

Durerea lombara cronica: de ce apare si cum se trateaza
Durerea lombara cronica: de ce apare si cum se trateaza
Durerea lombara cronica: de ce apare si cum se trateaza
Durerea lombara este considerata cronica daca nu dispare de la sine, ori cu tratament, dupa 12 saptamani. Spre deosebire de durerea acuta sau cea subcronica, durerea lombara cronica persista in ciuda vindecarii tesuturilor.
Durerea de spate este al cincilea cel mai frecvent motiv in topul cauzelor pentru care se merge la medic. Aceasta durere afecteaza pana la 80% din populatie, la un moment dat in decursul vietii. Daca durerea persista mai mult de 3 luni, este considerata durere cronica.
Durerea cronica nu are neaparat o cauza structurala sau care tine de tesuturi, ci poate avea si o alta cauza. Durerea lombara cronica poate sa aiba o cauza exacta, dar aparitia sa poate fi determinata si de afectiuni precum fibromialgia (n.r. afectiune cronica definita prin dureri difuze si sensibilitate musculara accentuata). Din pacate, informatiile obtinute pana acum de catre specialisti cu privire la durerea lombara cronica sunt mult mai putine, comparativ cu informatiile despre durerea acuta de spate.
Durerea cronica poate lua mai multe forme, insa, de cele mai multe ori, se poate clasifica in doua categorii:
Durere cronica cu o cauza identificata – anumiti factori structurali, afectiuni precum hernia de disc sau stenoza spinala ori chiar accidentarea spatelui pot fi cauze ale durerii lombare. Aceste afectiuni sunt de natura anatomica si pot fi diagnosticate cu usurinta. Daca durerea cauzata de asemenea situatii se cronicizeaza, se poate apela la tratamente medicamentoase, fizioterapie sau chiar la interventii chirurgicale.
Durere cronica cu o cauza neindentificata – daca durerea persista chiar si dupa vindecarea tesuturilor si nu exista niciun motiv identificat al cauzei durerii, aceasta este diagnosticata ca fiind durere cronica benigna.
Exista situatii in care durerea poate deveni o afectiune in sine, nu un simptom. Este vorba despre situatiile in care sistemul nervos transmite semnale catre creier potrivit carora exista tesuturi afectate, chiar daca nu exista. Asadar, sistemul nervos comite o eroare ce duce la aparitia durerii fara o cauza existenta.
Citeste si Durerea de sold: cauze, afectiuni, simptome si tratament
Tratament durere lombara cronica
Tratamentul pentru durerea lombara de natura cronica se bazeaza, in general, pe o combinatie de terapii si proceduri, printre care:
Fizioterapia – fizioterapia foloseste stimularea electrica a nervilor, precum si ultrasunetele, pentru a ameliora durerile de spate, fie ele acute sau cronice.
Kinetoterapia – cunoscuta si sub denumirea de gimnastica medicala, kinetoterapia este adesea recomandata in paralel cu fizioterapia.
Chiropractica – in functie de diagnostic, medicul poate face trimitere si la un chiropractician, care poate ajuta in terapia de recuperare.
Tratamentul medicamentos – medicamentele antiinflamatoare, pentru spasmele musculare si pentru durerea neuropatica, pot fi folosite pentru tratarea durerii lombare cronice. Si somniferele, antidepresivele si anxioliticele pot fi utile in tratarea afectiunilor asociate durerii cronice.
Proceduri si interventii chirurgicale – in functie de afectiunea fiecarui pacient, medicul poate recomanda infiltratiile in coloana vertebrala, interventiile chirugicale sau alte proceduri similare. Este bine ca pacientul sa ceara intotdeauna o a doua opinie pentru a se asigura ca tratamentul recomandat este cel mai potrivit pentru el.
Terapii alternative – in paralel cu tratamentul conventional, se pot folosi terapii alternative, precum acupunctura, in tratarea durerilor de spate cronice.
Sfaturi:
- Nu se recomanda repausul la pat in cazul durerilor lombare cronice fara cauza specifica. In ciuda durerilor, se recomanda miscare pentru combaterea si prevenirea acestor dureri. Activitatile sportive precum pilatesul, yoga sau inotul sunt in mod deosebit benefice.
- Se recomanda, de asemenea, dormitul pe o saltea ferma, care sa ofere sustinere zonei lombare si intregii coloane vertebrale.
- Recomandarile primite de la medic trebuie respectate cu strictete pentru a preveni un nou episod dureros.
Sursa foto: Shutterstock
