Suplimentele cu EPA (acid eicosapentaenoic) reduc mortalitatea de cauză cardiovasculară

Rezultatele unei meta-analize au arătat o reducere semnificativ mai mare a riscului cardiovascular în studiile efectuate cu suplimentele de acizi grași Omega 3 EPA decât cu suplimentele combinate EPA + DHA.

De foarte mulți ani există un mare interes al lumii științifice în ceea ce privește acizii grași Omega 3 și beneficiile acestora pentru sănătate. În timp, s-au efectuat multe studii ample care au analizat efectele acestor acizi în organism, inclusiv dacă pot reduce rata evenimentelor cardiovasculare. 

Rezultatelele studiului REDUCE-IT, publicate în 2018 în New England Journal of Medicine, au arătat că o doză mare de ester etilic purificat de acid eicosapentaenoic (EPA) la pacienții cu risc cardiac crescut a redus semnificativ evenimentele cardiovasculare. Ulterior, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), Health Canada și Agenția Europeană a Medicamentului au aprobat medicamentul icosapent etil pentru reducerea riscului cardiovascular la pacienții cu trigliceride crescute. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Dar, pentru că studiile anterioare și ulterioare legate de suplimentele de acizi grași Omega 3 care combină EPA și acidul docosahexaenoic (DHA) au avut rezultate mixte, o echipă extinsă de cercetare a efectuat o revizuire sistematică și meta-analiză a 38 de studii randomizate controlate cu acizi grași Omega 3. 

EPA (acidul eicosapentaenoic) a dovedit beneficii cardiovasculare clare

Oamenii de știință au descoperit astfel că acizii grași Omega 3 au îmbunătățit perspectivele cardiovasculare. Rezultatele, publicate în 2021 în jurnalul eClinical Medicine, au arătat o reducere semnificativ mai mare a riscului cardiovascular observată în studiile efectuate numai cu EPA decât în cele care au inclus suplimente de EPA + DHA.

Prin urmare, după ce REDUCE-IT a introdus o nouă eră în prevenirea cardiovasculară, se poate spune că și analiza de față susține beneficiile clare și consistente ale acid eicosapentaenoic pentru sănătatea cardiovasculară.

TESTARE PCR COVID-19

În total, cele 38 de studii analizate au inclus peste 149.000 de participanți. Cercetătorii au evaluat rezultatele cardiovasculare cheie, inclusiv mortalitatea de cauză cardiovasculară, evenimentele cardiovasculare non-fatale, sângerarea și fibrilația atrială. În general, acizii grași Omega 3 au redus mortalitatea de cauză cardiovasculară și au îmbunătățit perspectivele cardiovasculare. Studiile pe EPA au arătat că acest acid contribuie la reduceri mai mari ale riscului cardiovascular comparativ cu cele ale combinației de EPA + DHA.

Cercetătorii subliniază că există diferențe biologice cruciale între EPA și DHA. Deși ambii sunt considerați acizi grași Omega 3, aceștia au proprietăți chimice diferite care le influențează stabilitatea și rezistența efectului pe care îl pot avea asupra moleculelor de colesterol și a membranelor celulare. Niciun studiu până în prezent nu a analizat efectele DHA-ului singur asupra rezultatelor cardiovasculare.

Autorii concluzionează că această meta-analiză oferă asigurare cu privire la rolul acizilor grași Omega 3, în special al EPA pe bază de prescripție medicală, și ar trebui sa incurajeze investigatorii sa exploreze in continuare efectele cardiovasculare ale EPA in diferite spații clinice.

EPA poate scădea trigliceridele și este util și pentru femeile la menopauză

Potrivit unei ample analize din iunie 2016, EPA, în forma sa pură, poate reduce nivelul trigliceridelor, efect care a fost observat de-a lungul a trei studii clinice complexe. O altă concluzie la care au ajuns oamenii de știință a fost că aceste concentrații pure de EPA (în doze de 4 grame pe zi) au redus valorile proteinei C reactive până la un grad impresionant, adesea raportat cu folosirea statinelor.

Un studiu canadian, la care au participat 120 de femei cu vârste între 40 și 55 de ani, care sufereau de stres psihologic moderat spre sever și care au luat suplimente cu EPA, a dovedit că le-a ușurat semnificativ simptomele stresului și depresiei și le-a scăzut frecvența bufeurilor celor aflate la menopauză.

Care sunt sursele de EPA?

EPA se găsește în pești grași de apă rece, inclusiv somon, ton, macrou, sardine și hering. Deși unii dintre acești pești conțin niveluri scăzute de mercur, potrivit Adminsitrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), consumul mai multor porții de pește în fiecare săptămână nu prezintă niciun risc pentru persoanele sănătoase și oferă multe beneficii pentru sănătate. Femeile care sunt însărcinate sau intenționează să rămână însărcinate ar trebui să evite macroul, rechinul și pește-spadă.

Suplimentele cu ulei de pește de înaltă calitate fabricate de producătorii care testează mercurul și alte toxine nu prezintă același risc de contaminare cu mercur. E bine ca la achiziționarea unui astfel de supliment să se citească etichetele cu atenție sau să se ceară sfatul medicului de familie legat de ce supliment este mai indicat. 

Aportul zilnic adecvat de EPA pentru adulți trebuie să fie de cel puțin 220 mg pe zi. Ar trebui ca oamenii să consume două-trei porții de pește gras pe săptămână, care este echivalent cu aproximativ 1.250 mg EPA și DHA pe zi. Pentru persoanele care nu consumă pește, sunt recomandate suplimentele cu ulei de pește sau cele vegane, cu ulei de alge. Aceste suplimente nu trebuie oferite copiilor decât cu recomandarea medicului pediatru, pentru a nu le tulbura echilibrul în timpul dezvoltării.

Interacțiuni posibile între uleiul de pește și medicamente

Este necesar ca medicul curant să știe dacă pacientul care se află pe un anumit tratament medicamentos ia și suplimente cu acizi grași Omega 3, deoarece aceștia pot interacționa cu:

  • Medicamente pentru tensiunea arterială: Uleiul de pește poate scădea tensiunea arterială, astfel încât ar putea intensifica efectele medicamentelor prescrise pentru hipertensiune.
  • Anticoagulante și antiplachete: EPA din suplimentele cu ulei de pește poate crește timpul de sângerare, astfel încât uleiul de pește ar putea face ca aceste medicamente să acționeze mai puternic.
  • Medicamente pentru diabet: teoretic, suplimentele cu ulei de pește pot scădea nivelul zahărului din sânge și ar putea face medicamentele împotriva diabetului să acționeze mai puternic.
  • Aspirină: luat cu aspirină, uleiul de pește poate ajuta la tratarea unor forme de boli de inimă. Cu toate acestea, combinația poate crește și riscul de sângerare, de aceea trebuie discutat cu medicul pentru a vedea dacă această combinație este potrivită pentru pacient.
  • Ciclosporină: acizii grași Omega 3 pot reduce unele dintre efectele secundare ale ciclosporinei, care este adesea utilizată pentru a opri respingerea la pacienții cu transplant, dar, la fel, este necesar sfatul medicului pentru a lua decizia potrivită.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
EClinical Medicine - Effect of omega-3 fatty acids on cardiovascular outcomes: A systematic review and meta-analysis
https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00277-7/fulltext 
1. Studiul „Effect of Omega-3 Fatty Acids on Cardiovascular Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis”, apărut în eClinical Medicine DOI: 10.1016/j.eclinm.2021.100997, autori: Khan SU et al. 
Mount Sinai - Eicosapentaenoic acid (EPA)
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/eicosapentaenoic-acid-epa


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0