Fosfatidilserina (din floarea-soarelui): beneficii, recomandari

Fosfatidilserina este o substanta necesara pentru membranele sanatoase ale celulelor nervoase (neuronilor) si pentru buna functionare a mielinei (un strat de fosfolipide care inconjoara axonii neuronilor).

Beneficii fosfatidilserina

Fosfatidilserina are multe functii vitale in tesuturile si organele corpului uman, insa cel mai important este faptul ca ea reprezinta o "caramida" esentiala pentru buna functionare a miliardelor de neuroni din creier.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Poate ca nu stiai, insa fosfatidilserina este produsa de corpul nostru, dar mare parte din aportul de fosfatidilserina il luam din alimentatie. Cand alimentele nu ne ofera suficienta fosfatidilserina sau in cazul in care avem o nevoie mai mare in ceea ce priveste aceasta molecula importanta, suplimentele alimentare sunt o optiune, pe care medicul tau ti-o poate recomanda.

Fosfatidilserina este un tratament bun pentru maladia Alzheimer si a fost folosita de-a lungul timpului pentru declinul cognitiv asociat cu varsta inaintata, pentru depresie, ADHD si imbunatatirea performantelor sportive.

In mod normal, ne putem lua doza de fosfatidilserina din alimente cum ar fi organele animalelor (de exemplu, creierul vacilor, splina de porc si inima de la gaini). Insa in dieta moderna tipica rareori sunt incluse organele de la animale, ca parte din alimentatia zilnica. Asa ca cel mai bun mod prin care iti poti mentine sanatatea creierului este sa iei fosfatidilserina sub forma de supliment alimentar.

Fosfatidilserina a fost, initial, obtinuta din creierul bovinelor si inclusa in suplimente, insa din cauza unor motive de ingrijorare aparute dupa numeroase cazuri de "boala vacii nebune", suplimentele cu fosfatidilserina au ajuns sa fie fabricate in prezent din lecitina de floarea-soarelui.

Daca vrei sa iti mentii creierul sanatos si sa ai o memorie buna, iata cateva dintre beneficiile cele mai importante ale fosfatidilserinei:

* imbunatateste memoria

* intarzie pierderile de memorie

* imbunatateste comunicarea verbala

* reduce anxietatea

* imbunatateste starea de spirit

* imbunatateste capacitatea de a face fata stresului

* imbunatateste puterea de concentrare

* fosfatidilserina exogena (administrata din exterior), adica o doza cuprinsa intre 300-800 mg/zi, este absorbita in mod eficient in oganismul uman, trece de bariera sange-creier si incetineste in mod eficient, opreste sau inverseaza alterarile biochimice si deteriorarea structurala a neuronilor (celulelor nervoase).

* fosfatidilserina sustine functiile cognitive la oameni, inclusiv: formarea memoriei pe termen scurt, consolidarea memoriei pe termen lung, abilitatea de a crea noi amintiri, abilitatea de a "dezgropa"/recupera amintiri, abilitatea de a invata si de a-ti aminti informatia, abilitatea de concentrare, abilitatea de a deduce si de a rezolva problemele, aptitudinile lingvistice si abilitatea de a comunica;

* fosfatidilserina sustine, totodata, functiile aparatului locomotor, in special reactiile rapide si reflexele.

Recomandari pentru fosfatidilserina

Retine ca fosfatidilserina este o fosfolipida si ca ea este o componenta importanta a membranelor celulare. Ea se gaseste in cantitati mari in creier, ajuta la mentinerea celulelor intacte si imbunatateste concentrarea, memoria, dispozitia si multe altele.

Fosfatidilserina este, deci, o substanta chimica ce are multe functii la nivelul intregului corp. Ea este cel mai des folosita pentru imbunatatirea functiei mentale, in special la persoanele varstnice. Daca vrei sa iei suplimente cu fosfatidilserina, cere sfatul medicului tau si nu uita ca suplimentele au urmatoarele recomandari:

Fosfatidilserina este necesara pentru memorie. Ea stimuleaza substantele chimice din creier, pentru ca semnalele dintre neuroni sa fie transmise mai rapid.

Fosfatidilserina ajuta la buna functionare a neuronilor. Ea functioneaza in combinatie cu acidul gras DHA, pentru a proteja celulele creierului.

Fosfatidilserina poate sa ajute in cazul simptomelor maladiei Alzheimer. Suplimentele cu fosfatidilserina (care in prezent sunt fabricate din lecitina de floarea-soarelui) pot creste nivelul substantelor chimice din creier implicate in functionarea memoriei si pot imbunatati comunicarea dintre neuroni. Administrarea de suplimente cu fosfatidilserina poate reduce simptomele bolii Alzheimer si ale dementei in cazul unor pacienti.

Fosfatidilserina scade severitatea depresiei. Pentru ca fosfatidilserina afecteaza nivelurile unor neurotransmitatori din creier care sunt asociati cu starea de spirit, cercetarile au aratat ca ea poate sa reduca severitatea depresiei.

Fosfatidilserina trateaza simptomele ADHD-ului. In cazul persoanelor diagnosticate cu ADHS, fosfatidilserina a ajutat mult, in sensul ca a crescut puterea de concentrare, a stimulat memoria si cognitia, a stimulat dispozitia si a calmat stresul, prin reducerea nivelului de cortizol.

 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Phosphatidylserine and the human brain.", publicat in Nutrition, in 2015, autori Glade MJ, Smith K.
  • WebMD - https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-992/phosphatidylserine
  • Studiul " Effects of phosphatidylserine therapy in geriatric patients with depressive disorders.", publicat in Acta Psychiatrica Scandinavica, autori Maggioni M, Picotti GB, Bondiolotti GP, Panerai A, Cenacchi T, Nobile P, Brambilla F.
  • WebMD - https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/phosphatidylserine-uses-and-risks#1

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0