Tranziția la menopauză: cum te ajută Omega 3 să calmezi simptomele depresive [studiu]

Cercetătorii străini și-au propus în cadrul unei analize ample din 2018* să examineze dacă acizii grași polinesaturați Omega 3 pot reduce simptomele asociate de obicei cu tranziția către menopauză, inclusiv simptomele depresive.

Analiza, care a inclus 16 studii publicate asupra unor teme precum aportul de Omega 3 și bufeurile ("valurile" de căldură), depresia și tulburările cognitive în cazul femeilor aflate la menopauză, a arătat că un consum de Omega 3 ar putea avea un efect ușor benefic asupra simptomelor depresive și simptomelor menopauzei.

Menopauza este o perioadă de tranziție în viața femeilor, marcată de încetarea ciclului menstrual și de schimbări hormonale semnificative. În această perioadă, femeile pot experimenta o serie de simptome, printre care se numără bufeuri de căldură, transpirații nocturne, insomnie, uscăciune vaginală, iritabilitate, anxietate și depresie.

Recomandările experților DOC.ro

Depresia poate debuta la menopauză

Cercetătorii spun că femeile au o predispoziție de 2,5 ori mai mare decât bărbații de a se confrunta cu o depresie majoră. Dovezile științifice sugerează că unele femei ar putea avea chiar un risc crescut de a dezvolta depresie în timpul "anilor de vulnerabilitate" - de exemplu, atunci când sunt expuse la fluctuații ale nivelurilor hormonilor, cum este perioada de tranziție de până la menopauză. 

Această perioadă, spun cercetătorii, este asociată cu diferite simptome, inclusiv unele depresive și cognitive, iar despre acestea se știe că se agravează pe măsură ce femeile se apropie de debutul menopauzei.

 

 

Ce efecte au acizii grași Omega 3 în ce privește simptomele depresive și cognitive la femeile postmenopauzale

Mai multe studii observaționale și epidemiologice sugerează că un aport mai mare de pește sau un supliment ce conține acizi grași polinesaturati Omega 3 este asociat cu un risc în general redus de a dezvolta tulburări depresive și mai puține simptome depresive. 

Cercetătorii spun și că acizii grași Omega 3 polinesaturați cu lanț lung de atomi de carbon își exercită efectele benefice asupra fluidității membranelor celulare și au un impact asupra unor căi neurofiziologice importante, în special asupra serotoninei și dopaminei, iar efectele acizilor Omega 3 ar putea fi considerate similare cu cele ale inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). 

Datele disponibile până la momentul acestei meta-analize sugerau că suplimentele cu EPA purificat (EPA fiind un tip de Omega 3) sau EPA îmbogățit ca atare sau folosite în combinație cu terapia sunt mult mai benefice în tratamentul tulburării depresive majore. 

În plus, studiile neuroimagistice sugerează că acizii grași Omega 3 contribuie la integritatea microstructurală a materiei albe din creier, iar un studiu recent a descoperit că suplimentele cu Omega 3 au sporit integritatea microstructurală a materiei albe și au redus severitatea simptomelor depresive la pacienții cu tulburare depresivă majoră.

Un studiu realizat pe 19 femei postmenopauzale, care au luat zilnic 1 capsulă ce conținea 465 mg EPA (acid eicosapentaenoic), 375 mg DHA (acid docosahexaenoic) și 160 mg alte tipuri de acizi grași Omega 3, pe o perioadă de 8 săptămâni, a descoperit că simptomele depresive s-au ameliorat cu ajutorul tratamentului acesta, cu o scădere semnificativă pe scala Montgomery-Asberg (MADRS este o scală de evaluare a depresiei). 

Un alt studiu, realizat pe 120 de femei postmenopauzale (care au luat fie Omega 3, fie o capsulă placebo), a avut parametri puțin diferiți. Femeile au luat o capsulă de 500 mg, de trei ori pe zi (capsula conținea 350 mg de EPA și 50 mg de DHA, ambele sub forma unor esteri etilici), pe o perioadă de 8 săptămâni. Studiul acesta a arătat că suplimentele cu esterul etilic al EPA a avut rezultate semnificativ mai bune decât capsulele placebo în cazul femeilor cu stres psihic (sentimente și emoții neplăcute, care le afectau viața), fără un episod depresiv major la începutul studiului. 

Meta-analiza din 2018 mai citează un studiu: 27 de femei postmenopauzale au primit un supliment cu mai mulți nutrienți care conținea doze mari de EPA și de DHA. Femeilor li s-au administrat 4 capsule pe zi din acest supliment care conținea DHA, EPA, Ginkgo biloba, fosfatidilserina, acid folic și vitamina B12

Ele au făcut această cură cu suplimente pe o perioadă de 24 de săptămâni. La finalul studiului, concluzia cercetătorilor a fost că suplimentul ce conținea doze mari de DHA și EPA a ameliorat semnificativ unele aspecte legate de cogniție și de mobilitate în cazul femeilor postmenopauzale. 

Cercetătorii subliniază, totuși că sunt necesare studii făcute pe populații mai mari, pentru a clarifica dacă Omega 3 sunt eficienți ca atare sau în sinergie, combinați cu terapia hormonală sau cu inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, mai ales la doze specifice. 

Dacă vrei să iei suplimente cu Omega 3, în special cele care conțin doze mari de EPA și DHA, discută cu medicul tău, pentru a fi sigură că nu există contraindicații în situația ta sau că acești acizi grași nu interacționează cu medicamentele pe care le iei pentru alte afecțiuni.

În concluzie, există o serie de studii care susțin ideea că suplimentarea cu Omega 3 poate fi benefică pentru reducerea simptomelor depresive la femeile aflate în perioada de tranziție la menopauză. Deși mecanismul exact prin care Omega 3 ajută la reducerea simptomelor depresive nu este încă pe deplin înțeles, se crede că acesta ar putea avea un efect antiinflamator și neuroprotectiv asupra creierului.

Este important de menționat că, deși Omega 3 este un remediu natural și sigur, poate interacționa cu anumite medicamente sau poate provoca efecte secundare luat în doze mari. Prin urmare, este important să discuți întotdeauna cu medicul tău înainte de a începe suplimentarea cu Omega 3.
În final, dacă ești o femeie aflată în perioada de tranziție la menopauză și experimentezi simptome depresive, suplimentarea cu Omega 3 poate fi un mod natural și eficient de a te ajuta să îți calmezi aceste simptome. Cu toate acestea, este important să consulți întotdeauna medicul tău înainte de a începe orice nou tratament sau supliment.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
*Studiul "N-3 Polyunsatured Fatty Acids in Menopausal Transition: A Systematic Review of Depressive and Cognitive Disorders with Accompanying Vasomotor Symptoms", publicat in iulie 2018, in International Journal of Molecular Sciences, autori: Valentina Ciappolino, Alessandra Mazzocchi, Paolo Enrico, Marie-Louise Syrén, Giuseppe Delvecchio, Carlo Agostoni, Paolo Brambilla. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29937484/ 
“The Menopause Transition: Signs, Symptoms, and Management Options”, autori: Nanette Santoro, Cassandra Roeca, Brandilyn A Peters, Genevieve Neal-Perry - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33095879/ 


Te-ar mai putea interesa și...


Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0