Vitamina E - Beneficii, Rol, Doza Recomandata

1.    Vitamina E – informații generale
   a.    Ce este vitamina E?
   b.    Rolul vitaminei E în organism
   c.    Proprietățile vitaminei E
   d.    Absorbția, metabolizarea și eliminarea vitaminei E în organism
   e.    Manifestări ale deficienței de vitamina E
   f.    Cauzele carenței de vitamina E
2.    Administrarea vitaminei E
   a.    Surse naturale de vitamina E
   b.    Beneficiile suplimentelor cu vitamina E
   c.    Tipuri de suplimente cu vitamina E
   d.    Doza zilnică recomandată de vitamina E
   e.    Efectele supradozării cu vitamina E
3.    Vitamina E în produsele cosmetice
   a.    Beneficiile produselor cosmetice cu vitamina E
   b.    Produse cosmetice cu vitamina E
   c.    Aplicarea corectă a produselor cosmetice cu vitamina E

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Vitamina E – informații generale

Dacă ești în căutarea unor metode naturale de a avea o piele mai sănătoasă, vitaminele din produsele cosmetice sunt niște aliați importanți, care te ajută să menții din interior sănătatea și aspectul tenului tău. Unul dintre acești aliați este vitamina E, iar în acest articol vei afla ce poate face vitamina E pentru pielea ta și ce beneficii au atât suplimentele cu vitamina E, cât și produsele cosmetice care conțin vitamina E.

Ce este vitamina E?

Vitamina E mai este cunoscută și sub numele de tocoferol și este esențială pentru sănătate. Este o vitamină liposolubilă, adică se dizolvă în grăsimi și uleiuri, un nutrient care se găsește în mai multe surse alimentare, însă este disponibil și sub formă de suplimente. Faptul că este o vitamină liposolubilă înseamnă că organismul o stochează și o folosește după cum are nevoie. Termenul „vitamina E” descrie 8 compuși chimici diferiți, numiți tocoferoli, iar alfa tocoferolul este cel mai activ dintre aceștia.

Rolul vitaminei E în organism

Vitamina E îndeplinește mai multe roluri în organism și are numeroase beneficii. Vitamina E este un antioxidant, care îndepărtează radicalii liberi și protejează integritatea lipidelor de la nivel celular. Un alt rol important al vitaminei E este acela că intervine în procesul de reproducere și asigură funcționarea glandelor sexuale și a celor endocrine. Vitamina E mai are și alte roluri importante în organismul uman, multe dintre acestea fiind legate de funcționarea sistemelor muscular, nervos și endocrin (glandular).

Proprietățile vitaminei E

Vitamina E este un antioxidant liposolubil, care este esențial pentru menținerea sănătății pielii. Vitamina E care se găsește în natură nu este un singur produs chimic, ci reprezintă un grup de molecule cu structuri înrudite, iar unele dintre aceste molecule ar putea avea proprietăți unice în piele. Ca proprietăți ale vitaminei E, trebuie să reținem următoarele aspecte:

Deficitul de vitamina E este rar, iar simptomele clare ale unei carențe (un conținut diminuat) nu au fost observate la persoanele sănătoase care au obținut chiar și cantități mici de vitamina E din alimentație. Însă bebelușii care s-au născut prematur și care au avut o greutate foarte mică la naștere pot avea cantități mici de vitamina E în organism.

Vitamina E poate avea interacțiuni cu unele medicamente. Pentru că este un antioxidant, există unele motive de îngrijorare în privința ei, deoarece antioxidanții pot să reducă eficacitatea medicamentelor din clasa antibioticelor folosite pentru tratamentul cancerului. Pe de altă parte, dacă se administrează mari cantități de vitamina E împreună cu ciclosporina, această combinație ar putea influența cât de multă ciclosporină absoarbe corpul uman. Mai există interacțiuni și cu alte medicamente, cum ar fi cele care suferă modificări odată ce ajung în ficat.

Unele medicamente sunt transformate și descompuse de ficat, iar vitamina E poate spori ritmul în care ficatul descompune unele dintre aceste medicamente. În plus, dacă vitamina E este administrată împreună cu unele medicamente care sunt descompuse în ficat, poate să scadă eficacitatea acestor substanțe.

Să nu uităm, deci, că vitamina E ar putea avea interacțiuni cu unele medicamente folosite în tratamentul cancerului, cu medicamentele care încetinesc coagularea sângelui (anticoagulante, antiplachetare), cu medicamentele folosite pentru scăderea colesterolului (statine), cu niacina, cu warfarina (folosit pentru a încetini coagularea sângelui).

Absorbția, metabolizarea și eliminarea vitaminei E în organism

Biodisponibilitatea vitaminei E este influențată de numeroși factori, inclusiv de: cantitatea de vitamina E și de aportul de nutrienți care intervin în absorbția ei, de proteinele implicate în absorbția vitaminei și de diferențele individuale în ceea ce privește eficacitatea absorbției vitaminei E, de metabolizarea ei, de factorii care țin de stilul de viață, de sexul persoanei și de polimorfismele genetice.

Studiile arată că absorbția de vitamina E este mai mare când aceasta este administrată cu alimente. Eficacitatea absorbției vitaminei E variază considerabil de la un individ la altul, într-un interval cuprins între 20% și 70%. Aparent, aportul foarte mare de vitamina E reduce rata de absorbție.

Metabolizarea vitaminei E este un proces extrem de complex, iar cantitatea de vitamina E care va fi stocată în corp este direct proporțională cu cantitatea de vitamina E consumată. Ruta majoră de eliminare din organism este prin fecale, iar o cantitate foarte mică de vitamina E este eliminată prin urină. Vitamina E poate fi absorbită și mai bine când este combinată cu vitamina C.

Manifestări ale deficienței de vitamina E

Mergi la medic dacă începi să te confrunți cu oricare dintre următoarele simptome ale deficitului de vitamina E:

  • dificultate în timpul mersului sau dificultăți de coordonare
  • durere musculară sau slăbiciune musculară
  • tulburări de vedere
  • stare generală de rău.

Deficiența severă, pe termen lung, de vitamina E poate duce la anemie, boli cardiace, probleme grave neurologice, orbire, demență, reflexe slăbite și la incapacitatea de a controla pe deplin mișcările corpului.

Cauzele carenței de vitamina E

Carența de vitamina E poate fi rezultatul unei afecțiuni principale. Multe boli sau afecțiuni împiedică organismul să absoarbă în mod adecvat grăsimile. Deoarece tractul nostru digestiv are nevoie de grăsimi pentru a absorbi vitamina E, persoanele cu tulburări digestive sau cele care au malabsorbție în privința grăsimilor sunt mai predispuse să sufere de o carență de vitamina E, în comparație cu oamenii care nu au astfel de afecțiuni.

Alți factori care diminuează conținutul de vitamina E din organism sunt: pancreatita cronică, colestaza, fibroza chistică, ciroza biliară primară, boala Crohn, sindromul de intestin scurt. În unele cazuri, deficiența de vitamina E rezultă în urma unei afecțiuni genetice rare, numită ataxie, o boală care afectează controlul mușchilor și coordonarea.

Administrarea vitaminei E

Deși modificările făcute în alimentație sunt prima linie de tratament, medicul poate decide că este cazul să îți administrezi un supliment cu o doză mare de vitamina E. Ar trebui să iei suplimentele cu vitamina E doar la recomandarea medicului.

Surse naturale de vitamina E

Vitamina E se găsește în:

  • nuci și semințe, cum ar fi migdalele, semințele de floarea-soarelui, arahidele și untul de arahide;
  • cereale integrale;
  • uleiuri din surse vegetale, în special cele de măsline și de floarea-soarelui;
  • legume frunzoase, precum spanacul opărit, broccoli-ul fiert, sfecla elvețiană;
  • kiwi;
  • mango;
  • roșii crude;
  • ardeii grași roșii;
  • avocado.

Alte surse de vitamina E pot fi anumite alimente de origine animală, precum ouăle, peștele gras și uleiul din ficat de pește, fructele de mare, somonul, laptele.

Beneficiile suplimentelor cu vitamina E

Suplimentele cu vitamina E au foarte multe beneficii atunci când sunt administrate în mod corect, dar trebuie cerut înainte sfatul medicului, pentru că, așa cum spuneam, pot avea interacțiuni cu anumite medicamente.

  • Vitamina E este un antioxidant puternic, care te poate proteja împotriva acțiunii radicalilor liberi, care te afectează la nivel celular.
  • Vitamina E este implicată în funcționarea sistemului imunitar, cât și în alte procese metabolice.
  • Multe afecțiuni oculare sunt asociate cu stresul oxidativ, un dezechilibru între antioxidanți și radicalii liberi. Vitamina E ajută la protejarea celulelor ochilor de acțiunea radicalilor liberi. În plus, unele studii sugerează că dietele bogate în vitamina E pot ajuta la prevenirea cataractei.
  • Concentrațiile de vitamina E serică (alfa-tocoferol) depind de ficat, care atrage acest nutrient după ce diversele forme de vitamina E sunt absorbite din intestinul subțire. De aceea, unii experți spun că vitamina are un beneficiu și în ce privește protecția ficatului. O meta-analiză care a cuprins 5 trialuri clinice a arătat că vitamina E îmbunătățește semnificativ funcționarea ficatului la pacienții cu boala ficatului gras non-alcoolic.
  • S-a observat că leziunile ateromatoase conțin cantități relativ mari de peroxizi organici și de colesterol, iar faptul că vitamina E protejează acizii grași esențiali și nu le permite să fie oxidați în fața peroxizilor organici implică faptul că această vitamină este un posibil factor care inhibă aterogeneza (acel proces prin care se formează depozite de grăsimi pe artere).
  • În cazul bărbaților, o deficiență de vitamina E poate să intervină în funcțiile reproducătoare normale, ducând la afectarea testiculelor, ceea ce poate inhiba secreția normală a hormonilor necesari pentru reproducere. În plus, vitamina E ar putea juca un rol și în calitatea spermei și în mobilitatea spermatozoizilor. La femei, administrarea de vitamina E înaintea tratamentelor pentru fertilitate ar putea crește rata de succes a unei sarcini.
  • Prin faptul că ajută la dilatarea vaselor de sânge, vitamina E are potențialul de a reduce tensiunea arterială și riscul de boli cardiovasculare.
  • Unele cercetări au arătat că dozele mai mari de vitamina E ar putea încetini progresia bolii Alzheimer la oamenii care au fost diagnosticați cu o formă ușoară spre moderată de demență.
  • Rezultatele unor cercetări preliminare indică faptul că un anumit tip de vitamina E, cunoscut drept gama-tocoferol, ar putea reduce o inflamație specifică zonei căilor respiratorii, frecvent întâlnită la pacienții cu astm.

Tipuri de suplimente cu vitamina E

Vitamina E se găsește în farmacii în diverse produse de la diferite branduri, în forme naturale sau sintetice. În ceea ce privește forma, există mai multe tipuri de suplimente cu vitamina E, sub formă de capsule sau ca picături. De asemenea, vitamina E este disponibilă în multe produse cosmetice, în creme, loțiuni, sub formă de tablete, uleiuri și capsule moi ori fiole.

Suplimentele de vitamina E disponibile în comerț pot fi clasificate astfel:

  • vitamina E naturală - este în forma naturală, neesterificată, numită d-alfa-tocoferol; aceasta provine din uleiurile vegetale (în principal din soia) și din uleiul de floarea-soarelui.
  • vitamina E semi-sintetică: producătorii transformă o formă a vitaminei E în esteri, folosind anumite substanțe.
  • vitamina E sintetică: are aproximativ jumătate din activitatea biologică a vitaminei E naturale.
  • forme fracționate: tocoferoli naturali combinați și alte tipuri de vitamina E.

Doza zilnică recomandată de vitamina E

  • Sugarii de la 0 la 6 luni: 4 mg/zi
  • Bebelușii de la 7 la 12 luni: 5 mg/zi
  • Copiii cu vârste între 1 și 3 ani: 6 mg/zi
  • Copiii cu vârste între 4 și 8 ani: 7 mg/zi
  • Copiii cu vârste între 9 și 13 ani: 11 mg/zi
  • Adulții și copiii de peste 14 ani au nevoie de 15 miligrame (mg) de vitamina E pe zi.

Femeile care alăptează ar trebui să ia 19 mg de vitamina E pe zi, iar femeile însărcinate ar trebui să ia 15 mg de vitamina E pe zi.

Dozajul nu ar trebui să depășească 1000 de unități internaționale (UI) pe zi dacă folosești suplimente sintetice.

Efectele supradozării cu vitamina E

Deși supradozarea cu vitamina E din surse alimentare este puțin probabilă, specialiștii atrag atenția că administrarea dozelor mari de suplimente cu vitamina E poate cauza efecte adverse grave. Un astfel de efect advers grav este riscul crescut de accident vascular hemoragic. Cantitățile în exces de vitamina E pot cauza sângerări anormale, dureri musculare, diaree și vărsături.

Rareori, folosirea pe cale orală a vitaminei E poate cauza greață, crampe intestinale, oboseală, slăbiciune, durere de cap, vedere încețoșată, erupții, disfuncții gonadale (ale ovarelor, testiculelor), creșterea concentrației de creatină în urină.

Vitamina E în produsele cosmetice

Vitamina E este folosită la scară largă și în produsele cosmetice, având numeroase beneficii și întrebuințări în ceea ce privește sănătatea părului, a pielii sau a tenului.

Beneficiile produselor cosmetice cu vitamina E

Atunci când este administrată pe cale orală, prin alimente sau suplimente, vitamina E este livrată sau transportată către pielea noastră prin sebum, acea substanță grasă secretată de glandele sebacee. Dar asta nu înseamnă că nu poți folosi vitamina E și pe altă cale, cum ar fi prin utilizarea unor produse cosmetice concepute special pentru păr, piele și ten.

Aceste produse cosmetice îmbogățite cu vitamina E au foarte multe beneficii, cum ar fi:

Strălucirea și întărirea firului de păr

Vitamina E poate reduce deteriorarea celulelor și poate îmbunătăți creșterea părului, întărind firul de păr. În plus, această vitamină te ajută să ai un scalp sănătos. Totodată, poate preveni căderea părului și poate oferi strălucire părului, însă dovezile sunt limitate.

Diminuarea ridurilor și îmbunătățirea aspectului pielii

Unele studii pe animale au arătat că vitamina E poate proteja șoarecii expuși la radiațiile UV împotriva ridurilor excesive ale pielii, însă acesta este un efect fotoprotector și nu un tratament al ridurilor pre-existente. Aplicarea topică a vitaminei E pare să fie un mecanism eficient pentru ca aceasta să ajungă în piele și să asigure un efect de fotoprotecție.

Efectul anti-aging

Multe loțiuni și creme anti-aging conțin vitamina E, deoarece aceasta menține pielea moale și hidratată, diminuează ridurile și îmbunătățește aspectul pielii. Nu uita că această vitamină ajută la dezvoltarea celulelor pielii, îmbunătățește circulația sângelui și luptă contra radicalilor liberi din corp.

Produse cosmetice cu vitamina E

Pe piață găsești o mulțime de cosmetice cu vitamina E. Poți încerca șampoane și alte produse destinate îngrijirii părului sau poți să apelezi la uleiurile ori la cremele cu vitamina E pentru piele. Această vitamină este adăugată inclusiv în cremele anti-aging, serumurile pentru ochi, cremele pentru protecție solară (cele cu SPF) și în produse de machiaj. 

Aplicarea topică prin intermediul cremelor și al altor produse poate crește cantitatea de vitamina E stocată în glandele noastre sebacee. Totodată, e bine să știi că produsele care conțin atât vitamina E, cât și C au un irsc mai mic să se disipeze dacă persoana se expune la soare.

Aplicarea corectă a produselor cosmetice cu vitamina E

Deși uleiul pe bază de vitamina E este foarte dens și consistent și foarte dificil de întins pe piele, poate fi un produs hidratant excelent pentru zonele de piele uscată, cu aspect neuniform. Produsele care conțin vitamina E ca ingredient principal pot fi mai simplu de aplicat când vine vorba de folosirea generală a lor pe piele, pe întregul corp. Zonele cu probleme care sunt foarte uscate, cum ar fi cuticulele și coatele, ar putea avea de beneficiat de pe urmă aplicării topice a uleiului cu vitamina E.

Suplimente cu vitamina E sunt disponibile în forma unor capsule care pot fi sparte și deschise și care pot fi apoi folosite direct pe zonele uscate ale pielii. În cazul în care nu știi ce fel de produse cosmetice cu vitamina E să alegi pentru tipul tău de piele sau nu știi cum să le aplici corect, cere sfatul unui medic dermatolog sau unui farmacist.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard T.H. Chan - Vitamin E
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-e/
NHS - Vitamin E
https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-e/
AHA Journals - Objective Marker of Healthful Diet and Long-Term Mortality
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCRESAHA.119.315285
Studiul „Objective Marker of Healthful Diet and Long-Term Mortality”, apărut în Circulation Research, Jun 2019, https://doi.org/10.1161/CIRCRESAHA.119.315285, autor: Deirdre K. Tobias 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0