Sfaturi pentru stimularea producției de colagen

Colagenul este o proteină care formează țesuturile conjunctive, cum ar fi pielea.se regaseste in multiple forme si reprezinta cea mai abundenta  proteină compusă din fibre din corpul uman. Familia de colagen cuprinde 28 de membri care conțin cel puțin un domeniu triplu elicoidal. Colagenii se depun în matricea extracelulară unde majoritatea formează ansambluri supramoleculare. Patru tipuri de colagei sunt proteine de membrană de tip II care există, de asemenea, într-o formă solubilă eliberată de la suprafața celulei prin eliminare. Colagenii joacă roluri structurale și contribuie la proprietățile mecanice, organizarea și forma țesuturilor. Ei interacționează cu celulele prin intermediul mai multor familii de receptori și le reglează proliferarea, migrarea și diferențierea. Unii colageni au o distribuție tisulară limitată și, prin urmare, funcții biologice specifice.

Grație beneficiilor sale multiple, s-au formulat in prezent numeroase suplimente alimentare și produse cosmetice, sub formă de capsule, pulberi și loțiuni. Puțini știu însă că acest nutrient este generat, in mod natural, de corp. Colagenul este o proteină ce se regăsește în mușchi, oase, tendoane, ligamente, organe, vasele de sânge, piele și țesuturi conjunctive. 

La ora actuala, oamenii de stiinta incercand sa elucideze micromediul tumoral, au descoperit ca scaderea nivelului unor anumite tipuri de colagen- cel de tip III, este implicata in progresia tumorii, insa rezultatele nu sunt clare; de aceea pacinetii care sufera de anumite forme de cancer ar trebui sa se  sfatuiasca cu medicul dvs oncolog inainte de a lua orice fel de supliment in aceasta situatie Insa mentinerea unui nivel optim de colagen se pare ca protejeaza celulele sanatoase de cele tumorale "dormante", asadar joaca un rol important in prevenirea cancerului. 

Într-un studiu publicat  în Nature Cancer, oamenii de știință au descoperit că la șoareci, celulele canceroase latente au fost înconjurate de cantități mai mari dintr-un anumit tip de colagen, principala proteină care alcătuiește țesutul conjunctiv, decât celulele canceroase active.

Echipa a examinat, de asemenea, acest colagen, cunoscut sub numele de colagen de tip III, în probe de la pacienți umani cu cancer la cap și gât. Pacienții al căror cancer s-a răspândit la ganglionii limfatici au avut tendința de a avea tumori primare cu mai puțin colagen de tip III în apropiere decât pacienții fără cancer în ganglionii limfatici, ceea ce sugerează că cancerul cu mai puțin colagen de tip III s-ar putea răspândi mai ușor în alte părți ale corpului.

Asadar, mentinerea unui nivel optim de colagen este importanta nu numai in mentinerea elasticitatii pielii, muschilor si articulatiilor, dar si a sanatatii.

Ce se intampla cand exista prea mult colagen?

De obicei, organsimul produce atat colagen cat are nevoie, iar daca optezi pentru suplimente sau surse alimentare, excesul se va excreta.In anumite boli, insa, cum ar fi sclerodermia-  o boala autoimuna,  organismul produce prea mult colagen. Sunt doua forme principale de sclerodermie, localizata si sistemica, fiecare cu subtipuri si poate coexista si cu sindromul Raynaud. Când aveți prea mult colagen, pielea se poate întinde, se poate îngroșa și se poate întări. De asemenea, poate provoca leziuni ale organelor interne, cum ar fi inima, plămânii și rinichii, dar si articulatiile. 

Cum îți dai seama că ai prea putin colagen?

Deși nu există o analiză de sânge sau o altă formă de a identifica nivelul de colagen din corp, există niște semne după care îți poți da seama dacă ai nevoie de un produs cu colagen. După cum am menționat mai devreme, pe măsură ce îmbătrânim, corpul produce tot mai puțin colagen. Procesul începe undeva la începutul vârstei de 30 de ani și poate da următoarele semne:
-    Pielea își pierde din elasticitate, apar ridurile, iar rănile se vindecă mai lent;
-    Masa musculară începe să scadă și obosești mai ușor;
-    Tendoanele și ligamentele devin mai rigide și pierzi din flexibilitate;
-    Deoarece colagenul se regăsește și în membrana ce căptușește tractul intestinal, poți dezvolta probleme de digestie sau acestea apar mai frecvent;
-    Cartilajele încep să se uzeze, cauzând dureri articulare.

Pe lângă procesul natural de îmbătrânire, unul dintre motivele principale pentru care nu avem suficient colagen este regimul alimentar. Organismul nu poate produce suficient colagen dacă nu este hrănit cu nutrienții potriviți, în special cu aminoacizi și alți nutrienți care susțin procesarea acestora în corp. 

Pentru a produce colagen, sau orice altă proteină, organismul combină aminoacizi, pe care îi poți procura din alimente. Așadar, este important să consumi alimente bogate în proteine, cum ar fi fasolea, lintea, lactatele și carnea. În acest mod, organismul primește aminoacizi pe care îi poate apoi transforma în colagen. 

Pe parcursul procesului de sintetizare a aminoacizilor, corpul folosește vitamine și minerale, în special vitamina C, cupru și zinc. Toți acești nutrienți fac parte dintr-un regim alimentar sănătos și se regăsesc în multe alimente. De exemplu, citricele, ardeii grași, roșiile, broccoli și legumele verzi sunt surse foarte bune de vitamina C, în timp ce carnea, fructele de mare, cerealele integrale, nucile și fasolea sunt bogate în minerale.  

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, însă, corpul nu mai poate absorbi și sintetiza nutrienții la fel de eficient. În concluzie, pentru a te asigura că organismul primește suficiente ingrediente pentru a sintetiza colagen, va trebui să adopți un regim alimentar bogat în nutrienți, dar îi poți oferi sprijin și cu suplimente pe bază de colagen. 

Cele mai bune alimente pentru stimularea producției de colagen

Pentru stimularea producției de colagen, este important să te bazezi, în principal, pe alimente. Carnea, peștele și ouăle sunt bogate în aminoacizi, sursa de bază pentru producția de colagen. La acestea, vei adăuga legumele, fasolea și cerealele integrale pentru vitaminele necesare în procesul de sintetizare a colagenului. De asemenea, o modalitate excelentă de a stimula producția de colagen este să mănânci supă clară de vită sau pui, cu os, care este bogată în colagen. Pentru a te bucura de toți nutrienții din acest tip de supă, este indicat să o prepari prin fierbere lentă, între 12 și 48 de ore. 

Un alt aliment foarte util pentru stimularea producției de colagen este gelatina, care e, de fapt, un derivat al colagenului. Prin consumul de alimente în aspic, îi oferi organismului elementele de care are nevoie pentru a converti gelatina în colagen. 

Când e indicat să iei un supliment pe bază de colagen?

Deși alimentația corectă este modalitatea recomandată pentru a stimula producția de colagen, poți opta și pentru un supliment ce conține colagen, cupru, vitamina C și D, care va aduce un aport suplimentar de colagen și va putea fi sintetizat cum trebuie, grație vitaminelor și mineralelor. 

Cel mai indicat este să iei un supliment cu colagen dacă obișnuiești să călătorești frecvent, ceea ce poate însemna că nu ai un control total asupra alimentației, dacă mănânci pe fugă și nu ești mereu atentă la nutrienții din farfurie sau dacă faci mult sport. 

Colagenul este esențial pentru persoanele foarte active, deoarece susține sănătatea oaselor, a articulațiilor și ligamentelor, care se pot deteriora în urma efortului fizic intens. Ține cont de faptul că, în mod natural, colagenul nu are un gust foarte plăcut, așadar este recomandat să alegi o variantă cu arome adăugate, dacă optezi pentru pulbere sau colagen lichid. De asemenea, orientează-te după un produs ce conține colagen hidrolizat, sau peptide de colagen, pentru că acesta este asimilat cel mai ușor și repede de corp. 

O revizuire a 11 studii a constatat că administrarea orală a 2,5-10 grame de colagen pe zi timp de până la 6 luni a îmbunătățit hidratarea, elasticitatea și conținutul de colagen al pielii.  Un studiu efectuat pe 102 femei în postmenopauză cu densitate minerală osoasă redusă a constatat că administrarea a 5 grame de peptide de colagen pe zi timp de 1 an a crescut semnificativ a densitatii minerale osoase a colului femural și a coloanei vertebrale, indicând o degradare redusă a osului și o creștere a formării osoase.

Ce reactii adverse pot avea suplimentele cu colagen?

Colagenul este în general considerat a fi un supliment zilnic sigur și netoxic pentru persoanele sănătoase, iar majoritatea oamenilor nu vor avea efecte secundare adverse. Insa, uneori, suplimentele de colagen sau produsele pentru piele pot produce o reacție alergică, care, în cazuri rare, poate pune viața în pericol. Simptomele unei reacții alergice includ mâncărime sau furnicături în gură sau în zona pielii în care se aplică colagen, umflarea limbii sau a pielii, respirație șuierătoare, dureri abdominale, greață și/sau vărsături.

 

Produse cosmetice pe bază de colagen

Există multe produse cosmetice pe piață ce conțin colagen sintetic, care pot ajuta în redarea unui aspect mai suplu și ferm al pielii. De asemenea, colagenul poate acționa ca un ocluziv, blocând pierderea de apă transepidermică, adică evitarea uscăciunii pielii și accentuării ridurilor. La fel ca în cazul suplimentelor, optează pentru o cremă ce conține colagen hidrolizat. Molecula naturală de colagen este foarte mare, deci penetrarea în piele este mult mai dificilă. Colagenul hidrolizat permite pătrunderea acestuia mai ușor în piele, deci acționând mai eficient. Pentru eficiență sporită, se recomandă aplicarea cremei cu colagen pe pielea umedă, pentru a reține apa și a menține pielea mai hidratată, mai mult timp.

De asemenea, e important de reținut că și suplimentele cu colagen, luate pe o perioadă de câteva luni, vor ajuta în ceea ce privește aspectul pielii și părului. Nu în ultimul rând, nu uita că principala metodă de a-ți menține pielea tânără și sănătoasă este prin protejarea de razele UVA și UVB emise de soare. Așadar, principalul tău aliat anti-îmbătrânire trebuie să fie crema cu factor de protecție solară, pe care să o aplici ori de câte ori ieși din casă, indiferent de anotimp. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:

A tumor derived III collagen niche regulates tumor cell dormancy, 2020, Jullie Martino, Anna Rita Nobre, Chandrani Mondrall

Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women—A Randomized Controlled Study, 2028, Daniel König,Steffen

Oesser, Stephan ScharlaOral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications, 2029, Franchesca D. Choi, Calvin T. Sung, Margit L.W. Juhasz
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0