Totul despre Betacaroten: Beneficii si Rol in organism

1. Despre betacaroten
   a. Ce este betacarotenul?
   b. Rolul betacarotenului în organism
   c. Proprietățile betacarotenului
2. Aportul de betacaroten în organism
   a. Surse de betacaroten pentru organism
   b. Deficitul de vitamina A și betacarotenul
   c. Administrarea corectă a betacarotenului
3. Beneficiile betacarotenului

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Despre betacaroten

Betacarotenul este pigmentul de culoare portocalie-roșiatică, regăsit într-o serie de plante, legume și fructe, însă în mod deosebit în morcovi. Denumirea de betacaroten provine din alăturarea cuvântului grecesc „beta” cu latinescul „caroten”” (n.r. morcov). Prima dată, betacarotenul a fost cristalizat din morcov în anul 1831 de către chimistul Heinrich F. Wackenroder.

Beta-carotenul este un precursor al vitaminei A (retinol) și cel mai important dintre provitaminele A. Este scindat pentru a forma două molecule, dintre care una este metabolizată în continuare pentru a forma retinol și acid retinoic . Există trei izomeri ai carotenului - alfa, beta și gamma -, izomerul beta fiind cel mai activ. 

Ce este betacarotenul?

Betacarotenul este un antioxidant care se transformă, odată ajuns în organism, în vitamina A, despre care se știe că este extrem de importantă pentru sănătatea organismului. Acesta face parte din categoria carotenoidelor, adică a pigmenților responsabili pentru colorarea plantelor, fructelor și legumelor.

Rolul betacarotenului în organism

Betacarotenul în sine nu este un nutrient esențial și organismul nu are nevoie de el. În schimb, vitamina A este indispensabilă pentru buna funcționare a tuturor sistemelor și organelor, iar betacarotenul se transformă în vitamina A odată ce ajunge în organism. Altfel spus, betacarotenul este modul în care putem obține vitamina A din alimentație.

Asigurarea aportului de vitamina A în organism

Organismul are nevoie de vitamina A, iar betacarotenul este cel mai des întâlnit tip de pro-vitamina A, adică vitamina A din surse vegetale. Până la 50% din vitamina A obținută printr-o alimentație echilibrată provine din betacaroten și alți carotenoide.

Protejarea pielii de radiațiile ultraviolete

Betacarotenul poate oferi protecție sporită pielii împotriva radiațiilor ultraviolete, care cresc riscul de cancer, declanșează procesul de îmbătrânire prematură și cauzează arsuri solare. O dietă bogată în betacaroten va crea o barieră de protecție împotriva radiațiilor solare.

Proprietățile betacarotenului

Betacarotenul este, în primul rând, un antioxidant important pentru organism. Carotenoidele sunt precursori ai vitaminei A; odată ingerate, ficatul și intestinul subțire le transformă în această vitamină.

Liposolubilitatea betacarotenului

Betacarotenul este liposolubil, ceea ce înseamnă că se dizolvă în grăsimi. Vei observa deseori că un supliment de calitate cu betacaroten va conține și o doză de acizi grași sau alte forme de grăsimi.

Stabilitatea betacarotenului

Betacarotenul nu are o stabilitate prea bună dacă este expus la oxigen. Acesta absoarbe oxigenul, trecând astfel printr-un proces de oxidare.

Aportul de betacaroten în organism

Cu toate că nu există o doză zilnică recomandată de betacaroten, ideal ar fi să asigurăm un aport echilibrat zilnic, fie că vorbim despre surse alimentare, fie că vorbim despre suplimente.

Surse de betacaroten pentru organism

Betacarotenul se regăsește în fructe, legume, dar și sub formă de capsule. Indiferent de sursa aleasă, organismul absoarbe la fel de bine betacarotenul și îl transformă apoi în vitamina A.  

Surse alimentare de betacaroten

Fructele și legume de culoare roșie, portocalie și verde conțin cantități mari de betacaroten.

Iată ce surse alimentare au o concentrație mare de betacaroten:

- Ardei gras, ardeiul iute
- Morcov
- Varză Kale
- Spanac
- Semințe de muștar
- Cartof dulce
- Dovleac
- Pepene galben
- Caise
- Portocală
- Broccoli
- Coriandru
- Busuioc
- Pătrunjel
- Măghiran
- Salvie
- Roșie

Suplimente alimentare cu betacaroten

Betacarotenul se regăsește și în suplimente alimentare, care sunt recomandate de medici în unele situații. Pentru persoanele sănătoase, betacarotenul poate fi un antioxidant de preț, care ajută în lupta împotriva radicalilor liberi și îmbunătățește aspectul pielii. La unii pacienți, betacarotenul se poate dovedi util ca adjuvant în întărirea sistemului imunitar sau pe durata anumitor tratamente.

Deficitul de vitamina A și betacarotenul

Persoanele care suferă de deficit de vitamina A trebuie să suplimenteze aportul de betacaroten. În funcție de natura deficitului, medicul va recomanda o anumită doză de betacaroten, în general din suplimente alimentare, împreună cu o dietă bogată în alimente cu acest carotenoid.

Administrarea corectă a betacarotenului

Având o alimentație echilibrată, cu 4-5 porții de fructe și legume pe zi, organismul nu va duce lipsă de betacaroten, deci nici de vitamina A. Însă dacă e nevoie de suplimentarea acestui aport, se recomandă suplimentele alimentare. Există însă riscuri atunci când se administrează betacarotenul sub fomă de supliment alimentar, de aceea el trebuie administrat în mod corect, nu după ureche.

Doza zilnică recomandată de betacaroten pentru organism

Potrivit specialiștilor, nu există o doză zilnică recomandată de betacaroten, însă se recomandă totuși limitarea dozei administrate la 6-15 mg/ zi. Asta înseamnă în jur de 10.000-25.000 de UI (n.r. unități internaționale) de vitamina A, adică 70% din doza zilnică necesară femeii și 55% din cea recomandată bărbaților.

La copii, doza permisă de betacaroten din suplimente este de 3-6 mg zilnic. În cazul administrării la pacienții cu sensibilitate la soare, doza recomandă este de până la 25 mg pe zi.

Medicul este cel în măsură să îți recomande suplimente cu betacaroten, întrucât acesta îți cunoaște istoricul medical, dar știe totodată și ce tratamente și suplimente iei deja.

Interacțiunea betacarotenului cu alte medicamente și vitamine

Betacarotenul, administrat în asociere cu seleniul, vitamina C și vitamina E poate afecta modul în care acționează tratamentul pentru reducerea colesterolului. Efectele benefice ale niacinei pot fi și ele anulate de betacarotenul administrat împreună cu vitamina E, vitamina C și seleniu.

Riscurile unui supradozaj cu betacaroten

Cu toate că betacarotenul este, în general, sigur, acesta poate cauza o serie de reacții adverse în cazul în care se administrează o doză prea mare. Betacarotenul în doze mari este contraindicat, de pildă, fumătorilor, întrucât crește riscul de cancer la plămâni.
Și riscul de probleme la nivelul prostatei poate crește din cauza betacarotenului administrat în cantități prea mari.

Contraindicații betacaroten

Există situații în care betacarotenul este contraindicat. De pildă, femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să evite suplimentele cu betacaroten, mai ales luate după ureche, întrucât dozele prea mari pot cauza probleme.

Fumătorii și persoanele care se expun în mod frecvent la azbest ar trebui, de asemenea, să evite consumul de betacaroten sub formă de supliment alimentar. Medicii suspectează efecte dăunătoare ale acestuia sub formă de supliment și în cazul pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală la nivelul inimii, însă e nevoie de cercetări suplimentare pe această temă.

Beneficiile betacarotenului

Betacarotenul are o serie de efecte benefice pentru organism. Activitatea antioxidantă a acestuia este foarte importantă, betacarotenul combătând efectul dăunător al radicalilor liberi.

Îmbunătățirea funcțiilor cognitive

Un studiu făcut de cercetătorii americani, pe un eșantion de peste 5000 de bărbați, a arătat că există o legătură clară între administrarea pe termen lung a betacarotenului și încetinirea declinului cognitiv. Stresul oxidativ este principalul vinovat pentru declinul cognitiv, iar antioxidanții precum betacarotenul pot combate aceste efecte, amânând astfel degradarea funcțiilor cognitive specifice bătrâneții.

Menținerea plămânilor sănătoși

Cu toate că suplimentarea excesivă a betacarotenului poate crește riscul de cancer pulmonar în rândul fumătorilor, studiile sugerează că, în cantitățile recomandate, betacarotenul poate avea un efect protector asupra plămânilor. Acest lucru ar putea fi în mod desebit benefic pacienților care suferă de astm sau alte afecțiuni pulmonare.

Îmbunătățirea aspectului pielii

Betacarotenul este renumit pentru rolul protector pe care îl are asupra pielii, mai ales atunci când vine vorba despre radiațiile ultraviolete. Pacienții care suferă de protoporfirie eritropoietică (boală genetică ce cauzează sensibilitate cutanată) sau orice altă sensibilitate la soare pot beneficia de pe urma administrării betacarotenului sub formă de supliment. Totodată, proprietățile antioxidante ale acestuia ajută pielea să se mențină tânără și frumoasă, reducând efectul radicalilor liberi la nivel cutanat.

Protejarea vederii și prevenirea degenerescenței maculare

Degenerescența maculară afectează atât vederea la distanță, cât și pe cea de aproape. În general, se instalează la pacienții în vârstă, fiind o afecțiune specifică procesului de îmbătrânire. Potrivit studiilor făcute în ultimii ani, betacarotenul, alături de vitamina C, zinc, vitamina E și cupru poate reduce riscul de degenerescență maculară cu până la 25%.

Tratarea leucoplaziei orale

Leucoplazia orală este o afecțiune cronică a cavității bucale, care se manifestă prin apariția unor plăci de culoare albă, atât la nivelul limbii, cât și pe interiorul obrajilor. Tratată corespunzător, leucoplazia orală nu prezintă risc cancerigen. S-a dovedit că un tratament cu suplimente pe bază de betacaroten, administrat pe o perioadă de până la 12 luni, poate reduce simptomele leucoplaziei orale.

Fortificarea sistemului imunitar

Betacarotenul stimulează și funcționarea sistemului imunitar, contribuind la mărirea numărului de globule albe din sânge. Vitamina A este esențială pentru sistemul imunitar.

Reducerea riscului de artrită reumatoidă

Deficitul de betacaroten, dar și cel de vitamina C, contribuie la creșterea riscului de poliartrită reumatoidă. Pe de altă parte, asigurarea unui aport optim de betacaroten poate preveni apariția acestei afecțiuni.

Reducerea riscurilor cardiovasculare

O dietă bogată în betacaroten are efecte benefice și pentru inimă, micșorând riscurile cardiovasculare. Betacarotenul, împreună cu vitamina E, reduce procesul de oxidare a colesterolului LDL, reducând astfel riscul de ateroscleroză și de alte complicații cardiovasculare.

Prevenirea diabetului

Mai multe studii arată că un nivel optim de betacaroten poate scădea riscul de intoleranță la glucoză, deci și pe cel de diabet, dar sunt necesare studii suplimentare pe această temă pentru a confirma concluziile.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Beta Carotene
https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/beta-carotene
NCBI - β-Carotene Supplementation and Lung Cancer Incidence in the Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study: The Role of Tar and Nicotine
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6636175/
Studiul „β-Carotene Supplementation and Lung Cancer Incidence in the Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study: The Role of Tar and Nicotine”, apărut în Nicotine Tob Res. 2019 Aug; 21(8): 1045–1050. Published online 2018 Jun 8. doi: 10.1093/ntr/nty115, autori: Pooja Middha et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0