

Ortezarea usureaza viata pacientilor cu gonartroza
Ortezarea usureaza viata pacientilor cu gonartroza
Ortezarea usureaza viata pacientilor cu gonartroza
Orteza reprezinta un dispozitiv extern, aplicat la nivelul unui anumit segment al corpului, cu scopul de a preveni sau corecta disfunctionalitatea acelui segment.
Cum ajuta orteza in cazul gonartrozei
Pentru pacientii cu gonartroza, in urma consultului medical de specialitate, se poate recomanda ortezarea. Folosirea ortezei de genunchi determina ameliorarea durerii prin stabilizarea articulatei si limitarea miscarilor.
De asemenea, ortezele previn sau corecteaza deformarile genunchiului, faciliteaza anumite scheme de miscare si scad dezechilibrul de la nivelul genunchiului prin asistarea musculaturii nefunctionale.
Ortezele sunt necesare atunci cand pacientul face efort fizic moderat si intens, in timpul mersului pe distante lungi, la urcarea si coborarea scarilor.
Tipurile de orteze pentru genunchi
Exista orteze statice, rigide, care mentin articulatia genunchiului intr-o pozitie fixa, si orteze dinamice, care faciliteaza miscarea genunchiului pentru a se asigura o functionalitate mai buna.
Dupa ortezare, medicul specialist evalueaza amplitudinea miscarilor in articulatia genunchiului. In cazul in care pacientul nu mai are aceeasi amplitudine a miscarilor de flexie si extensie, chiar daca articulatia este stabilizata, atunci orteza nu este functionala.
Tipul de orteza se alege in functie de marimea genunchiului (astfel incat orteza sa nu determine presiuni anormale, care pot induce leziuni cutanate sau leziuni ale tesuturilor subiacente), statusul musculo-ligamentar si nivelul de stabilizare articulara urmarit.
Medicul va recomanda orteza medicala potrivita pentru afectiunea la genunchi de care suferiti.
Ce trebuie sa faca pacientul cu gonartroza pentru a duce o viata normala, dupa alegerea ortezei
Respecta instructiunile medicului tau in legatura cu momentul in care trebuie sa porti orteza. Unii pacienti poarta ortezele in jurul genunchilor doar in timpul unor activitati continue, cum ar fi mersul sau cand practica anumite sporturi. Alti pacienti, insa, descopera ca le este benefic sa poarte orteza in cea mai mare parte a zilei.
Artroza este o afectiune care afecteaza viata pacientului, acesta simte ca genunchiul aproape ca cedeaza, ca nu mai functioneaza asa cum ar fi normal. Drept rezultat, pacientul evita sa isi lase greutatea pe acel genunchi si incepe sa il menajeze. O orteza poate oferi o oarecare stabilitate si poate da pacientului incredere sa foloseasca genunchiul afectat.
Exista dovezi care sugereaza ca ortezele pot ajuta la reducerea simptomelor si pot imbunatati functia articulara in cazul persoanelor care sufera de gonartroza. Sa nu uitam ca exista anumite masuri ce tin de stilul de viata al pacientului, care pot contribui la reducerea simptomelor. Scaderea in greutate si activitatea fizica, in special exercitiile fizice care intaresc musculatura coapsei, sunt considerate cele mai bune tratamente de prima linie pentru cei cu gonartroza.
Daca crezi ca o orteza te-ar putea ajuta, ameliorand durerea si contribuind la o mobilitate mai buna a articulatiei, discuta simptomele pe care le ai cu medicul tau curant, care te poate ajuta sa decizi daca o orteza pentru genunchi este indicata in cazul tau si ce tip de orteza ti-ar putea oferi cele mai mari beneficii. Decizia legata de folosirea unei orteze depinde de localizarea si de stadiul gonartrozei in cazul tau.
Ortezele sunt recomandate pentru tratamentul gonartrozei. Diferitele tipuri de orteze care sunt disponibile trebuie adaptate la simptomele gonartrozei, in functie de fiecare pacient. Aceasta abordare non-farmacologica trebuie sa fie folosita in combinatie cu alte modalitati de tratament (atat farmacologice, cat si non-farmacologice), pentru a reduce durerea si pentru a imbunatati functia articulatiei genunchiului si, prin urmare, pentru a creste calitatea vietii pacientilor cu gonartroza.
Bibliografie:
Studiul "Role of bracing in the management of knee osteoarthritis.", publicat in 2010 in Current Opinion in Rheumatology, autori: Rannou F, Poiraudeau S, Beaudreuil J.