Durerea cronică este de 9 tipuri distincte (studiu)

Într-un studiu cu peste 21.500 de persoane care au vizitat clinicile de gestionare a durerii severe de la Universitatea din Pittsburgh, specialiștii au dezvoltat o nouă metodă pentru a încerca să ajute la rezolvarea acestui lucru.

Durerea cronică te epuizează, deoarece, dincolo de a provoca disconfort, distruge somnul, interferează cu munca și relațiile și poate chiar să modifice modul în care procesăm emoțiile,  provocând modificări fiziologice în creierul nostru.

Ce este durerea?

Durerea este un semn că în organismul tău a apărut o leziune. Toată lumea are dureri ocazionale. De fapt, durerea acută este o reacție importantă a sistemului nervos care te alertează asupra posibilelor leziuni. Când apare o leziune, semnalele de durere se deplasează din zona afectată până în măduva spinării și în creier.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Durerea va deveni mai puțin severă pe măsură ce leziunea se vindecă. Cu toate acestea, durerea cronică este diferită de durerea tipică. În cazul durerii cronice, corpul tău continuă să transmită semnale de durere către creier, chiar și după vindecarea unei leziuni. Acest lucru poate dura de la câteva săptămâni până la câțiva ani. Durerea cronică îți poate limita mobilitatea și îți poate reduce flexibilitatea, forța și rezistența. Acest lucru poate face dificilă realizarea de activități zilnice.

Durerea cronică este definită ca durerea care durează cel puțin 12 săptămâni. Durerea se poate simți ascuțită sau surdă, provocând o senzație de arsură sau disconfort în zonele afectate. Poate fi constantă sau intermitentă, apărând sau dispărând fără niciun motiv aparent. Durerea cronică poate apărea în aproape orice parte a corpului. Durerea se poate simți diferit în diferitele zone afectate.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de dureri?

Unele dintre cele mai frecvente tipuri de durere cronică includ:

•    durere de cap
•    durerea postchirurgicală
•    dureri post-traumatice
•    dureri de spate
•    durere cauzată de cancer
•    dureri cauzate de artrită
•    durere neurogenă (durere cauzată de afectarea nervilor)
•    durere psihogenă (durere care nu este cauzată de boli, leziuni sau leziuni ale nervilor)

Potrivit Academiei Americane de Medicină a Durerii, peste 1.5 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de dureri cronice. Este cea mai frecventă problemă cronică de sănătate din Statele Unite, afectând aproximativ 100 de milioane de americani.

Dar experiența durerii pe termen lung este complicată și variază de la individ la individ, ceea ce face dificilă depistarea cauzei, apoi diagnosticul și gestionarea.

Un nou studiu încearcă să ajute pacienții să-și rezolve durerile cronice

Într-un nou studiu amplu, specialistul perioperator Benedict Alter și colegii săi au dezvoltat o nouă metodă pentru a încerca să ajute la rezolvarea durerii cronice. Această cercetare a fost publicată în PLOS One.

„Am constatat că modul în care un pacient raportează distribuția corporală a durerii cronice afectează aproape toate aspectele experienței durerii, inclusiv ceea ce se întâmplă trei luni mai târziu”, a scris echipa în lucrare.

Utilizând o analiză de grupare computerizată a hărților durerii corpului pacientului și a evaluărilor durerii, cercetătorii au descoperit că pacienții se încadrează în nouă grupuri de durere cronică. 

Mai mult, aceste modele de distribuție a durerii ar putea prezice intensitatea durerii, calitatea durerii, impactul durerii, funcția fizică, starea de spirit, somnul și indică rezultatele probabile ale pacientului.

De exemplu, în timp ce grupul de pacienți care sufereau de dureri de spate inferioare care iradiază sub genunchi (grupa F) au avut dificultăți de funcționare fizică mai grave decât cei care sufereau de dureri de gât și umăr (E) sau dureri de gât, umăr și spate (G), acești pacienți au raportat mai puțină anxietate, depresie și tulburări de somn decât celelalte două grupuri.

Un subgrup de peste 7.000 de pacienți a completat un chestionar de urmărire, la trei luni după completarea hărții inițiale a durerii corporale și a chestionarului. Pacienții cu dureri abdominale (grupa B) au prezentat cele mai multe progrese, aproape jumătate raportând o îmbunătățire semnificativă.

Cei cu dureri de gât, umăr și spate (grupa G), au demonstrat totuși cele mai nefavorabile rezultate în urma monitorizării, doar 37% raportând îmbunătățiri. Acest grup a împărtășit caracteristici cu cele două grupuri de durere pe scară largă, determinând echipa să cerceteze dacă acest subgrup poate fi un stadiu incipient în dezvoltarea durerii cronice generalizate, pe scară largă. Cercetătorii recomandă un studiu pe termen lung pentru a monitoriza durata durerii și stabilitatea în timp, în cadrul acestui grup.

Mai mult, concluziile lor că, cu cât durerea este mai răspândită, cu atât este mai persistentă, sunt în concordanță cu un studiu recent RMN la pacienții cu fibromialgie care au constatat că durerea raportată este mai răspândită pe hărțile corpului, cu atât mai multe schimbări observate în conectivitatea creierului în jurul durerii - procesarea părților creierului.

„Se poate trage concluzia că rapoartele de durere pe scară largă colectate cu hărți digitale ale corpului durerii sunt diagnostice ale modificărilor fiziopatologice în procesarea durerii”, sugerează dr. Alter și echipa sa.

Această abilitate a hărților durerii corporale de a indica rezultatele probabile ale pacienților ar putea ajuta la identificarea pacienților cu risc de rezultate slabe chiar și de la prima lor vizită la clinica de durere.

Cu până la 40% dintre adulții din SUA care se confruntă în prezent cu dureri cronice - care este probabil să crească odată cu impactul potențial al COVID-19 pe termen lung - instrumente de diagnosticare precum aceasta ar putea face o diferență masivă în viața multor oameni.

Mai sunt multe studii de făcut pentru a desluși toate aceste relații, iar cercetătorii avertizează că acesta este un studiu observațional, astfel că nu poate stabili cauzalitatea.

„Datele rezultate nu se adresează terapiilor specifice și, prin urmare, nu este clar ce tratament specific poate fi util pentru un anumit grup de hărți corporale”, au scris ei.

Cu toate acestea, Alter și echipa cred că studiul lor susține ideea că durerea cronică este un proces de boală și aceste aspecte ale modului în care se manifestă distribuția fizică a acesteia vor fi „importante pentru evoluțiile viitoare în diagnosticare și gestionarea personalizată a durerii”.

Cum se tratează durerea cronică?

Nu există un remediu pentru durerea cronică, dar problema poate fi gestionată cu succes. Este important să îți respecți planul de gestionare a durerii, pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.

Durerea fizică este legată de durerea emoțională, astfel încât durerea cronică poate crește nivelul de stres. Dezvoltarea abilităților emoționale te poate ajuta să faci față oricărui stres legat de starea ta. Iată câțiva pași pe care îi poți face pentru a reduce stresul:

Ai grijă de corpul tău: Mânâncă bine, dormi suficient și fă mișcare regulat, pentru a-ți menține corpul sănătos și a reduce stresul.

Continuă să te implici în activități zilnice: îți poți stimula starea de spirit și reduce stresul participând la activități care îți plac și socializând cu prietenii. Durerea cronică poate face dificilă îndeplinirea anumitor sarcini. Dar izolarea poate oferi o perspectivă mai negativă asupra stării tale și poate crește sensibilitatea la durere.

Caută sprijin: prietenii, familia și grupurile de sprijin îți pot da o mână de ajutor și îți pot oferi confort în momentele dificile. Indiferent dacă ai probleme cu sarcinile zilnice sau pur și simplu ai nevoie de un impuls emoțional, un prieten apropiat sau o persoană dragă îți poate oferi sprijinul de care ai nevoie.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.sciencealert.com/large-body-map-study-suggests-chronic-pain-comes-in-9-distinct-types?fbclid=IwAR1uvewxb4u_tI6dbjXUP5929rWk9sDSDoe-meFuEHRKfZuDvqZmF8rromI

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0