Depresia postnatala, favorizata de cezariana facuta in situatiile de urgenta

Un studiu făcut de cercetătorii de peste Ocean arată că riscul de depresie postnatală este cu 15% mai mare la mămicile care nasc pentru prima dată și sunt nevoite să nască prin cezariană, cu toate că aveau planificată o naștere naturală.

Dacă în timpul travaliului apar complicații, medicii hotărăsc adesea să apeleze la cezariana de urgență, astfel încât sănătatea mamei și a fătului să nu fie puse în pericol. Însă cercetătorii au descoperit că cezariana neprogramată, făcută de urgență crește riscul de depresie postpartum.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cezariana neplanificată are un impact psihologic negativ asupra mamei, care se pregătește mintal pentru nașterea naturală și este expusă unei situații în care pierde controlul. Nașterea prin cezariană expune mama la riscul de durere fizică, implică o recuperare mai greoaie și afectează sănătatea psihică mai mult decât nașterea naturală, atrag atenția specialiștii.

Numărul nașterilor prin cezariană a crescut considerabil în ultimii ani în țările dezvoltate și se pare că această creștere afectează și numărul cazurilor de depresie postnatală. Studiile făcute de-a lungul timpului au scos la iveală efectele devastatoare pe care depresia postpartum le poate avea atât asupra mamei, cât și asupra creșterii fătului ori asupra relației dintre părinți.

Semnele care trădează depresia postnatală

Imediat după naștere, unele femei se simt triste, îngrijorate sau obosite. În cazul multora dintre acestea, aceste sentimente dispar în câteva zile. Dacă aceste trăiri persistă mai mult de 2 săptămâni, este posibil să fie vorba despre depresie postpartum. A te simți fără speranță după naștere nu este ceva ce-și doresc femeile care nasc. 

Depresia postpartum este o afecțiune gravă de sănătate mintală care implică creierul și care poate să afecteze comportamentul și sănătatea fizică. Dacă te confrunți cu depresie, atunci sentimentele triste și fără speranță nu dispar și pot interfera cu viața de zi cu zi. S-ar putea să nu te simți conectată cu copilul tău, ca și cum nu ai fi mama propriului bebeluș sau s-ar putea să simți că nu-l iubești sau să nu ai energia suficientă ca să te ocupi așa cum ar trebuie de nou-născutul tău. Aceste sentimente pot fi ușoare sau severe.

Depresia postnatală nu trebuie confundată cu stări de tristețe sau cu oboseală. Aceasta este o afecțiune serioasă și necesită tratament de specialitate, una din 8 proaspete mame raportează că a avut simptome de depresie postpartum în primul an de după naștere1.

Există o serie de semne și simptome ale depresiei postnatale, pe care proaspăta mămică și apropiații acesteia ar trebui să le observe:

  • Lipsa apetitului
  • Senzația de epuizare asociată cu pierderea speranței că lucrurile se vor îmbunătăți
  • Probleme de concentrare
  • Episoade de plâns, anxietate și teamă
  • Lipsa somnului
  • Grijile excesive
  • Lipsa igienei personale
  • Îndoielile în ceea ce privește abilitățile de mamă.

Dacă mama are 4 sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus, poate fi vorba despre depresie postnatală. De cele mai multe ori, proaspetele mame nu spun nimănui despre simptomele cu care se confruntă, pentru că se simt jenate, rușinate sau vinovate că se simt deprimate atunci când ar trebui să fie fericite. De asemenea, este posibil ca persoanele din jur să spună despre ele că sunt mame rele. Orice femeie poate deveni deprimată în timpul sarcinii sau după nașterea unui copil.  

De ce apare depresia postanatală

Specialiștii nu știu exact de ce apare depresia postnatală, însă cred că această problemă survine din cauza modificărilor hormonale. În timpul sarcinii, nivelurile hormonilor feminini estrogen și progesteron sunt extraordinar de ridicate. În primele 24 de ore după naștere, nivelurile hormonale ajung la nivelurile normale, înainte de sarcină. Cercetătorii cred că această schimbare bruscă a nivelurilor de hormoni poate duce la depresie. Aceasta este similară cu modificările hormonale dinaintea menstruației unei femei, dar implică modificări mult mai extreme ale nivelurilor hormonale.
Și nivelurile hormonilor tiroidieni pot scădea după naștere. Tiroida este o glandă mică sub formă de fluture care ajută la reglarea modului în care corpul utilizează și stochează energia din alimente.

Nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni pot provoca simptome de depresie. Un simplu test de sânge îți poate spune dacă această afecțiune e cea care îți cauzează simptomele cu care te confrunți. Dacă da, medicul îți poate prescrie medicamente tiroidiene.

Ce poate face proaspăta mămică pentru a depăși depresia postnatală cât mai rapid

În primul rând, e important ca mămica să discute cu partenerul de viață și cu rudele și prietenii apropiați. Apoi, ideal ar fi ca aceasta să apeleze la ajutorul unui psiholog pentru a-și putea depăși această problemă, astfel încât să își poată dedica întreaga atenție copilului.

Este, de asemenea, recomandat ca mămica să se străduiască să facă mișcare în fiecare zi. Plimbările scurte îi vor face bine. În ciuda lipsei de apetit, proaspăta mamă trebuie să se străduiască să mănânce cât mai sănătos, astfel încât să aibă energie și să se refacă mai rapid după naștere. Fructele, legumele, carnea slabă, peștele și cerealele integrale sunt recomandate în această perioadă.

Cu toate că există tentația ca mămica să facă treburi casnice atunci când nou-născutul doarme, aceasta ar trebui să folosească acel timp pentru a se odihni, în ciuda treburilor casnice nefăcute. Partenerul de viață sau apropiații se pot ocupa de gătit și curățenie în primele săptămâni după naștere. Somnul este cel mai indicat în perioada de după naștere, acesta fiind singurul remediu împotriva epuizării.

Depresia postnatală nu este o anomalie, nu reprezintă o slăbiciune a mamei, ci pur și simplu apare ca o consecință a experiențelor trăite de femeie în timpul nașterii și imediat după aceasta. Cu cât mămica recunoaște depresia mai timpuriu și o tratează ca atare, cu atât mai bine va fi pentru aceasta și pentru copil.

Cum se tratează depresia postnatală

În cazul în care medicul confirmă că te confrunți cu depresie postnatală, este indicat să ceri ajutor de personalitate. Iată câteva modalități care te pot ajuta să obții ajutorul de care ai nevoie — acestea pot fi folosite singure sau împreună:

  • Terapie: Sesiunile de consiliere sau terapie cu un profesionist în sănătate mintală te pot ajuta să înțelegi simptomele cu care te confrunți și să te îndrume să faci față emoțiilor și provocărilor cu care te confrunți. 
  • Grupuri de sprijin: alăturarea unui grup de sprijin cu persoane care se confruntă cu depresie postnatală poate oferi confort și înțelegere.
  • Îngrijire de sine: Este important să ai grijă de tine și după naștere. Încearcă să te odihnești cât mai mult, adoptă o alimentație bogată în alimente de calitate,  cum ar fi produse proaspete și cereale integrale, fii activă din punct de vedere fizic și nu ezita să ceri ajutor atunci când este necesar.
  • Sprijin social: contactează-ți familia, prietenii sau alte persoane în care ai încredere, care îți pot oferi sfaturi sau sprijin.
  • Medicație: În unele cazuri, specialistul îți poate prescrie medicamente care să te ajute la gestionarea simptomelor. De regulă, specialistul îți va recomanda antidepresivele. Antidepresivele pot ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei, iar unele pot fi administrate chiar și dacă alăptezi. Antidepresivele pot dura câteva săptămâni pentru a începe să funcționeze.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat, de asemenea, un medicament numit brexanolone pentru a trata depresia postpartum la femeile adulte. Din cauza riscului de apariție a reacțiilor adverse, acest medicament poate fi administrat numai într-o clinică sau într-un cabinet în timp ce pacienta se află sub îngrijirea unui medic sau a unei asistente. Totuși este important de știut că acest medicament este posibil să nu fie indicat în sarcină și în alăptare. Zuranolone, primul medicament oral aprobat pentru tratarea depresiei postpartum, poate fi o altă opțiune de luat în calcul.  Aceste tratamente pot fi utilizate singure sau împreună. Discută cu medicul despre beneficiile și riscurile de a lua medicamente pentru a trata depresia atunci când ești însărcinată sau alăptezi.

Complicațiile depresiei postnatale

Depresia postpartum netratată îți poate afecta capacitatea de a fi o mamă grijulie și fericită. Aceasta te poate face să:

  • Nu ai suficientă energie
  • Întâmpini probleme în a te concentra asupra nevoilor copilului și asupra propriilor tale necesități
  • Nu poți avea grijă de copilul tău
  • Ai un risc mai mare de a avea tendințe suicidate

Oamenii de știință sunt de părere că depresia postpartum poate afecta dezvoltarea sănătoasă a copilului ei, ceea ce poate cauza:

  • Întârzieri în dezvoltarea limbajului și probleme de învățare
  • Probleme legate de legătura mamă-copil
  • Probleme de comportament
  • Stări frecvente de agitatație și plâns din partea copilului

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: Studiul “Mother’s health after childbirth: does the delivery method matter”, publicat pe Journal of Health Economics, autor: Valentina Tonei
1 Centers for Disease Control and Prevention - Prevalence of Selected Maternal and Child Health Indicators for All Pregnancy Risk Assessment Monitoring System (PRAMS) Sites, 2016–2020
https://www.cdc.gov/prams/prams-data/mch-indicators/states/pdf/2020/All-Sites-PRAMS-MCH-Indicators-508.pdf
U.S.Food & Drug Administration - FDA approves first treatment for post-partum depression
https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-first-treatment-post-partum-depression
U.S.Department of Health & Human Services - Postpartum depression
https://www.womenshealth.gov/mental-health/mental-health-conditions/postpartum-depression


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0