Menopauza este acea perioada in care o femeie nu mai are menstruatii si nu mai poate sa ramana insarcinata pe cale naturala. Menstruatiile, de regula, devin tot mai rare pe parcursul a cateva luni sau ani, inainte sa inceteze definitiv. Uneori, insa, sunt si situatii in care menstruatiile inceteaza subit.
Menopauza reprezinta o parte naturala a inaintarii in varsta, care de regula are loc intre 45 si 55 de ani, pe masura ce nivelul de estrogen produs de organismul femeii incepe sa scada.
Menopauza poate sa aiba loc oricand intre varsta de 45 de ani si cea de 55 de ani. In functie de zona geografica sau de tara, varsta medie la care o femeie intra la menopauza poate sa varieze. Varsta medie pentru debutul menopauzei este 51 de ani, desi aceasta poate sa aiba loc, in medie, cu pana la 2 ani mai devreme pentru unele femei. Majoritatea femeilor incep sa aiba simptomele menopauzei cu aproximativ 4 ani inainte de a avea ultima menstruatie. Simptomele pot continua adeseori pe o perioada de aproape 4 ani dupa ce femeia a avut ultima ei menstruatie.
Se intampla, insa, ca un numar foarte mic de femei sa se confrunte cu simptomele menopauzei chiar si cu un deceniu mai devreme (inainte ca menopauza normala sa debuteze). Statisticile arata ca aproape 1 din 100 de femei se confrunta cu menopauza inainte de varsta de 40 de ani. Aceasta este cunoscuta si ca menopauza prematura sau insuficienta ovariana prematura. Aproximativ 5% dintre femei intra la menopauza intre 40 si 45 de ani, mai arata statisticile, iar aceasta este denumita menopauza timpurie.
Menopauza este cauzata de un dezechilibru in ceea ce priveste hormonii sexuali din organismul femeii, pe masura ce aceasta inainteaza in varsta. Menopauza se intampla atunci cand ovarele femeii nu mai produc atat de mult estrogen (un hormon extrem de important) si nu mai elibereaza lunar un ovul.
Desigur, menopauza precoce sau prematura poate avea loc la orice varsta, iar in multe cazuri, nu exista o cauza clara care sa explice de ce are loc insuficienta ovariana prematura. Uneori, menopauza este cauzata de un tratament, cum ar fi:
Menopauza prematura poate fi un rezultat al factorilor genetici, al afectiunilor autoimune sau al unor proceduri medicale. Alte conditii ori afectiuni care pot cauza debutul timpuriu al menopauzei pot fi:
Menopauza indusa are loc cand ovarele sunt indepartate pe cale chirurgicala, din motive medicale, cum ar fi cancerul uterin sau endometrioza. De asemenea, menopauza indusa poate fi si rezultatul unei deteriorari sau degradari a ovarelor, lucru cauzat de radioterapie sau de chimioterapie.
In lunile sau anii care urmeaza dupa debutul menopauzei (sau perimenopauza), este posibil ca femeile sa se confrunte cu aceste semne si simptome:
Dupa o perioada (luni sau ani) in care menstruatiile au fost neregulate, unul dintre simptomele menopauzei este absenta acestora (amenoree). In preajma instalarii menopauzei, un simptom frecvent intalnit sunt menstruatiile neregulate sau intarziate.
Primul semn al menopauzei este, de obicei, o modificare in ceea ce priveste "tiparul" normal al menstruatiilor femeii. Este posibil ca frecventa menstruatiilor sa fie afectata si, totodata, este posibil ca menstruatia sa fie absenta (amenoree).
In timpul perimenopauzei, ovarele incep sa produca in cantitati mai mici anumiti hormoni importanti pentru functionarea organismului: estrogenul si progesteronul. Pe masura ce scade nivelul acestor hormoni, ies la iveala simptomele menopauzei, iar unul dintre acestea este insomnia. Femeia nu mai poate sa adoarma, iar odata ce a adormit, ii este dificil sa mentina un somn de calitate.
Tot un simptom al menopauzei sunt si infectiile recurente ale tractului urinar.
Nici podoaba capilara nu scapa de efectele menopauzei. Un simptom pe care este posibil sa il observe unele femei este caderea parului sau subtierea firelor de par la menopauza.
Pe de alta parte, dezechilibrele hormonale de la menopauza determina o sporire a cresterii parului care se observa pe alte zone de pe corp: fata, gatul, pieptul si partea superioara a spatelui.
Asa cum am mentionat anterior, nivelurile de estrogen si de progesteron incep sa scada pe masura ce debuteaza menopauza. Estrogenul actioneaza ca un agent natural care protejeaza rezistenta oaselor, iar lipsa estrogenului contribuie la dezvoltarea osteoporozei (tesuturile osoase se subtiaza si isi reduc densitatea).
Un alt simptom observat la menopauza este reducerea masei musculare.
Si glandele mamare (sanii) au de suferit din cauza nivelului scazut al hormonilor, din timpul menopauzei. Sanii nu mai sunt atat de "plini", de fermi. In acelasi timp, la menopauza, sanii sunt mai sensibili, durerosi.
Menopauza vine la pachet si cu simptome la nivelul vezicii urinare. Femeile simt nevoia de a urina mai des, apar modificari in ceea ce priveste controlul vezicii urinare.
Multe femei se confrunta cu simptomele menopauzei chiar cu cativa ani inainte de debutul propriu-zis al menopauzei, iar un astfel de simptom sunt transpiratiile abundente din timpul noptii. Apar senzatii de caldura intensa noaptea, iar din aceasta cauza, si transpiratia este observata in acest interval.
In lunile sau anii care preced menopauza, este posibil sa te confrunti si cu bufeuri (acele senzatii de caldura intensa), asociate uneori si cu stari de ameteala.
Uneori, simptome ale menopauzei pot fi si durerile articulare sau articulatiile rigide (intepenite).
Tot un simptom al menopauzei sunt si durerile de cap sau migrenele. Multe femei se confrunta cu acestea, fiind diferite de la o persaoana la alta. Asta inseamna ca este posibil sa ai mai putine dureri de cap sau mai putin severe ca intensitate, daca acestea sunt de natura hormonala.
Palpitatiile cardiace sunt un alt simptom frevent al menopauzei: bataile inimii sunt percepute subit, sub forma unei senzatii (lovitura usoara in piept). Palpitatiile sunt, de fapt, constientizarea batailor inimii sub o forma ca de "falfaire", femeia simte accelerarea ritmului cardiac.
Menopauza aduce cu ea si alte simptome, precum mancarimile de la nivelul pielii.
Pe lista simptomelor menopauzei se regaseste si uscaciunea vaginala, din cauza scaderii nivelului de estrogen si testosteron.
Menopauza, asa cu probabil stii deja, iti poate creste riscul de a dezvolta anumite probleme de sanatate, iar una dintre ele este osteoporoza (oasele sunt slabite, scade densitatea osoasa).
In general, tensiunea arteriala creste dupa menopauza, iar unii medici cred ca acest lucru sugereaza ca dezechilibrele hormonale asociate cu menopauza ar putea contribui de fapt la hipertensiunea arteriala.
Riscul unei femei de a dezvolta ateroscleroza (cand se depun sau se formeaza pe peretii arterelor si ai vaselor de sange placi de aterom) si boli cardiovasculare creste odata ce aceasta intra la menopauza. Inainte de menopauza, femeile sunt protejate de bolile cardiovasculare de catre estrogen, hormon produs de ovare.
O parte normala a menopauzei sunt si aceste modificari emotionale si, din cauza ca scade nivelul de estrogen, femeia se confrunta cu modificari/schimbari de dispozitie.
Pe lista simptomelor menopauzei se afla si irascibilitatea, sentimentele de tristete si agresivitatea.
Sa retinem ca dificultatile de concentrare pot sa apara si ele la menopauza - mai sunt numite si "ceata mintala".
Si starea de oboseala (extenuare) este un alt simptom comun in preajma instalarii menopauzei.
Pe langa dificultatile de concentrare, menopauza poate avea simptome de tipul micilor probleme de memorie.
Tot un simptom comun la menopauza este si depresia, asa ca este important ca semnele acesteia sa fie trecute cu vederea.
La menopauza, un simptom cu care unele femeile se confrunta este anxietatea.
Dorinta sexuala sau libidoul se reduce la menopauza, tot din cauza nivelurilor scazute ale unor hormoni importanti.
Tot pe lista celor mai comune simptome ale menopauzei se afla cresterea in greutate.
De multe ori, femeile aflate la menopauza se confrunta cu simptome precum pielea uscata, gura uscata si ochii uscati. Retine ca nu toate femeile au toate aceste simptome enumerate in acest segment.
Menopauza naturala este un proces treptat si are trei stadii: perimenopauza, menopauza propriu-zisa si post-menopauza. Pe langa modificarile aparute in ceea ce priveste menstruatia, simptomele perimenopauzei, menopauzei si postmenopauzei sunt, in general, aceleasi.
Cele mai frecvente semne timpurii ale perimenopauzei sunt:
Perimenopauza debuteaza cu cativa ani inainte de menopauza, cand ovarele produc din ce in ce mai putin estrogen.
Perimenopauza dureaza pana la menopauza, punctul in care ovarele nu mai elibereaza ovule. In ultimul an sau in ultimii doi ani ai perimenopauzei, scaderea in ceea ce priveste productia de estrogen se accelereaza.
Acesta este momentul cand a trecut un an de cand femeia a avut ultima ei menstruatie. In aceasta etapa, ovarele au incetat sa mai elibereze ovule si sa mai produca mari cantitati de estrogen. Se estimeaza ca 75% dintre femei se confrunta cu bufeuri la menopauza.
Alte simptome frecvente ale menopauzei sunt: insomniile, uscaciunea vaginala, cresterea in greutate, depresia, anxietatea, problemele de memorie, dificultatile de concentrare, scaderea libidoului, pielea uscata si gura uscata, urinari frecvente, sani durerosi sau sensibili, dureri de cap, palpitatii, infectii urinare, etc.
Acestia sunt ani care urmeaza dupa menopauza. In acest stadiu, simptomele menopauzei (cum ar fi bufeurile) se calmeaza in cazul majoritatii femeilor, insa riscurile asociate cu scaderea nivelului de estrogen cresc pe masura ce femeia inainteaza in varsta.
Este important sa discuti cu medicul tau daca te confrunti cu simptome neplacute ale menopauzei, care iti afecteaza unele aspecte ale vietii, sau daca simptomele menopauzei apar inainte de varsta de 45 de ani.
Medicul ar trebui sa poata diagnostica menopauza sau perimenopauza in cazul unei femei, pe baza varstei acesteia, pe baza intrebarilor in legatura cu tiparul menstruatiilor si pe baza informatiilor oferite de aceasta despre orice fel de semne si simptome fizice care pot indica menopauza.
Daca exista posibilitatea ca femeia sa fie insarcinata, medicul poate recomanda ca aceasta sa faca un test de sarcina.
Semnele si simptomele menopauzei sunt, de regula, suficiente pentru ca medicul sa isi dea seama ca unele femei au inceput tranzitia catre menopauza. In unele cazuri, poate fi recomandata o evaluare mai amanuntita a femeii, medicul recomandand anumite analize hormonale.
Testele de sange nu sunt, de regula, necesare pentru a diagnostica menopauza, dar in anumite situatii, medicul poate sa iti recomande un tip de analize de sange, pentru a verifica nivelul hormonilor importanti in cazul tau:
Pe baza simptomelor pacientei si a antecedentelor ei medicale, medicul poate recomanda si alte investigatii, care ar putea fi responsabile de simptomele pe care le are femeia. Ecografia transvaginala poate fi utila, pentru ca aceasta investigatie scoate la iveala posibile malformatii ale uterului si nu numai.
Pentru ca menopauza este asociata cu un risc mai mare de osteoporoza si fracturi, este important ca femeile sa faca si o osteodensitometrie, o investigatie care masoara densitatea osoasa.
Pe langa exemplele de mai sus, medicul poate decide sa apeleze la teste de sange suplimentare, care sunt folosite pentru a confirma diagnosticul de menopauza. Acestea sunt:
In farmacii gasesti si un test de menopauza, pe care il poti face in intimitatea casei. Acesta este un test rapid, care arata daca in urina este prezent hormonul FSH (hormonul de de stimulare foliculara). Valorile FSH-ului care sunt in mod constant crescute, combinate cu lipsa menstruatiei pe o perioada de 12 luni consecutive, sunt de regula o confirmare a menopauzei. Pentru un diagnostic corect, mergi la medicul tau.
Dupa menopauza, riscul ca femeia sa dezvolte anumite afectiuni medicale creste. Iata cateva exemple de complicatii ce pot sa apara dupa instalarea menopauzei:
Cataracta se afla si ea pe lista complicatiilor ce pot sa apara in urma menopauzei.
Tot o complicatie a menopauzei este incontinenta urinara, de aceea, este extrem de important sa ii spui medicului tau daca te confrunti cu aceasta problema. Pe masura ce tesuturile vaginului si ale uretrei isi pierd elasticitatea, este posibil ca femeia sa se confrunte cu anumite simptome: nevoia puternica de a urina, nevoia subita de urinare, urinari frecvente, urmate de o pierdere involuntara de urina (incontinenta) sau de pierderea urinei in timp ce persoana tuseste, rade sau ridica greutati (incontinenta urinara de efort).
Menopauza poate avea drept complicatie si un risc mai mare de a dezvolta afectiuni ale inimii si ale vaselor de sange (boli cardiovasculare). Atunci cand nivelul de estrogen scade, riscul de boala cardiovasculara al femeii creste, asa ca este important sa iti intrebi medicul ce poti face pentru a-ti proteja inima si vasele de sange.
Pe lista complicatiilor menopauzei se afla si periodontita, o infectie grava a gingiilor, cauzata de bacteriile care s-au dezvoltat pe dinti si gingii.
O complicatie a menopauzei este osteoporoza sau faptul ca oasele sunt mai slabite (densitatea osoasa este redusa, la fel si rezistenta oaselor). Aceasta boala, tocmai pentru ca iti face oasele sa devina mai fragile, mai slabite, duce la un risc crescut de fracturi. In primii ani dupa menopauza, densitatea osoasa scade foarte repede.
Ce inseamna acest gen de complicatie? Subtierea peretilor vaginului, cauzata de scaderea nivelului de estrogen. Atrofia vaginala apare cel mai frecvent dupa menopauza. La unele femei, simptomele atrofiei vaginale apare in timpul perimenopauzei (anii de dinaintea menopauzei).
Dispareunia este termenul folosit pentru a defini durerea recurenta in zona genitala sau in interiorul pelvisului in timpul raporturilor sexuale. Durerea poate fi ascutita sau intensa. Ea poate sa apara inainte, in timpul sau dupa actul sexual. Una dintre cauzele ei este uscaciunea vaginala (cauzata, printre altele, de menopauza).
La menopauza, din cauza ca productia de hormoni nu mai este la fel ca pana acum, se observa ca metabolismul este mai lent.
Multe femei observa ca iau in greutate in timpul "tranzitiei" catre menopauza si dupa menopauza, deoarece metabolismul lor incetineste.
Scaderea nivelului de estrogen (asociata cu menopauza) este legata de multe probleme de sanatate, care devin mai frecvente pe masura ce femeile inainteaza in varsta. Una dintre aceste probleme se observa la nivelul vezicii si intestinului, care nu mai functioneaza la fel de bine ca inainte.
Dupa menopauza, femeile au un risc mai mare de a dezvolta maladia Alzheimer.
Tot dupa menopauza, se observa ca scade elasticitatea pielii, iar ridurile apar in numar cat mai mare.
Dupa menopauza, exista o probabilitate mare ca femeile sa aiba un tonus muscular mai slab, o rezistenta musculara mai redusa.
Dupa menopauza, vederea poate sa slabeasca, fie din cauza cataractei, fie din cauza degenerescentei maculare.
Femeile se confrunta cu un risc mai mare de cancer mamar dupa instalarea menopauzei. De aceea, screeningul si analizele regulate pot reduce semnificativ acest risc.
Uscaciunea vaginala si scaderea elasticitatii pot cauza disconfort si o usoara sangerare in timpul raportului sexual. De asemenea, tot dupa menopauza este posibil ca senzatiile in zona intima sa se reduca, iar acest lucru poate reduce dorinta sexuala (libidoul este scazut).
Cand nivelul de estrogen scade, odata cu el se schimba si dispozitia femeii. Scaderea estrogenului poate face ca, ocazional, unele femei sa aiba episoade in care uita mai des, au "ceata mintala", ceea ce poate duce la frustrari, la schimbari de dispozitie (afectand in mod negativ starea de spirit a femeii).
Nu toate femeile isi doresc sa ia un tratament pentru calmarea simptomelor menopauzei (mai ales pentru ca unele dintre noi simt ca nu au nevoie de un anumit tratament), insa daca ai constatat ca simptomele sunt neplacute, ca iti afecteaza calitatea vietii, ca nu te poti odihni cum trebuie, ca esti mai irascibila sau ca ai un apetit sexual redus, retine ca sunt disponibile mai multe optiuni care te-ar putea ajuta sa contracarezi efectele menopauzei.
Daca simptomele tale sunt severe sau iti afecteaza calitatea vietii, este foarte posibil ca medicul sa iti recomande un tratament medicamentos, in functie de nevoile tale.
Pe langa terapia de substitutie hormonala, care poate fi un tratament eficient in cazul femeilor care au varste sub 60 de ani sau pentru cele aflate in intervalul de 10 ani inainte de debutul menopauzei, exista si alte tipuri de medicamente care pot calma simptomele.
Terapia hormonala este eficient apentru reducerea sau controlul unor simptome cum ar fi: bufeurile, transpiratiile nocturne, inrosirea fetei, atrofia vaginala, osteoporoza.
Pe de alta parte, daca te confrunti cu caderea parului, subtierea parului si uscaciunea vaginala, medicul tau iti poate prescrie alte medicamente, care trateaza unele simptome specifice menopauzei. Desigur, exista si alte medicamente folosite pentru a calma simptomele menopauzei sau pentru a le tine sub control:
In functie de simptome si de istoricul medical, medicul poate prescrie anumite creme si lotiuni cu estrogen, cu aplicare vaginala, antidepresive in doze mici, medicamente pentru tensiunea arteriala, unele medicamente pentru a preveni sau trata osteoporoza.
Daca vrei sa apelezi la medicina naturista (dupa ce discuti inainte cu un medic fitoterapeut), poti trata unele simptome ale menopauzei cu ajutorul remediilor din plantele medicinale.
Principalul tratament pentru simptomele menopauzei este terapia de substitutie hormonala, desi este bine sa stii ca exista si alte tratamente pentru unele dintre simptomele neplacute ale menopauzei. Terapia de substitutie hormonala implica administrarea de estrogen pentru a inlocui nivelul scazut din organismul femeii din preajma menopauzei. Aceasta terapie poate calma multe dintre simptomele menopauzei.
Expertii spun ca terapia de substitutie hormonala este eficienta si ca ar trebui prescrisa femeilor cu simptomele menopauzei, dupa ce li s-au explicat care sunt riscurile si beneficiile.
Exista doua tipuri principale de terapie de substitutie hormonala:
In anumite cazuri, medicul iti poate prescrie anumite suplimente nutritive. Acestea sunt adjuvante la terapia cu hormoni. De exemplu, pentru oase sanatoase, iti poate recomanda sa iei calciu, vitamina D si fluor).
Totodata, suplimentele pe baza de calciu, vitamina D si magneziu te pot ajuta sa iti reduci riscul de osteoporoza si iti imbunatatesc nivelul de energie si calitatea somnului. Retine: vorbeste cu medicul tau despre suplimentele care te-ar putea ajuta in cazul simptomelor pe care le ai.
Alte elemente esentiale pentru organismul femeii, mai ales in anii de dinaintea menopauzei si in perioada de postmenopauza, sunt acizii grasi esentiali, cum ar fi Omega 3 (EPA si DHA). Indicati si benefici pentru organismul femeii sunt si acizii grasi Omega 7, Omega 6 si Omega 9, iar surse bune sunt uleiul de catina (Omega 7), uleiul de masline (Omega 9), limba-mielului (Omega 6). Intreaba-ti medicul despre ce fel de suplimente nutritive ai voie sa iei, mai ales unele care sa contina toti acesti acizi grasi esentiali.
Pentru a calma unele simptome ale menopauzei, poti practica anumite tehnici de relaxare. Ideal ar fi ca la intervale regulate de timp, sa practici exercitii care te ajuta sa te relaxezi si tehici de respiratie, cum ar fi: yoga, meditatie, etc. Desigur, si acupunctura ar putea sa ajute in anumite situatii, in cazul unor simptome ale menopauzei.
Este important sa ai grija de pielea ta acum mai mult ca oricand. Aplica zilnic creme hidratante si produse ce contin agenti hidratanti, pentru a reduce uscaciunea pielii.
De asemenea, ar trebui sa mergi la medicul dermatolog, in cazul in care nu gasesti solutii care sa te ajute sa lupti contra pielii uscate sau iritatiilor de pe piele ori mancarimilor generalizate, cu care te confrunti la menopauza. De asemenea, medicul dermatolog iti poate recomanda anumite tratamente anti-aging, care sa hraneasca pielea de la exterior.
Menopauza nu necesita un tratament medical, in schimb, tratamentele se axeaza mai degraba pe calmarea semnelor si simptomelor si pe prevenirea afectiunilor cronice ori pe controlul acestora, mai ales ca odata cu inaintarea in varsta pot sa apara numeroase complicatii pe fondul menopauzei. Insa chiar si fara necesitatea tratamentului, menopauza poate afecta calitatea vietii femeii, prin simptomele pe care le are si prin intensitatea si frecventa acestora.
Menopauza, desi poate pare greu de crezut, iti poate afecta sanatatea mintala. Pe masura ce te apropii de "varsta a doua", ies la iveala adeseori stresul, anxietatea si fricile. Acestea pot fi atribuite partial modificarilor de natura fizica - de pilda, scaderea nivelului de estrogen si de progesteron. Insa pot sa existe si modificari sau schimbari de natura emotionala, cum ar fi faptul ca femeia isi face griji in privinta inaintarii in varsta, ca pierde anumiti membri din familie sau ca, de acum, copiii sunt mari si pleaca de acasa.
Pentru anumite femei, menopauza poate fi o perioada dificila, marcata de izolare sau frustrare. Poate ca prietenii si cei din familie nu inteleg intotdeauna prin ce schimbari treci sau poate ca nu iti ofera sprijinul de care ai nevoie. Daca intampini dificultati si simti ca iti este greu sa accepti menopauza sau sa ii faci fata, este posibil sa dezvolti anxietate sau depresie.
De aceea, pentru ca menopauza poate avea un impact asupra psihicului tau, nu trebuie sa ignori nici acest gen de simptome si trairi: daca te simti in mod regulat trista, iti vine sa plangi des, te simti neajutorata sau goala pe dinauntru, s-ar putea sa te confrunti cu depresia, asa ca este bine sa ceri ajutorul unui specialist.
Nu ezita sa stai de vorba cu un psiholog / psihoterapeut ori cu un psihiatru, pentru ca depresia in timpul menopauzei poate fi tratata. Medicul specialist iti poate prescrie medicamente, terapie, sa faci unele schimbari in viata ta sau o combinatie intre aceste optiuni.
Retine ca multe dintre semnele si simptomele asociate cu menopauza sunt temporare. Asadar, daca iei anumite masuri, poti reduce sau preveni efectele simptomelor neplacute ale perimenopauzei si menopauzei:
Este important sa mentii in aceasta perioada o dieta echilibrata si cat mai variata, sa incerci sa mananci sanatos, mai ales daca vrei sa tii sub control efectele menopauzei.
Cercetatorii au descoperit ca acizii grasi Omega 3 pot calma stresul psihologic si simptomele depresive. Asa ca este bine de stiut ca Omega 3 se gasesc in alimente precum pestele gras si, daca nu obisnuiesti sa mananci peste gras de mare adancime, poti lua suplimente nutritive cu Omega 3.
Femeile care se afla la menopauza sau perimenopauza ar trebui sa aiba o dieta echilibrata, care include: fructe, legume, cereale integrale, grasimi nesaturate (bune), fibre, carbohidrati complecsi (nerafinati).
Ca reguli generale, incearca sa incluzi in dieta ta cat mai multe tipuri de fructe, legume si cereale integrale. Limiteaza consumul de grasimi saturate (rele), uleiuri si zahar. Intreaba-ti medicul daca ai nevoie de suplimente cu calciu sau vitamina D, pentru a-ti asigura necesarul zilnic in privinta acestor nutrienti.
Fructele si legumele - acestea contin fibre dietetice, care tin apetitul sub control, antioxidanti pentru a incetini procesul de imbatranire si fitosteroli, care pot sa ajute la echilibrarea nivelurilor de hormoni.
Legumele crucifere - aliatii din familia cruciferelor (broccoli, varza si kale) contin substante care ajuta in mod natural la echilibrarea nivelurilor de estrogen; aceste legume sunt bogate in fibre, vitamina C, vitamina K si electroliti.
Alimente bogate in fibre - nu uita ca fibrele sunt importante pentru sanatatea sistemului digestiv si a sistemului cardiovascular. In plus, te ajuta sa iti mentii o greutate optima. Unele studii arata ca dietele bogate in fibre ar putea ajuta la echilibrarea productiei de estrogen.
Grasimi sanatoase si uleiuri presate la rece - Acestea mentin nivelul inflamatiei cat mai scazut, iti stimuleaza metabolismul si contribuie la satietate - lucru important daca vrei sa previi cresterea in greutate. Uleiurile nerafinate iti ofera vitamina E, o vitamina esentiala, care ajuta la reglarea productiei de estrogen. Surse de grasimi sanatoase: avocado, laptele de cocos, semintele si fructele de mare, ulei de masline extravirgin, ulei de in.
Este important sa fii in continuare activa din punct de vedere sexual, pentru a reduce uscaciunea vaginala si pentru a imbunatati fluxul sangvin in zona vaginului. Problemele sexuale (cauzate de factori precum uscaciunea vaginala, atrofia vaginala) sunt comune in cazul femeilor, in anii de postmenopauza, ceea ce sugereaza ca menopauza poate sa scada libidoul.
Expertii spun ca apetitul sexual redus este adeseori cauzat de nivelurile scazute de estrogen, care pot afecta excitatia sexuala si, drept rezultat, actul sexual este mai dureros in cazul femeilor. Cauzele care duc la calitatea scazuta a vietii sexuale sunt numeroase. Fluctuatiile hormonale in timpul perimenopauzei si menopauzei pot afecta si ele sanatatea mintala a unei femei si, la randul lor, aceste dezechilibre pot cauza o scadere a interesului fata de sex.
Reducerea fluxului sangvin afecteaza, totodata, lubrifierea vaginului si, in general, excitatia sexuala. Drept rezultat, femeia nu se mai bucura la fel de mult de partidele de sex si ii este dificil sa ajunga la orgasm. Actul sexual poate fi chiar dureros, inconfortabil.
Si stresul isi poate pune amprenta asupra libidoului unei femei, iar dezechilibrele hormonale cu care se confrunta in anii menopauzei pot sa o faca mai irascibila sau deprimata.
In ciuda numeroaselor neplaceri care afecteaza viata sexuala, este bine sa stii ca exista solutii care pot alunga durerile in timpul sexului, pot ameliora atrofia vaginala, si pot combate uscaciunea mucoasei vaginale. Spune-i medicului tau ginecolog daca te confrunti cu acest gen de probleme, iar el iti va prescrie un tratament in functie de simptomele tale.
Nu uita ca este important sa folosesti un lubrifiant potrivit nevoilor tale, pentru a combate uscaciunea vaginala si sa discuti deschis cu partenerul tau despre disconfortul din timpul sexului. Incercati sa alocati mai mult timp preludiului sau sa comunicati mai mult despre lucrurile care va fac placere atunci cand sunteti in dormitor.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: