

Uscaciunea vaginala (simptom al menopauzei): cauze si tratamente
Uscaciunea vaginala (simptom al menopauzei): cauze si tratamente
Uscaciunea vaginala (simptom al menopauzei): cauze si tratamente
În timpul menopauzei, producția de estrogen (un hormon sexual feminin) se reduce. Când se întâmplă acest lucru, o serie de modificări - multe dintre ele neplăcute - se petrec în corpul femeilor, iar acestea se confruntă inclusiv cu uscăciunea vaginală.
La menopauză, menstruațiile devin neregulate și apoi încetează. Femeia aflată în această perioadă a vieții se poate confrunta cu bufeuri (senzație de căldură intensă, întâlnită în special pe durata menopauzei), schimbări de dispoziție și apariția părului facial.
Uscăciunea vaginală este un alt simptom frecvent al menopauzei și aproape una din trei femei se confruntă cu acest simptom în timp ce trece prin „schimbările menopauzei“. Iar uscăciunea vaginală devine și mai frecventă postmenopauză.
Specialiștii spun că uscăciunea vaginală poate să apară la orice vârstă, iar cauzele pot fi diferite și multiple. Poate să semene cu o iritație minoră, dar lipsa lubrifierii naturale a vaginului poate avea un impact uriaș asupra vieții sexuale a femeii. Din fericire, există câteva tratamente disponibile care pot atenua uscăciunea vaginală.
Din ce cauze apare uscăciunea vaginală?
În mod normal, pereții vaginului se mențin lubrifiați cu ajutorul unui strat subțire dintr-un lichid transparent. Estrogenul, un hormon important, ajută la menținerea acelui lichid (lubrifierea naturală a vaginului) și menține mucoasa vaginului sănătoasă, groasă și elastică.
În timpul menopauzei, scăderea nivelului de estrogen reduce cantitatea de lichid disponibil, iar lubrifierea naturală nu mai este la cote optime. De asemenea, vaginul este mai puțin elastic și mai subțire. Acest lucru se numește atrofie vaginală.
Pe lângă instalarea menopauzei, nivelul estrogenului poate să scadă mult și din alte cauze, cum ar fi:
- nașterea sau alăptarea;
- tratamentele pentru cancer (radioterapia sau chimioterapia);
- îndepărtarea chirurgicală a ovarelor;
- medicamentele anti-estrogen, folosite pentru a trata fibromul uterin și endometrioza.
Alte cauze ale uscăciunii vaginale pot fi:
- sindromul Sjogren, o boală autoimună care atacă celulele din corp care sunt implicate în secreția de salivă, de lacrimi, adică acele celule care produc umiditate;
- alergiile și medicamentele pentru răceală, precum și anumite antidepresive;
- spălăturile (dușurile) vaginale;
- preludiul insuficient înainte de actul sexual.
Indiferent de cauză, uscăciunea vaginală poate fi extrem de incomodă. Netratată, ea poate duce la mâncărime, senzație de arsură și dureri în timpul actului sexual (dispareunie).
Tratamente pentru uscăciunea vaginală
Tratamentul depinde de cauza care a declanșat uscăciunea vaginală. Femeile care au probleme în ceea ce privește lubrifierea naturală a vaginului, din cauza schimbărilor hormonale, pot adeseori să aibă de câștigat de pe urma terapiei cu estrogen.
În unele cazuri, medicul poate recomanda un tratament local pentru uscăciune vaginală, cum ar fi ovulele cu estrogen. În cazul altor femei, în special cele care au, pe lângă uscăciune vaginală, și bufeuri, opțiunile pot fi ori un medicament oral prescris de medic, ori un plasture care eliberează estrogen în tot corpul. În unele cazuri, ambele abordări pot fi folosite pentru a trata eficient uscăciunea vaginală.
Tratamentele locale cu estrogen care sunt introduse în vagin sub forma unui inel sau a unei creme pot completa acțiunea medicamentelor prescrise de medic, pentru a crește nivelul acestui hormon.
Pe lângă terapiile bazate pe estrogen, și alte abordări pot ameliora senzațiile neplăcute, în special când e vorba de durerea din timpul actului sexual. De exemplu, există o paletă largă de lubrifianți care pot ajuta femeile care se confruntă cu uscăciunea vaginală. Aceste produse sunt fie pe bază de silicon, fie pe bază de ulei, fie pe bază de apă și sunt folosite pentru a face actul sexual mai confortabil.
De asemenea, există creme hidratante vaginale, disponibile în farmacii, care sunt o modalitate eficientă de a reduce efectele uscăciunii vaginale. Aceste creme sunt agenți de hidratare care ajută la introducerea apei în țesuturile vaginului. Vorbește cu medicul tău ginecolog pentru a află ce tip de tratament pentru uscăciunea vaginală este potrivit pentru tine, mai ales dacă, odată cu instalarea menopauzei, te confrunți cu disconfort în zona intimă.
Suplimente care combat anumite simptome ale menopauzei
În anumite cazuri, medicul poate recomanda anumite suplimente alimentare doamnelor aflate la menopauză, mai ales că există numeroase opțiuni pentru ele. De exemplu, acizii grași esențiali Omega 3 și Omega 6 (care se găsesc sub formă de suplimente), au beneficii pentru organism.
Sunt grăsimi bune de care organismul are nevoie pentru numeroase procese, inclusiv pentru producția de hormoni. Este important să îți întrebi medicul dacă îți poate recomanda un complex de astfel de acizi grași, mai ales că studiile arată că aceștia pot ameliora uscăciunea vaginală.
De exemplu, uleiul de cătină conține betacaroten, anumite minerale, acizi grași Omega 3, Omega 6 și Omega 9 și, în plus, este o sursă bogată de acizi grași esențiali Omega 7. Iată doar câteva exemple de substanțe care trebuie să se regăsească în suplimentele alimentare pe care le poți lua, pentru a-ți asigura nutrienții necesari pentru buna funcționare a membranelor din zona vaginală.
Când trebuie să mergi la medic dacă te confrunți cu uscăciunea vaginală?
E indicat să mergi la medic dacă:
- ai uscăciune vaginală de câteva săptămâni și remediile pe care le-ai încercat nu funcționează
- uscăciunea vaginală îți afectează viața de zi cu zi
- ai scurgeri neobișnuite sau sângerare din vagin
- ai sângerări după sex sau între menstruații
Dacă ai uscăciune vaginală din cauza modificărilor nivelului hormonal, ți se pot prescrie creme, geluri, plasturi sau medicamente pentru a crește nivelul de estrogen.
Ce să faci și ce să nu faci când te confrunți cu uscăciunea vaginală?
Ce să faci dacă ai uscăciune vaginală?
- Folosește lubrifianți pe bază de apă înainte de sex, pune-i în și în jurul vaginului, pe penisul partenerului, pe degetele partenerului sau pe o jucărie sexuală dacă folosești una.
- Utilizează creme hidratante vaginale pentru uscăciunea vaginală, care se aplică în interiorul vaginului pentru a-l menține umed.
- Folosește săpunuri neparfumate su geluri de duș speciale când te speli în zona intimă.
- Încearcă să te bucuri de mai mult preludiu, astfel încât să te simți mai excitată în timpul sexului.
Ce să NU faci dacă ai uscăciune vaginală?
- Nu utiliza săpunuri parfumate în interiorul și în jurul vaginului.
- Nu pune creme sau loțiuni precum vaselina în interiorul vaginului deoarece te poți alege cu o infecție.
- Nu utiliza în interiorul vaginului creme hidratante care nu sunt special create pentru acea zonă.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual – Menopause
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/menopause/menopause
Te-ar mai putea interesa și...