Plan alimentar pentru combaterea lipsei de fier

Deficitul de fier cauzează anemie, care este caracterizată de numărul insuficient de globule roșii din sânge (eritrocite). Indiferent de cauza anemiei, o alimentație bogată în fier este recomandată pacientului.

Anemia prin carență de fier, cunoscută și sub numele de anemie feriprivă, este cea mai comună formă de anemie și apare atunci când organismul nu are suficient fier pentru a produce cantitatea necesară de hemoglobină. Hemoglobina este o proteină din globulele roșii care transportă oxigenul de la plămâni la toate celulele din corp.

Există mai multe cauze posibile ale anemiei prin carență de fier. Acestea includ:

Dietă insuficientă

Consumul unei diete sărace în alimente bogate în fier, cum ar fi carne roșie, fructe de mare, leguminoase și alimente fortificate cu fier, poate duce la deficiențe de fier.

Absorbție redusă a fierului 

Anumite afecțiuni, precum boala celiacă, afecțiunile inflamatorii intestinale sau intervențiile chirurgicale la nivelul stomacului sau intestinului subțire, pot afecta capacitatea organismului de a absorbi fierul.

Recomandările experților DOC.ro

Pierderi excesive de fier 

Sângerarea cronică poate duce la pierderea excesivă de fier. Aceasta poate fi cauzată de menstruație abundentă la femei, ulcere gastrice sau duodenale, hemoroizi, cancer, polipi intestinali sau alte afecțiuni care provoacă sângerare internă.

Creștere rapidă sau nevoi crescute de fier 

Copiii în perioada de creștere rapidă, femeile însărcinate sau care alăptează, precum și sportivii de performanță pot avea nevoi crescute de fier și pot dezvolta anemie prin carență de fier dacă nu primesc suficient fier din dietă.

Simptomele anemiei prin carență de fier pot varia, dar pot include oboseală, slăbiciune, paloare a pielii, palpitații, scăderea capacității de concentrare, amețeli, senzație de amorțeală în mâini sau picioare, unghiile fragile sau casante și senzația de lipsă de aer.

În urma stabilirii diagnosticului de anemie, medicul alege și un tratament. Însă și alimentația bogată în conținutul de fier va ajuta pacientul să se refacă rapid. În unele cazuri, organismul nu e capabil să absoarbă fierul din alimente, iar atunci pacientul va avea nevoie de suplimente alimentare pe bază de fier.

Alimente bogate în fier

Printre alimentele bogate în fier pe care ar trebui să le introduci în dieta ta dacă suferi de anemie prin carență de fier, se numără:

  • Legumele precum: varza Kale, spanacul, rucola, ardeiul gras roșu / galben, loboda, broccoli.
  • Nucile și semințele precum: semințele de dovleac, nucile caju, mugurii de pin, fisticul, semințele de floarea-soarelui.
  • Carnea și peștele: carnea de vită, carnea de miel, carne de porc, ficatul, fructele de mare, tonul, somonul, halibutul.
  • Produsele lactate: laptele, iaurtul, brânza.
  • Ouă: Ouăle sunt o sursă bună de fier, mai ales gălbenușul. De asemenea, conțin vitamina B12, care ajută la absorbția fierului.
  • Fasolea și leguminoasele: fasolea roșie, năutul, soia, mazărea.
  • Alimentele fortificate cu fier precum: cerealele, pâinea, sucul de portocale, orezul, pastele.
  • Fructe uscate: Caisele uscate, prunele uscate, stafidele și curmalele conțin cantități semnificative de fier.

Pentru a crește absorbția fierului, este recomandat să consumi alimente bogate în vitamina C în combinație cu alimentele bogate în fier. De exemplu, poți adăuga felii de lămâie în salata de spanac sau să consumi un suc proaspăt de portocale împreună cu alimente bogate în fier.

Alimente care împiedică organismul să absoarbă fierul

Există, pe de altă parte, și alimente care pot împiedica oganismul să absoarbă fierul din alimente. Printre acestea se numără:

  • Ceaiul și cafeaua
  • Unele produse lactate,
  • Alimente care conțin tanin – strugurii, porumbul,
  • Alimente bogate în gluten – paste sau produsele pe bază de grâu, ovăz,
  • Alimentele care conțin acid oxalic, precum: arahidele, pătrunjelul sau ciocolata. 

 

 

Planul alimentar pentru o persoană care suferă de deficit de fier

Un pacient care are de-a face cu lipsa de fier trebuie să aibă 3 mese pe zi și 2 gustări. Acesta poate apela la un medic nutriționist pentru întocmirea unui plan alimentar corect.

La prima masă din zi, pacientul care suferă de deficit de fier ar putea consuma un bol de cereale fortificate cu fier, alături de un pahar de suc de portocale fortificat cu fier.

Cafeaua și ceaiul nu sunt recomandate întrucât pot împiedica absorbția fierului în organism, însă dacă pacientul ține neapărat să consume asemenea băuturi, o poate face între mese, după ce procesul de digestie este deja finalizat.

La prânz, pacientul poate mânca un sandviș cu carne de vită la grătar, alături de verdețuri, precum spanacul sau varza Kale.

Cina poate fi constituită din cotlete de miel cu broccoli la aburi și o salată de spanac.

La capitolul gustări, pacientul cu anemie se poate orienta către caju, semințe de dovleac, caise deshidratate, stafide, prune uscate sau alte alimente care conțin cantități mari de fier.

Recomandări dietetice

Recomandări dietetice pentru pacienții cu deficit de fier:

  • Se recomandă evitarea consumului de ceai/ cafea în timpul meselor sau imediat după masă. Substanțele chimice din cafea și ceai (taninurile și polifenolii) pot interferea cu absorbția fierului.
  • Se recomandă evitarea asocierii alimentelor bogate în calciu cu cele bogate în fier.
  • Se recomandă consumul alimentelor bogate în fier alături de alimente bogate în vitamina C pentru a spori absorbția fierului în organism. Vitamina C ajută la conversia fierului non-heme (de origine vegetală) într-o formă mai ușor absorbită de către organism.
  • Consumă alimente bogate în vitamina B12 și acid folic. Aceste vitamine sunt importante pentru producerea celulelor roșii și potențarea absorbției fierului. Surse bune de vitamina B12 includ carne, pește, ouă și produse lactate. Acidul folic se găsește în legume cu frunze verzi, citrice, leguminoase și cereale fortificate.
  • Se recomandă gătirea alimentelor într-o tigaie de fontă.
  • De asemenea, gătirea preparatelor alimentare în cantități reduse, astfel încât să se mănânce întotdeauna mâncare cât mai proaspătă.

Anemia nu este o afecțiune, ci mai degrabă un simptom al unei afecțiuni. Medicul va prescrie un anumit tratament după ce va depista cauzele anemiei. Suplimentele pe bază de fier sunt adesea folosite pentru combaterea anemiei, însă alimentația poate fi un aliat de nădejde în combaterea anemiei.

O dietă bogată în fier nu poate înlocui tratamentul medicamentos prescris de medic pentru anemie, ci poate completa acest tratament.

Se recomandă respectarea dozelor recomandate de medic. Dacă lipsa fierului poate cauza probleme de sănătate, e bine să știi că și excesul de fier are efecte nedorite precum toxicitate ridicată în organism.  De aceea, este atât de important să respecți recomandările medicului cu privire la administrarea suplimentelor alimentare care conțin fier.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Patient Blood Management - Diet and Anaemia: Eating to Best - Manage Anaemia - Iron deficient anaemia in adults” - https://www.uhcw.nhs.uk/download/clientfiles/files/Patient%20Information%20Leaflets/Clinical%20Support%20Services/Transfusion/Patient%20Blood%20Management/118226_Diet_and_Anaemia_(Eating_to_best_manage_anaemia)_(1917)_-_oct_2018.pdf
“What Is Anemia?” - https://www.nhlbi.nih.gov/health/anemia


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0