Fara toc, cu toc sau cu platforma? Ce pantofi sunt mai "sanatosi"?

Începând de la disconfort și bătături și până la probleme de coloană, pantofii pot cauza o sumedenie de probleme de sănătate dacă nu sunt aleși și purtați în mod adecvat. Ce fel de pantofi sunt mai buni pentru sănătate: cu toc, fără toc, cu platformă, cu talpa mai groasă, cu talpa mai subțire? Află din articolul pe care ți l-am pregătit!

Cei mai buni pantofi pentru sănătatea piciorului sunt cei care oferă o combinație de susținere adecvată, amortizare, confort și spațiu pentru degete. Însă de multe ori sănătatea este lăsată pe locul al doilea după aspectul fizic, de aceea multe persoane ajug să aibă diverse probleme din cauza purtării pantofilor nepotriviți. Să vedem în cele ce urmează ce caracteristici au diverși pantofi și ce fel de încălțări e mai bine să porți chiar dacă ești sănătos, dar mai ales dacă ai anumite boli care afectează picioarele.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Pantofii cu toc foarte înalt și subțire, pericole pentru sănătate

Pantofii cu toc înalt și subțire sunt frumoși, eleganți, fac piciorul să pară mai lung și dau o notă de rafinament. Însă purtarea lor vine cu o serie de riscuri pentru sănătate.

Probleme pentru spate, genunchi, degete

Potrivit medicilor ortopezi, pantofii cu toc foarte înalt și subțire, adică cu toc cui, sunt cei mai puțin indicați pentru sănătatea ta. Asta pentru că toată greutatea corpului se lasă pe degetele de la picioare, punând multă presiunea pe acestea. Totodată, genunchii și șoldurile sunt înclinate către față, afectând echilibrul corpului și forțând picioarele și spatele să stea în poziții nefirești.

Din punct de vedere medical, corpul trebuie să fie întotdeauna centrat din cap până în picioare. Încălțările cu toc înalt fac ca talpa piciorului să stea înclinată, ceea ce produce un dezechilibru la nivelul posturii întregului corp. Adesea, femeile care poartă cu regularitate pantofi cu toc ajung să aibă probleme cu spatele, cu gâtul sau cu umerii întrucât se produce o schimbare a posturii naturale a corpului de sus până jos, nu numai picioarele sunt afectate.

Durerile de genunchi sunt frecvente în rândul femeilor care poartă pantofi cu toc, așa că persoanele care suferă de gonartroză ar trebui să evite să se încalțe cu asemenea pantofi întrucât aceștia vor declanșa și accentua durerile specifice acestei afecțiuni.
Sfaturi pentru alegerea pantofilor cu toc

Panta dintre călcâi și degetele de la picioare este mai importantă decât înălțimea tocurilor atunci când vine vorba despre confort. Așadar, ideal ar fi, dacă porți pantofi cu toc, să alegi totuși o pereche de pantofi cu platformă în față, care reduce practic panta dintre călcâi și degete. Astfe, greutatea ta va fi distribuită mai bine pe toată suprafața tălpilor. Pentru un plus de confort este recomandat să eviți pantofii cu vârf prea îngust, care îți strivesc degetele - dacă ai astfel de pantofi, lasă-i doar pentru purtare ocazională. Pantofii cu suficient spațiu în vârf sunt mult mai sănătoși și mai confortabili.

Cum să previi problemele de sănătate care apar dacă porți des pantofi cu toc?

  • Alege pantofi cu toc de cel mult 5 centimetri, deoarece aceștia nu numai că nu sunt dăunători, însă îți fac chiar bine, îndreptându-ți postura corpului dacă este cazul.
  • Dacă nu poți renunța la tocurile foarte înalte, 10 cm sau mai mult, alege neapărat pantofi care au și platformă în partea din față, ca să reducă panta de la călcâi la vârf.
  • Dacă obișnuiești să porți pantofi cu toc zilnic, la serviciu, ține-ți întotdeauna la birou o pereche de pantofi cu talpa joasă, pe care să îi porți atunci când nu te vede nimeni.
  • Ia întotdeauna o pauză după ce porți pantofi cu toc înalt o zi sau o noapte întreagă. Poți accelera procesul de recuperare masându-ți tălpile ușor cu un gel pentru articulații dureroase pentru a stimula circulația în zona respectivă și a reduce durerile.

Pantofii cu talpa ortopedică și balerinii sunt potriviți?

Cu toate că pantofii cu talpa ortopedică sunt considerați la fel de sănătoși și confortabili ca și pantofii cu talpă joasă, lucrurile nu stau deloc așa. 

Și în cazul purtării unor asemenea încălțări, presiunea este pusă tot pe partea din față a tălpii, chiar dacă nu este resimțită la fel de puternic ca în cazul pantofilor cu toc. Acești pantofi adesea provoacă bătături, inflamații ale picioarelor și dureri de spate.

Surprinzător este însă că nu toate încălțările cu talpa joasă sunt recomandate de medicii ortopezi, așa cum ai fi tentată să crezi. Balerinii sunt extrem de populari și sunt adesea catalogați ca fiind confortabili, însă medicii ne previn în ceea ce privește balerinii cu o talpă foarte subțire: încălțările cu talpa extrem de subțire nu susțin curbura tălpii și cauzează inflamații, dureri de spate și de picioare.

Pantofii sport, indicați pentru sănătatea picioarelor

Alegerea pantofilor potriviți pentru sănătatea piciorului este esențială pentru a preveni problemele de postură, disconfortul și afecțiunile picioarelor, cum ar fi fasciita plantară, durerea de călcâi sau monturile. Când cauți pantofi care să susțină sănătatea piciorului, este important să te concentrezi pe confort, susținere și ajustarea corectă la forma piciorului.

Potrivit ortopezilor, cei mai indicați pantofi pentru sănătatea picioarelor și pentru postura corectă a corpului sunt așa-numiții „pantofi de tenis”. Aceștia oferă suport curburii piciorului, fiind extrem de comozi. Pantofii sport de calitate, concepuți pentru alergare sau mers, sunt adesea recomandați pentru confort zilnic, mai ales dacă stai mult în picioare. Aceștia oferă o bună amortizare și susținere a arcului piciorului, reducând riscul de dureri articulare sau fasciită plantară. 

Ce pantofi să porți dacă ai anumite afecțiuni ale picioarelor?

Alegerea pantofilor adecvați pentru afecțiuni specifice ale picioarelor este esențială pentru a preveni agravarea problemelor și pentru a-ți menține confortul. În funcție de afecțiunea de care suferi, pantofii trebuie să ofere susținere, amortizare și o ajustare corectă pentru a reduce durerea și presiunea asupra anumitor zone ale piciorului. Iată câteva recomandări pentru diferite afecțiuni ale picioarelor:

Fasciita plantară

Fasciita plantară este inflamația fasciei plantare, o bandă de țesut care leagă călcâiul de degetele piciorului. Aceasta cauzează dureri acute în zona călcâiului, în special dimineața. Pantofii cu talpă moale, dar fermă în zona călcâiului, ajută la reducerea impactului atunci când pășești. Pantofii cu o talpă mai groasă sau inserții ortopedice pentru amortizare sunt esențiali. Un arc bine susținut distribuie presiunea uniform pe picior și reduce tensiunea în zona fasciei plantare. Pantofii trebuie să aibă, cum spuneam, o talpă flexibilă, dar fermă, pentru a permite mișcarea naturală a piciorului, fără a accentua tensiunea.

Monturile (Hallux Valgus)

Monturile apar când degetul mare al piciorului este deviat spre exterior, ceea ce poate provoca umflături și dureri în zona articulației degetului mare. Pantofii trebuie să aibă un vârf larg pentru a preveni înghesuirea degetelor. Evită pantofii cu vârfuri ascuțite sau înguste, care pot agrava monturile. Materialele flexibile, precum pielea moale sau mesh-ul, reduc frecarea și presiunea asupra articulațiilor de la nivelul monturilor. Poartă pantofi cu tocuri joase (maximum 3 cm) pentru a reduce presiunea pe partea din față a piciorului.

Tălpile plate (Platfus)

Tălpile plate înseamnă absența arcului piciorului, ceea ce poate duce la suprapronație (pășire în interior) și dureri la nivelul gleznelor, genunchilor și șoldurilor. Alege pantofi care oferă suport ferm al arcului pentru a ajuta la alinierea corectă a piciorului și la prevenirea suprapronației. Dacă pantofii nu oferă suficientă susținere, poți folosi tălpi interioare ortopedice personalizate pentru a corecta alinierea piciorului și a reduce disconfortul. Pantofii cu o bază mai largă și o talpă stabilă ajută la menținerea echilibrului și la prevenirea tensiunilor în articulații.

Degetul în ciocan

Degetul în ciocan este o deformare a degetelor de la picioare, cauzată de o contractare anormală a tendoanelor, care face ca degetele să fie îndoite în mod nenatural. Pantofii trebuie să ofere suficient spațiu pentru degete, astfel încât acestea să nu fie comprimate sau presate. Materialele moi și flexibile reduc frecarea și iritația asupra degetelor. Evită pantofii cu toc înalt, deoarece pun presiune suplimentară pe degete și agravează problema.

Guta

Guta este o formă de artrită care provoacă inflamație severă și durere la nivelul articulațiilor, în special la degetul mare de la picior. Pentru a reduce presiunea asupra articulațiilor, alege pantofi cu un vârf larg și rotund. Pantofii din piele moale sau din materiale flexibile sunt ideali pentru a evita frecarea și presiunea asupra articulațiilor afectate de gută; talpa, de asemenea, e bine să fie mai moale.

Neuromul Morton

Neuromul Morton este o afecțiune a nervilor din zona tălpii, de obicei între degetele 3 și 4, cauzată de iritarea nervilor. Se manifestă prin durere, senzație de arsură sau furnicături în acea zonă. Pantofii mai lați la vârf permit degetelor să se așeze în mod natural, reducând presiunea asupra nervilor. Este nevoie ca aceștia să aibă și o amortizare bună în talpă deoarece ajută la reducerea impactului asupra zonei afectate. Inserțiile ortopedice cu amortizare suplimentară pot ajuta la reducerea presiunii asupra nervilor din zona tălpii. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pedmont - The best and worst shoes for your feet
https://www.piedmont.org/living-real-change/the-best-and-worst-shoes-for-your-feet
PMC - Transient pain and discomfort when wearing high-heeled shoes
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11039660/
Studiul „Transient pain and discomfort when wearing high-heeled shoes”, apărut în Sci Rep. 2024 Apr 23;14:9291. doi: 10.1038/s41598-024-59966-9, autori: Hour Matar Abdulla Almadhaani et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0