Masajul ar putea sa atenueze durerile cronice de spate

Durerea cronica lombara poate fi dificil de tratat, dar noile cercetari sugereaza ca terapia prin mesaj ar putea diminua durerile.

„Orientarile medicale actuale recomanda terapia prin masaj inainte de administrarea de medicamente opioide pentru durerile lombare” a explicat William Elder, principalul cercetator al studiului. „Chiar si cunoscand aceste orientari, medicii si asistentele nu recomand terapia prin masaj” a spus Elder. Acesta lucreaza in cadrul departamentului de servicii clinice si medicina de familie si comunitara al Universitatii Kentucky.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Durerile lombare sunt o afectiune des intalnita, iar pentru cele mai multe persoane, este de scurta durata. Dar pentru aproximativ 15% dintre persoanele cu dureri lombare, afectiunea devine cronica si dureaza mai mult de trei luni, potrivit autorilor studiului. Nu exista multe optiuni eficiente pentru tratarea durerii cronice de spate, iar medicii prescriu deseori analgezice pentru a atenua durerea. Dar aceste medicamente risca sa dea dependenta.

Alte tratamente posibile includ exercitiile fizice, injectiile cu steroizi, schimbarile de comportament, chiropractica, acupunctura si interventia chirurgicala, potrivit National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases.

Noul studiu a urmarit sa simuleze durerile de spate reale si tratamentul acestora. Cercetatorii i-au rugat pe medici sa recomande persoanelor cu dureri cronice de spate terapia prin masaj. Fiecare dintre cei peste 100 de voluntari participanti la studiu au lucrat cu un terapeut autorizat, cu experienta din zona in care locuiau, care a evaluat problema si a creat un plan de tratament. Participantii la studiu au beneficiat de 10 tratamente, pe care le-au pus in aplicare impreuna cu terapeutii. 

Mai mult de jumatate dintre participanti au inregistrat mai putine dureri dupa 12 saptamani, iar majoritatea au continuat sa raporteze o reducere a durerilor dupa trei luni. Studiul a mai aratat ca terapia prin masaj a functionat mai bine in cazul pacientilor peste 50 de ani, desi s-au inregistrat beneficii si in randul tinerilor.

„Aceste rezultate sunt incurajatoare pentru ca arata ca majoritatea doctorilor ar putea sa recomande masajul ca tratament. Este aplicabil in lumea reala” a mai spus Elder. „Unii furnizorii de servicii medicale au devenit mai interesati de terapia prin masaj, dar cei mai multi nu stiu ce tip de masaj ar fi benefic. Am descoperit ca este mai eficient sa trimitem pacientii la un terapeut maseur si sa-i lasam sa aleaga impreuna tipul de terapie” mai adaugat acesta.

Dr. Anders Cohen, seful sectiei de neurochirurgie al Brooklyn Hospital Center din New York recomanda pacientilor sai terapia prin masaj, ca parte din ceea ce acesta numeste un plan de tratament cuprinzator. „Masajul este excelent pentru adeziuni si pentru tesuturile moi” a precizat Cohen. „Daca durerea de spate se datoreaza tesuturilor moi, precum muschii si ligamentele, functioneaza excelent. In plus, mai exista si bonusul masajului terapeutic”. Pacientii participanti la studiu au beneficiat gratuit de terapia prin masaj. Dar costurile ar putea explica de ce unii medici recomanda in schimb, opioidele. Cohen a subliniat ca preturile terapiilor prin masaj variaza si nu sunt intotdeauna acoperite de asigurarile medicale.

 

 

Co-autorul studiului, Niki Munk este terapeut maseur autorizat care lucreaza in cadrul Indiana University School of Health and Rehabilitation Sciences. (Scolii Medicale si de Reabilitare a Universitatii Indiana). Aceasta a precizat ca oamenii de stiinta au observat ca masajul trebuie efectuat regulat atunci cand pacientul incepe tratamentul pentru atenuarea durerii.

Munk a adaugat ca este nevoie de cercetari suplimentare cu privire la programul ideal de controlare a durerii. Dar autorii studiului sunt de parere ca odata ce s-a atins nivelul de confort, pacientii pot continua sa-si gestioneze durerile de spate cu ajutorul terapiei prin masaj regulate conform unui program care sa raspunda nevoilor acestora, spre exemplu, o data pe luna sau din doua in doua luni. Munk a mai precizat ca alegerea terapeutului potrivit este importanta.„Cautati un terapeut maseur cu care sa puteti stabili o relatie terapeutica in timp” a recomandat aceasta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

"Durerile lombare cronice sunt complexe si nu se vindeca doar dupa o ora de masaj. Cautati o clinica de masaj terapeutic si puneti intrebari despre terapeut, precum instruirea initiala si formarea continua. De asemenea, asigurati-va ca terapeutul stabileste un plan de tratament care sa functioneze pentru dvs.” a mai spus Munk.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0