Ce vitamine îți fac genele mai lungi și mai voluminoase

Genele au un ciclu destul de scurt de regenerare – în 30-45 de zile acestea cad și sunt înlocuite de altele. Însă genele pot cădea mai devreme decât ar fi normal, din cauza unor factori precum: infecțiile oculare, problemele glandei tiroide, radiațiile solare, reacțiile alergice sau alte afecțiuni. Într-o asemenea situație, genele par mai rare și pot avea nevoie de un stimulent pentru a-și recăpăta volumul. 

Genele pot fi fortificate, iar creșterea acestora poate fi stimulată cu ajutorul unor vitamine ce pot fi luate atât din alimentație, cât și sub formă de supliment alimentar.

Unele vitamine și minerale au fost asociate cu îmbunătățirea sănătății părului și unghiilor, dar nu există suficiente dovezi științifice pentru a susține ideea că anumite vitamine pot face genele mai lungi sau mai voluminoase.

Vitamine benefice pentru gene

Recomandările experților DOC.ro

Vitamina A 

Vitamina A este importantă pentru sănătatea pielii și a părului și ajută la producerea de sebum, care menține părul hidratat. În plus, vitamina A are un rol important în stimularea creșterii părului și prevenirea căderii părului. Cu toate acestea, consumul excesiv de vitamina A poate duce la pierderea părului și alte probleme de sănătate.

Prin urmare, este important să consumăm vitamina A în cantități moderate și să nu depășim doza zilnică recomandată. Vitamina A se găsește în legume cu frunze verzi, legume și fructe portocalii și galbene, precum ardei, morcov, dovlecei, mango, dar și în peștele gras și lactate.

Vitamina B3 

Cunoscută și sub denumirea de niacină, această vitamină stimulează creșterea genelor, previne căderea acestora și totodată le hidratează și le fortifică. Niacina se găsește în mod natural în alimente precum somonul, nucile, semințele de floarea soarelui, ciupercile ori sparanghelul. Suplimentele alimentare sunt o sursă excelentă de vitamina B3. 

Biotina (vitamina B7) 

Biotina este renumită pentru că fortifică unghiile și părul. Genele au, așadar, și ele de câștigat de pe urma suplimentării aportului de biotină. Această vitamină se regăsește în multe alimente precum gălbenușul, migdalele, sardinele, bananele, cerealele integrale ori nucile pecan. 

Fiind o vitamină solubilă în apă, nu rămâne în organism, ci este eliminată destul de repede, de aceea trebuie să oferim organismului în mod constant biotină. Suplimentele cu vitamina B7 sunt ideale pentru întreținerea genelor, podoabei capilare și unghiilor. 

Vitamina D 

Această vitamină stimulează circulația sanguină la nivelul foliculilor de păr. Cu cât foliculii sunt mai sănătoși, cu atât mai puternice sunt genele. Vitamina D se regăsește în concentrații reduse în alimente precum peștele, laptele și brânza îmbogățită cu vitamina D, însă mare parte din necesarul zilnic îl obținem în urma expunerii la soare. Suplimentele alimentare reprezintă o variantă la îndemână pentru mărirea aportului de vitamina D consumat zilnic. 

Vitamina C 

Puternic antioxidant, vitamina C fortifică sistemul imunitar și protejează ochiul, implicit genele, de infecții care le-ar putea inhiba creșterea. Vitamina C reduce inflamația, accelerează procesul de vindecare la nivelul foliculilor, stimulează producția de colagen și reduce riscul de rupere a genelor. Vitamina C se găsește în mod natural în alimente precum merișoarele, fructele citrice, broccoli, ananasul, roșiile, ardeiul gras, varza Kale sau căpșunele. Însă pentru mărirea aportului se poate folosi și un supliment alimentar. 

Vitamina E 

Antioxidant eficient, vitamina E protejează foliculii de păr împotriva stresului oxidativ care ar putea afecta ciclul de creștere. Totodată, această vitamină fortifică genele, reducând astfel riscul de rupere. Alimente bogate în vitamina E sunt spanacul, varza Kale, avocado, untul de arahide ori semințele de floarea soarelui, însă suplimentele alimentare oferă, de asemenea, un aport mare de vitamina E, pe care organismul îl absoarbe ușor.

Fierul și zincul

În plus, fierul și zincul sunt două minerale importante pentru sănătatea părului și a pielii. Deficitul de fier și zinc poate duce la pierderea părului și îmbătrânirea prematură a acestuia. Consumul adecvat de proteine ​​este de asemenea important pentru sănătatea părului, deoarece proteinele sunt componente esențiale ale firului de păr.
Înainte de a lua orice tip de supliment, este important să vorbești cu medicul tău despre necesitățile nutriționale individuale și despre dozarea adecvată.

 

 

Îngrijirea genelor, extensii de gene și rimelul

Suplimentele alimentare pentru fortificarea genelor sunt în mod deosebit recomandate femeilor care au avut extensii de gene și au renunțat la ele. Extensiile de gene și genele false de tip bandă agresează genele naturale, favorizând căderea și ruperea acestora. În perioada de după renunțarea la extensii, e nevoie de o îngrijire aparte a genelor. Pe lângă suplimente, se recomandă folosirea unui produs cosmetic special pentru regenerare ori a unui ulei natural precum cel de argan

E indicat, de asemenea, să se limiteze utilizarea rimelului, iar atunci când acesta se folosește, să se aleagă unul fortificat cu vitamine. Ondulatorul de gene ar trebui și el lăsat deoparte pentru o perioadă - cel puțin până când genele se refac complet după renunțarea la extensii. 

Suplimentele pe bază de antioxidanți, fierul, dar și calciul, pot de asemenea să susțină regenerarea genelor și să prevină ruperea și căderea acestora. Discută cu medicul tău despre suplimentele pe care vrei să le iei pentru gene mai lungi și mai frumoase, mai ales dacă suferi de afecțiuni cronice – acesta îți va recomanda cele mai potrivite suplimente.

Pentru a avea grijă de gene, poți urma următoarele sfaturi:

  • Evită să te tragi de gene sau să te freci prea mult la ochii, deoarece acest lucru poate duce la căderea sau ruperea genelor.
  • Folosește produse de machiaj de calitate pentru gene și schimbă-le la fiecare 3-6 luni pentru a preveni contaminarea cu bacterii și pentru a evita deteriorarea genelor.
  • Îndepărtează cu grijă machiajul pentru gene înainte de culcare pentru a preveni căderea genelor și pentru a menține sănătatea ochilor.
  • Aplică o mască hidratantă pentru gene pentru a le menține sănătoase și puternice.
  • Folosește un pieptene pentru gene pentru a le aranja și a le menține curate.
  • Consumă o dietă sănătoasă și echilibrată care să furnizeze nutrienții esențiali pentru sănătatea genelor, cum ar fi proteinele, vitaminele și mineralele.
  • Evită să te supui la tratamente agresive pentru gene, cum ar fi aplicarea de gene false sau permingul genelor, deoarece acestea pot duce la căderea sau deteriorarea genelor naturale.

Prin urmare, consumul adecvat de vitamine și minerale importante pentru sănătatea părului și a pielii poate ajuta la menținerea sănătății acestora și la prevenirea căderii și îmbătrânirii premature. Este important să consumăm acești nutrienți în cantități moderate și să nu depășim doza zilnică recomandată.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review”, autori: Hind M. Almohanna, corresponding author Azhar A. Ahmed, John P. Tsatalis and Antonella Tosti - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/ 
“Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use”, autori: Emily L. Guo and Rajani Katta - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/ 
“Serum Biotin Levels in Women Complaining of Hair Loss”, autor: Ralph M Trüeb - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4989391/#:~:text=Biotin%20deficiency%20was%20found%20in,risk%20factors%20for%20biotin%20deficiency. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1