Bufeuri la menopauză: de ce apar și cum le reduci

Bufeurile sunt acea senzație de căldură intensă pe care o simt femeile mai ales în anii menopauzei ori în anii care reprezintă tranziția către menopauză.

De multe ori, femeile se confruntă cu aceste valuri sau puseuri de căldură intensă și în timpul nopții, iar transpirațiile nocturne le pot afecta calitatea somnului. Există, însă, anumite măsuri care pot ajuta la reducerea simptomelor bufeurilor la menopauză.

Cauzele care determină apariția bufeurilor la menopauză

Bufeurile sunt acele senzații subite de căldură, care se extind mai ales către zona feței, gâtului și a pieptului. Când bufeurile apar în timpul nopții, apar transpirațiile nocturne, o altă neplăcere cu care se confruntă unele dintre femeile aflate la menopauză. Statisticile de peste hotare arată că până la 85% dintre femei raportează că au bufeuri în timpul menopauzei, așa că este important să cunoaștem nu doar de ce apar aceste stări, cât mai ales cum le putem ameliora.

Recomandările experților DOC.ro

Potrivit experților, în mod natural, menopauza are loc între 45 și 55 de ani și perioada aceasta de tranziție durează în jur de 7 ani, însă ea poate continua chiar și până la 14 ani. Potrivit unor estimări făcute de specialiști, ocurența bufeurilor poate să se întindă pe o perioadă, în medie, de 5,2 de ani. Cu cât debutează menopauza mai devreme în viața unei femei, cu atât bufeurile se pot întinde pe o perioadă mai mare de ani.

De ce apar, totuși, bufeurile?

Transpirațiile nocturne și bufeurile apar înainte, cât și în timpul menopauzei deoarece nivelul anumitor hormoni este în continuă schimbare, iar printre aceștia se află estrogenul și progesteronul, afectând controlul temperaturii corpului.

Dereglările apărute în ceea ce privește producția acestor hormoni afectează acțiunea altor hormoni care sunt responsabili de reglarea temperaturii corpului. Acest lucru cauzează stările caracteristice de căldură subită, de înroșire a feței și de transpirație excesivă pe care le au femeile. 

Experții spun că nu se cunoaște cu exactitate care este cauza bufeurilor, iar numeroase studii încearcă să înțeleagă mecanismul acestor stări. Există, însă, o dovadă clară că bufeurile rezultă dintr-un dezechilibru hormonal din corpul femeii, o schimbare în ceea ce privește producția unor hormoni importanți. Mai mult, se crede că obezitatea și sindromul metabolic ar crește incidența bufeurilor, așa că este important ca greutatea corpului să fie ținută sub control.

Simptome care însoțesc bufeurile

Frecvența bufeurilor poate să difere. Unele doamne se confruntă doar ocazional cu bufeurile la menopauză, pe când în cazul altor femei, simptomele ce însoțesc aceste stări pot să afecteze viața de zi cu zi. De exemplu, în cazul anumitor femei, tranziția către menopauză poate fi însoțită nu doar de bufeuri, ci și de: tulburări de somn, schimbări de dispoziție și irascibilitate, durere în timpul raportului sexual sau depresie.

 

 

Cum calmezi simptomele bufeurilor, la menopauză ori în perimenopauză

Poți încerca mai multe metode pentru a reduce bufeurile ori pentru a preveni apariția lor la menopauză. Medicii recomandă ca femeile să facă anumite schimbări în stilul de viață, pe o perioadă de cel puțin 3 luni, înainte de a începe orice fel de tratament medicamentos pentru bufeuri. 

Iată câteva dintre schimbările pe care le poți face în stilul tău de viață, pentru a reduce bufeurile:

  • Menține temperatura din dormitor cât mai scăzută, fă răcoare în timpul zilei și încearcă să bei mici cantități de apă rece înainte de culcare. 
  • Pentru pat, folosește așternuturi sau cearceafuri ori lenjerii care să fie din materiale care nu te fac să transpiri mai mult decât în mod normal. 
  • Îmbracă-te în straturi, pentru a-ți fi mai ușor să dai jos hainele la începutul unui bufeu. 
  • Poți să ții în geantă un evantai sau un ventilator mic portabil, atunci când ai stări de căldură accentuată. 
  • Evită consumul de alcool, alimentele picante și cofeină, pentru că acestea pot agrava simptomele menopauzei. 
  • Dacă fumezi, încearcă să renunți la acest viciu, pentru că și fumatul poate să contribuie la anumite simptome ale menopauzei. 
  • Menține-ți greutatea corporală optimă, pentru că femeile care sunt supraponderale sau obeze se confruntă mai des cu bufeuri, iar aceste stări sunt mai severe. 
  • Poți să încerci anumite practici care te ajută să îți menții mintea sănătoasă, cum ar fi yoga și alte tehnici de relaxare, precum meditația, tai-chi etc.

Poți apela la un tratament hormonal pentru a trata bufeurile

Discută cu medicul tău ginecolog înainte de a folosi hormonoterapia pentru a trata simptomele menopauzei. În anumite situații, hormonii prescriși de medic se vor dovedi foarte eficienți în reducerea numărului și a severității bufeurilor. În plus, tratamentul hormonal este eficient și în reducerea uscăciunii vaginale, un alt simptom al menopauzei. 

Newsletter DOC dedicat

Există multe tipuri de hormoni disponibili pentru femei, pentru a trata bufeurile la menopauză. Printre aceștia se află estradiolul, estrogenii conjugați, modulatori selectivi ai receptorilor estrogenici și hormoni sintetici. Medicul este cel mai în măsură să îți prescrie un tratament personalizat, pentru a controla simptomele menopauzei, așa cum sunt bufeurile.

O dietă echilibrată

Anumiți nutrienți, în special proteinele și grăsimile, ajută organismul, ghidând hormonii și transmiterea semnalului în sistemul nervos. O dietă echilibrată poate reduce, totodată, și modificările ce apar la nivelul glucozei din sânge, care cauzează apariția unor simptome similare cu bufeurile. Așa că medicii recomandă ca femeile aflate la premenopauză sau menopauză să mănânce alimente bogate în acizi grași Omega 3, precum peștele de mare adâncime ori semințele de in măcinate. Totodată, recomandarea lor este ca, în cazul în care din alimentație lipsesc acești acizi grași esențiali, femeile ar putea să ia un supliment cu ulei de pește.

Un studiu a arătat eficacitatea unui tratament cu Omega 3 în ceea ce privește simptomele ori tulburările vasomotorii, așa cum sunt bufeurile. Mai multe femei au fost împărțite în două grupuri: un grup a primit suplimente cu Omega 3, un grup a primit capsule placebo. Participantele din primul grup au primit, timp de 12 săptămâni, o doză de Omega 3 de 1,8 grame pe zi. 

Fiecare capsulă conținea EPA (425 mg) și DHA (100 mg) și alte tipuri de Omega 3 (90 mg). Cercetătorii au vrut să afle în principal dacă disconfortul produs de simptomele vasomotorii (bufeuri) și frecvența acestor simptome s-au redus în urma intervenției. După 12 săptămâni, reducerea simptomelor vasomotorii în cazul grupului care a luat Omega 3 nu a fost foarte pronunțată, însă unele femei au observat o diferență relativă, având mai puține bufeuri pe zi. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“What Is Menopause?” - National Institute on Aging - https://www.nia.nih.gov/health/what-menopause
“Hot Flashes: What Can I Do?” - National Institute on Aging - https://www.nia.nih.gov/health/hot-flashes-what-can-i-do
"Efficacy of Omega-3 Treatment for Vasomotor Symptoms: A Randomized Controlled Trial - Omega-3 treatment for vasomotor symptoms", 2014, autori: Cohen LS, Joffe H, Guthrie KA, Ensrud KE, Freeman M, Carpenter JS, Learman LA, Newton KM, Reed SD, Manson JE, Sternfeld B, Caan B, Freeman EW, LaCroix AZ, Tinker LF, Booth-Laforce C, Larson JC, Anderson GL. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23982113/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0