentului pentru bursită de la nivelul șoldului.

Tratamentul inițial pentru bursita șoldului nu implică intervenție chirurgicală. Mulți oameni cu bursită de șold pot ameliora simptomele prin schimbări simple ale stilului de viață.

Tratamentul recomandat pentru bursita șoldului (sau pentru bursita localizată la nivelul oricărei articulații) este, de obicei, țintit în direcția controlării inflamației bursei, acest sac sinovial ce conține o cantitate mică de lichid.

Tratamentul în cazul bursitei neinfecțioase include odihna pacientului, gheață și medicamente prescrise pentru inflamație și durere. Bursită infecțioasă (nu foarte comună) este tratată cu antibiotice, cu ajutorul aspirației și prin intervenții chirurgicale. Bursită șoldului este cea mai comună cauză a durerii de șold.

Ce doctori tratează bursita șoldului

Sunt mai mulți medici care tratează bursită șoldului. Printre aceștia se află interniștii, specialiștii în medicina generală, medicii de familie, reumatologii, cei specializați pe medicina fizică și recuperare medicală, precum și chirurgi ortopezi.

Tratamente și remedii pentru bursita șoldului

Dacă bursita șoldului este cauzată de o leziune/accidentare sau de o suprasolicitare, atunci odihna și alte remedii pentru ameliorarea inflamației sunt, de obicei, metode care au succes în tratarea bursitei șoldului. În cazul bursitei septice, când bursa este infectată, medicamentele antibiotice trebuie administrate pentru a preveni răspândirea infecției.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Este important să aștepți până când toate simptomele bursitei au dispărut, înainte de a reveni la activitățile de zi cu zi. În caz contrar, dacă pacientul își reia activitățile prea devreme, acestea pot cauza un stres suplimentar sau fricțiune la nivelul bursei, înainte ca aceasta să fie vindecată, iar riscurile ca simptomele să reapară sunt foarte mari.

Odihna și modificarea activității de zi cu zi

Persoanele cu bursită la nivelul șoldului ar trebui să evite activitățile care le vor agrava boala și care le vor inflama bursa, iar aceste activități includ sporturile și statul în picioare pentru perioade lungi de timp.

Gheața

Aplicarea unor comprese cu gheață sau a unor pungi înghețate pe șoldul dureros poate ajuta la reducerea durerii locale și la reducerea umflăturii în acea zonă. Acest tratament este recomandat după orice exercițiu sau activitate fizică ce poate inflama bursele de la nivelul șoldului.

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

Aceste medicamente, cum ar fi aspirina, ibuprofenul, naproxenul și alți inhibitori pot reduce umflatura și inflamația și pot calma orice durere asociată cu bursita șoldului.

Ibuprofenul, naproxenul trebuie utilizate cu precauție și pentru perioade limitate. Discută cu medicul despre toate medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pe care le iei, pentru că acestea pot da reacții adverse dacă suferi de anumite afecțiuni medicale sau dacă iei anumite medicamente.

Aspirația pentru golirea bursei

În unele cazuri, spun medicii, este nevoie că fluidul din bursă să fie extras (aspirație). Dacă bursa de la nivelul soldului este umflată, medicul îți poate recomanda procedura de aspirație (sau golire) a bursei, folosind un ac. În rarele cazuri când această procedură este recomandată, de obicei se face o injecție cu cortizon în același timp.

Injecții cu corticosteroizi

Simptomele care nu sunt tratate cu succes cu ajutorul odihnei, medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene și/sau cu fizioterapie pot fi calmate cu ajutorul injecțiilor cu corticosteroizi. Deoarece bursa afectată se află sub piele, medicul poate folosi investigațiile cu ultrasunete pentru ca acestea îl ajuta să ghideze mai bine injecția în zona inflamată.

Fizioterapie

Un medic poate recomanda pacientului exerciții, pentru a întinde sau pentru a întări musculatura șoldului, lucru care poate ajuta în tratarea bursitei actuale. Aceste exerciții se pot face pe cont propriu sau un kinetoterapeut îl poate învăța pe pacient cum să-și întindă mușchii șoldului și să utilizeze și alte tratamente, cum ar fi terapia prin rulare (masaj), gheață, căldură sau ultrasunete.

Antibioticele

Bursita, în unele cazuri, poate să necesite un tratament cu antibiotice. Alegerea antibioticului poate fi influențată de microorganismul care este de vină pentru apariția infecției. În majoritatea cazurilor, pacienții cu bursită septică sunt tratați, în mod eficient, cu antibiotice orale.

Intervenție chirurgicală

Deși este rareori nevoie de operație, anumite cazuri de bursită cronică a șoldului pot să necesite intervenția chirurgicală. Tipul de operație recomandată (bursectomie, repararea unui anumit tendon, osteotomia trohanterului mare) poate să depindă de simptomele pacientului, precum și de alți factori.

Operația este rareori necesară pentru bursita de șold. Dacă bursa rămâne inflamată și dureroasă după ce s-au încercat toate tratamentele non-chirurgicale, medicul poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a bursei. Îndepărtarea bursei nu rănește șoldul, iar șoldul poate funcționa normal fără ea.

O tehnică mai nouă care câștigă popularitate este îndepărtarea artroscopică a bursei. În această tehnică, bursa este îndepărtată printr-o mică incizie prin șold. O cameră mică, sau artroscop, este plasată într-o a doua incizie, astfel încât medicul să poată ghida instrumentele chirurgicale miniaturale și să îndepărteze bursa. Această intervenție chirurgicală este mai puțin invazivă, iar recuperarea este mai rapidă și mai puțin dureroasă decât în ​​cazul unei intervenții chirurgicale deschise.

Ambele tipuri de intervenții chirurgicale se fac în ambulatoriu (în aceeași zi), așa că de obicei nu este necesară o internare peste noapte în spital. Cercetările timpurii arată că îndepărtarea artroscopică a bursei este destul de eficientă, dar acest lucru este încă studiat.

După operație, pacientul are nevoie de o perioadă scurtă de reabilitare. Și este posibil să ai nevoie să folosești un baston sau cârje pentru câteva zile.

Cum poți preveni bursita șoldului

Poți preveni ca bursita trohanterică să se agraveze  și chiar să nu apară vreodată dacă ai grijă de șoldurile (și de restul corpului) în mod corespunzător. Iată lucrurile pe care le poți face:

Fă exerciții fizice în modul corect. Este foarte bine și chiar recomandat să faci mișcare, dar antrenează-te corespunzător. Asta înseamnă să faci o încălzire corectă înainte de efectuarea propriu-zisă a exercițiilor fizice.

Poartă orteze adecvate. O cauză a bursitei trohanterice este aceea de a avea un picior mai scurt decât celălalt. Inserțiile pot uniformiza mersul.

Scapă de kilogramele în plus dacă ești supraponderal. În felul acesta se elimină presiunea de pe șolduri.

 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.arthritis-health.com/types/bursitis/hip-bursitis-treatment
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/hip-bursitis

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0