Solutii pentru pacientii cu colesterol si trigliceride crescute: acidul eicosapentaenoic (EPA)

Există mai multe tipuri de acizi grași Omega-3, iar unul dintre ei este acidul eicosapentaenoic (EPA). Studiile arată că EPA are numeroase beneficii pentru persoanele care au un nivel crescut de colesterol în sânge și pentru cele cu trigliceridele mărite.

Acizii grași Omega-3 sunt tipuri de grăsimi polinesaturate care se găsesc atât în peștele gras oceanic, cât și în surse de origine vegetală și în anumite suplimente nutritive. Acizii grași Omega-3 includ: acidul alfa-linoleic (ALA), EPA (acidul eicosapentaenoic) și DHA (acidul docosahexaenoic).

Aceste trei tipuri de Omega-3 sunt considerate "grăsimi sănătoase", deoarece nu par să contribuie la ateroscleroză, cunoscută pentru că duce la afecțiuni cardiovasculare. Însă studiile din ultimii ani au examinat în principal efectele pe care EPA și DHA le au asupra reducerii lipidelor din sânge și asupra scăderii riscului de boală cardiovasculară. Dintre acestea, EPA a ieșit în evidență, iar studiile au arătat că are numeroase efecte benefice.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Acidul eicosapentaenoic (EPA) este benefic pentru persoanele cu trigliceride crescute

Cercetările efectuate în ultimii ani au avut în prim-plan o formă de înaltă puritate a unui ester etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA), aprobată de autoritățile americane. Studiile randomizate și extrem de complexe au avut ca participanți pacienți cu hipertrigliceridemie (adică cei cu valori extrem de mari ale trigliceridelor serice).

Rezultatele analizei markerilor care reprezentau diverse stadii ale inflamației în ateroscleroză au scos la iveală beneficii care i-au impresionat pe cercetători. În comparație cu substanța placebo folosită în cadrul studiilor randomizate, o doză de 4 grame pe zi de EPA de înaltă puritate (acel ester etilic al EPA) a scăzut semnificativ valorile colesterolului LDL oxidat și nivelurile proteinei C reactive înalt sensibile (hsCRP).

Concluzia pe care au tras-o oamenii de știință după ce au analizat toate datele a fost că, în cazul pacienților cu diagnostic de hipertrigliceridemie, doza de 4 grame pe zi de EPA de înaltă puritate a reușit să reducă valorile colesterolului LDL oxidat, nivelurile proteinei C reactive înalt sensibile și nivelurile lipoproteinei asociate fosfolipazei A2 (un nou biomarker, o enzimă de fapt, pentru evaluarea riscului cardiovascular).

Cercetătorii spun că inflamația joacă un rol important în toate stadiile aterosclerozei, iar markerii inflamației sunt adeseori folosiți pentru a evalua riscul cardiovascular al unei persoane și pentru a ghida, uneori, deciziile în ceea ce privește tratamentul bolilor coronariene (cardiopatiei ischemice). Din punct de vedere terapeutic, EPA, acidul eicosapentaenoic, scade nivelul trigliceridelor și poate reduce evenimentele cardiovasculare, arată studiile.

Mai nou, în atenția cercetătorilor a ajuns o formă de înaltă puritate a acidului eicosapentaenoic (un ester etilic al EPA, aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA sau FDA), iar această formă de EPA este folosită în studii ca adjuvant, pe lângă dieta sănătoasă, pentru a reduce nivelul trigliceridelor la pacienții adulți cu hipertrigliceridemie severă (valorile trigliceridelor sunt egale sau mai mari de 500 mg/dL).

EPA este benefic și pentru persoanele cu valori mari ale colesterolului

În două mari studii de peste hotare, s-a dovedit în mod clar eficacitatea și siguranța acelui ester etilic al EPA, de înaltă puritate, în ceea ce privește scăderea valorilor trigliceridelor; acest efect a fost observat la 702 pacienți tratați cu statine, care aveau un risc cardiovascular mare, aveau colesterolul LDL bine ținut sub control și niveluri reziduale mari ale trigliceridelor.

În ambele studii efectuate de oamenii de știință (intitulate MARINE și ANCHOR), doza recomandată de 4 grame pe zi de EPA de înaltă puritate:

  • a scăzut semnificativ nivelul trigliceridelor,
  • a scăzut colesterolul non-HDL (acele lipoproteine care nu sunt de densitate mare),
  • a redus nivelul apolipoproteinei B (apo B),
  • a redus nivelul colesterolului VLDL (lipoproteine cu densitate foarte mică)
  • și a scăzut nivelul colesterolului total.

Toate aceste efecte s-au înregistrat fără ca EPA să crească semnificativ nivelul colesterolului LDL (așa-numitul colesterol "rău"). Comparativ cu pilulele placebo folosite, doza de 4 grame pe zi de EPA de înaltă puritate a redus semnificativ markerii inflamației aterosclerotice.

Forma de înaltă puritate a EPA nu crește colesterolul LDL

Studiile arată că forma de înaltă puritate a EPA (un ester etilic al acidului eicosapentaenoic) scade valorile trigliceridelor fără să crească însă nivelul de colesterol LDL (rău), atât când EPA de înaltă puritate este luat singur, cât și în combinație cu terapia cu statine.

Într-un studiu amplu, randomizat, controlat cu placebo, numit REDUCE-IT, oamenii de știință au ajuns la concluzia că medicamentele cu EPA combinate cu medicamentele cu statine au dus la o reducere cu 25% a evenimentelor cardiovasculare majore (atac de cord, accident vascular cerebral și deces cardiovascular) în rândul persoanelor cu trigliceride 1.

Acizii grași Omega-3 reduc riscul de boli cardiace

Acizii grași Omega-3 au fost studiați pe larg pentru prevenirea afecțiunilor cardiace, dar și capacitatea acestora de a modula funcționalitatea colesterolului HDL. Într-un studiu recent 2, 147 de persoane cu risc cardiovascular ridicat au fost randomizate în două grupuri. Fiecare persoană din primul grup a primit 1 g ulei de pește  - 370 mg EPA și 230 mg DHA, de 3 ori pe zi, în total EPA+DHA = 1.800 mg. Fiecare persoană din al doilea grup a primit 1 g ulei de floarea-soarelui - 760 mg acid linoleic, de 3 ori pe zi; acid linoleic total = 2.280 mg. 

Au fost recoltate probe de sânge a jeun la momentul inițial și după 8 săptămâni de urmărire, iar profilul lipidic și metabolismul glucozei au fost evaluate din plasmă. La finalul studiului, oamenii de știință au concluzionat că acizii grași Omega-3 au fost eficienți în reducerea riscului cardiovascular asociat cu funcționalitatea HDL prin îmbunătățirea dimensiunii și modificările compoziției sale lipidice, antioxidante și enzimatice.

Acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) acționează diferit

Așa cum am menționat deja, acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) sunt eficiente în reducerea concentrațiilor plasmatice de trigliceride (TG), dar au efecte divergente asupra concentrațiilor de colesterol LDL (LDL-C). 

În cadrul unei cercetări recente 3, nouă bărbați și douăsprezece femei în postmenopauză (N = 21, 50–75 ani) cu inflamație cronică (CRP > 2 mg/L) au primit, timp de 4 săptămâni, ulei de floarea-soarelui cu acid oleic (3 g/zi), urmat de două faze de suplimentare cu EPA și DHA vreme de 10 săptămâni (3 g/zi fiecare), cu pauză de 10 săptămâni. 

Plasma a fost colectată după participarea la studiu și în fiecare fază de suplimentare cu acizi grași Omega-3 pentru analiza activităților TG, colesterolului total și HDL-C și CETP și LPL post-heparină.  Subiecții recrutați aveau concentrații de TG și LDL-C moderat crescute (media ± SEM: 141 ± 11 și, respectiv, 130 ± 6 mg/dL). Comparativ cu valoarea inițială, suplimentarea cu EPA a scăzut concentrația de TG (-28 ± 6 mg/dL, P < 0,001) și activitatea CETP (-1,6 ± 1,1 µg/mL/h, P < 0,05), în timp ce concentrația de LDL-C și activitatea LPL au rămas neschimbate.  

Concluzia specialiștilor a fost că acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) sunt eficiente în reducerea concentrațiilor plasmatice de trigliceride (TG), dar au efecte divergente asupra concentrațiilor de colesterol LDL (LDL-C).

Și modificarea stilului de viață este recomandată pacienților cu colesterol și trigliceride crescute

Potrivit unui aviz științific al Asociației Americane a Inimii, patru grame pe zi de suplimente cu acizi grași Omega-3 scad efectiv nivelurile ridicate de trigliceride. Totuși, specialiștii spun că este importantă și identificarea cauzelor secundare ale trigliceridelor ridicate, cum ar fi hipotiroidismul și diabetul de tip 2 care nu este ținut sub control. 

Trigliceridele sunt grăsimi din sânge, despre care multe cercetări au arătat că nivelurile crescute (peste 200 mg/dL) pot duce la ateroscleroză (îngustarea arterelor), crescând astfel riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Mai mult decât atât, nivelurile foarte mari de trigliceride (peste 500 mg/dL) pot favoriza apariția pancreatitei, o inflamație a pancreasului.

Totodată, specialiștii subliniază că persoanele cu niveluri ridicate de trigliceride nu ar trebui să încerce să își trateze singure afecțiunea cu care au fost diagnostice, luând suplimente de ulei de pește cu acizi grași Omega-3, fără să se consulte în prealabil cu medicul care le monitorizează boala. 

De altfel, pacienții cu colesterol și trigliceride crescute trebuie să își schimbe stilul de viață, înainte de a începe să ia medicamente. Asta presupune ca acești pacienți să facă regulat mișcare, să scape de kilogramele în plus, să evite zahărul și carbohidrații rafinați, să limiteze consumul de alcool, dar și să opteze pentru grăsimi sănătoase, în detrimentul grăsimilor saturate.

Un alt lucru pe care pacienții cu colesterol și trigliceride crescute ar trebui să-l facă este să își trateze afecțiunile de care suferă, cum sunt diabetul de tip 2, hipotiroidismul și obezitatea. Motivul? Și acestea pot contribui la niveluri ridicate de trigliceride.

Peștele este o sursă bună de acizi grași Omega-3, iar Asociația Americană a Inimii recomandă consumul de pește gras – cum ar fi somonul, macroul, heringul și tonul albacore – de cel puțin două ori pe săptămână.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Reduction of Cardiovascular Events With Icosapent Ethyl–Intervention Trial - REDUCE-IT”, American College of Cardiology, Deepak L. Bhatt, MD, MPH, FACC
https://www.acc.org/latest-in-cardiology/clinical-trials/2018/11/08/22/48/reduce-it
2 Studiul „Omega-3 Fatty Acids Improve Functionality of High-Density Lipoprotein in Individuals With High Cardiovascular Risk: A Randomized, Parallel, Controlled and Double-Blind Clinical Trial”, Front. Nutr., 23 February 2022, Flávia De Conti Cartolano, Gabriela Duarte Dias, Sayuri Miyamoto, Nágila Raquel Teixeira Damasceno
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.767535/full
3  Studiul „EPA and DHA Have Differential Effects on Cholesterol Ester Transfer Protein and Lipoprotein Lipase Activities Following Plasma Triglycerides Lowering”, Current Developments in Nutrition, Volume 4, Issue Supplement_2, June 2020, Jisun So, Bela Asztalos, Katalin Horvath, Alice Lichtenstein, Stefania Lamon-Fava
https://academic.oup.com/cdn/article/4/Supplement_2/662/5845229


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0