Ginkgo Biloba: Beneficii pentru organism & Administrare

1. Despre ginkgo biloba
   a. Ce este ginkgo biloba?
   b. Originea ginkgo biloba
   c. Proprietățile ginkgo biloba
2. Cum folosim ginkgo biloba?
   a. Produse pe bază de ginkgo biloba
   b. Administrarea ginkgo biloba în suplimente naturale
3. De ce să folosim suplimente cu ginkgo biloba?
   a. Beneficiile suplimentelor cu ginkgo biloba
   b. Contraindicații în administrarea de ginkgo biloba
   c. Efecte secundare ale produselor cu ginkgo biloba

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Despre ginkgo biloba

Ginkgo biloba este un arbore care poate ajunge la vârsta de 1000 de ani și la înălțimea de 30 de metri, originar din sud-estul Chinei. Acesta este unul dintre cei mai vechi arbori de pe pământ. Extractul de ginkgo biloba este colectat din frunzele arborelui și folosit sub formă de supliment alimentar, tinctură, sirop sau cremă.

Ce este ginkgo biloba?

Ginkgo biloba este una dintre acele plante medicinale folosită din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile curative pe care le deține.

Originea ginkgo biloba

Originar din China, Japonia sau Coreea, ginkgo biloba a ajuns și pe continentul european începând cu anul 1730. Acesta este renumit pentru proprietățile curative pe care le deține, devenind una dintre cele mai comercializate plante medicinale.

Proprietățile ginkgo biloba

Proprietățile antioxidante fac din ginkgo biloba o plantă medicinală atât de apreciată. Încă din vechime, frunzele de ginkgo biloba erau deja folosite popular pentru tratarea afecțiunilor respiratorii precum bronșita. Frunzele acestui arbore conțin cantități mari de flavonoide și terpenoide, antioxidanți care oferă protecție organismului atunci când vine vorba despre efectul radicalilor liberi. Radicalii liberi nu numai că favorizează instalarea bolilor, însă totodată accelerează și procesul de îmbătrânire.

Cum folosim ginkgo biloba?

Ginkgo biloba poate fi folosit pentru menținerea sănătății și prevenirea unor afecțiuni, dar și pentru tratarea unor boli deja instalate. Indiferent de motivul pe care îl ai atunci când te hotărăști să iei ginkgo biloba, este important să te consulți cu medicul de familie înainte.

Produse pe bază de ginkgo biloba

Ginkgo biloba se găsește sub mai multe forme, iar tu poți alege cea mai potrivită metodă de administrare pentru tine.

Suplimente alimentare cu ginkgo biloba

Suplimentele alimentare cu ginkgo biloba pot fi folosite pentru stimularea circulației sangvine la nivelul creierului, pentru proprietățile sale antioxidante, pentru îmbunătățirea memoriei ori pentru proprietățile sale curative în tratarea multor afecțiuni. Specialiștii recomandă o doză mică pentru început – maximum 120 mg/ zi, care poate fi mărită apoi treptat în funcție de nevoi. Dacă se începe cu o doză prea mare, pot apărea problemele gastrointestinale.

Ceai de ginkgo biloba

Poți să te bucuri de proprietățile ginkgo biloba și utilizând aceste frunze sub formă de ceai – mare atenție însă, frunzele trebuie să fie complet uscate. Ceaiul de ginkgo biloba nu conține cofeină, ceea ce înseamnă că poate fi consumat și de către cei care evită cafeaua. Beneficiile consumului de ceai de ginkgo biloba sunt similare cu beneficiile suplimentelor alimentare, diferența este însă că în cazul suplimentelor este vorba despre o doză mai concentrată.

Tincturi cu ginkgo biloba

Tinctura de ginkgo biloba este un extract lichid obținut din frunzele arborelui cu același nume. Aceasta este recomandată persoanelor care nu au capacitatea de a înghiți suplimentele alimentare sub formă de capsulă sau tabletă.

Unguente cu ginkgo biloba

Unguentele cu ginkgo biloba sunt benefice pentru sănătatea pielii. Acestea pot atenua problemele precum celulita, însă totodată au și capacitatea de a preveni îmbătrânirea prematură a pielii și de a estompa ridurile de pe chip. Circulația periferică poate fi, de asemenea, îmbunătățită cu unguente care conțin acest extract, iar leziunile cutanate se vindecă mai repede.

Medicamente cu ginkgo biloba

Unele medicamente conțin, de asemenea, extract de ginkgo biloba. Printre acestea se numără medicamentele pentru îmbunătățirea circulației sangvine, precum și unele medicamente folosite în tratarea problemelor de auz sau vertijului.

Administrarea ginkgo biloba în suplimente naturale

Dacă te hotărăști să folosești ginkgo biloba sub formă de supliment natural, e bine să ceri mai întâi sfatul medicului de familie ori să respecți indicațiile oferite de producător pe eticheta produsului.

Doza zilnică recomandată de ginkgo biloba

În funcție de afecțiunile pentru care se ia suplimentul alimentar, doza poate fi altă:

  • Pentru anxietate: se poate recomanda o doză de 80 – 160 mg de extract de ginkgo biloba/ 3 ori pe zi, timp de 4 săptămâni
  • Pentru demență: între 60 și 480 mg pe zi, împărțite în 2-3 doze, administrat pe o perioadă de până la 1 an
  • Pentru dureri de picioare asociate cu circulația deficitară: 120 – 140 mg/ zi, împărțite în 2-3 doze, administrate pentru o perioadă de până la 6 ani
  • Pentru amețeli (vertigo): 160 mg/ zi, împărțite în două doze, timp de 3 luni
  • Pentru sindrom premenstrual: 80 mg/ zi, de două ori pe zi, începând din a 16-a zi a ciclului menstrual și până în a 5-a zi a ciclului următor.

Durata tratamentelor cu ginkgo biloba

Durata tratamentelor cu ginkgo biloba diferă în funcție de scopul pentru care iei acest supliment alimentar. În unele situații se recomandă administrarea pentru câteva săptămâni, în timp ce în altele e necesară folosirea suplimentului pe o perioadă de luni. Respectă indicațiile de pe eticheta produsului și sfatul medicului.

Interacțiuni dintre ginkgo biloba și unele medicamente

Suplimentele cu ginkgo biloba pot interacționa cu unele medicamente. De pildă, nu se recomandă aceste suplimente în asociere cu ibuprofenul, pentru că ginkgo biloba poate încetini coagularea sângelui, la fel ca acest medicament – astfel, crește riscul de sângerări și învinețire. Tot din cauza îngreunării coagulării sângelui se recomandă evitarea asocierii de ginkgo biloba cu aspirină, diclofenac, heparină, warfarină sau alte medicamente similare.

De ce să folosim suplimente cu ginkgo biloba?

Suplimentele cu ginkgo biloba au o serie de beneficii pentru sănătate, de aceea sunt atât de populare în ultimii ani. Acestea te pot ajuta să te menții sănătos, prevenind o serie de afecțiuni, dar și să combați anumite boli.

Beneficiile suplimentelor cu ginkgo biloba

Ginkgo biloba îmbunătățește metabolismul, contribuind la menținerea greutății ori, dacă este nevoie, la eliminarea kilogramelor în plus.

Ginkgo biloba este un tonic vascular excelent, acesta îmbunătățind circulația sangvină, mai ales în rândul pacienților vârstnici. Studiile au arătat că ginkgo biloba are capacitatea de a spori dilatarea vaselor de sânge și de a stimula fluxul sangvin la nivelul extremităților. Astfel, acest extract asigură oxigenarea corespunzătoare a organismului, energizând și fortificând organismul.

Extractul de ginkgo biloba conține antioxidanți care reduc stresul oxidativ la nivel ocular, prevenind astfel degenerescența maculară și afecțiunile precum cataracta. Mai mult decât atât, ginkgo biloba îmbunătățește vederea pacienților care suferă de glaucom, sporind mai ales vederea la distanță.

Datorită conținutului ridicat de flavonide și terpenoide, ginkgo biloba deține proprietăți antioxidante puternice. Mai mult decât atât, acest extract are și proprietăți antiinflamatoare. Studiile au dovedit că ginkgo biloba poate reduce inflamația în cazul artritei, bolilor intestinale inflamatorii, cancerului și afecțiunilor cardiovasculare.

Ginkgo biloba este eficient și în tratarea unor afecțiuni dermatologice precum vitiligo. Un studiu efectuat pe un eșantion de pacienți cu vitiligo a arătat că în urma administrării unei doze zilnice de 120 mg de extract, s-a constatat o ameliorare a depigmentării pielii. Folosit la nivel cutanat, sub formă de cremă, ginkgo biloba poate hidrata pielea și totodată are abilitatea de a estompa ridurile.

Prima utilizare terapeutică a acestui extract a fost, se pare, cea de remediu împotriva afecțiunilor respiratorii. Ei bine, unele studii confirmă potențialul pe care ginkgo biloba îl are în ușurarea simptomelor astmului. Proprietățile antiinflamatoare ale acestui supliment alimentar sunt cele care reduc manifestările bolilor respiratorii.

Unele cercetări arată că ginkgo biloba poate preveni atât depresia, cât și anxietatea. Mai mult decât atât, acest extract poate chiar să ușureze simptomele acestor tulburări psihice. Un studiu a arătat că o doză mai mare – 480 mg de ginkgo biloba, poate reduce simptomele anxietății generalizate după numai 4 săptămâni de administrare zilnică. În ceea ce privește depresia, remediul poate fi utilizat ca tratament adjuvant, deoarece poate ușura în mod eficient simptomele depresive.

Suplimentele cu ginkgo biloba îmbunătățesc funcțiile cerebrale și sporesc performanțele mintale. Studiile din ultimii ani au arătat că acest extract natural are capacitatea de a îmbunătăți memoria atât în rândul vârstnicilor, cât și în rândul tinerilor.
Disfuncțiile erectile și libidoul scăzut pot fi combătute cu ajutorul extractului de ginkgo biloba. Acesta îmbunătățește circulația sangvină, dilatând vasele de sânge și la nivelul sistemului reproducător.

Ginkgo biloba poate să atenueze și simptomele ADHD-ului în rândul copiilor. Un studiu realizat pe un eșantion de 50 de copii diagnosticați cu această tulburare a arătat că administrarea zilnică a unei doze de 120 mg de extract a ameliorat simptomele ADHD-ului, dar este nevoie de studii suplimentare pentru a confirma rezultatele.

Contraindicații în administrarea de ginkgo biloba

Cu toate că extractul din frunzele de ginkgo biloba este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor, există și situații în care acesta este contraindicat. De pildă, ginkgo biloba e contraindicat femeilor însărcinate, celor cu probleme cardiace ori persoanelor care urmează un tratament cu antidepresive.

În timpul sarcinii, de pildă, nu se recomandă administrarea de ginkgo biloba. Acesta poate cauza naștere prematură sau sângerări puternice în timpul nașterii. Nici în timpul alăptării nu se recomandă acest extract întrucât nu există suficiente studii care să certifice faptul că nu este deloc afectată calitatea laptelui.

Nici înainte și nici după intervențiile chirurgicale sau stomatologice nu sunt indicate suplimentele pe bază de ginkgo biloba întrucât acestea stimulează circulația sangvină, crescând astfel riscul de sângerări abundente.

Persoanele cu afecțiuni cardiovasclare, inclusiv cele care urmează un tratament pentru aceste afecțiuni, nu ar trebui să folosească ginkgo biloba decât dacă medicul le recomandă astfel. 

Efecte secundare ale produselor cu ginkgo biloba

Ginkgo biloba administrat în cantități moderate nu cauzează, în general reacții adverse. Există însă și situații în care pot apărea efecte secundare în urma administrării acestui extract natural.

Erupțiile cutanate pot apărea în urma administrării de ginkgo biloba. Dacă se observă asemenea erupții se oprește administrarea suplimentului alimentar și se merge la medicul dermatolog.

Tulburările digestive apar, în general, dacă se administrează cantități foarte mari de ginkgo biloba. Poate fi vorba despre: dureri sau crampe abdominale, constipație sau diaree.

Vertijul este o altă manifestare care poate apărea ca o consecință a administrării de ginkgo biloba. Se recomandă oprirea administrării dacă apar amețelile.

Durerea de cap este un alt posibil efect secundar în cazul administrării de suplimente cu ginkgo biloba.

Și palpitațiile pot apărea, mai ales în rândul pacienților cardiaci. Dacă apare un asemenea simptom, se recomandă consultul medical și oprirea utilizării extractului de ginkgo biloba.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mount Sinai – Ginkgo biloba
https://www.mountsinai.org/health-library/herb/ginkgo-biloba
NIH – Ginkgo 
https://www.nccih.nih.gov/health/ginkgo
MDPI - Ginkgo biloba in the Aging Process: A Narrative Review
https://www.mdpi.com/2076-3921/11/3/525
Studiul „Ginkgo biloba in the Aging Process: A Narrative Review”, apărut în Antioxidants 2022, 11(3), 525; https://doi.org/10.3390/antiox11030525, autori: Sandra Maria Barbalho et al.
Frontiers - An Updated Review of Randomized Clinical Trials Testing the Improvement of Cognitive Function of Ginkgo biloba Extract in Healthy People and Alzheimer’s Patients
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2019.01688/full
Studiul „An Updated Review of Randomized Clinical Trials Testing the Improvement of Cognitive Function of Ginkgo biloba Extract in Healthy People and Alzheimer’s Patients”, apărut în Front. Pharmacol., 21 February 2020, Sec. Ethnopharmacology, Volume 10 - 2019 | https://doi.org/10.3389/fphar.2019.01688, autori: Haolong Liu et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0