Solutii naturale pentru gene lungi si dese

Vrei să ai gene lungi și mai dese fără să fie nevoie să apelezi la extensii? Poți obține gene demne de invidiat folosind câteva soluții naturale la îndemână, cum ar fi ulei de ricin pentru gene sau ceai verde.

În timp ce pleoapele umezesc și protejează ochii de leziuni, genele acționează ca niște scuturi. Acestea au rolul de a împiedica pătrunderea particulelor mici în ochi, creând în același timp o barieră împotriva elementelor de mediu precum vântul și ploaia. În timp ce ochiul este deschis, genele funcționează aproape ca un filtru, împiedicând majoritatea resturilor și murdăriei din aer să ajungă la ochiul delicat. Când ochii sunt închiși, genele formează o barieră suplimentară împotriva iritanților.

Genele sunt formate din celule moarte care conțin cheratină, o proteină esențială pentru creșterea părului, a pielii și a unghiilor. Din acest motiv, genele în sine nu pot simți nicio senzație, deși baza genelor este plină de fibre nervoase extrem de sensibile la durere, iritanți și mișcări. 

Dacă ai gene prea scurte sau prea rare, există soluții pentru aceste neajunsuri. Extensiile de gene și serumurile care le accelerează creșterea pot fi dăunătoare nu doar pentru gene, dar și pentru ochi, însă sunt și alte metode pentru a obține gene lungi și dese. În cele ce urmează, ți-am pregătit o listă cu soluțiile naturale pe care le poți încerca pentru a avea gene așa cum ți le dorești.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Soluții naturale pentru gene lungi

Uleiurile naturale precum uleiul de ricin, uleiul de jojoba sau cel de argan conțin acizi grași care ajută firele de păr să crească mai lungi și mai groase. Aceste uleiuri hrănesc totodată și foliculii firelor de păr și au și un conținut mare de antioxidanți.

Soluție pe bază de ulei de ricin și ulei de lavandă

Ai nevoie de: 1-2 picături de ulei de ricin, 1 picătură de ulei de lavandă sau grepfrut, 1 bețișor de ureche.

Amestecă ingredientele și, folosind bețișorul de ureche, aplică amestecul de uleiuri pe genele demachiate și curate. Poți lăsa amestecul să acționeze peste noapte. Repetă operațiunea în fiecare seară, iar după două săptămâni, ar trebui să începi să observi rezultate.

Soluție cu ulei de ricin și ulei de măsline

Amestecul de ulei de măsline și ulei de ricin pentru gene poate să fie, de asemenea, foarte eficient pentru a obține gene lungi și mai dese. Combină 1-2 picături de ulei de măsline cu 1-2 picături de ulei de ricin și aplică amestecul pe gene cu ajutorul unui bețișor de ureche. Lasă amestecul să acționeze peste noapte și îndepărtează-l dimineața, spălându-ți fața cu apă călduță. Acest amestec va stimula creșterea genelor.

Ceai verde

Prepară un ceai verde, lasă-l să se răcească și înmoaie o dischetă demachiantă în acesta. Cu discheta demachiantă, aplică apoi ceaiul verde pe gene. Nu îndepărta ceaiul, lasă-l să acționeze peste noapte. Repetă operațiunea zilnic și ai putea observa că genele tale vor fi mai lungi, mai puternice și mai groase datorită cantității mari de antioxidanți din ceaiul verde.

Vitamina E uleioasă

Sparge câteva capsule de vitamina E uleioasă și aplică uleiul din interiorul acestora pe gene. Lasă-l să acționeze cel puțin 4 ore, însă ideal ar fi peste noapte. Vitamina E uleioasă conține antioxidanți care stimulează creșterea firelor de păr, dar stimulează totodată și circulația sangvină de la nivelul foliculilor firelor de păr.

Ulei de emu

Uleiul de origine australiană este hidratant, antibacterian, hrănitor și stimulează creșterea genelor, așa că îl poți aplica în fiecare seară pe genele demachiate. După cam două săptămâni, ar trebui să se observe rezultate.

Alte sfaturi pentru creșterea genelor

Dacă îți îngrijești corespunzător genele, poți contribui la un aspect mai plin al acestora:

Demachiază-te în fiecare seară

Nu merge niciodată la culcare cu mascara pe gene, întrucât usucă firele de păr și facilitează ruperea acestora. Prin demachiere delicată, genele sunt curățate și lăsate să respire peste noapte.

Perie-ți genele zilnic

Folosește o perie de rimel curată pentru a-ți pieptăna genele de 2 ori pe zi. Astfel, este stimulată circulația sangvină la rădăcina acestora, dar se răspândesc și uleiurile naturale în mod uniform pe suprafața genelor. 

Aplică un gel de aloe vera

O altă metodă de hidratare și întărire a genelor uscate și fragile este folosirea gelului de aloe vera. Atât calmant, cât și hidratant, gelul de aloe vera stimulează producția de colagen, care hrănește genele și poate ajuta la prevenirea ruperii acestora.

Hrănește-te corespunzător

Dieta joacă un rol important în menținerea părului, dar și a genelor sănătoase. Proteinele și grăsimile sănătoase asigură creșterea unor gene aspectuoase, așa că trebuie să te asiguri că fac parte din alimentația ta. Acestea se găsesc în pește gras (hering, macrou, sardine), nuci, semințe.

Nu ține cure de slăbire drastice

Deficitul de anumiți nutrienți îți pune în pericol și genele, pe lângă alte probleme pe care le cauzează în corp. Așa că, dacă vrei să slăbești sănătos și nu știi cum, e indicat să ceri sfatul medicului de familie.

Încearcă un supliment alimentar

Pentru a avea gene mai bogate poți apela și la un supliment alimentar pentru păr. Suplimentele precum Omega 3  și multivitaminele pot fi de folos, la fel biotina, vitamina B3 (niacină), cofeina, proteinele din grâu și provitamina B5. Toate acestea contribuie la stimularea creșterii genelor. Poți cere sfatul medicului sau al farmacistului înainte de a alege un astfel de supliment.

Folosește un ser pentru creșterea genelor

Un ser de creștere poate ajuta la tratarea căderii genelor și poate duce la gene mai lungi. Formulate cu nutrienți care susțin creșterea părului, cum ar fi peptide și antioxidanți, serurile pentru gene ajută la stimularea procesului de creștere, ducând la gene mai lungi și mai sănătoase.

Atenție la produsele de machiaj

Evită rimelurile convenționale cu ingrediente dure sau sintetice, cum ar fi gudron ori teflon, care pot face ca genele să fie casante și să ducă la rupere. Caută rimeluri mai naturale care să nu conțină parfum și nici parabeni sau ftalați.

Oferă genelor o pauză de la machiaj

Straturile groase de rimel adaugă presiune asupra foliculilor de păr, ceea ce le dăunează genelor. Ia în considerare o pauză de machiaj măcar o dată pe săptămână pentru a oferi timp genelor să se regenereze. Dacă ai ochi iritați, gene uscate și mâncărimi, poate fi nevoie de o pauză mai mare.

Întrebări și răspunsuri despre gene

 • Este normal să îmi cadă genele? Pierderea genelor poate fi un motiv de îngrijorare, dar e bine de știut că genele cresc, cad și cresc din nou într-un ciclu natural – la fel ca părul de pe cap. Găsirea genelor pe față sau pe pernă nu este ceva de care să te îngrijorezi, deci. Dacă, însă, observi că genele tale sunt mai rare decât în mod normal, poate exista o problemă de fond. Există o mulțime de lucruri care pot afecta genele, inclusiv alopecia, problemele tiroidiene și chimioterapia. Căderea genelor poate fi cauzată și de o afecțiune inflamatorie a pleoapelor numită blefarită. De aceea, dacă vezi că îți cad mai multe decât de obicei, cere sfatul medicului.
 • Produsele cosmetice pot afecta genele? Da, unele cosmetice au efect iritant. De asemenea, nu se recomandă să aplici creion de ochi în interiorul pleoapelor, deoarece crește riscul de infecție oculară, care la rândul său poate afecta genele.
 • Ce efect are asupra genelor ondulatorul? E bine să nu utilizezi prea des ondulatorul de gene, deoarece acest lucru pune stres inutil asupra acestora și le expune riscului de rupere.
 • Extensiile de gene sunt sigure? Extensiile de gene pot fi sigure dacă se respectă normele de igienă la aplicarea lor și apoi sfaturile de îngrijire zilnică. Printre riscurile extensiilor de gene se numără infecția pleoapei, infecția corneei, pleoapele umflate sau pierderea temporară a genelor naturale.

Ce boli pot afecta genele? 

Un număr mare de boli și afecțiuni congenitale și dobândite pot afecta genele, cum ar fi:

 • Trichiazisul este definit ca genele normale care cresc spre interior (foliculul genelor este normal, dar direcția de creștere a genelor este anormală).
 • Distichiaza este definită ca un rând separat de gene prezent în spatele rândului normal. Aceste gene suplimentare sunt normale, cu puțină pigmentare, dar  provoacă iritații ale corneei. 
 • Prezența unui al treilea rând de gene se numește tristichiază, iar tetrastichiaza este prezența unui al patrulea rând de gene – ambele sunt afecțiuni rare.
 • Hipotricoza, care este definită ca o densitate redusă a părului în orice parte a corpului, poate afecta și genele. 
 • Alopecia Adnata este o expresie folosită pentru a descrie genele subdezvoltate. Alopecia areata, despre care se crede că este un proces autoimun, poate afecta și genele.
 • Madaroza ciliară este o afecțiune care înseamnă pierderea genelor.
 • Cilia Incarnata înseamnă o geană care se înfundă sub piele fie la suprafață, fie în spate prin conjunctiva tarsală.
 • Ptoza genelor este definită ca o curbare în jos sau o îndoire către genele pleoapei superioare.
 • Heterocromia este o afecțiune rară care presupune diferențe de culoare între genele din dreapta și cele din stânga.
 • Întunecarea anormală a genelor poate fi observată în diabetul de tip 2 și ca efect secundar al agenților prostaglandinei F2 alfa, care cresc producția de melanină și melanocite.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MDPI - Role and Mechanisms of Phytochemicals in Hair Growth and Health
https://www.mdpi.com/1424-8247/16/2/206
Studiul „Role and Mechanisms of Phytochemicals in Hair Growth and Health”, apărut în Pharmaceuticals 2023, 16(2), 206; https://doi.org/10.3390/ph16020206, autori: Periyanaina Kesika et al.
NCBI - Diseases of the Eyelashes 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537100/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0