Durerea lombara cronica: de ce apare si cum se trateaza

Durerea lombară este considerată cronică dacă nu dispare de la sine ori cu tratament, după 12 săptămâni. Spre deosebire de durerea acută sau cea subcronică, durerea lombară cronică persistă în ciuda vindecării țesuturilor.

Durerea de spate este printre cele mai frecvente neplăceri cu care se confruntă un pacient care merge la medic. Această durere afectează până la 80% din populație, la un moment dat în decursul vieții. Dacă durerea persistă mai mult de 3 luni, este considerată durere cronică.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În toate tipurile și în toate etapele, reabilitarea este esențială pentru pacient. Doar așa pacientul va reuși să își reia activitățile de zi cu zi și va putea să identifice strategiile care îl vor ajuta în ameliorarea durerii. 

Aflată în partea inferioară a spatelui, coloana lombară are ca rol susținerea greutății superioare a corpului. Ea este și cea responsabilă pentru mișcările de zi cu zi, cum ar fi îndoirea, răsucirea și coordonarea mușchilor de la șolduri, pelvis și picioare.

Din pricina utilizării intense, oasele, mușchii, ligamentele, discurile și nervii care formează coloana lombară sunt destul de susceptibile atât la răni, cât și la uzură în timp. Iar din acest motiv, pot să apară durerile în partea inferioară a spatelui.

Durerea cronică nu are neapărat o cauză structurală sau care ține de țesuturi, ci poate avea și o altă cauză. Durerea lombară cronică poate să aibă o cauză exactă, dar apariția sa poate fi determinată și de afecțiuni precum fibromialgia (n.r. afecțiune cronică definită prin dureri difuze și sensibilitate musculară accentuată). Din păcate, informațiile obținute până acum de către specialiști cu privire la durerea lombară cronică sunt mult mai puține, comparativ cu informațiile despre durerea acută de spate.

Simptome durere lombară cronică

Durerea de spate poate provoca radiarea durerii în alte zone ale corpului, în special în picioare, poate împiedica pacientul să își desfășoare activitățile de zi cu zi și îi poate afecta chiar și somnul.
Persoanele care se confruntă cu durerea lombară cronică se pot confrunta, de asemena, și cu dureri la nivelul picioarelor. Vorbim în acest caz de sciatică sau durere radiculară. Aceasta este adesea descrisă ca o senzație ascuțită de șoc electric.  

Tipuri de durere cronică

Durerea cronică poate lua mai multe forme, însă, de cele mai multe ori, se poate clasifica în două categorii:

Durere cronică cu o cauză identificată 

Anumiți factori structurali, afecțiuni precum hernia de disc sau stenoza spinală ori chiar accidentarea spatelui pot fi cauze ale durerii lombare. Aceste afecțiuni sunt de natură anatomică și pot fi diagnosticate cu ușurință. Dacă durerea cauzată de asemenea situații se cronicizează, se poate apela la tratamente medicamentoase, fizioterapie sau chiar la intervenții chirurgicale.

Durere cronică cu o cauză neindentificată

Dacă durerea persistă chiar și după vindecarea țesuturilor și nu există niciun motiv identificat al cauzei durerii, aceasta este diagnosticată ca fiind durere cronică benignă. Există situații în care durerea poate deveni o afecțiune în sine, nu un simptom. Este vorba despre situațiile în care sistemul nervos transmite semnale către creier potrivit cărora există țesuturi afectate, chiar dacă nu există. Așadar, sistemul nervos comite o eroare ce duce la apariția durerii fără o cauză existentă.

Cauze durerea lombară cronică

De regulă, durerile cronice de spate sunt cauzate de problemele cu discurile lombare, nervii, articulațiile sau vertebrele. Potrivit statisticilor, osteoartrita (cel mai frecvent tip de artrită) și boala degenerativă a discului (uzura discurilor coloanei vertebrale) sunt de vină pentru apariția durerilor cronice de spate. Totuși, este important de menționat că durerile lombare pot fi cauzate și de traume legate de accidente și stres acut.

Hernie de disc

Coloana vertebrală este formată din 17 vertebre situate una peste alta. Între fiecare set de vertebre se află un disc, care ajută la absorbția presiunii exercitate asupra acestor oase. Fiecare disc este alcătuit dintr-un inel fibros (la exterior) și un nucleu pulpos (la interior). 

O hernie de disc lombară apare atunci când nucleul pulpos al unuia dintre cele cinci discuri din coloana lombară alunecă sau se strivește dincolo de inelul fibros, provocând durere, întrucât apasă pe nervii din jur. 

Lezarea articulațiilor 

Articulațiile care conectează cele cinci vertebre care alcătuiesc partea inferioară a spatelui, numite articulații fațete, pot suferi modificări pe măsură ce timpul trece. Un motiv ar fi postura incorectă, însă și suprasolicitările repetate sau osteoartrita pot să ducă la deteriorarea cartilajului din articulații. Iar din acest motiv, te poți alege cu dureri de spate.Totodată, este important de știut că atunci când deteriorarea unei articulații afectează un nerv din apropiere, se poate instala sciatica.

Fractură de compresie

Fracturile de compresie ale coloanei vertebrale apar în momentul când o vertebră a coloanei vertebrale lombare „se prăbușește” fie din pricina osteoporozei, fie din cauza unui traumatism. O astfel de fractură poate provoca dureri foarte puternice, iar persoanele care suferă o fractură de compresie lombară se confruntă adesea cu dureri bruște și mobilitate limitată a coloanei vertebrale.

Stenoza coloanei vertebrale

Atunci când canalul spinal din partea inferioară a spatelui se îngustează și începe să pună presiune asupra rădăcinilor nervoase din apropiere, vorbim despre stenoza lombară a coloanei vertebrale. Printre cauzele acestei probleme de sănătate se numără: formarea de pinteni osoși, îngroșarea unui ligament din apropiere sau degenerarea unui disc sau articulație lombară. Stenoza coloanei vertebrale, netratată corespunzător, poate să ducă la sciatică, durere care iradiază în picioare. 

Scolioza

De regulă, coloana vertebrală are o curbură naturală, sub forma literei „S” atunci când este privită din lateral. În cazul în care coloana vertebrală se curbează în lateral când este privită din spate vorbim despre scolioză - o deformare a coloanei vertebrale care se manifestă prin dureri de spate.

Chiar dacă în multe dintre cazuri, scolioza nu necesită tratament, o curbură severă poate pune un stres semnificativ asupra spatelui inferior. Rezultatul? Apar dureri foarte mari de spate.

Tratament durere lombară cronică

Tratamentul pentru durerea lombară de natură cronică se bazează, în general, pe o combinație de terapii și proceduri, printre care:

Fizioterapia 

Fizioterapia folosește stimularea electrică a nervilor, precum și ultrasunetele, pentru a ameliora durerile de spate, fie ele acute, fie cronice.

Kinetoterapia 

Cunoscută și sub denumirea de gimnastică medicală, kinetoterapia este adesea recomandată în paralel cu fizioterapia.

Chiropractica 

În funcție de diagnostic, medicul poate face trimitere și la un chiropractician, care poate ajuta în terapia de recuperare.

Tratamentul medicamentos 

Medicamentele antiinflamatoare, pentru spasmele musculare și pentru durerea neuropatică, pot fi folosite pentru tratarea durerii lombare cronice. Și somniferele, antidepresivele și anxioliticele pot fi utile în tratarea afecțiunilor asociate durerii cronice.

Proceduri și intervenții chirurgicale 

În funcție de afecțiunea fiecărui pacient, medicul poate recomanda infiltrațiile în coloana vertebrală, intervențiile chirurgicale sau alte proceduri similare. Este bine ca pacientul să ceară întotdeauna o a doua opinie pentru a se asigura că tratamentul recomandat este cel mai potrivit pentru el.

Candidații potriviți pentru operație trebuie să îndeplinească niște criterii:

  • Să aibă o stare de sănătate bună
  • Ca durere de spate și de picioare cu care se confruntă să limiteze efectuarea activităților de zi cu zi sau să afecteze calitatea vieții  
  • Să se confrunte cu probleme neurologice progresive, cum ar fi slăbiciune a picioarelor, amorțeală sau ambele probleme
  • Să se confrunte cu incontinență urinară sau incontinență fecală 
  • Să nu poată să stea în picioare sau să aibă dificultăți de mers 
  • Dacă medicamentele administrate și kinetoterapia nu își fac efectul

În cazul unei intervenții chirurgicale, neurochirurgii pot apela la mai multe soluții pentru a ajuta la ameliorarea presiunii asupra rădăcinilor nervoase. Dacă mai multe rădăcini nervoase și discuri sunt de vină pentru durerea de spate cu care se confruntă pacientul ori dacă articulațiile sunt afectate, neurochirurgul poate alege:

(1) o abordare minim invazivă
(2) o decompresie deschisă
(3) fuzionarea vertebrelor împreună cu grefele osoase și stabilizarea acestora cu anumite instrumente, precum plăci metalice, șuruburi, tije, ținând cont de severitatea afecțiunii. 

După o astfel de intervenție chirurgicală, pacienții își pot recăpăta mobilitatea în spate, inclusiv capacitatea de a se apleca. De altfel, aceștia pot necesita terapie fizică postoperatorie. Totodată, este important ca beneficiile intervenției chirurgicale să fie întotdeauna cântărite cu atenție în raport cu riscurile. Chiar dacă mulți dintre pacienții operați nu se mai confruntă cu dureri de spate, este posibil ca unele persoane să aibă în continuare astfel de dureri și după intervenția chirurgicală.   

Terapii alternative 

În paralel cu tratamentul convențional, se pot folosi terapii alternative, precum acupunctura, în tratarea durerilor de spate cronice.

Sfaturi:

  • Nu se recomandă repausul la pat în cazul durerilor lombare cronice fără cauză specifică. În ciuda durerilor, se recomandă mișcare pentru combaterea și prevenirea acestor dureri. Activitățile sportive precum pilatesul, yoga sau înotul sunt în mod deosebit benefice.
  • Se recomandă, de asemenea, dormitul pe o saltea fermă, care să ofere susținerea zonei lombare și întregii coloane vertebrale.
  • Recomandările primite de la medic trebuie respectate cu strictețe pentru a preveni un nou episod dureros.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Association of Neurological Surgeons - Low Back Pain
https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Low-Back-Pain
World Health Organization - Low back pain
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/low-back-pain

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1