Alimentatia sanatoasa tine bolile la distanta
Alimentatia sanatoasa tine bolile la distanta
Alimentatia sanatoasa tine bolile la distanta
O dieta sanatoasa hraneste organismul oferindu-i toti nutrientii necesari, insa totodata previne si afectiuni precum diabetul, bolile de inima si cancerul. Pe de alta parte, adoptarea unei diete nesanatoase, asociata cu un stil de viata sedentar, creste riscul de imbolnavire.
Stilul de viata agitat, programul tot mai incarcat si cresterea productiei de alimente procesate a produs schimabari majore la capitolul alimentatie in ultimii ani. Oamenii consuma tot mai multe alimente bogate in zaharuri, grasimi si sodiu, insa tot mai putine legume, fructe si cereale integrale.
O dieta sanatoasa este o dieta echilibrata, care sa coincida cu alimentele disponibile din zona geografica a individului, precum si cu obiceiurile alimentare specifice acelei zone. Exista o serie de principii de baza ale alimentatiei sanatoase care nu se schimba indiferent de continent, varsta sau sex.
Alimentatia sanatoasa la adulti
Pentru adulti, o dieta sanatoasa trebuie sa contina:
- Fructe, legume, nuci si cereale integrale (mei, ovaz, orez brun)
- Cel putin 400 g de fructe (5 portii) si legume (2 portii) pe zi. Cartofii, cartofii dulci si alte radacinoase care contin amidon nu fac parte din aceasta categorie.
- Mai putin de 10% din totalul de calorii consumat zilnic trebuie sa provina din zaharuri, adica nu mai mult de 50 g in cazul unei persoane care are nevoie de 2000 de calorii pe zi. Oricum, ideal ar fi sa ne limitan la 5%. Aceste zaharuri se regasesc atat in zahar, cat si in miere, siropuri si sucuri de fructe.
- Mai putin de 30% din totalul energetic pentru o zi trebuie sa provina din grasimi. Bineinteles, sunt de preferat grasimile nesaturate precum cele care se regasesc in peste, avocado, nuci, seminte si ulei de masline. Grasimile saturate din carnea grasa, unt, branzeturi sau ulei de cocos ar trebui limitate. Grasimile trans trebuie evitate complet. Acestea se regasesc in alimentele procesate, de fast-food, semi-preparate, prajituri, margarina sau branzeturi tartinabile.
- Mai putin de 5 g de sare pe zi, adica aproximatix 1 lingurita. Este recomandat consumul de sare iodata.
Alimentatia sanatoasa la copii
In primii ani de viata ai copilului, alimentatia sanatoasa asigura buna dezvoltare a acestuia, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere cognitiv. Totodata, o alimentatie sanatoasa in copilarie scade considerabil riscul de aparitie a bolilor precum diabetul sau afectiunile cardiace la maturitate.
Dieta sanatoasa in cazul copiilor urmeaza aceleasi principii ca si dieta sanatoasa a adultilor, insa exista si alte reguli importante:
- Bebelusii trebuie sa fie alaptati exclusiv in primele 6 luni de viata.
- Este recomandata alaptarea pana la implinirea varstei de 2 ani si poate chiar si dupa, in combinatie cu alimentatia sanatoasa.
- Incepand cu implinirea varstei de 6 luni, laptele matern trebuie suplimentat cu o serie de alimente sanatoase, hranitoare si cu textura potrivita varstei copilului. Sarea si zaharul nu trebuie sa faca parte din alimentele cu care e hranit cel mic. Medicul pediatru este cel in masura sa iti faca recomandari cu privire la alimentatia copilului.
O alimentatie sanatoasa asigura elementele nutritive de care organele si tesuturile tale au nevoie. Nefiind hranit corespunzator, organismul este mai predispus imbolnavirii si oboselii.
Sursa foto: Shutterstock